Главная / Ремонт своїми руками / Сантехніка та каналізація / Як вибрати змішувач для кухні за 6 кроків (з фото)

Як вибрати змішувач для кухні за 6 кроків (з фото)

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні.

Реклама

Як вибрати змішувач для кухні, який не буде розбризкувати воду на підлогу, бруднитися слідами від пальців, дозволить легко вмикати/вимикати воду і прослужить багато років? Дотримуйтесь нашої 6-крокової інструкції, щоб дізнатися відповіді на ці та інші питання.

Крок 1. Вибираємо матеріал

Більшість змішувачів для кухні зроблені з латуні, але мають різне покриття.

  • З латуні. Латунні змішувачі – найпоширеніші і популярні, так як довговічні, мало схильні до впливу водного середовища і відносно недорогі. Декоративна обробка латунної конструкції може бути різною – від хромування до покривання емаллю. Переважна більшість кранів мають обробку під полірований хром, сатиновий нікель (нержавійку) або бронзу. Всі ці обробки міцні і зберігають свій первісний вигляд протягом багатьох років. Але все ж, деякі з них більш довговічні, ніж інші.
  • Хром є самим довговічним покриттям. Щоправда, сліди від пальців, кулінарні плями та інші забруднення на ньому дуже помітні.
  • Нікель має різні варіації фінішу. Як правило, маркується написами «матовий», «сатин» або «нержавіюча сталь». Нікель на відміну від хрому має тьмяний, а не глянцевий блиск. Він довговічний, універсальний і легкий у догляді.
  • «Бронзові змішувачі» набувають свій коричневий відтінок не в результаті металлизирования або хромування, а в результаті напилення, приміром, епоксидної смоли або емалі. Це покриття є надійним, але воно менш стійко до відколів або подряпин.
  • З силуміну (сплаву з алюмінію і кремнію). Цей варіант родом з Китаю і Туреччини самий бюджетний (від 300 руб.), але і самий недовговічний. Термін його служби складає всього півроку-рік, потім він почне протікати і ламатися. Особливо руйнівний вплив на силумін надає гаряча вода. Втім, завдяки низькій ціні, сілуміновие змішувачі – відмінний варіант для дачі або тимчасового житла.

Майте на увазі, що в магазині ви можете знайти, наприклад, латунний змішувач з деталями з силуміну, тому перевірте на вагу обрану модель — легкість повинна вас насторожити.

  • Із сталі. Змішувачі з нержавіючої сталі зустрічаються рідше, так як стоять дорожче латунних моделей. В іншому вони хороші і надійні: не іржавіють, стійкі до впливу водного середовища, легкі в догляді і екологічні.
  • З граніту, каменю, кераміки. Як правило, гранітними, керамічними та кам’яними змішувачами називають латунні/сталеві крани з декоративним (синтетичним або натуральним) покриттям. Вони хороші тим, що відмінно комбінуються з керамічними/кам’яними мийками і стільницями, а так само легкістю догляду, адже краплі води і плями від пальців на матовій поверхні малопомітні. Є у цієї групи і недоліки: висока ціна і крихкість покриття. Для самих вимогливих покупців деякі виробники пропонують змішувачі, які повністю зроблені з каменю/кераміки. Правда вони дорого коштують і вимагають дбайливого поводження.

Коротко розповімо про ще один вид змішувача – пластиковому. Такий кран коштує сущі копійки, має легку вагу і не боїться ні іржі, ні хімічних речовин, що містяться у воді. Єдиний мінус – неміцність і непривабливий зовнішній вигляд. Купувати такий змішувач варто лише для дачі або орендованої квартири.


Крок 2. Вибираємо тип управління

Існують такі види змішувачів для кухні:

  • Двохвентильні — це традиційні змішувачі з двома обертовими вентилями з боків виливу. Сьогодні вони менш популярні, ніж одноважільні крани з-за меншого зручності управління. Справа в тому, що, щоб пустити воду і відрегулювати її температуру, доводиться задіяти дві руки. А ще двохвентильні змішувачі коштують трохи дорожче. Зате вони економічніше витрачають воду (за рахунок більш точного налаштування подачі води), легко чиняться самостійно і краще вписуються в класичні інтер’єри.

Двухзахватный кухонний кран

  • Одноважільні — їх перевага складається в більш зручному однозахватном управлінні. Це означає, що, щоб відрегулювати інтенсивність потоку і температуру води, потрібно задіяти лише одну руки, палець або… лікоть. Під час готування це часто виявляється корисним. Важіль одноважільних змішувачів може бути розташований зверху (при низькому зливі) або збоку (при високому зливі).

Який же змішувач краще вибрати для кухні двохвентильний або одноважільний? На наш погляд, двохвентильний стане ідеальним вибором для інтер’єрів, оформлених у класичному стилі (в тому числі «сільських» начебто провансу або кантрі). У всіх інших випадках варто віддати перевагу однорычажную конструкцію.

  • Одинважільний змішувач теж може бути виконаний в класичному стилі
  • З термостатом — на ринку так само присутні і електронні змішувачі з термостатом. Управляються вони через спеціальний датчик, встановлений в корпус самого змішувача або в корпус раковини. Якщо піднести до нього руку, поллється вода тієї температури, яку ви встановите заздалегідь. Перевага електронного змішувача очевидні – завдяки термостату він економніше витрачає воду. Мінуси: висока вартість і необхідність підносити руку до термостата по кілька разів, щоб набрати воду у велику каструлю.

Крок 3. Розбираємося в запірних клапанах

Головна відмінність одне — і двох важільних змішувачів полягає в тому, що вони мають різні запірні клапани (внутрішня деталь, що відповідає за закриття-відкриття потоку води):

  • Одноважільні моделі оснащені так званим картриджем. Він буває керамічним, кульовим або пластиковим. Керамічний клапан самий довговічний (термін служби – до 10 років) і надійний. Однак він боїться твердих частинок, що містяться у воді — з-за них кераміка поступово стирається і дає текти. Щоб цього не відбувалося, систему слід доповнювати фільтрами, а це додаткові витрати і зусилля. Кульовий картридж менш вимогливий і теж непоганий, але з часом починає «заїдати», особливо, якщо змішувачем рідко користуються. Пластиковий клапан служить недовго, але і коштує зовсім недорого.
  • Двохвентильні моделі мають кран-букси і гумову прокладку. Саме від гумової прокладки найчастіше залежить справність роботи крана. Вона буває керамічною або гумовою.

Керамічний ущільнювач більш зносостійкий і «замикає» воду практично відразу (досить повернути вентиль на 90 градусів). Як, стоячи в магазині, визначити, яка встановлена прокладка в той або інший пристрій? Просто покрутіть вентиль на 1-2 обороту – якщо він крутиться легко, значить ущільнювач гумовий, якщо з утрудненням, то керамічний.

Крок 4. Визначаємо оптимальну висоту і тип виливу

Від виливу залежить багато чого, наприклад, чи зможете ви набирати воду у великі каструлі, і буде вона розбризкується по всій підлозі і стільниці. Він може бути високим і низьким. Який саме висоти вилив змішувача оптимальним, залежить від глибини чаші раковини.

Високий вилив підходить для чаш, глибина яких становить 200-205 мм. Якщо глибина вашої чаші 171-195 мм, до такої мийці підійде змішувач як з високою, так і з низько розташованої головкою виливу.


Ще один важливий момент – носик змішувача повинен знаходитися приблизно над центром чаші. Якщо розмістити його ближче до внутрішньої стіни, є ризик, що вода буде накопичуватися за мийкою. Якщо ж носик буде занадто близько розташований до краю стільниці, вода буде розбризкуватися на підлогу.

  • До речі, про змішувачі для двосекційною мийки – він обов’язково повинен мати поворотний вилив, що дозволяє відводити і направляти струмінь води то в одну, то в іншу чашу. Та й для звичайної кухонної мийки широкий кут повороту виливу буде тільки плюсом.

Змішувач для кухні з поворотним виливом

Крок 5. Оцінюємо додаткові функції

Отже, з основними характеристиками ми розібралися, тепер давайте подумаємо про «бонуси». Ось які додаткові опції може мати сучасний змішувач для кухні:

  • Подача питної води (без додаткового маленького крана). Сьогодні багато кухонні моделі оснащені вбудованою системою фільтрації, яка дозволяє подавати чисту питну воду, навіть без установки спеціального обладнання і додаткового міні-крана. Як правило, до таких змішувачів підходять будь-які системи фільтрації.

Цей змішувач подає як водопровідну, так і фільтровану воду

  • Висувний вилив. Змішувач, має висувний гнучкий вилив, який закінчується душовою лійкою – це дійсно корисний варіант на будь-якій кухні. Адже він дозволяє наповнювати каструлі і інші ємкості, що стоять не в мийці, а де-небудь в робочій зоні, що дуже зручно. Виносний гнучкий шланг полегшує і догляд за самою мийкою. Довжина шлангу, як правило, становить 70-80 див.

Змішувач для кухні з висувним виливом

До речі, напівпрофесійні змішувачі з пружиною дуже схожі на прилади з висувним изливом, але різниця полягає в тому, що вилив з пружиною повністю гнучкий і легше переходить на «душову лійку». До того ж, «полупрофы» мають спеціальний поворотний тримач для лійки.

Ось так виглядає напівпрофесійний змішувач для кухні з гнучким виливом і пружиною

Крок 6. Зовнішній вигляд

І нарешті, пара дизайн-підказок:

  1. Щоб дует «змішувач+раковина» був сумісний не тільки за кольором, але і за матеріалом, і виглядав красиво, краще всього вибирати ці складові мийки з однієї серії.
  2. У змішувачів теж є стилі. Ось кілька порад, як вписати сантехніку в інтер’єр:
  • Для сучасної кухні, скажімо, в стилі хай тек, підійде лаконічний, геометричної форми одноважільний прилад з хромуванням або змішувач з термостатом.

Хромований змішувач виглядає дуже стильно, але майте на увазі, що він вимагає більш ретельного догляду. На глянсовому покритті вже дуже помітні сліди від пальців, плями води, бруд і розлучення

  • Для класичних кухонь ( в стилі прованс, класика, шеббі шик, кантрі) підійде бронзовий, мідний або золотий двохвентильний змішувач.
  • Бронзовий змішувач в інтер’єрі кухні в класичному стилі

Білий змішувач в інтер’єрі кухні в скандинавському стилі


  1. Як вибрати колір змішувача? Крім кольору мийки значення має і колір ручок на фасаді кухні, колір фасадів побутової техніки або просто якісь найближчі акценти, наявні в інтер’єрі. На них і варто орієнтуватися.
  1. Для круглої раковини варто підібрати змішувач з округлим виливом як на фото нижче. Для квадратної мийки підійде модель з Г-подібним виливом.

  1. Самий універсальний колір змішувача – з покриттям під матову нержавіючу сталь.

І ще трохи рад

  • Майте на увазі, що на ціну кухонних змішувачів дуже сильно впливають не тільки матеріали та функціональні характеристики, але і дизайн. Часто однакові конструкції розрізняються лише зовнішнім виглядом можуть мати різницю в ціні в кілька тисяч рублів.
  • Середня ціна за дійсно якісний і функціональний змішувач для кухні становить від 3000 до 5000 рублів.
  • Купуйте тільки в серйозних будівельних магазинах або інтернет-магазинах, які вже мають сформовану позитивну репутацію.
  • Вибирайте вироби добре зарекомендували себе брендів. Пам’ятайте: скупий платить двічі. Однак лише висока ціна ще не гарантія якості виробу і ознака його довгих експлуатаційних якостей.
  • Завжди перевіряйте змішувач на вагу — чим він важчий, тим надійніше.
  • Звертайте увагу на наявність інструкцій, гарантій, рекомендацій по догляду та експлуатації.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:108 середня оцінка: 4,57 з 5)


Завантаження…

Читайте також:

  • 5 кроків монтажу змішувача на кухні своїми руками
  • Вибираємо мийку для кухні за 5 простих кроків
  • Кухонне миття з штучного каменю – 8 порад з вибору
  • Все про розміри кухонного миття
  • Ремонт кухонного змішувача своїми руками
  • Установка кухонного миття – інструкції, поради, відео

Смотрите также

Як приховати або перенести комунікації на кухні – всі способи з фото

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні. Зміст Приховуємо труби при монтажі Робимо гіпсокартонний короб або …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *