Главная / Ремонт своїми руками / Облаштування кухні / Зберігання на кухні: організація ящиків і полиць для посуду і продуктів

Зберігання на кухні: організація ящиків і полиць для посуду і продуктів

Проект кухні завжди розробляють у двох напрямках, що поєднуються один з одним: перше стосується дизайну, оформлення фасадів і стільниць, друге – функціональності та практичного застосування. Це означає, що кухонний гарнітур повинен бути максимально красивим і зручним, з раціонально розташованими поличками і скриньками. Систематизоване зберігання на кухні – це справжнє мистецтво, що складається з традиційних принципів і несподіваних ідей, які допомагають організовувати робочий простір.

Зміст

Сучасні системи зберігання на кухні ↑

Колись дуже давно з’явилася перша полку, потім шафа, потім прийшла черга гарнітура. Поступово йшов розвиток системи зберігання – так зараз прийнято називати комплект шаф, поличок, ящиків, висувних і розгортаються елементів вбудованого типу.

Максимальне наповнення шаф

Сучасні системи зберігання для кухні – це набори меблів або гарнітури з продуманою «начинкою». Наприклад, кращий варіант книжкового шафи – це засклені стелажі, полиці або вітрини з розставленими рядами книгами. Обкладинка кожної книги знаходиться на огляді, тому її легко знайти і дістати. Для кухонних модулів така система не підходить, так як різне начиння, прилади, продукти, які там зберігаються, відрізняються призначенням, формою і розмірами.

Вдосконалені модулі для продуктів

Біля мийки обов’язково повинна розташовуватися сушарка для посуду (особливо якщо немає посудомийної машини), близько духовки – відділення для листів, форм для запікання і іншої кулінарної атрибутики. Завжди під рукою – комплект ножів (у кожного своя специфікація), обробних дощок, тарілок різного призначення. Навіть сковороди повинні лежати окремо, не кажучи про серветки, чергові скатертини, набори святкових свічок.

Каструлі, сковороди, кришки – в одному відсіку

Головне завдання дизайнера-інженера – проаналізувати можливості меблевих модулів і систематизувати розташування відділень так, щоб господарям було комфортно користуватися вмістом шаф, готувати їжу, накривати на стіл.

Зручною кухню роблять якісні аксесуари і фурнітура

Такі різні полиці ↑

В залежності від виду стелажа фраза «покласти на полицю» набуває різне значення: заховати далеко в кутку, зручно розставити разом з аналогічними предметами або красиво розташувати на відкритому просторі. Розглянемо, які види полиць згодяться в кухонному приміщенні.

Для розміщення декоративних елементів передбачені ніші і полички в стіні

Відкриті шафи для красивого посуду ↑

У вбудованих настінних конструкціях або буфетах зустрічаються полички без дверець, абсолютно відкриті для огляду. На них не прийнято ставити банки з крупами або «робочу» начиння, так як вони використовуються скоріше як місця для декоративних прикрас, сувенірів і гарних предметів, які виставляють на стіл під час свят.

Паралельно розташовані довгі полиці з красиво розставленими столовими предметами нагадують музейну експозицію

Великі відсіки підходять як вмістилища для техніки, застосовуваної як щодня, так і час від часу. Наприклад, об’ємна відкрита ніша, розташована на рівні пояса, є комфортним місцем для установки мікрохвильовій печі. Відкриті стелажі під барною стійкою – вдале сховище для кухонного комбайна, міксера, блендера, м’ясорубки. Техніку можна завжди легко дістати, не заглядаючи в далекі куточки, використовувати за призначенням і поставити на місце.

На відкритих полицях можна розмістити і дрібну побутову техніку

Столові прибори, чашки або тарілки, які використовуються щодня, зберігати у відкритих місцях не прийнято – на них може потрапити пил або бризки. Зате керамічні горщики, глечики, вази, сувенірні тарілочки на підставках є свого роду тематичним прикрасою, а якщо предмет прибув з далекої подорожі – і нагадуванням про чудово проведений відпустці.

Куточок з відкритими полицями

Прозорі і напівпрозорі вітрини ↑

За скло ми ставимо гарні столові сервізи, кришталь, порцелянові кавові пари – тобто посуд, яка є і декоративним прикрасою, і показником достатку в родині. Для фамільних сервізів, що передаються у спадок та мають матеріальну цінність, в їдальні встановлюють окремо стоять буфети. Дорогий посуд дістають у рідкісних випадках, коли привід дійсно гідний – на ювілей, народження дитини, весілля.

Класична кухня з властивими їй навісними скляними шафами

Засклені вітрини характерні і для економічних гарнітурів. Краще, коли скло не повністю прозоре, а напівпрозоре або матове – навіть простий чайний сервіз набуває загадкові обриси. Стопку тарілок, стаканчики з виделками або кілька каструль краще сховати в шафу, пакети з макаронами й пачки з крупами повинні зберігатися за дверцями.

Незвичайне поєднання металевих деталей і матового скла

Враховуючи, що відкритий простір не прийнято захаращувати різними предметами, засклені полиці і стелажі без дверець краще використовувати для проектування просторих кухонь та їдалень.

Відсік з відкритими полицями розбавляє сувору лаконічність білосніжною кухні з глухими фасадами, а підсвічування робить кімнату тепліше і затишніше

Де «ховаються» закриті полиці ↑

Одні з найбільш наповнюються систем – конструкції з закритими відсіками. Вони забезпечують максимальну організацію зберігання на кухні посуду, продуктів і супутніх предметів. Ось деякі переваги шаф з дверками:

  • у закритому просторі можна розставляти будь-які предмети, незалежно від розміру, форми або призначення;
  • не обов’язково дотримуватися певного порядку (каструлі можна розставити як завгодно, рядами або за принципом матрьошки);
  • за дверцями легко сховати занадто яскраві або старі предмети, які не вписуються у інтер’єр (святкові серветки, формочки для випічки, пакетики з приправами, коробки з печивом).

Закрите від очей простір – це сховище більшої частини кухонного начиння, посуду і продуктів. У зв’язку з цим при проектуванні компактних моделей кухонь воліють настінні і підлогові шафи з дверцями.

Один з варіантів зберігання кришок

Потайними поличками можна обладнати і технічні зони, наприклад місце під мийкою. Труби або сифон обходять, використовуючи хитру збірну конструкцію, як на наступному фото.

Пластикові модульні стелажі

Якщо у продажу немає готових поличок, схожих на цю, можна прикласти деякі зусилля і змайструвати схоже виріб своїми руками.

Висувні системи значно зручніше глибоких шаф з розпашними дверцятами

Ящики: види, розміри, призначення ↑

Складно уявити сучасну модульну конструкцію без зручних висувних ящиків, які надають можливість швидко знайти і вийняти потрібний предмет. Наприклад, звичного скриньки для ложок і виделок, який знаходиться прямо під стільницею, можна швидко дістати столові прилади.

Ящик для столових приладів обладнаний лотками, щоб було зручніше групувати однотипні предмети

По конструкції ящики можна розділити на наступні види:

  • горизонтальні;
  • вертикальні.

Горизонтальні, у свою чергу, поділяються на фронтальні і кутові. Фронтальні – це звичайні ящики, характерні для лінійних моделей. Вони мають прямокутну або квадратну форму, можуть бути дуже маленькими (для спецій) і досить об’ємними (для каструль).

Об’ємні висувні модулі для каструль

Для підтримки порядку в горизонтальних конструкціях часто використовують роздільники, лотки, спеціальні форми. Деякі вироби спочатку роблять перфорованими, наприклад ящики для овочів від Ікеа. Картопля або цибулю можна діставати, не виймаючи з сітчастих контейнерів, і прямо в них проводити необхідні дії – чистити, мити, сушити.

Контейнери для овочів та фруктів

Кутові модулі гарні для кухонних гарнітурів у вигляді літери Г або П. Вони забезпечують доступ до важкодоступних місць. Дотягнутися до кутової зони досить складно, тоді як користуватися висувними модулями дуже зручно. Їх можна діставати автономно, по одному, або всі разом, коли вони виїжджають ланцюжком, один за іншим.

Стильна сучасна версія оформлення кутового шафи

Вертикальні рішення ідеально підходять для розміщення пляшок з вином, олією, оцтом. Вузькі, порожнисті усередині конструкції плавно виїжджають з шафи і відкривають повний доступ до свого вмісту. Крім пляшок в ящиках для посуду на кухні зберігають коробки і банки з сипучими продуктами, комплекти шумовок і поварешек, набори спецій.

Вдале розташування висувного відсіку близько варильної поверхні

Великий висувний вертикальний блок

Системи карго дуже зручні і ергономічні

Чистячі і миючі засоби можна також помістити в окремо розташовані вертикальні модулі.

Висувний вертикальний модуль під мийку для зберігання миючих засобів

Висувна система для сміттєвих відер і засобів для прибирання

Як задіяти глухі місця ↑

Про ящики ми вже згадали, але це лише один спосіб задіяти найбільш важкодоступні місця. Існує ряд інших, не менш цікавих рішень. Наприклад, облаштування самої нижньої частини гарнітура, місця біля підлоги, де зазвичай розташовується декоративна планка. Зручні рамки на колесах, оформлені все тієї ж декоративною панеллю, перетворюють простір під шафами в корисну зону для овочів, текстилю або порожніх банок.

Практичне оформлення цоколя

Таке рішення, напевно, зацікавить власників домашніх вихованців

Існує ще одне місце, якому приділяють мало уваги, – зона під стільницею. Всі ідеї зводяться до монтажу 1-2 плоских скриньок під столові прилади або кришки. Їх можна замінити зручною висувною дошкою для нарізки овочів або м’яса – так легко заощадити корисну робочу площу, розмістивши на ній продукти або каструлі.

Висувна обробна дошка

Замість дошки для нарізки можна створити повноцінний мобільний столик, який при необхідності швидко висувають або ховають на місце. Він підходить і для приготування страв, і для швидких обідів в поодинці, тобто стане в нагоді в тих випадках, коли не потрібно накривати великий обідній стіл.

Запасне обіднє місце

Для кутових і фронтальних кухонь створені різноманітні висувні модулі, користуватися якими дуже зручно. Завдяки ергономічним конструкцій не потрібно нахилятися і намагатися дістати до задньої стінки меблів – досить потягнути ручку.

Модуль для великої кухонного начиння

Поворотно-висувний механізм для кутових тумб LeMans від Kessebohmer

Аналогічним чином монтують лотки для овочів, висувні скриньки, тримачі для зберігання каструль і сковорідок на кухні.

Карусель для кутової тумби

Все для комфорту: додаткові можливості ↑

Коли необхідно скласти проект для малогабаритного приміщення, в хід йдуть самі оригінальні ідеї. Наприклад, замість декоративної панелі над робочим столом, іменованої кухонним фартухом, можна встановити перфоровану плиту ДСП. По всій поверхні панелі просвердлені в шаховому порядку отвори, в які легко вставляються штирі і гачки. На гачках можна розвісити стакани для вилок і ложок, ємності під миючі засоби, рушники, набори спецій, комплекти ножів.

Перфорована панель в районі мийки

Система рейлінгів – сучасний стильний аналог стінки з гачками. Незважаючи на гадану примітивність, це досить функціональний органайзер корисних кухонних дрібниць. На металевих перекладинах, прикріплених до стіни, розташовуються полички для тарілок, ємності для приправ, стакани для приладів, контейнери для миючих засобів і губок.

Економія місця з допомогою рейлінгів

Частина корисних речей і посуду можна розмістити на зворотному боці дверцят. Досить прикріпити кілька гачків або кошик, щоб вийшло ще одне зручне і доступне місце. Якщо на внутрішній стороні дверцят зафіксувати магнітну панель, то її можна використовувати для зберігання ножів.

Зручна плоска підставка для обробних дощок

Підвісна рейлинговая підставка для кухонних дощок

Замість висувних ящиків і полиць можна використовувати плетені кошики, які прекрасно поєднуються з дерев’яними деталями.

Особливості зберігання продуктів ↑

До складування продуктів пред’являються ті ж вимоги, що і до посуду – вони повинні бути поблизу, недалеко від робочої зони. На антресолі краще поміщати предмети, що використовуються рідко, а коробки, пакети і банки з крупами, макаронами і приправами необхідно тримати біля плити.

Спеції – завжди під рукою ↑

Популярна фасування спецій – це невеликі паперові пакетики або комплекти красивих баночок разом з держателем. Другий варіант зазвичай купують в подарунок, а різнокольорові пакетики ми купуємо у великій кількості і просто складаємо в контейнери або кошики. Це не саме зручне рішення, так як знайти потрібну приправу нелегко, та й користуватися пакетом для засипки проблематично.

Зручні полички на дверцятах шафи

Зберегти властивості спецій допоможе спеціальна тара – невеликі металеві, фарфорові або скляні баночки, встановлені на видному місці, на спеціальній поличці або підставці. Існує підвісний рейлинговый модуль, призначений спеціально для приправ. Якщо їх багато, краще виділити окремий висувний ящик вертикального типу, який монтується збоку від робочого столу.

Вертикальний ящик для пляшок і банок

Стильні металеві банки кріплять до магнітним підставок або безпосередньо до холодильника. Отвори в кришечці розташовані так, що при бічному положенні порошки або суміші дрібно нарізаних трав не випадають з ємностей.

Баночки з магнітним утримувачем

Деякі баночки для спецій мають гарний дизайн і служать додатковим засобом стилізації приміщення. Існують набори «під старовину», прості скляні баночки, підкреслюють стиль кантрі, або навпаки, сучасні пристрої-«млини», здатні перемелювати перець, імбир або корицю в порошок.

Робоча зона з продуктовими відсіками

Їх закріплюють прямо на фартуху або встановлюють на стільниці уздовж стіни.

Ящики – комфорт для овочів ↑

Більшу частину овочів, самостійно вирощених на дачі, зберігають у кесонах, розташованих на заміських ділянках або в гаражах. Проте їздити кожен раз за місто не представляється можливим, тому частина овочів намагаються тримати вдома, недалеко від плити або на балконі. Там же складають продукти, куплені в магазині.

Висувні дерев’яні відсіки для фруктів і овочів

Деякі овочі краще зберігають свої властивості в теплі, а не в холоді, тому для них відводять частину відсіків кухонного гарнітура. У цибулі і часнику попередньо прибирають зайву піну, щоб не було сміття, картоплю ретельно миють. Найкращим місцем зберігання овочів на кухні визнані горизонтальні висувні ящики і корзини. Якщо в наявності тільки полиці, можна скористатися пластиковими контейнерами з вентиляцією.

Плетені кошики, наповнені дарами осені

Непогане рішення для стилів кантрі і прованс

В приміщеннях в сільському стилі цибуля або часник можна зберігати традиційним способом – «косами», підвішеними до стіни. Пучки сушених трав і глиняні горщики доповнять картину.

Пов’язаний в довгі коси» ріпчаста цибуля

Складати буряк, морква чи картопля у відкриті контейнери, щоб створити дизайнерський експозицію – не найкраща ідея. Овочі швидко псуються і втрачають свій апетитний вигляд. З цією метою краще використовувати фрукти або їх муляжі.

Система сортування і зберігання та сушіння овочів TANDEM 4

Банки і контейнери для сипучих продуктів ↑

Звичка купувати крупи запас властива багатьом господаркам, але залишати їх у пакетах або картонних коробках надовго не можна. Дрібні жучки проникають всередину ненадійною тари, продукт стає непридатним для вживання в їжу. Те ж саме відбувається з меленою кавою, борошном і навіть сіллю – шкідливі комахи залишають сліди життєдіяльності, а іноді поселяються цілими колоніями. Щоб перешкоджати появі жучків і черв’яків, крупи і макарони розфасовують по герметичним ємкостей з щільними кришками.

Продуктові контейнери різного розміру

Найпростіший варіант – прозора скляна банка з металевої або пластиковою кришкою. Вона чудово вписується в загальну композицію, якщо стоїть на видному місці, і демонструє свій вміст, що вкрай зручно для використання. Якщо в скляну тару розкласти помаранчеву і зелену сочевицю, фіолетові боби, жовте пшоно, коричневу гречку, вийде чудовий кухонний декор.

Скляні банки з зручними для відкривання кришками

Добре себе зарекомендували і металеві контейнери, головною рисою яких також є герметичність. Існують більш дорогі варіанти з порцеляни або дешеві – з пластика. Непрозорі стінки банки необхідно прикрасити наклейкою з написом, інакше пошук потрібної крупи перетворитися в «угадайку». Баночки розставляють на полицях в настінних шафах або у висувних модулях.

Щоб не морочитися з наклейками, можна придбати металеві банки з прозорими кришками для розміщення в шухляді нижнього ярусу

Перетворюємо кухонне начиння в арт-об’єкти ↑

Практично будь-які кухонні предмети або продукти можна перетворити в декоративні деталі, помістивши їх у відповідне оточення. Ми вже згадували про цибулевих «косах» і скляних банках, які здатні зовнішнім виглядом прикрасити інтер’єр, але існують і інші цікаві рішення, пов’язані зі зберіганням продуктів або посуду.

Красива композиція в сільському стилі, підходяща для дачного інтер’єру

Стиль кантрі пропонує великі можливості для втілення ідей такого роду, тому що саме для нього характерне відкрите розташування начиння і посуду.

Головна особливість кухні – кольоровий посуд

Обідні тарілки раніше розписували і ставили на полиці так, щоб добре було видно малюнок. Традиція збереглася й донині.

Сільська класика — відкриті полки для тарілок

Полички на вікнах, комплекти глиняного посуду, підвісні конструкції для сковород і ковшиків над плитою-островом – ви можете придумати будь-яку композицію, яка підкреслить стиль приміщення.

Відео по темі: системи зберігання ↑

Корисна інформація з відеороликів доповнить ваші знання про практичні способи зберігання і стане підґрунтям для власних ідей.

Що ховається в ящиках:

Ще одну подорож по скриньках:

Заглядаємо на полиці (частини 1 і 2):

https://www.youtube.com/watch?v=TuBvpBGH1Cw

https://www.youtube.com/watch?v=Ilqexbe4ADE

Як бачите, зробити кухню одночасно красивою і комфортною досить просто, але для цього необхідно скласти проект, попередньо продумавши кожну дрібницю і нюанси планування. Сміливо використовуйте традиційні способи і ультрасучасні висувні системи – і в результаті отримаєте максимально функціональне приміщення. Якщо виникнуть труднощі, скористайтеся порадами дизайнерів і меблевиків.

Смотрите также

Декупаж меблів в стилі прованс своїми руками: майстер-клас + ідеї для декору

Навіть стара «бабусина» або безлика фабричні меблі може стати унікальною родзинкою інтер’єру, якщо освоїти декупаж …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *