Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / Подрібнювач для кухні в раковину: як вибрати і встановити діспоузер самостійно

Подрібнювач для кухні в раковину: як вибрати і встановити діспоузер самостійно

Практичні оздоблювальні матеріали, вбудована меблі і функціональна побутова техніка не можуть не радувати око на кухні. Але для повного комфорту і затишку в цьому приміщенні важливо регулярно підтримувати чистоту. Одним з непомітних, але неоціненних помічників у цій справі є подрібнювач продуктів для кухні (діспоузер). Грамотно підібраний він частково допомагає вирішити проблему неприємного запаху на кухні, мінімізувати ризик засмічення каналізації відходами, прискорити процес прибирання і приготування їжі.

Зміст

Кухонний подрібнювач відходів – що це таке і як працює ↑

Діспоузер – встановлюється під раковиною прилад, призначений для гігієнічного і комфортного подрібнення, а також подальшого видалення через каналізацію деяких харчових і нехарчових відходів.

Діспоузер під раковиною легко маскується дверцятами тумби

Після пуску холодної води увімкніть прилад і опустіть підлягають утилізації продукти в зливний отвір раковини. Звідти вони потраплять у робочу камеру, де измельчатся тим чи іншим чином (залежить від принципу роботи приладу). Залиште воду включеної ще на 30-40 секунд, щоб відходи злилися в каналізацію. Все максимально просто!

Зверніть увагу: експлуатація диспоузеров здійснюється тільки з участю води! Вона допомагає проштовхувати підлягають утилізації продукти, «пом’якшувати» роботу подрібнюючих елементів і очищувати робочу камеру, запобігаючи появі неприємних запахів.

Принцип роботи подрібнювача

Діспоузер займає місце звичного сифона і може бути підключений до будь раковині, діаметр зливу якої дорівнює 90 мм. Якщо з тих чи інших причин у вас він має іншу величину, то доведеться підбирати перехідник.

В інструкції до кожного подрібнювач виробник вказує оптимальний час подрібнення тієї чи іншої категорії продуктів, можливі режими роботи, допустимі умови експлуатації, спосіб завантаження відходів і т. д. Однак є деякі загальні моменти, що стосуються вибору та роботи цього приладу в цілому. Їх необхідно знати, щоб побачене і почуте в магазині не стало несподіванкою. У першу чергу це стосується видів диспоузеров.

Відео: принцип роботи кухонного діспоузера ↑

Види подрібнювачів – особливості їхньої будови та експлуатації ↑

Найчастіше класифікацію диспоузеров проводять за принципом роботи і способу завантаження в них відходів.

Електричні і механічні подрібнювачі ↑

У механічних утилізаторах кухонних відходів передбачено наявність спеціальних ножів. Саме з їх допомогою продукти можна перетворити в кашку з частинок не більше 3 мм

В дію такі прилади наводяться напором зливається в раковину води. В цьому їх перевага і недолік одночасно. З одного боку, пристрій більш безпечно, так як не вимагає підключення до електромережі і може працювати навіть при відсутності світла. З іншого боку, для ефективного результату необхідно тиск води не менше 2,5 атмосфер. Це умова обмежує можливості установки приладу в багатьох будинках.

Механічні утилізатори продуктів – рідкісні гості в сучасних квартирах

Електричні діспоузери в цьому відношенні переважніше. У них відсутні ножі для подрібнення відходів. Їх з успіхом замінюють невеликі «кулачки», закріплені на периферії рухомого підстави — диску. З їх допомогою відбувається первинне дроблення відходів. По мірі обертання диска, а це 1400-3500 оборотів в хвилину, відбувається розподіл продуктів по стінках робочої камери. На них є гострі леза, що завершують процес подрібнення.

Зверніть увагу! Чим вище швидкість обертання диска, тим вище ККД приладу і тим більший обсяг відходів ви зможете переробити.

Пристрій подрібнювача на прикладі вироби InSinkErator

Для підключення такого подрібнювача вам доведеться встановити окрему розетку. Однак не варто переживати з приводу збільшення рахунків за електроенергію. Діспоузери даного типу відрізняються економним споживанням електро.

Їх мотор, розташований в нижній частині приладу, запускають натисканням на пневмо кнопку, виведену до миття або робочої поверхні столу. З подрібнювачем вона з’єднується трубкою, заповненою повітрям. У деяких моделях передбачено стандартне управління вимикачем або навіть пультом дистанційного керування.

Пневмокнопка зі шлангом для подрібнювача

Види подрібнювачів за типом завантаження відходів ↑

Завантаження відходів у діспоузери може бути:

  1. Безперервною.
  2. Порційній.

У першому випадку прилад спочатку включають, а лише потім здійснюють завантаження відходів – їх опускання в зливний отвір. При цьому немає необхідності відключати діспоузер перед кожною подачею продуктів. Це зручно, коли у вас мокрі або брудні руки.

Режим безперервної завантаження відходів зручний для великої сім’ї і гостинних господарів

У другому випадку відходи спочатку завантажують, а потім включають прилад. Перед подрібненням наступної порції, діспоузер вимикають і повторюють всю процедуру заново. Це менш зручно, але дозволяє краще контролювати процес подрібнення і якість того, що ви відправляє в каналізацію.

Зверніть увагу! Для зручності завантаження підлягають утилізації продуктів можна використовувати спеціальний штовхач – пробку.

Спеціальний штовхач прискорить завантаження відходів у зливний отвір

Критерії вибору подрібнювача харчових відходів для кухні ↑

Перед покупкою діспоузера необхідно звернути увагу на ряд характеристик:

  • Об’єм робочої камери, в якій і відбувається подрібнення відходів. Він може коливатися в межах 0,8-1,5 л і зазвичай безпосередньо залежить від потужності приладу. Наявність великої дробильної камери в малопотужному диспоузере недоцільно.
  • Потужність. Критерій, важливий для моделей, що працюють від електромережі. Ви можете вибирати в діапазоні від 450 до 1300 кВт, але при цьому правильно оцінюйте свої потреби і кількість відходів. Так, для сім’ї з 3-4 чоловік досить діспоузера потужністю 550 кВт. Немає сенсу купувати потужний прилад, що споживає більше електроенергії, але не використовується в повній мірі.
  • Матеріал виготовлення деталей. Зазвичай це нержавіюча сталь. Може мати місце і спеціальне покриття, що витримує регулярне вплив води поганої якості.
  • Рівень шуму, видаваного приладом під час експлуатації. Зазвичай цей показник коливається в межах 40-70 дБ. При цьому в самому початку дроблення, особливо якщо це великі кістки, звук голосніше. У міру подрібнення діспоузер працює тихіше. Для порівняння: пральна машина в режимі віджимання видає шум, рівний приблизно 60-70 дБ.
  • Наявність реверсної системи, що забезпечує спрямоване рух подрібнюючих елементів.
  • Безпека. Мова йде про автоматичне відключення при перевантаженні або роботі на холостому ходу.

Функціональні та кріпильні елементи з нержавіючої сталі прослужать багато років

При виборі діспоузера обов’язково співвіднесіть його розміри з простором під раковиною. При невеликому обсязі дробильної камери, сам прилад може бути досить габаритним, та й важить чимало (від 6 кг). А адже під раковиною необхідно залишити місце для сміттєвого відра або, наприклад, фільтруючої системи для води.

Правила експлуатації побутового діспоузера ↑

Діспоузер — досить простий у використанні прилад. При дотриманні всіх правил експлуатації він не вимагає якого-небудь обслуговування. Але ці правила необхідно знати чітко.

Що можна і не можна подрібнювати в диспоузере ↑

Зверніть увагу! В інструкції до кожного приладу є вказівка на перелік відходів, дозволених та заборонених до подрібнення в робочій камері. У деяких виробів можливостей більше.

Отже, в діспоузер не можна завантажувати:

  • Великі кістки, що залишилися від м’яса птиці або тварин. Роздроблені недостатньо добре вони можуть блокувати каналізацію.
  • Кукурудзяні качани, шкірку від бананів. Довгі стебла кропу і петрушки. Їх волокниста структура створює проблему при подрібненні і утруднення при змиванні в каналізацію. З цієї ж причини не можна утилізувати через діспоузер і великі м’ясні жили.
  • Цибулиння, шкурки від насіння у великій кількості.
  • Нитки, поліетиленові пакети. Вони можуть намотатися на обертові деталі, що ускладнить роботу приладу.
  • Гарячий жир. Змішавшись з подрібненими відходами, він може призвести до засору в каналізації.
  • Велика луска риби. Вона може налипати на деталях, викликаючи перевантаження приладу.

Бананову шкірку і інші волокнисті продукти краще відправити у відро для сміття

Що ж можна подрібнювати в диспоузере? За запевненням виробників, це:

  • Обрізки фруктів і овочів, кісточки вишні і сливи, кірки від динь і кавунів.
  • Яєчна шкаралупа.
  • Крупи, макаронні вироби.
  • Рибні, дрібні м’ясні і пташині кістки.
  • Паперові серветки та рушники, призначені для одноразового використання.

Це важливо! При попаданні в зливний отвір заборонених до утилізації предметів необхідно зупинити роботу приладу. Якщо в комплекті є спеціальний шестигранний ключ, то з його допомогою можна витягти впало. Якщо його немає, слід викликати майстра. Ті ж інструкції необхідно дотримуватися, якщо сталася аварійна зупинка утилізатора.

Один з найпоширеніших міфів про диспоузере полягає в тому, що, потрапивши в зливний отвір трохи далі краю, пальці обов’язково постраждають, а то і зовсім ви їх втратите. Будьте спокійні! У механічних подрібнювачах ножі розташовані далеко від зливу, ви до них просто не дістанете. В електричних моделях ніяких ножів немає і в помині!

Кухонні діспоузери безпечні

Чистка утилізатора – профілактика засмічень і неприємного запаху ↑

Діспоузер є самоочисним приладом. Вода змиває в каналізацію всі забруднення. Однак у профілактичних цілях рекомендується вживати наступні заходи:

  1. Періодично подрібнюйте в приладі дрібні і середні кістки, яєчну шкаралупу або горіхи, щоб прочистити робочу камеру.
  1. Раз в 2-3 місяці подібну чищення можна виконувати за допомогою кубиків льоду і лимонної шкірки або 0,5 чайної ложки соди.
  1. Не включайте гарячу воду, якщо подрібнюєте щось жирне. Холодна вода не дозволить жиру розтопитися і обволочь стінки камери.
  1. Кілька разів на рік можна використовувати спеціальні засоби для прочищення утилізаторів.

Важливо! Категорично заборонено застосовувати побутові чистячі засоби з абразивними частинками і засоби для прочищення каналізаційних труб!

Якщо ви зіткнулися з забрудненням, засміченням або неприємним запахом з утилізатора, спробуйте подрібнити в нього лимон, але потім обов’язково промийте прилад водою. Не допомагає? Скористайтеся оцтовою кислотою з содою. Почекайте 3-4 хвилини й увімкніть проточну воду.

Підручні і доступні засоби допоможуть негайно прочистити подрібнювач

Як витягти сторонній предмет з утилізатора ↑

Якщо в зливному отворі ви побачили сторонній предмет, який заважає нормальній роботі приладу, або допустили потрапляння в нього заборонених інструкцією відходів, можна спробувати самостійно витягти їх.

Переважна більшість диспоузеров укомплектовано спеціальним шестигранним ключем, з допомогою якого виконують установку виробу. Саме він допоможе повернути подрібнювач працездатність.

Отже, ваші дії:

  1. Вимкніть подрібнювач від електромережі.
  2. Витягніть кришку з раковини, якщо це можливо.
  3. Вставте в зливний отвір шестигранний ключ, що йде в комплекті з приладом.
  4. Дослідіть з його допомогою простір під зливом.
  5. Якщо ви виявите якийсь сторонній предмет, спробуйте витягнути його з допомогою щипців. По можливості штовхніть його вниз.
  6. Якщо ви вирішили, що проблема вирішена, увімкніть прилад. Якщо ж ні, залиште прилад вимкненим і викличте майстра.

Шестигранний L-подібний ключ

Зверніть увагу! Не експлуатований діспоузер може виконувати функцію звичайного сифона, тому ви можете без проблем продовжувати користуватися водою.

Установка подрібнювача своїми руками ↑

Встановити діспоузер своїми руками можна, але тільки в тому випадку, якщо у вас є навички роботи з сантехнікою. В іншому випадку краще викликати фахівця.

Два важливих моменти, які необхідно врахувати перед монтажними роботами:

  1. Для підключення приладу необхідно встановити розетку 220V, що має заземлення та захист від вологи.
  2. Для з’єднання зливу діспоузера з каналізаційним виходом не використовуйте недостатньо жорстку гофру або сифон «пляшкового» типу. Для цих цілей підходить лише гладкостінна труба.

Діспоузер можна підключати до розетки

Зверніть увагу на той нюанс, що нижче дана загальна (!) схема установки діспоузера. Необхідні уточнення ви знайдете додається до виробу інструкції.

Це важливо! Для самостійної установки кухонного подрібнювача продуктів слід спочатку звільнити простір під раковиною і перекрити подачу води з трубопроводу.

Потім:

  1. Демонтуйте сифон, відкрутивши фіксують його гайки.
  2. Очистіть від забруднень відкрилися місця з’єднання деталей.
  3. Видаліть випуск мийки.
  4. Установіть і закріпіть монтажне кріплення від діспоузера. Особливу зручність в роботі забезпечує горловина QuickLock.
  5. З’єднайте кріплення з корпусом приладу.
  6. Підключіть діспоузер до каналізації за допомогою зливної труби. При необхідності використовуйте перехідники, кутові елементи і т. д.
  7. Встановіть вимикач або пневмокнопку. При монтажі останньої врахуйте, що з’єднує її з приладом шланг при необхідності можна підрізати.
  8. Підключіть подрібнювач до електромережі, перевірте його роботу.

Підготовка горловини QuickLock до установки на раковину

Місця всіх з’єднань повинні бути герметичними

Після покупки приладу уважно прочитайте інструкцію, вивчіть його комплектацію, стан труб під раковиною і власні можливості. Якщо ви відчуваєте, що ваших знань і умінь недостатньо для монтажу своїми руками, запросіть досвідченого сантехніка. Якщо в районі раковини відсутня розетка, то доведеться скористатися й послугами електрика.

Витрати на оплату послуг цих майстрів повністю окупляться довговічною і надійною роботою придбаного діспоузера. Набагато дорожче обійдеться несподівана текти з неправильно змонтований приладу або засмічення каналізації.

Підбірка відеоматеріалів по темі ↑

Демонстрація роботи диспоузераВопеСгиѕһег 900 Delux:

Установка подрібнювача харчових відходів BoneCrusher:

Монтаж измельчителяInSinkErator: покрокова інструкція

Кухонний подрібнювач продуктів – це прекрасна можливість заощадити свій час і сили лише легким натисканням на кнопку!

Смотрите также

Мурахи в будинку: як від них позбутися і не допустити подальшого вторгнення

Поява в квартирі таких не прошені гостей як мурахи не приносить радості – ці комахи …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *