Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / Яка обробна дошка краще? Огляд 4 варіантів

Яка обробна дошка краще? Огляд 4 варіантів

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні.

Реклама

Яка обробна дошка краще: з дерева, бамбука, пластику або скла? Як зібрати хороший комплект дощок і правильно за ними доглядати? Відразу дамо коротку відповідь:

У вас повинна бути одна обробна дошка з пластику або дерева для сирого м’яса та риби і ще одна – для решти (краще дерев’яна).

Це мінімальний базовий набір, який можна доповнити дошками різних розмірів, а також красивою сервіровочної дошкою. А тепер давайте розглянемо кожен тип обробної дошки детальніше і дізнаємося поради щодо вибору.

Варіант 1. Дерев’яна дошка

Насправді, краще дерев’яних обробних дощок ще нічого не придумали. Але у них є свої недоліки, а також вимоги по догляду.


Плюси: Довговічність, екологічність, гарний зовнішній вигляд, можливість використання для подачі страв (наприклад, сиру), стійкість на столі. Зрештою, саме на гладкій дерев’яної поверхні працювати з продуктами приємніше всього. Крім того, дерев’яні дошки, особливо з м’яких порід (сосни, берези), дозволяють довше зберігати ножі гострими. Тим, хто користується дорогими професійними ножами, без дерев’яних дощок не обійтися.

Мінуси: Висока ціна, велика вага, необхідність правильного і своєчасного догляду, неможливість миття в посудомийній машині, нетерпимість до тривалого контакту з водою. Часто дерев’яних дошках приписують такі недоліки як поглинання запахів, соків овочів і фруктів, крові від м’яса, а також властивість накопичувати бактерії в порах деревини. Так, дерев’яні дошки дійсно можуть вбирати запахи і соки продуктів, але тільки якщо вони нічим не оброблені. Доглянуті дошки, просочені мінеральним маслом, нічого не вбирають і легко миються. Що стосується накопичення бактерій, то і тут небезпека сильно перебільшена. Верхній міліметровий шар дощок (і старих, і нових) має виражені антисептичні властивості, завдяки яким бактерії не виживають. Бактерії потрапили в більш глибокі шари дерева не передаються на продукти і також з часом гинуть (див. за посиланням).

Поради з вибору:

  • Найдешевші дерев’яні дошки – з фанери, а також ті, що зроблені з м’якої деревини. Перший варіант поганий тим, що з часом верхній шар дошки починає кришитися. Дошки із сосни, як вже було зазначено, мінімально туплять ножі, але їх термін служби невеликий і складає лише півроку-рік, так як вони швидко деформуються від вологи і тріскаються.
  • Найдорожчі, міцні і довговічні дошки роблять з дуба та інших листяних порід. Однак вони досить важкі.
  • Середні по твердості і за ціною обробні дошки роблять із бука, клена, горіха.
  • По можливості варто придбати не звичайну дерев’яну дошку, а торцеву.

Її перевага полягає в перпендикулярному розташуванні волокон дерева по відношенню до ріжучої поверхні, завдяки чому дошка має більшу міцність і довговічність. Крім того, вона значно менше затупляет ніж.

Правила догляду:


  • Дерев’яні обробні дошки потрібно мити вручну гарячою водою з милом або засобом для миття посуду, а потім відразу протирати насухо. Їх категорично не можна замочувати і залишати надовго у воді. Складні плями і запахи можна видалити, протерши дошку з лимонним соком і сіллю.

  • Ні в якому разі не можна ставити дерев’яні дошки в СВЧ-печі або духові шафи.
  • 1 раз в місяць (а в опалювальний сезон ще частіше) змащуйте дошку з усіх боків мінеральним маслом. Масло запечатує пори дерева, захищаючи дошку від висихання і вбирання вологи, соків від продуктів. Майте на увазі, що змащувати дошку оливковою, соняшниковою або будь-яким іншим харчовим маслом не можна, так як з часом воно стає гіркою і почне псувати смак їжі.

Варіант 2. Бамбукова дошка

Бамбукові дошки майже так само добре, як і дерев’яні, а за деякими пунктами навіть краще їх.

Плюси: Бамбукові дошки екологічні і довговічні, вони більш легкі, міцні і вологостійкі, ніж дерев’яні дошки, менше дряпаються. Крім того, їх майже не потрібно змащувати маслом.

Мінуси: Бамбукові дошки твердіше, ніж дерев’яні, майже на 20 %, а тому туплять ножі швидше. Багатьом бамбукові дошки не подобаються просто тактильно.

Рада за вибором:

  • Бамбукові дошки можуть бути дуже хороші, але тільки за умови якісного виконання. Часто з-за поганого клею дошки разламываются на частини і навіть покриваються цвіллю. Інша проблема – поява задирок на дошці.

Варіант 3. Пластикова дошка

Пластикові дошки, на наш погляд, обов’язково мають бути в господарстві. Краще всього використовувати їх для оброблення сирих продуктів: м’яса, риби, птиці.

Плюси: невисока ціна, легкий вага, різноманітність кольорів і форм, вологостійкість, гігієнічність, можливість миття в посудомийній машині. Пластик не вбирає запахи і не тупить ножі.

Мінуси: не можна ставити гаряче, не можна використовувати як сервірувальне блюдо або піднос, швидко покривається подряпинами, не стійка при різанні, виглядає дуже просто. Тонкі дошки з часом деформуються, складно знайти пластикову дошку великого розміру. Якісні і довговічні пластикові дошки коштують дорого.


Поради з вибору:

  • Для нарізання продуктів, які потім потрібно пересипати в іншу ємність, скажімо, для салату, дуже зручно використовувати тонкі дошки, які складаються по згину.
  • Найкращий тип пластику для обробної дошки – поліпропілен.
  • Шорсткі пластикові дошки не ковзають, але важче миються.
  • У похідних умовах дуже зручно використовувати силіконові килимки.

Варіант 4. Скляні обробні дошки

Скляні дошки гарні тільки тим, що легко миються і дуже красиво виглядають. В іншому використовувати їх небажано – вони туплять ножі всього за кілька циклів використання, при різанні видають неприємні звуки і можуть розбитися при випадковому падінні.

Ще кілька загальних порад з вибору

  • У дошки має бути дві сторони. Уникайте дощок з ніжками, з-за яких робочої може бути тільки одна сторона.
  • Виберіть правильний розмір основної дошки. Професійні шеф-кухарі рекомендують вибирати обробні дошки розміром 38×50 см. Цього достатньо для безпечної і ефективної обробки продуктів.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:3 середня оцінка: 4,67 з 5)


Завантаження…

Читайте також:


Смотрите также

Усуває засмічення в раковині на кухні – 8 простих способів прочищення

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні. Зміст Перша допомога від засмічень – 6 простих способів …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *