Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / Як зберігати овочі та зелень – 5 загальних принципів і пам’ятка по 45 видів

Як зберігати овочі та зелень – 5 загальних принципів і пам’ятка по 45 видів

Реклама

Скільки, де і як зберігати овочі в квартирі залежить від того, в якій температурі, рівні вологості та освітленості потребує який-небудь конкретний вид. Так, наприклад, капусту і моркву треба зберігати в холодильнику, а картоплю і цибулю – в ящику кухонного шафи, якісь продукти потрібно складати в герметичні контейнери, а якісь- залишати в сітках чи паперових пакетах.

У цьому матеріалі ви знайдете корисні поради, а також коротку пам’ятку щодо зберігання великих і тижневих запасів овочів, трав і зелені.

Кілька загальних принципів

  • Зберігати овочі окремо від фруктів. Справа в тому, що яблука, груші, банани і абрикоси виділяють етилен – газ, який прискорює дозрівання і псування прилеглих фруктів і овочів.
  • Зберігати окремо томати, картоплю і перці (в тому числі і окремо один від одного). Вони так само виділяють етилен і сильно впливають на смак і якість інших овочів. Так, наприклад, поряд з помідором морква і буряк стануть гіркими, а картопля поруч з перцем швидко проросте.
  • Завжди зрізати гичку коренеплодів. Перед тим як скласти морква, буряк, редис, ріпу і інші коренеплоди в холодильник, потрібно обрізати їх бадилля, залишаючи лише маленький хвостик довжиною 2,5 см, щоб захистити овоч від висихання. Також, перед зберіганням коренеплоди потрібно чистити м’якою щіткою від залишків землі.
  • Мити овочі і трави (крім зелені) лише перед вживанням, а не заздалегідь. Мити всі продукти разом перед закладкою в холодильник дуже зручно, але, виявляється, це прискорює псування рослинних продуктів. А ось зелень можна мити перед зберіганням шляхом замочування їх у раковині з водою.
  • Зберігати овочі в вільних і перфорованих упаковках і контейнерах. Переконайтеся, що пакет для зберігання овочів має отвори, щоб забезпечити хороший потік повітря. Плоди при цьому повинні лежати в упаковці вільно, адже чим ближче один до одного вони розташовані, тим швидше починають гнити.

Дивіться також матеріал: Як зберігати фрукти будинку – загальні принципи, пам’ятка і фото-ідеї.

Пам’ятка по зберіганню овочів

Картопля

Де і як зберігати картоплю: картопля не переносить тривале зберігання в холодильнику, так як при низьких температурах крохмаль починає перетворюватися на цукор. Зате картопля любить темні (на світлі вона стає несмачною і навіть токсичної), прохолодні (+5°C до +7°C) і сухі (не більше 85% вологості) місця. Тому для зберігання великих запасів краще всього підійдуть льохи, комори, утеплені гаражі або балкони. Невеликі запаси картоплі можна зберігати в квартирі в кухонній шафі або, скажімо, під мийкою. Тижневий запас картоплі зможе прожити і на нижній полиці холодильника. Перед тим, як відправити бульби на зберігання, їх треба перебрати, залишивши тільки здорові і міцні картоплини (зимові запаси варто перебрати ще 2 рази за зиму).

Строки: 3 тижні в квартирі, і до 5-6 місяців – в ідеальних умовах.


Огірки

Де і як зберігати огірки: в холодильнику.

Терміни: 5 днів.

Томати

Де і як зберігати помідори: при кімнатній температурі, наприклад, на столі або в шафі. У холодильнику зберігати помідори не можна – при температурі нижче 10 градусів вони втрачають аромат і стають позбавленими смаку. Якщо вам потрібно зберегти помідори більше трьох днів, то ви можете скласти їх на нижню полицю холодильника, а потім відновити аромат і смак, потримавши плід при кімнатній температурі близько 1 доби.

Строки: 3 дні – оптимальний термін зберігання для стиглих помідорів.

Порада: для того, щоб нестиглі томати дозріли, потримайте їх у паперовому пакеті при кімнатній температурі (див. фото нижче).

Часник

Де і як зберігати часник: часник можна зберігати в шафі або на стільниці, в коморі або підвалі. Головне, щоб навколо нього вільно циркулювало повітря. У холодильнику часник зберігати не можна, так як при низьких температурах він швидко втрачає свій аромат і смак.

Термін: 2 місяці.

Цибуля

Де і як зберігати цибулю: цибуля так само можна зберігати в шафі або на стільниці, в коморі або підвалі. Головне, щоб навколо нього вільно циркулювало повітря.

Краще всього зберігати цибулю в сітчастих мішках (в яких він часто і продається в магазині), щоб отримати цю саму вентиляцію. Якщо сітки немає, то ви можете скласти цибулини в миску і при бажанні накрити їх «дихаючої» тканини, а не кришкою.

Зберігати цілий цибулю в холодильнику небажано, але порізану цибулю краще зберігати саме там і не більше 4 днів.

Термін: 2 місяці.

Капуста (біло — і червоно-качанна)

Де і як зберігати капусту: в холодильнику, на будь-якій полиці.

Строки: 2 тижні.

Капуста брюссельська, савойська пекінська, капуста

Де і як зберігати: в холодильнику.

Строки: 1 тиждень.

Морква

Де і як зберігати: в холодильнику.

Строки: 2 тижні.

Перець солодкий

Де і як зберігати перець: в холодильнику, подалі від інших овочів.

Строки: 1 тиждень (зелений перець); 5 днів (червоний, жовтий і помаранчевий перець).

Перець чилі (свіжий)

Де і як зберігати: в холодильнику.

Строки: 2 тижні.

Примітка: сушений перець чилі буде триматися протягом 4-х місяців в герметичному контейнері.

Броколі

Де і як зберігати брокколі: в холодильнику, на будь-якій полиці.

Строки: 1 тиждень.

Буряк і її бадилля

Де і як зберігати буряк: в холодильнику. Перед закладкою в холодильник бадилля (до речі, дуже корисну) потрібно обрізати і скласти в окремий поліетиленовий пакет.

Строки: 3 тижні, бадилля – 3 дні.

Баклажани

Де і як зберігати баклажани: в холодильнику.

Терміни: 5 днів.

Кабачки, цукіні і гарбуза

Де і як зберігати кабачки: в холодильнику, в льосі або іншому сухому, темному і прохолодному місці.

Терміни: 5 днів.

Авокадо

Де і як зберігати авокадо: в холодильнику.

Строки: 3 дня.

Порада: для того щоб незрілий авокадо дозрів, потримайте його при кімнатній температурі в паперовому пакеті до досягнення м’якості.


Артишоки

Де і як зберігати: в холодильнику.

Строки: 1 тиждень.

Імбир

Де і як зберігати імбир: в холодильнику.

Строки: 3 тижні.

Порада: Імбир може бути заморожений на строк до 6 місяців. Якщо ви захочете імбир натерти на тертці, розморожувати його не доведеться.

Гриби

Де і як зберігати гриби: в холодильнику, бажано в паперовому пакеті.

Строки: 1 тиждень.

Ріпа

Де і як зберігати ріпу: в холодильнику.

Строки: 2 тижні.

Порада: Листя ріпки дуже корисні, тому часто використовуються для приготування цілющих відварів. Відокремте бадилля від коренеплоду і збережіть її окремо в поліетиленовому пакеті. Листя будуть залишатися свіжими протягом 3-х днів.

Редис

Де і як зберігати редис: в холодильнику.

Терміни: в ідеалі до 3-х днів, але можливо і 2 тижні.

Порада: видаліть листя від коренеплодів, щоб продовжити їх свіжість.

Спаржа

Де і як зберігати: в холодильнику. Перед зберіганням слід обрізати кінці спаржі (див. фото), а потім загорнути її у вологий рушник і скласти в поліетиленовий пакет.

Строки: 3 дня.

Порей

Де і як зберігати: в холодильнику. Перед зберіганням слід відрізати й викинути темно-зелені верхівки порею, а коріння залишити недоторканими (див. фото).

Строки: 1 тиждень.

Гірчиця

Де і як зберігати: в холодильнику.

Строки: 3 дня.

Бамія

Де і як зберігати: у холодильнику, у паперовому пакеті.

Строки: 3 дня.

Горох, англійська і стручковий

Де і як зберігати: в холодильнику, залишаючи в стручках до вживання.

Терміни: 4 дня.

Ревінь

Де і як зберігати: в холодильнику.

Строки: 1 тиждень.

Порада: листя ревеню не рекомендується вживати в їжу у великих кількостях, так як вони можуть бути токсичні.

Бруква

Де і як зберігати: у холодильнику або в шафі.

Строки: 1 тиждень – при кімнатній температурі 2 тижні – при низькій температурі.

Пам’ятка щодо зберігання трав і зелені

Зелень (петрушка і кріп)

Де і як зберігати зелень: у холодильнику. Невеликі пучки можна зберігати в склянках з водою як букети (див. фото).

Терміни: 5 днів.

Цибуля Шалот

Де і як зберігати шалот: можна зберігати в шафі або на стільниці, в коморі або підвалі. Головне, щоб навколо нього вільно циркулювало повітря.

Термін: 1 місяць.

Шпинат

Де і як зберігати: в холодильнику.


Порада: незалежно від того, як свіжі листя виглядають, дотримуйтесь терміну придатності, зазначеному на упаковці, так як бактерії можуть розвиватися.

Салат Латук

Де і як зберігати: в холодильнику.

Терміни: 5 днів.

Порада: Навіть якщо листя виглядають свіжими, дотримуйтесь терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Крес-салат

Де і як зберігати: в холодильнику.

Терміни: 4 дня.

Селера

Так як селера пористий, особливо вразливим для поглинання запахів від інших продуктів.

Де і як зберігати: в холодильнику.

Строки: 2 тижні.

Трави листяні (базилік, кінза, зелена цибуля, естрагон, петрушка, м’ята)

Де і як зберігати зелень: у холодильнику.

Строки: 3 дні (базилік, кінза, зелена цибуля, естрагон); 5 днів (петрушка, м’ята).

Порада: Загорніть пучок зелені у вологе паперовий рушник перед зберіганням, щоб вона довше залишалася свіжою.

Трави деревні (розмарин і чебрець)

Холодильник: 2 тижні.

Рукола

Де і як зберігати: в холодильнику.

Терміни: 5 днів.

Радіччіо салат

Де і як зберігати: в холодильнику.

Терміни: 4 дня.

Фенхель

Де і як зберігати зелень: у холодильнику.

Терміни: 5 днів.

І нарешті, пропонуємо почерпнути ідеї зберігання овочів в квартирі та іншу корисну інформацію в наступному відео.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:8 середня оцінка: 4,50 із 5)


Завантаження…

Читайте також:



Рубрика: Порядок



Смотрите также

Як почистити газову плиту в домашніх умовах за 8 кроків

Зміст 8 кроків чищення газової плити Реклама Плита – це найскладніша у догляді техніка на …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *