Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / Як зберігати олію (соняшникова, оливкова, лляна, вершкове і кокосове)

Як зберігати олію (соняшникова, оливкова, лляна, вершкове і кокосове)

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні.

Реклама

У всіх видів масел, починаючи з оливкової і закінчуючи кокосовим і вершковим, є всього 4 ворога:

  • Світло;
  • Тепло;
  • Кисень;
  • Різкі перепади температури.

Під їх впливом масло окислюється, гіркне, втрачає свій смак, аромат і корисні властивості. Кращий спосіб запобігти це (і навіть продовжити термін придатності продукту) — належне зберігання. Сьогодні ми поговоримо про домашньому зберіганні 5 найулюбленіших видів олій:

  • оливковій;
  • соняшниковій;
  • лляному;
  • кокосовому;
  • вершковому.

Як зберігати рослинні олії (оливкова, лляна, соняшникова)

В питанні зберігання масел є три речі, які слід враховувати: де його зберігати, як його зберігати та в чому.

Температурний режим

До розкриття: почнемо з хорошої новини – більшість рослинних масел можна зберігати при кімнатній температурі, тобто при +20-24°C, але не більше. Мінімально допустима температура становить 5°C. Ну, а оптимальний режим становить близько 14°C. Настільки ідеальний клімат в домашніх умовах може забезпечити лише винний шафа-холодильник.

Після розтину: а ось і не дуже хороша новина — на жаль, більшість рослинних масел (оливкова, соняшникова, лляна) потрібно встигати вживати протягом 1 місяця після відкриття пляшки. По закінченні місяця масло залишається придатним для вживання, але все-таки застосовувати його в їжу небажано, так як в продукті утворюються токсичні і навіть канцерогенні речовини. Смак масла через місяць після розкриття упаковки стає гіркуватим (особливо в оливкової і лляної олії), аромат – нейтральним.


  • Через місяць після розтину оливкову олію можна використовувати як олію — для смаження.
  • Лляне масло після розкриття бажано зберігати в холодильнику на середній/верхній полиці або у відділенні для овочів та фруктів.

Лляне масло після розкриття зберігають в холодильнику

  • З-за швидкого згіркнення, купувати великі банки оливкової, льняної і нерафінованої соняшникової олії не дуже розумно. Краще купувати продукт менше, але частіше.

Де зберігати

Отже, всі масла люблять темні, сухі і прохолодні (але не холодні!) місця. Де ж їх знайти на кухні міської квартири?

Оптимальне рішення як для довгострокового, так і для щоденного зберігання масел – закритий шафа, бажано нижній (адже чим він нижче, тим прохолодніше) і не занадто близький до плити. Зберігати поряд з маслом спеції і прянощі не рекомендується, так як вона має властивість вбирати запахи.

На жаль, саме зручне місце для зберігання масла – стільниця, є несприятливим із-за близькості до плити, денного та штучного світла, перепадів температур. Але адже це так зручно завжди мати під рукою пляшечку, що ж робити? Можливий компроміс: просто переливати масло з великої пляшки в маленьку із запасом на один-два тижні. Пляшка повинна бути з темного скла і стояти подалі від плити.

Ідеальне місце для тривалого зберігання масел – винний льох або його сучасний замінник – винний шафа-холодильник з 14-градусовой температурою. Чи можна зберігати масло в звичайному холодильнику? Так, можна, але обережно.

  • По-перше, масло, вилучене з холодильника не можна довго залишати в теплі, зберігати в шафі, то знову в холодильнику. Пам’ятайте, різка зміна клімату – один із ворогів будь-якої олії.
  • По-друге, зберігати масло в холодильнику бажано у відділенні для овочів та фруктів (там встановлена температура близько 8 градусів) або на самій верхній полиці (7 градусів тепла). Не забувайте, що занадто низькі температури (нижче 5 градусів), які властиві для середньої і нижньої полиці холодильника, для масел шкідливі. А ось дверцята холодильника – не самий кращий варіант, так як клімат на дверних полицях хоч і оптимальний для зберігання масел, але дуже нестабільний.

До речі, є ще один нюанс, який стосується тільки оливкової олії: при зберіганні у холодильнику в ньому утворюються білі пластівці. Боятися цього не потрібно, навпаки, такий осад лише доводить, що куплене оливкова олія дійсно. При кімнатній температурі воно знову набуде нормальну консистенцію

У чому зберігати масло

Ідеальна посуд з темного скла (наприклад, бурштинового або кобальтового) з щільною кришкою і, можливо, з дозатором або розпилювачем.

Також непогано підійде керамічний посуд, який може щільно закриватися.

А от металеві контейнери (наприклад, ті, в яких часто масло і продається) підходять менше. Як правило, в таких упаковках продається масло середньої якості.


Найгірший вибір тари для зберігання масла – пластикові пляшки. Якщо ви купили свіжу і цінне масло (оливкова, лляна, нерафінована або сиру соняшникову) в такій упаковці, скажімо, на ринку, то його слід перелити в пляшку з темного скла. В цілому ж, від покупки масла в пластиковій упаковці краще відмовитися, так як в процесі зберігання в продукт можуть перейти шкідливі для здоров’я хімічні сполуки з пластику. Єдине масло, яке може продаватися в пластикових упаковках – це рафінована соняшникова і кокосове.

  • Якщо ви купили масло у прозорій скляній пляшці, то її можна загорнути у фольгу.

Дивіться також: Як правильно зберігати овочі та зелень

Як зберігати кокосове масло

Температурний режим і місця зберігання

Кокосове масло – це одне з найбільш некапризных олій: зберігати його можна довго, воно не дуже боїться тепла (більше 24 градусів) і навіть світу. Але є один важливий нюанс – від температури зберігання кокосового масла залежить його консистенція.

Кокосове масло рідкої консистенції – саме зручне в застосуванні як для кулінарних, так і косметичних цілей

При кімнатній температурі воно стає рідким – і це самий зручний варіант для вживання олії в їжу і для проведення косметичних процедур. При температурі нижче 20 градусів кокосове масло придбає желеподібну консистенцію, а в холодильнику — твердне.

Виходить, що продукт, яким ви користуєтеся часто або щодня найкраще зберігати просто на полиці в шафі і навіть на стільниці.

Однак для тривалого зберігання кокосового масла (особливо нерафінованої), яким ви користуєтеся лише від випадку до випадку, більше підійде верхня полиця холодильника або відділення для фруктів і овочів.

  • У холодильнику кокосова рафінована олія може зберігатися до 1 року, а нерафінована – до півроку.
  • Для більш легкого використання при зберіганні в холодильнику кокосове масло можна розлити в силіконові формочки для льоду як показано на фото нижче.

А ось ванна кімната підійде для зберігання кокосового масла найменше з-за високої вологості.

У чому зберігати

Що стосується тари для зберігання кокосового масла, то краще всього підійде темна скляна банку з щільною кришкою, але і непрозорий пластик теж згодиться.

Як зберігати вершкове масло

Температурний режим і місця зберігання

Оптимальний температурний режим для зберігання вершкового масла щоденного вжитку – від 0 до 6 градусів. Саме такий клімат може забезпечити холодильник, тут масло можна зберігати 15 діб після розтину.

  • Щоб масло не було занадто твердим і легко намазывалось на хліб, його варто зберігати на верхній полиці холодильника, у відділенні для овочів та фруктів або на дверній полиці.

А ось для тривалого зберігання (до 1 року) потрібно використовувати морозильна камера. Але все ж цей варіант не найкращий, оскільки при тривалому зберіганні на морозі вершкове масло стає менш смачним і корисним.

Пам’ятайте, що надовго залишати вершкове масло при кімнатній температурі не можна. З-за впливу тепла і світла воно стане жовтим, окислиться, втратить свої корисні властивості і смак.


Втім, якщо холодильника поруч немає, наприклад, в похідних умовах або дачному будинку, то зберегти масло можна одним з наступних способів:

Спосіб 1. Загорніть масло в бавовняну тканину, змочену в розчині води та оцту. Коли тканина висохне, знову змочіть її в розчині.

Спосіб 2. Покладіть шматок масла в банку і залийте оцтом так, щоб він покривав брусок на пару сантиметрів.

Спосіб 3. Брусок масла до 200 м (або кілька брусків) загорніть в пергамент, потім покладіть в глибоку ємність і залийте міцним розчином солі. Зберігайте ємність з маслом в темному місці і міняйте соляний розчин щодня.

У чому зберігати

Зберігати масло можна як у маслянці, так і у фабричній фольгированной упаковці. Також підійдуть пергаментний папір (на фото нижче) або фольга. Головне, щоб упаковка або ємність захищала масло від світла.

Не варто зберігати масло в пластикових контейнерах поліетиленових пакетах — у такій тарі продукт швидко гіркне, пожовтіє і зіпсується.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:5 середня оцінка: 4,20 із 5)


Завантаження…

Читайте також:



Рубрика: Порядок



Смотрите также

12 порад як продовжити свіжість продуктів

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні. Зміст 12 нюансів зберігання продуктів в холодильнику Реклама Дієтологи …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *