Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / Як зберігати фрукти будинку: 8 принципів, пам’ятка і фото-ідеї

Як зберігати фрукти будинку: 8 принципів, пам’ятка і фото-ідеї

Реклама

Як правило, коли ми приносимо додому фрукти, ми робимо одне з двох: складаємо все в вазу на стільниці або кидаємо в холодильник. Шанс помилитися не так вже великий, адже майже всі фрукти можна зберігати в холодильнику, і майже всі фрукти можуть протриматися хоча б пару днів при кімнатній температурі. Але якщо ви хочете отримувати максимум задоволення і користі від дарів природи і економити бюджет, варто розібратися в цьому питанні.

У цьому матеріалі ви дізнаєтесь загальні принципи зберігання бананів, яблук, груш, лимонів, мандаринів та інших фруктів, знайдете пам’ятку щодо умов та строків зберігання різних видів фруктів і ягід, а також почерпнете ідеї організації змісту «вітамінів» в домашніх умовах.

8 загальних принципів, як правильно зберігати фрукти будинку

Принцип 1. Не зберігати фрукти і овочі разом. Фрукти, які випускають велику кількість етилену (агент дозрівання), можуть прискорити дозрівання прилеглих овочів і зіпсувати їх.

Принцип 2. Відразу видаляти пліснявою плоди. Перед тим як скласти фрукти в холодильник, шафа або в настільну вазу, обов’язково видаліть всі зіпсовані плоди, щоб запобігти поширення цвілі. Перестиглі фрукти намагайтеся з’їдати першу чергу.


Принцип 3. Зберігати недоспелые фрукти при кімнатній температурі, бажано в паперовому пакеті. Особливо це стосується абрикосів, персиків, груш, слив, хурми, авокадо, ківі і манго. Мішок стане пасткою для етилену – газу, який виділяється плодом і виступає в якості агента дозрівання. Хочете прискорити процес ще більше? Покладіть в мішок яблуко. Зрілі і, тим більше, перестиглі плоди краще зберігати в холодильнику.

Принцип 4. Зберігати фрукти на нижній полиці холодильника або в спеціальному відсіку для фруктів. Винятком є фрукти, які потрібно зберігати при кімнатній температурі (цілі баштанні, банани, цитрусові, недоспелые фрукти), а також яблука – їх краще зберігати на верхній полиці холодильника, окремо від інших фруктів.

Які фрукти можна зберігати в холодильнику? Відповідь легко запам’ятати: банани та цитрусові

Принцип 5. Не зберігати фрукти в битком набитому контейнері холодильника. Навколо фруктів повинен вільно циркулювати повітря.

Принцип 6. З’їдати розрізані фрукти як можна швидше і не зберігати їх довше двох днів у холодильнику. Особливо це стосується кавунів, динь та гарбузів, а також хурми. При кімнатній температурі різані плоди зберігати не можна – вони, по-перше, швидко зіпсуються і зморщаться, а по-друге – залучать мошок і мух.

Принцип 7. У холодильнику немиті фрукти зберігати в оригінальній упаковці або вільному пакеті. Фрукти, що зберігаються при кімнатній температурі потрібно виймати з упаковки відразу.

Принцип 8. Завжди мати на столі або стільниці гарнітура вазу з фруктами. Краще підібрати місце, яке завжди на виду і легкодоступною. Так ви і ваші домочадці не будуть забувати про цих смачних вітамінах, а інтер’єр тільки прикраситься.

Нижче представлені кілька фото-ідей, як можна красиво, зручно і правильно організувати зберігання фруктів будинку при кімнатній температурі.

Ваза з фруктами – відмінне центральне прикраса обіднього столу. У гарній вазі яскраві плоди будуть здаватися ще більш апетитними

Саморобний тримач для фруктів з дощок і металевих кошиків


Система з кухонних рейлінгів та кошиків відмінно пристосовується під зберігання яблук, груш

Поряд з фруктами зручно зберігати і соковижималку, а також стаціонарний блендер

Компактно зберігати велику кількість фруктів можна ось в такий етажерці

Дивіться також матеріал: Як правильно зберігати овочі і зелень.

Де і скільки зберігати фрукти і ягоди – коротка пам’ятка

Правила зберігання фруктів часто збивають з пантелику, адже кожен плід має різні вимоги до умов і термінів. Так, наприклад, деякі види дозрівають на дереві, а деякі дозрівають вже вдома у свого володаря. Деякі плоди потрібно зберігати при низьких температурах, а деякі, навпаки, люблять тепло. Ця пам’ятка допоможе вам уникнути помилок. Майте на увазі, що наведені нижче рекомендації передбачають, що ваші продукти дозріли і готові до вживання.

Банани

Щоб банани не чорніли, їх потрібно зберігати в шафі або на столі, але ніяк не в холодильнику.

  • Термін зберігання при кімнатній температурі: 5 днів.
  • Ідеальне місце: у вазі на столі, в шафі або прохолодному і сухому місці.
  • Підказка: стиглі банани можуть бути заморожені для випічки або споживання в якості натурального «морозива» (шкурки почорніють, але м’якоть буде гарна).

Як зберігати банани будинку? Завдяки своєму яскравому кольору вони просто створені для прикраси інтер’єру. Складайте їх у симпатичне страва/вазу або подвешивайте на спеціальний холдер або на гачок, вкручений в нижню частину навісного шафки

Яблука

Це найбільш зручні для зберігання вдома фрукти, так як можуть зберігатися в холодильнику, так і в шафі або на столі довше всіх інших фруктів.

  • Термін зберігання: до 3 тижнів у холодильнику.
  • Місце: найдоцільніше зберігати яблука на верхніх полицях, головне -окремо від інших фруктів.

Як зберігати яблука в домашніх умовах? В ідеалі – на верхній полиці холодильника. Головне правило – не можна з обов’язку зберігати разом з іншими фруктами.

Диня, кавун, гарбуз

При тривалому зберіганні у холодильнику ці баштанні втрачають свій смак і аромат.

  • Місце: в холодильнику у відділенні для фруктів або в шафі/на столі (крім перестиглих і пошкоджених плодів).
  • Термін зберігання: до 5-7 днів в цілому вигляді, до 2-3 днів – у розрізаному.

Абрикоси

  • Місце: недостиглі абрикоси потрібно зберігати при кімнатній температурі, бажано в паперових пакетах.
  • Термін зберігання в холодильнику: 5 днів.

Цитруси

Цитруси – це ті фрукти, які краще зберігати у вазі на столі, в картонній коробці в шафі або іншому сухому і бажано прохолодному місці, але не в холодильнику. Тому купувати їх варто лише на тиждень вперед, але не більше. Втім, зберігати їх у холодильнику теж можна і досить довго (до 2-3 тижнів), правда через тиждень-десять днів фрукти почнуть втрачати свій аромат, соковитість і смак. Лимони і лайми і зовсім вберуть в себе сторонні запахи.

  • Місце: в шафі, на столі. Якщо в холодильнику на нижній полиці або в спеціальному відділенні для фруктів.
  • Терміни зберігання: на столі — від 3 до 7 днів, в холодильнику – апельсини до 2 тижнів, лимони, лайми та грейпфрути до 3 тижнів, мандарини – до 1 тижня).

Святковий стіл можна прикрасити ось такий фруктової композицією. Просто поставте в центр великої вази вазу поменше і наповніть її водою і квітами, потім в останньому просторі складіть цитруси


Груші

Не поспішайте засмучуватися, якщо груші на прилавку магазину лежать лише зелені і тверді. Справа в тому, що ці фрукти збирають незрілими, оскільки на дереві вони починають гнити ще до стиглості. Виходить, що купувати груші на тиждень вперед стоїть у незрілому вигляді і чекати їх дозрівання вже вдома. Купуючи ж м’які і соковиті плоди, постарайтеся з’їсти їх як можна швидше.

  • Місце: в шафі, на столі. Для прискорення дозрівання груші потрібно розкласти по паперових мішках і потримати при кімнатній температурі. Стиглі і перестиглі груші можна один-два дні зберігати в холодильнику на нижній полиці або в спеціальному відділенні для фруктів).
  • Термін: 5 днів. Азіатські груші зберігаються довше – до 7 днів при кімнатній температурі і кілька тижнів в холодильнику.

Виноград

  • Місце: виноград найкраще зберігати в паперовому пакеті (або в упаковці з перфорованого пластика) в холодильнику.
  • Термін зберігання: від 1 до 2 тижнів. Але краще з’їдати виноград протягом 3 діб, пізніше він почне кривитися.

Ківі

  • Місце: стиглі плоди – у холодильнику, недоспелые – при кімнатній температурі.
  • Термін: 4 дня на столі, і до декількох тижнів – в холодильнику.

Манго

  • Місце: холодильник.
  • Термін: 4 дня.

Персики і нектарини

  • Місце: холодильник.
  • Термін: 5 днів.

Ананас

  • Місце: в цілому вигляді — при кімнатній температурі на столі або в шафі, розрізаний або порізаний на часточки ананас зберігають у холодильнику.
  • Терміни: 5 днів в цілому вигляді при кімнатній температурі і 3 дні в холодильнику (в розрізаному вигляді).

Зливу

  • Місце: холодильник, нестиглі сливи зберігають при кімнатній температурі;
  • Термін: 5 днів.

Хурма

  • Місце: нестиглі плоди зберігають при кімнатній температурі, чекаючи дозрівання, потім з’їдають як можна швидше.
  • Термін: після дозрівання – 2-3 дні.

Гранати

  • Місце: холодильник.
  • Термін: цілий гранат можна зберігати до 3 тижнів, насіння граната зберігаються 3 дні.

Ожина

  • Місце: в холодильнику, розкладені в один шар на паперовий рушник.
  • Термін зберігання: 2 дні

Лохина

  • Місце: в холодильнику.
  • Термін зберігання: 1 тиждень.

Вишня, черешня

  • Місце: в холодильнику у відкритому пакеті або мисці.
  • Термін: 3 дні.

Журавлина

Журавлина – корисна ягода, яку можна сміливо купувати про запас.

  • Місце: холодильник.
  • Термін: 1 місяць.

Малина

  • Місце: в холодильнику, розкладені в один шар на паперовий рушник.
  • Термін зберігання: 3 дні

Суниця

  • Місце: в холодильнику.
  • Термін зберігання: 3 дня.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:10 середня оцінка: 4,70 з 5)


Завантаження…

Читайте також:



Рубрика: Порядок



Смотрите также

Як почистити газову плиту в домашніх умовах за 8 кроків

Зміст 8 кроків чищення газової плити Реклама Плита – це найскладніша у догляді техніка на …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *