Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / Як позбутися від харчової молі на кухні: кращі засоби для боротьби та профілактики

Як позбутися від харчової молі на кухні: кращі засоби для боротьби та профілактики

Навіть на ідеально чистій кухні можуть запорхать метелики молі. Її личинки заводяться в крупах, сухофруктах і іншої бакалії, особливо купленої на вагу. Щоб побороти цю напасть, чекає нелегка робота, починаючи з глобальної ревізії всіх припасів до генерального прибирання. Тому ми підготували на допомогу господиням підказки, які допоможуть відшукати непроханих гостей і добірку перевірених способів, як позбутися від харчової молі на кухні доступними і безпечними для здоров’я засобами. Вибирайте!

Зміст

Харчова моль – звідки вона береться ↑

Для початку дізнаємося детальніше про вредителе. У народі харчової міллю називають різні види вогнівок і выемчатокрылых метеликів – маленьких метеликів сірого, коричневого або жовто-сірого забарвлення, чиї личинки живляться різними сушеними продуктами і бакалійними виробами.

На замітку! Дорослі особини харчової молі живуть 2-3 тижні і встигають відкласти за цей строк від 150 до 350 яєць.

Найчастіше на кухні заводиться:

  1. Млинова або борошняна моль – всесвітньо поширений шкідник. Основні місця проживання: зернопереробні і хлібні заводи, фабрики, що випускають кондитерські вироби і комбікорми. Личинки цих метеликів відмінно себе почувають у сусідстві з будь-якими зерновими культурами, випічкою, борошном, дертю, макаронами, сушеними фруктами, горіхами, грибами, де і виплітають собі кокони з найтонших павутинок. Як виглядає борошняна моль – дивіться на фото.

Млинова або борошняна міль

  1. Фруктова (какаовая, шоколадна, насіннєва, тютюнова) огнівка – метелики непримітного сіро-попелястого окрасу. Їхні гусениці здатні паразитувати на будь-яких продуктах рослинного походження – крім «звичних» круп і борошна, шкідників можна зустріти в насінні соняшнику, порошку какао, зерновому кава, прянощі, лікарські рослини і навіть тютюні.

Фруктова моль воліє сухофрукти, але може харчуватися та іншою рослинною продукцією

  1. Амбарні (зернові) метелики — можуть потрапити у ваш будинок з купленої пшеницею, вівсом, кукурудзою, гречкою або бобовими. Самі метелики відрізняються невеликим розміром і забарвленням в колір зерна, що допомагає їм довго залишатися непоміченими. А їхні гусениці і зовсім майстри маскування – вони прогризають хід всередину насіння і живуть там до перетворення в метелика.

Якщо на вашій кухні завелася така ж міль, як на фото – терміново перевіряйте зернові запаси

На замітку! Різновид молі, яка поселилася на кухні, можна визначити за розміром і забарвленням метеликів, а ось личинки візуально всі однакові.

Цикл розвитку і шкоду для людини ↑

З мікроскопічних яєць, які найчастіше потрапляють до нас в будинок разом з продуктами, через кілька днів вилуплюються личинки. Це відбувається тому, що на кухні для них створені, просто ідеальні умови: температура рідко опускається нижче 20 градусів, вологість повітря варіює в межах 50-70 %, так і зберігається бакалія в шафках, закритих від сонячних променів.

Протягом 10-14 днів гусениці активно ростуть, адже нестачі в їжі вони не відчувають. А після закукливаются в кокон, з якого через два тижні выпархивает метелик. Після спарювання Самки відкладають яйця в місцях, де їх майбутнє потомство без праці знайде необхідний для нього корм, і незабаром гинуть.

Життєвий цикл молі

На замітку! Всупереч розхожій думці, метелики харчової молі не псують продукти і не їдять одяг – травна система у них не розвинена. Тому головні шкідники – гусениці. Саме вони харчуються зерном та іншими сипучими виробами, утворюють у них грудочки і «павутинки». А за псування шуб і вовняних шкарпеток «відповідає» зовсім інший вид молі – платтяна.

Якщо терміново не вжити заходів, то оселилася на кухні моль може завдати відчутного удару по здоров’ю. Часточки яєць, луски, екскрементів і інші продукти життєдіяльності шкідника потрапляють в їжу і стають причиною інтоксикації організму. Це може проявитися в запамороченнях, нудоті, блювоті, алергічних реакціях і загальному зниженні імунітету. Тому якщо ви помітили хоч одну порхающую у шафок метелика – зустріньте її убивчими оплесками, а після обов’язково прочитайте наші рекомендації, як боротися з харчовою міллю на кухні.

Позбавляємося від шкідника поетапно ↑

Ми не дарма пригадували уроки біології та цикл розвитку комах – як бачите, знищення дорослих особин не гарантує, що через пару тижнів не з’являться нові метелики з вже відкладених самкою яєць. Тому боротися зі шкідником доведеться поетапно, щоб не залишити йому ні найменшої шпарини, на якій би стадії розвитку він не знаходився.

Перевіряємо можливі місця зараження ↑

Першим ділом потрібно влаштувати ревізію всіх продуктових запасів, які зберігаються не в холодильнику (моль не виносить низьких температур). Причому не варто зупинятися тільки на крупах, борошні і кондитерських виробах – як ми вже згадували, деякі види молі чудово паразитують на будь-якій рослинній їжі, включаючи спеції, картопля, кофе, какао, сухі овочі, зелень і фрукти. Огляньте також корму домашніх вихованців і різні прикормки для риболовлі – шкідник може запросто оселитися, і там.

Важливо! Перевіряйте закриті упаковки на герметичність – опариші молі здатні прогризти папір, картонний пакет і навіть поліетиленовий мішок.

Мета пошукових робіт – яйця молі і гусениці. Опаришів виявити нескладно – якщо виявилися дрібні білясті черв’ячки з чорними або коричневими головками, то ємність відкладаємо в сторону (якщо продукт в пакеті – загортаємо ще один, щоб під час подальшої ревізії гусениці не розповзлися). Про присутність шкідника може свідчити осад у вигляді потерті, грудочки в розсипчастою крупі або павутинки молі, фото яких можна побачити нижче. Якщо ви побачите такі «сигнали» під кришкою, на стінках або дні ємності – продукт без сумнівів потрібно утилізувати.

Вівсяні пластівці, заражені міллю

Зерна краще висипати на стіл – так буде легше помітити личинок

А от яйця шкідника виявити набагато складніше. Вони дуже дрібні (в діаметрі як крупинка манки), і можуть запросто залишитися непоміченими. Тому якщо пошуки результатів не дали – варто профілактично прогріти всі крупи в духовці при температурі 60-80 градусів протягом 30-40 хвилин або поставити в морозильну камеру на пару днів.

Важливо! Якщо в продуктах ознаки перебування молі не виявилися, загляньте у всі темні і важкодоступні місця: за краї отклеившихся шпалер, під плінтуси, на «даху» шафок. Тут також можна побачити кокони шкідника.

Знищуємо личинок ↑

Якщо на полиці знайшовся заражений продукт, краще всього попрощатися з усім вмістом шафки (тим, що зберігалося у відкритих пакетах – однозначно). Навіть якщо личинки були помічені тільки в одній упаковці, немає ніякої гарантії, що перед цим вони не мандрували по сусідніх ємкостей. Всі продукти з опаришами потрібно викинути або віддати птахам.

Щоб не пропустити випадкового шкідника, діємо так:

  1. Ретельно пилососимо всі полиці і шафки з припасами, використовуючи щітку з вузькою насадкою. Якщо у вас прилад з тканинним накопичувачем, а не водним фільтром, після збирання не забудьте відразу його витрусити і на пару днів помістити в морозильник. Але зручніше для цих цілей придбати одноразові паперові пакети.
  2. Вимиваємо меблі в розчині теплої води з господарським милом (на 1-2 літра досить натерти і розчинити 1 брусок). Залишити на 10-15 хвилин, після чого промити полички звичайною водою.
  3. Тепер готуємо дезінфікуючий розчин: півсклянки 9% оцту заливаємо такою ж кількістю холодної води. Цим засобом за допомогою пензлика або ватного тампона необхідно промазати всі стики та щілини в меблях, щоб убезпечити приміщення від сховалися там личинок.
  4. Ємності з продуктами, які пройшли перевірку на «внутрішню» безпека, потрібно обов’язково вимити зовні у тому ж порядку, що і полиці: мильний розчин – вода – оцет.
  5. Залишилося гарненько просушити полиці, після чого продукти в чистих ємностях можна розставляти по місцях.

Зберігати припаси в банках зручно, практично і красиво!

Можна перетворити звичайні спеції або запаси круп в унікальний декор інтер’єру

Важливо! Багато економні господині дають поради щодо порятунку зіпсованих продуктів: перебрати, прожарити або заморозити. Але цей спосіб хороший тільки для профілактики, а якщо вже в крупі моль і її личинки залишили сліди своєї життєдіяльності – викидайте без жалю і експериментів над власним здоров’ям.

Боремося з метеликами ↑

Найпростіший і дешевий спосіб вивести харчову моль на кухні – банальний тапок або згорнута в трубочку газета. Так, метеликів так легко знищити, але ж більшу частину свого життя вони проводять не пурхаючи навколо нас, а відшукуючи затишні місця для свого майбутнього потомства.

Тому варто підстрахуватися і підвісити на дверцята шафок з припасами спеціальні пастки для молі. Вони являють собою тонкий квадрат або коло, на одну сторону якого нанесено клейова маса для кріплення до меблів, а з другої – речовина з феромонами, притягує самців молі.

Пастки не виділяють різких запахів, хімічних або отруйних речовин, тому їх можна без побоювання використовувати по сусідству з харчовими продуктами.

На замітку! Не перестарайтеся з кількістю приманок – при надлишку феромонів в повітрі комахи не зможуть визначити джерело і не прилетять в пастку. 1-2 штуки на кухні до 12 м2 буде цілком достатньо.

З хімічних засобів можна використовувати ще і спеціальні аерозолі від молі. Багато з них мають кілька насадок: стандартну для розпилення в повітрі і шафок і вузьку для стиків. Але застосовувати такий засіб потрібно з обережністю. По-перше, необхідно захистити себе маскою або респіратором від вдихання розпорошених речовин. По-друге, після обробки кухні, потрібно добре відмити всі поверхні чистою водою і провітрити приміщення.

Заходи профілактики появи харчової молі ↑

Хоча теоретично моль може завестися на будь-якій кухні, на практиці найчастіше вона поселяється в будинках запасливих господинь, які люблять купувати крупи і борошно у великих кількостях. Тому, якщо у вас немає спеціально обладнаного місця зберігання з низькою вологістю і температурою, не варто давати шкідників такий величезний джек-пот», адже в припасах можуть завестися не тільки личинки молі, а й різні жучки, які з тим же успіхом приведуть продукти в непридатність.

Щоб убезпечити свій будинок від харчових шкідників, дотримуйтесь нескладних заходів обережності:

  1. Купуйте товари в прозорих пакетах, через упаковку яких можна візуально оцінити якість продукту і підозрілі включення.

Моль в прозорому пакеті

Шкідник може ховатися навіть під герметичною упаковкою

  1. Зберігайте крупи, горіхи, насіння, приправи і борошно в прозорих ємностях зі скла або пластику з щільно закриваються кришками. На дно кожної банки непогано б укласти по зубку очищеного часнику і великому лавровому листу.
  2. Регулярно провітрюйте приміщення, влаштовуйте вологе прибирання і проводите ревізію запасів в шафках.
  3. Якщо ви все-таки зберігайте вдома НЗ у вигляді декількох кілограмів крупи/борошна, незайвим буде періодично влаштовувати припасів ультрафіолетові ванни. Потрапляння під промені UF-спектру згубно для молі, тому можна виносити крупи на день на засклений балкон або використовувати кварцову лампу.
  4. У зимовий час можна влаштувати шкідників «глобальне похолодання» — піти на прогулянку, відкривши вікно на кухні навстіж. Правда, такий метод працює лише частково — личинки і метелики загинуть при температурі нижче 12 градусів, а от відкладені яйця дочекаються потепління і продовжать розвиток молі на кухні.
  5. Якщо ви купуєте сухі корми для великих тварин у великих мішках – зберігайте їх на балконі. А насіння і різні зернові підгодівлі для гризунів і птахів відразу пересипайте з картонних і поліетиленових пакетів в щільно завинчивающуюся скляну/пластикову тару.

Лавровий лист можна використовувати для захисту будь-яких сипучих продуктів

На замітку! Купувати бакалію на вагу дешевше, ніж розфасовану у пакети. Але при наявності індивідуальної упаковки ймовірність принести додому шкідника в рази менше.

Кращі народні рецепти для захисту домашніх припасів ↑

Вибираючи, як позбутися від молі в крупах, намагайтеся віддавати перевагу не хімії, а куди більш безпечним народним засобам, адже мова йде про харчові продукти. Звичайно, «бабусині» рецепти на кшталт популярного колись нафталіну не варто навіть розглядати, але деякі поради і сьогодні допоможуть господиням захистити свої припаси.

  1. Ефективно діють натуральні засоби від харчової молі з яскраво вираженим ароматом: висушені цитрусові кірки, пучки лаванди, герані, троянди, гвоздики, пижма, кавказька ромашки. Можна використовувати і ефірні олії цих рослин, нанесені на шматочки вати чи тканини.
  2. Добре відлякує метеликів мило господарське, лавандова, суничне. Але так як бакалія сильно вбирає запахи, варто залишити цей метод для профілактики «верхніх поверхів» — розкладіть дрібно нарізані кубики на даху шафок.
  3. Дієві проти молі і зубчики часнику, які можна використовувати поряд з продуктами, тільки не забуваючи замінювати свіжими по мірі висихання.
  4. Непоганим помічником у боротьбі з шкідниками стануть свіже листя і зелена шкірка волоського горіха.
  5. Також можна розкласти по шафок плоди каштана, гілочки м’яти або полину.
  6. Кілька крапель камфорного масла можна додати у воду для вологого прибирання в якості профілактики появи молі.

Сухі трави в мішечках можуть стати практичним і красивим декором для кухні

Важливо! Всі вищеперелічені народні засоби допомагають тільки відлякати дорослих особин – якщо ж у крупі вже з’явилися личинки, то запахи не завадять їм псувати продукти.

Відео: як позбутися від молі на кухні ↑

Тепер ви знаєте найпоширеніші, перевірені часом і багатьма господинями способи, як позбутися від опаришів і метеликів дорослої молі, без попиту що оселилися на кухні. Але якщо, незважаючи на всі ваші зусилля, метелики з’являються знову і знову, варто підключити до боротьби з комахами професійні служби. В арсеналі досвідчених дезинсекторов є ефективні засоби, які гарантовано принесуть перемогу в боротьбі з харчової міллю.

Смотрите также

Чим відмити витяжку на кухні від жиру: способи чищення і порядок робіт

Усі витяжки, незалежно від дизайну, типу фільтрації і потужності, потребують періодичного догляду. Нагар і частинки …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *