Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / Як навести порядок на кухні: позбавляємося від мотлоху і наводимо чистоту

Як навести порядок на кухні: позбавляємося від мотлоху і наводимо чистоту

Ідеальний порядок на кухні – головна ознака хорошої господині. Але через зайнятість хранительки домашнього вогнища або обмеженості простору не завжди виходить підтримувати порядок на кухні на належному рівні. Які хитрощі використовують досвідчені господині, щоб кухня блищала і сяяла, викликаючи захоплення своєю охайністю, і як навести порядок на кухні при мінімумі зусиль, розглянемо більш докладно.

Зміст

Загальні правила підтримання порядку ↑

Згідно з соціологічними опитуваннями й дослідженнями вчених відчуття порядку і чистоти в кімнаті створюється за умови, що робочі поверхні мають охайний вигляд.

З поверхнями, вільними від скупчення предметів, кухня завжди здається прибранной навіть у тому випадку, коли в ній немає ідеального порядку

А тому перше, що варто зробити – прибрати зайві предмети зі столів і підвіконня, залишивши тільки необхідні кухонні аксесуари, елементи інтер’єру і квіти.

Інвентаризація кухонних шаф ↑

Чистота на кухні багато в чому залежить від стану полиць шаф. На прибирання захаращених полиць йде більше часу. Тому завдання господині – розгребти шафи і «розкласти все по поличках».

Роботу найпростіше виконувати в кілька етапів:

  1. Вийняти всі речі з шафи.
  2. Розсортувати їх на три групи: для частого використання, рідко використовуються і ті, що не особливо потрібні в господарстві, але їх просто шкода викинути.
  3. Протерти поверхню поличок вологою бавовняною серветкою.
  4. Скласти відсортовані предмети назад у шафу, розміщуючи їх у такому порядку, щоб у глибині розташувалися рідко використовуються і дбайливо збережені речі, а ближче до дверцят – часто використовуються.

Великогабаритні предмети посуду варто відправити вглиб шафки, а ті, що трохи менше, розмістити перед ними

Після інвентаризації потрібно лише дотримуватися порядку складування і не забувати кожен раз після використання прибирати річ на її колишнє місце.

Грамотна компонування продуктів ↑

Щоб грамотно групувати продукти, полегшивши собі надалі завдання підтримання порядку на кухні, необхідно подумки оцінити внутрішній простір шафки і продумати, як краще розмістити продукти.

Баночки з консервами і запаси круп, які мають довгий термін зберігання, краще прибрати на верхню полицю.

Нижні полиці варто заповнити ємностями з щодня використовуваними продуктами: чаєм і кавою, спеціями і цукром…

Переглядаючи продукти, слід перевірити термін придатності. Без коливань треба позбутися від усього, що може здатися неїстівним – не варто економити на власному здоров’ї і здоров’я близьких людей.

Порада: щоб заощадити час на пошуки того чи іншого продукту, вибирайте ємності з прозорими стінками.

Використовуючи місткі прозорі ємності однакового розміру, можна не тільки заощадити місце на полиці, але і створити відчуття цього порядку.

Застосування багатофункціональних конструкцій ↑

Системи зберігання – відмінна ідея, що допомагає організувати порядок на кухні таким чином, щоб потрібні в господарстві дрібниці завжди знаходилися під рукою, але при цьому не були звалені в купу. Це можуть бути як вбудовані системи зберігання, наприклад, комірки для столових приладів або підвісні рейлінги, так і переносні конструкції.

Різноманіття варіантів «начинки» сучасних гарнітурів дозволяє покупцям повністю реалізувати задумки щодо максимально раціональної організації кухонного простору. Завдяки цьому є можливість продумувати наявність в гарнітурі тих самих колон, які можна розмістити в часто незадіяною «мертвій» зоні – просторі між плитою і шафою.

Використовуючи висувні ящики з місткими секціями, ви завжди будете мати під рукою чисті і акуратно складені столові прилади

Незамінними помічниками на кухні стануть:

  • органайзери для речей;
  • стійки для келихів і ножів;
  • висувні колони;
  • сушарки для посуду.

Органайзери, мають безліч відділень для зберігання дрібниць, можуть стати родзинкою декору кухні. Особливо доречно такі предмети виглядають на кухнях, виконаних в сільському стилі «кантрі» або «прованс».

Багато господинь встановлюють на своїх кухнях рейлінгові системи. Металеву палицю зручно використовувати в якості опори:

  • під гачки для підвішування столових приладів, прихваток і кухонних рушників;
  • для розміщення сушарки під посуд або підставки під чашку;
  • для закріплення ємностей, призначених для установки пляшок з олією;
  • для фіксації невеликих поличок під баночки зі спеціями.

Використовуючи красиво оформлені власники, можна надати своїй кухні максимально затишний і обжитого вигляду

Щоб підтримувати охайний вигляд рейлинговой системи, потрібно регулярно протирати металеву поверхню від скупчення пилу та жиру.

Генеральне прибирання кухні за списком ↑

Ґрунтовна прибирання на кухні займає чимало часу. Щоб грамотно спланувати час і розрахувати свої сили, не забувши при цьому ні один куток, роботу слід розділити на кілька етапів.

Загальне усунення мотлоху ↑

Насамперед необхідно винести з кімнати всі предмети, які перебувати в ній не повинні. Залиште тільки те, що пов’язано з приготуванням їжі.

На увазі повинні бути тільки кухонні атрибути, необхідні для щоденного користування

Надалі потрібно намагатися не залишати речі на горизонтальних поверхнях, відразу після використання прибираючи їх з поля зору. Щоразу на ці маніпуляції буде йти не більше десяти секунд. Але виконуючи їх вчасно, ви в цілому заощадите свій час на прибирання всіх відкритих полиць і столів.

Очищення робочих поверхонь ↑

Збирання починають з верхнього ярусу, поступово опускаючись до підлоги. Уважно огляньте стелю, не зібралася чи по кутках павутиння. Щоб зняти павутиння по кутках, намотайте чисту вологу ганчірку на віник або швабру.

Окрему увагу варто приділити плафонів.

На плафонах часто осідає не тільки пил, але і жирний наліт

Щоб їх вимити, вимкніть люстру і акуратно зніміть плафони. Потім промийте плафони в тазі з мильним розчином, промийте і поставте стікати на чисте кухонний рушник. Підсохлі плафони залишається протерти рідиною для стекол і прикрутити на колишнє місце.

Після цього необхідно ретельно відмити плитку кухонного фартуха. Для цієї мети відмінно підійдуть гелі та емульсії, діючі речовини яких легко усувають мінеральні відкладення і допомагають боротися з мікробами.

Щоб спростити собі завдання, кахель попередньо варто «пропарити» окропом, поставивши в основі кладки ємність з гарячою водою. Очищення краще виконувати нещільної губкою, м’яка структура якої не зашкодить матеріал.

Перш ніж обробляти всю поверхню, слід переконатися, що використовується засіб не прибере крім жиру і верхній шар облицювального матеріалу

Як альтернатива хімічним препаратам можна скористатися перевіреними народними засобами:

  • Гірчичний порошок. Його наносять в сухому або кашеобразном вигляді на забруднені ділянки і залишають на 5-7 хвилин. «Пекуче» засіб краще наносити в рукавичках.
  • Рисовий відвар. Він ефективний тільки для усунення свіжих забруднень. Теплий відвар наносять на кахель і залишають на 10 хвилин. Після закінчення часу засіб слід ретельно змити, інакше залишаться білясті розводи.
  • Глина. Легко справляється з накипом, патьоками і жовтизною. Для отримання очисній пасти глину просіюють розводять з оцтом в рівному співвідношенні. Після такої обробки поверхня ретельно промивають і висушують рушниками.

Окрему увагу варто приділити поверхні навісних шаф. На них часто скупчується піднімаються разом з парою частинки жиру. Після застигання вони утворюють щільну плівку, яку досить проблематично відмити. Найкраще справляється з очищенням замазаною жиром поверхнею жорстка губка, просочена миючим розчином.

Головне – не перестаратися, щоб у процесі миття не подряпати поверхню

Важливо! Очищаючи дверцята шафок з використанням миючих засобів, враховуйте, сумісні чи їх компоненти з оброблюваним матеріалом. Деякі засоби не можна застосовувати для очищення лакованої меблів.

Миття побутової техніки ↑

Щоб привести холодильник в порядок, необхідно вимкнути його з мережі, давши йому розморозитися. Тим часом потрібно вийняти всі продукти, сортувати їх і викинути всі зіпсовані. Щоб прискорити процес розморожування, скористайтеся феном або тепловентилятором.

Для миття стінок використовують миючий розчин. Але після цього ретельно прополіскують серветку в чистій воді і знову протирають стінки. На завершальному етапі потрібно лише включити холодильник в мережу і розкласти продукти знову по поличках.

Вирішити застарілі запахи в холодильнику допомагає обробка полиць і внутрішніх стін розчином оцту

Раковину, варильну плиту, духовку і мікрохвильовку найпростіше вимити за допомогою спеціально призначених засобів. На ринку побутової хімії вони представлені в широкому асортименті: «СилитБенг», «Frosch», «Коммет», «СанитаАнтижир»…

Нанесене на поверхню засіб здатне всього за пару хвилин очистити її від застиглих жирових крапель і залишків їжі. Після закінчення зазначеного виробником часу необхідно прибрати засіб з оброблюваної поверхні за допомогою губки або серветки.

Порада: щоб убезпечити ніжну шкіру рук від агресивного впливу побутової хімії, використовуйте щільні гумові рукавички. Попередити подразнення слизової допоможе провітрювання приміщення.

Ті, хто не бажає застосовувати хімічні засоби, можуть скористатися перевіреним «бабусиними» методами. З очищенням внутрішніх стінок побутових приладів прекрасно справляються:

  • сода і оцет;
  • нашатирний спирт;
  • лимонна кислота.

Підручні засоби практично не поступаються по ефективності хімічним аналогам. Єдине – для досягнення бажаного результату їм потрібно більше часу. Наприклад, сода роз’їсть наліт протягом 30-40 хвилин, оцет розм’якшить утворилася бруд за 1,5-2 години.

Щоб очистити кухонну витяжку, необхідно витягти з неї фільтр і на кілька хвилин замочити його в таз з розчином, в складі якого присутні агресивні жир компоненти.

Зволоженою в миючому засобі бавовняною серветкою треба протерти поверхню і бічні сторони витяжки

Після очищення корпусу витяжки переходять до миття замоченою в розчині фільтраційної решітки. Найпростіше фільтраційну ґрати витяжки прочистити щіткою. Очищену і висушену ґрати залишається тільки повернути на колишнє місце.

Облагороджування кухонного вікна ↑

Кухонне вікно – елемент інтер’єру, що дозволяє встановити рівновагу між яскравістю денного світла і самотою. Від того, наскільки охайно воно виглядає, багато в чому залежить загальне враження про зовнішній вигляд кухні.

Для очищення скла та рами цілком підійдуть готові засоби або розчини на основі господарського мила

Повернути білий колір склопакетів допомагає обробка поверхні оцтовим розчином, розведеному в пропорції 1:1.

Роботу виконують у кілька етапів:

  1. Попередньо прибирають заглушки.
  2. На підвіконня і профіль наносять очисник і залишають на час, вказаний виробником в інструкції.
  3. Видаляють надлишки кошти губкою, приділяючи особливу увагу кутовим стиках.
  4. Після усунення плям миючий розчин промивають чистою водою.

Мити вікна зручніше поролоновою або меламіновою губкою, або ж використовувати для цієї мети флісову або фланелеву серветку. Очищення скла значно полегшує застосування щітки з телескопічною ручкою.

Важливо! При нанесенні миючого засобу уникайте потрапляння його на ущільнювачі, оскільки агресивна середовище може істотно скоротити їх термін служби.

Якщо вікно обрамлено фіранкою, її необхідно зняти і випрати.

Жалюзі не складе праці помити, не знімаючи кріпильну конструкцію з рами

Для цього ламелі закривають, як при захисті від сонця, і протирають їх вологою ганчіркою з обох сторін. Деякі господині використовують для цієї мети звичайні вологі серветки. Усунути більш серйозні забруднення може мильний розчин на основі миючого засобу для посуду.

Миття підлогового покриття ↑

Чистота підлоги – не менш важливий параметр.

Процес миття починають з далеких куточків кімнати, звідки попередньо виметений сміття, поступово просуваючись до дверей

Якщо підлогову кахельну плитку і лінолеум можна мити будь-якими миючими засобами, легко відмиваючи забруднення вологопоглинаючою ганчіркою або мотузяною шваброю, то паркет і ламінат вимагають до себе дбайливого ставлення. Для їх обробки слід вибирати м’які миючі засоби або ж використовувати воду з додаванням рідкого гліцеринового мила.

І наостанок маленький рада: прибирати падають на підлогу крихти найпростіше, маючи на кухні маленький ручний пилосос. Компактні моделі займають мінімум місця, та й користуватися ними дуже зручно. Але вони дозволяють підтримувати охайність статі завжди на висоті.

Відео-поради для проведення генерального прибирання ↑

Дотримуючись нехитрих правил, підтримувати порядок на кухні не так вже складно. Головне – робити це спільно і взяти за правило, що у кожної речі є своє місце.

Смотрите также

Чим відмити витяжку на кухні від жиру: способи чищення і порядок робіт

Усі витяжки, незалежно від дизайну, типу фільтрації і потужності, потребують періодичного догляду. Нагар і частинки …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *