Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / Як боротися з жучками в крупі: найпопулярніші методи боротьби з шкідниками

Як боротися з жучками в крупі: найпопулярніші методи боротьби з шкідниками

З комахами в своєму будинку може зіткнутися навіть сама відповідальна господиня. Ніхто не застрахований від покупки круп або сухофруктів, заражених шкідниками. Якщо вчасно не ліквідувати «непрошених гостей», вони можуть з’явитися навіть на підлозі і стінах. Дізнайтеся, як боротися з жучками в крупі і як не допустити їх повторної появи.

Зміст

На кухні завелися жучки ↑

Причини появи «непроханих гостей» ↑

Маленькі чорні жучки на кухні можуть з’явитися через несумлінність виробників, не обработавших крупу за всіма правилами, і в результаті недотримання умов зберігання придбаного продукту.

Навіть купівля гречки або рису в щільно закритій упаковці не дасть повної гарантії безпеки, така крупа теж може бути заражена комахами

Жучки можуть «переселитися» в контейнер з крупою з сусідніх баночок, що стоять на полиці. Чай, сухофрукти, макаронні вироби, борошно, спеції – все це може служити їжею для комах.

Основні різновиди кухонних шкідників ↑

  • Малі борошняні хрущаки

Коричневого кольору жуки розміром до 3,5 мм приносять потомство 4 рази на рік. Зараженими хрущаками можуть виявитися будь-які крупи, борошно і крохмаль. Хрущаки роблять продукт грудкуватим і непридатною в їжу.

  • Руді мукоеды

Млини і хлібопекарні – звичайна середовище проживання цих комах. На кухню мукоеды потрапляють разом з залежалась борошном. Самка мукоеда відкладає яйця в щілини між полицями і в складки пакувальних пакетів. Комаха розмножується 2-3 рази в рік, тривалість його життя – 3 роки. На фото нижче можна побачити жуков в борошні – мукоедов.

Жуки і личинки мукоеда

  • Хлібні точильники

Цей шкідник довжиною від 2 до 4 мм світло — або темно-коричневого кольору може харчуватися різноманітно. У його меню можуть входити: крупи, чай, борошно, сухарі, печиво, горіхи, сухофрукти, лікарські рослини. Коли жучків стає занадто багато, їх можна побачити навіть на стінах. Якщо у вас з’явилися комахи на кухні, фото з назвами допоможуть їх ідентифікувати.

Комахи-шкідники відмінно себе почувають у вологому і теплому середовищі

  • Міль

Виявивши в сипучих продуктах злиплі грудочки, павутину, кокони або личинки, можна говорити про проникнення на кухню молі. Так називають борошняну і комірну вогнівку. Метелик молі не харчується крупою, сипкий продукт їй необхідний, щоб відкласти яйця.

Як тільки з’являються гусениці, вони поширюються по всій кухні в пошуках місця для створення кокона.

Моль здатна швидко «захопити» територію кухні. Тому як можна швидше починайте боротися з «ворогом»

Важливо! При купівлі крупи звертайте увагу на цілісність упаковки і термін придатності продукту. При найменших сумнівах утримайтеся від покупки.

  • Горохова зернівка

Комаха дуже любить квасолю, особливо білий її сорт. Зернівка забирається всередину зерна, виїдаючи всі поживні речовини.

Щоб уберегти квасоля або горох від зернівки, в мішечки з бобовими кладуть насіння кропу

У чому небезпека заражених продуктів ↑

Багато задають питання: «А чи можна вживати крупи в їжу після видалення з них жуків?». Фахівці не радять готувати страви з зіпсованих шкідниками продуктів. У процесі життєдіяльності комахи залишають у них екскременти і панцирі личинок. Крім того, жуки з’їдають серцевину зерен, при цьому частина, що залишилася, стає гіркою і набуває неприємного запаху.

Важливо! Після вживання в їжу зіпсованих продуктів можуть з’являтися алергічні реакції і розлад шлунка.

Способи боротьби з комахами ↑

Якщо на кухні з’явилися маленькі жучки, доведеться розпочати велику прибирання і переглянути всі полички, шухлядки, хлібниці та контейнери для круп. Навіть якщо ви ликвидируете видимих комах, в щілинах можуть залишитися відкладені ними личинки.

В теплі домашнього приміщення жучки з зараженого продукту в короткі терміни розповзуться по всій кухні

  1. Крупу прогрівають у духовці протягом 20 хвилин при температурі 60°С, а потім пересипають в щільно закриваються банки. При нагріванні крупи жуки загинуть, однак неприємний затхлий запах у крупах все одно залишиться. До того ж при такій обробці втрачаються вітаміни і білки продукту.
  2. Фахівці зі здорового харчування рекомендують залишати пакет з гречкою чи рисом в морозильній камері на кілька годин. Якщо крупа заражена шкідником, комахи загинуть, а користь залишиться.
  3. Щоб позбутися від жучків в квасолі, замочіть бобові в солоній воді, а потім кілька разів промийте водою. Зіпсовані зерна спливуть на поверхню, і їх можна буде легко відокремити від цілих і неушкоджених зерен.
  4. Після виявлення жучків кухонні шафи вимийте водою з господарським милом, воно має дезінфікуючі властивості. Після протріть поверхні розчином оцту. Щілини і засувки шафок можна обдати окропом.

Порада: для знищення шкідників у важкодоступних місцях можна використовувати інсектициди (всі харчові продукти попередньо потрібно прибрати з кухні).

Підтримуючи порядок і чистоту на кухні, можна мінімізувати ризик появи комах

Якщо на кухні завелися жучки, без жалю позбавляйтеся від явно зіпсованих продуктів – вони не принесуть користі для здоров’я. Обов’язково проведіть комплекс заходів по знезараженню шаф і полиць.

Методи профілактики ↑

  • Не купуйте занадто багато крупи, не зберігайте її в поліетиленових або паперових пакетах. Скляна або пластикова баночка з герметичною кришкою – найприйнятніший варіант для зберігання сипучих продуктів.
  • Покладіть стручок сухого пекучого перцю або пару часточок неочищеного часнику в кожний контейнер з крупою — такі запахи жукам не подобаються. Деякі господині кладуть в крупу подрібнений порошок гвоздики, перед приготуванням крупу промивають.

Сухі гриби, шипшина, квасоля має сенс тримати у вакуумній банку для зберігання продуктів

  • На дно ємності покладіть полотняний мішечок з сіллю і лавровим листком. Сіль проявляє знезаражувальні властивості і вбирає вологу. Також можна скористатися сухої лимонної скоринкою або каштаном — все це відлякує комах.
  • Харчові шкідники не люблять металеві предмети. Покладіть в банки з сипучими продуктами шматочок харчової фольги або звичайну металеву ложку.
  • Час від часу протирайте кухонні полиці оцтом. Вимиті шафки не забувайте просушити.
  • Для зберігання сипучих продуктів використовуйте закриваються скляні або пластмасові контейнери.

Рада. Існують і народні засоби від комах-шкідників. Змішайте борну кислоту, цукрову пудру і борошно в рівних пропорціях. Розкладіть засіб на полицях шафи і в коморі.

Де і в чому потрібно зберігати крупи ↑

Одна з причин появи коричневих жучків на кухні – порушення строків зберігання круп.

  • Розвісну гречку, рис і локшину можна зберігати півроку, пшоняну крупу — 3 місяці, кукурудзяне – 4 місяці.
  • Борошно можна зберігати на полиці рік, вівсяні пластівці – 7 місяців. Довгий термін зберігання у шліфованого рису басматі – 18 місяців.

Правильно приготована каша не тільки смачна, але й корисна. Це твердження справедливе тільки для якісних, не заражених шкідниками круп

  • Манку зберігають у дерев’яних контейнерах або тканинних мішечках з зав’язками. Для рису підійде скляна ємність. Вівсяні пластівці оптимально зберігати в банці в холодильнику. Гречку просушують на сковорідці і зберігають у металевому контейнері.
  • Горіхи і сухофрукти потрібно зберігати в холодильнику, а не на полиці шафи.
  • Зберігати гречку або рис можна і в полотняному мішечку, який необхідно зав’язати. Перед використанням мішечок потрібно занурити в окріп з сіллю (5 ст. ложок солі на 1 літр води) і висушити.

Важливо! Завжди викидайте продукти з вичерпаним терміном придатності, щоб не допустити появи жучків в кухонній шафі.

Відео: рекомендації експертів ↑

Жучки в борошні: розпізнаємо ворога ↑

Як уберегти запаси від докучливих комах ↑

Підвищена вологість та висока температура – оптимальні умови для розвитку будь-яких комах. Вже через кілька днів в зараженою шкідниками крупі або борошні з личинок можуть з’явитися жучки. Тому, якщо у вашому будинку або квартирі є суха і прохолодна комора, краще всього зберігати сипкі продукти саме в ній.

Смотрите также

Чим відмити витяжку на кухні від жиру: способи чищення і порядок робіт

Усі витяжки, незалежно від дизайну, типу фільтрації і потужності, потребують періодичного догляду. Нагар і частинки …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *