Главная / Ремонт своїми руками / Догляд за кухнею / 12 порад як продовжити свіжість продуктів

12 порад як продовжити свіжість продуктів

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні.

Реклама

Дієтологи кажуть, що проблема харчування багатьох людей полягає не в тому, що вони купують недостатньо овочів і фруктів, а в тому, що вони не встигають з’їдати їх до того, як вони зіпсуються. Згідно зі статистикою, 25-30% куплених продуктів викидається нами у відро для сміття. Цього феномену є щонайменше два пояснення:

  1. Ми купуємо занадто багато їжі;
  2. Просто продукти псуються швидше, ніж могли б.

Що ж робити? Ходити в магазин кожен день? Планувати тижневе меню заздалегідь? Хмм… Здається ці принципи підійдуть тільки для самих дисциплінованих. Ми дамо вам 12 простих порад, як зберегти свіжість продуктів до 2 разів довше, перестати викидати «неліквід» і правильно організувати зберігання в холодильнику.

12 нюансів зберігання продуктів в холодильнику

Порада 1. Зберігайте продукти окремо один від одного і в упаковці

Коли продукти лежать поруч, їх запахи змішуються, а шкідливі бактерії можуть дуже швидко «переселитися» один на одного. Якщо ж їжа лежить на полиці без будь-якого захисту, то вона швидко заветривается або висушується, особливо якщо холодильник працює за системою No frost без спеціально передбаченої зони свіжості. Висновок — зберігати продукти потрібно в окремих контейнерах та упаковках.

Контейнери зручні, але не дуже компактні і вимагають деяких фінансових вкладень. Тому замість них ви можете використовувати багаторазові пластикові пакети Zip-lock. Купити їх можна в канцелярському магазині, господарських відділах супермаркетів, магазинах на кшталт Фікс Прайс або Ікеі. Втім, підійдуть навіть звичайні офісні пакети.


Спеціальні пакети zip-lock для заморозки продуктів з ярликом для підпису та дати вмісту

Єдине, що не варто зберігати в пакетах, це ковбаси, м’ясо, курка, риба і сир – у плівці вони задихнуться, придбають неприємний запах і швидше почнуть псуватися. Їх краще перекладати з фабричної упаковки в контейнери або загортати в папір/фольгу.

Коли не вистачає контейнерів або пакетів зіп-лок, виручають звичайні тарілки і миски, які потрібно закрити фольгою. Щоб заощадити місце в холодильнику, посуд можна поставити один на одного, використовуючи китайські палички як опору

Порада 2. Зберігайте зелень, овочі і фрукти разом з паперовими серветками

Головний ворог багатьох овочів, фруктів і зелені – це підвищена вологість у холодильнику. Щоб продовжити термін зберігання плодів, зберігайте їх разом з паперовими серветками або в паперових пакетах — папір буде вбирати в себе конденсат. Цей прийом особливо потрібен, якщо у вашому холодильнику немає спеціальної зони свіжості для фруктів і овочів.

Порада 3. Якщо вам належить купівля нового холодильника, вибирайте модель з сухого та вологого зоною свіжості

Зони свіжості – це ящики, в яких можна зберігати швидкопсувні продукти на кілька днів довше, ніж у звичайному холодильному відділенні. Завдяки зниженій температурі і оптимального рівня вологості, зростання мікроорганізмів і бактерій сповільнюється, але їжа при цьому не заморожується.

Так, наприклад, холодильники Bosch c технологією VitaFresh plus зберігають свіжість продуктів до 2 разів довше. Тільки подумайте, скільки переваг дає така фора часу:

  • Можна залишити продукти як мінімум на тиждень і поїхати відпочивати, не викидаючи їжу.
  • Або уявіть таку ситуацію – днем ви задумали приготувати нове складне блюдо, купили інгредієнти, але до вечора натхнення пропало. Нічого страшного – просто складіть продукти в зону свіжості і перенесіть експеримент на інший день.
  • Тим, хто не має можливості готувати щодня, зона свіжості дозволить готувати супи, обіди і вечері на кілька днів вперед. При цьому користю і смаком страв жертвувати не доведеться.
  • Також, технологія VitaFresh plus дозволить ходити в магазин не частіше 1 рази в тиждень. За цей час фрукти і овочі завдяки природному рівню вологості і можливості регулювати доступ сухого повітря (про цієї опції розповімо трохи пізніше) не стануть водянистими і збережуть свої вітаміни. Про м’ясо з душком, який зазвичай з’являється вже через 2 дні, можна забути.

«Зів’яла» салат, м’ясо з душком, несмачні овочі і фрукти – якщо у вашому холодильнику є зони свіжості, ці проблеми не виникнуть як мінімум тиждень

Зона свіжості в холодильнику може бути вологою і/або сухий.

  • Волога зона більше призначена для зберігання фруктів, овочів і зелені.
  • Суха зона підтримує температуру близько 0 градусів і призначена для м’яса, риби, птиці, молочних продуктів. При бажанні тут можна зберігати і недоїдені вечері і навіть охолоджувати напої.

До речі, в холодильниках Bosch з технологією VitaFresh plus (Serie | 6) можна застосувати такий лайфхак – витягнути ящики для м’яса та риби і замість них поставити пляшки з напоями. З-за спрямованого потоку холоду вони охолонуть в 3 рази швидше.

Порада 4. Якщо у вашому холодильнику є зони свіжості з можливістю регулювати доступ сухого повітря … прийшов час навчитися користуватися цим

Отже, у вас вже є холодильник з зоною свіжості, в якій можна регулювати доступ сухого повітря. Але чи дійсно ви знаєте, як цим користуватися? Або ви просто встановили середній показник в надії на краще? Розуміння налаштувань рівня вологості допоможуть вам зберігати ваші фрукти і овочі довше і в найкращій якості.


Принцип налаштування вологості досить простий.

  • Низький рівень вологості потрібен для продуктів, нечутливих до втрати вологи. Як правило, це фрукти і овочі, що виділяють газ етилен, наприклад, яблука і груші. Відкривши «фруктовому» ящику доступ до сухого повітря, ми даємо етилену можливість самоусунутися. Це допомагає запобігти передчасну псування плодів.
  • Високий рівень вологості потрібен переважно для зберігання листової зелені, наприклад, руколи, шпинату і трав. Коли доступ сухого повітря закритий, волога утримується в ящику і зелень зберігається свіжою і соковитою. Разом із зеленню можна зберігати фрукти і овочі, чутливі до етилену, наприклад, полуницю.

Ось зручна табличка зі списками продуктів, що віддають перевагу низький або високий рівень вологості.

Зберігання в ящику з високою вологістю Зберігання в ящику з низькою вологістю
Банани (незрілі) Яблука
Броколі Авокадо
Брюссельська капуста Банани (стиглі)
Капуста Диня (торпеда)
Морква Інжир
Цвітна капуста Медові дині
Огірки Ківі
Баклажани Манго
Зелена квасоля Папайя
Трави (кінза, кріп, петрушка, чебрець) Груші
Листова зелень (капуста, салати, шпинат, швейцарський мангольд, крес-салат) Абрикоси, нектарини, персики, сливи і т. п.
Горох
Перець
Полуниця
Гарбуз, кабачки
Кавун

Важливий момент: зони свіжості працюють краще всього, якщо вони заповнені принаймні на дві третини. Мабуть, це хороша мотивація є більше корисної їжі.

Порада 5. Проводите побіжний огляд холодильника не рідше 3 разів на тиждень

Регулярно оглядаючи вміст холодильника, ви зможете своєчасно виявляти їжу, яку потрібно з’їсти якомога швидше і не допускати появи «неліквіду». Особливо це актуально для тих продуктів, які ми звикли купувати про запас або у кількох видах. Це можуть бути йогурти, сметана, соуси, сир, сири, молоко або консерви.

Щоб краще керувати припасами, складайте продукти з терміном придатності в одне місце, наприклад, прозорий лоток з написом «З’їж мене першим!».

Ідея зберігання продуктів з терміном придатності

Дивіться також: Який вибрати холодильник: крапельний або ноу-фрост?

Рада 6. Якщо ви їдете у відпустку, заповніть холодильник хоча б наполовину

Справа в тому, що порожній холодильник працює менш ефективно. Якщо полиці вашого приладу виявилися порожні, то їх можна заповнити пляшками з водою.

До речі, перевантажувати холодильник теж небажано, адже для ефективного зберігання холодне повітря повинен вільно циркулювати по камері і навколо продуктів. Якщо рух повітря сповільниться, то температура підвищиться.

Рада 7. По можливості зберігайте фрукти і овочі окремо

Це допоможе уникнути змішання запахів, а головне — не дозволить етилену, що міститься в багатьох фруктах, прискорити псування овочів. Особливо чутливі до цього газу: картопля, морква, брокколі, спаржа і салат. А ось список лідерів по виробництву етилену:

  • Яблука;
  • Банани;
  • Груші;
  • Персики;
  • Абрикоси;
  • Ківі;
  • Манго.

Запам’ятайте ці фрукти і ніколи на кладіть їх в один ящик з овочами та іншими стиглими фруктами.

Порада 8. Якщо потрібно продовжити термін придатності хліба та випічки, виручить холодильник

Якщо вам знадобилося відлучитися або ви просто купили занадто багато хліба, то продовжите його життя наступним чином. Загорніть хліб/випічку в паперовий пакет або поліетиленовий пакет з маленькими отворами або в мішечок з натуральної тканини. Якщо в холодильнику є зона свіжості для фруктів, то покладіть упакований хліб туди. Якщо такого ящика немає, то підійде верхня полиця холодильника. Так ваш хліб і випічка зможуть прожити близько 3 тижнів. При необхідності борошняні вироби можна заморозити більше ніж на 1 місяць.

  • Щоб повернути хлібу приємну м’якість після тривалого зберігання в холодильнику (або після заморожування) його можна підігріти в закритому контейнері в НВЧ-печі.

Порада 9. При виявленні зіпсованих фруктів і овочів відразу викидайте їх

Пам’ятаєте приказку про гниле яблуко, яка «псує всі фрукти в кошику»? Це дійсно правда. Купуючи фрукти і овочі (особливо в контейнерах), оглядайте плоди. І при виявленні сумнівних примірників швидше викидайте їх.

Порада 10. По можливості купуйте продукти із запасом терміну придатності

Купуючи продукти, особливо швидкопсувні, перевіряйте їх терміни виготовлення, придатності та зберігання. Часто в супермаркетах однакові товари на одній і тій же полиці можуть мати різні дати випуску.

Порада 11. Грамотно розставте продукти

Повернувшись з супермаркету з тижневим запасом продуктів, багато розвантажують пакети в хаотичному порядку. В результаті, через кілька днів виявляються зіпсовані або пересушені закуски та інгредієнти для страв. Все це відбувається тому, що в різних зонах холодильника встановлюється різна температура і, якщо продукт потрапляє в несприятливий для нього клімат, то він починає швидше псуватися або втрачати свій смак. Тому ми радимо один раз запам’ятати кілька простих рекомендацій і намагатися дотримуватися їх у подальшому.

  • Верхні полиці – це одне з найтепліших місць в холодильнику. Тут добре зберігати: всілякі залишки, напої і готові до вживання продукти (наприклад, масло, йогурт, сир і делікатеси).
  • Нижні полиці – тут встановлюється найнижча температура, тому ця зона підходить для зберігання сирих інгредієнтів, тобто м’яса, риби та ін. (ця рада актуальна, якщо в холодильнику немає спеціальної зони свіжості).
  • Дверцята — це найтепліша частина холодильника і, до того ж, з нестабільною температурою, тому від звички зберігати тут молочні продукти і яйця варто відмовитися. А ось соуси і кетчупи, варення і соління, м’які і плавлені сири будуть почувати себе на полицях дверцят цілком нормально.

Порада 12. Не зберігайте в холодильнику банани, томати, а також…

Секрет тривалого зберігання деяких продуктів полягає в тому, щоб зберігати їх при кімнатній температурі. Крім бананів і томатів в цей список входять:

  • Картопля;
  • Цілісні кавуни і дині;
  • Цілісні часник і цибулю;
  • Шоколад;
  • Кава і чай.

Ці продукти при низьких температурах стають несмачними і швидше псуються. Також поза холодильника можна зберігати яблука і не стиглі тверді фрукти.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:15 середня оцінка: 4,40 з 5)


Завантаження…

Читайте також:



Рубрика: Порядок



Смотрите также

Усуває засмічення в раковині на кухні – 8 простих способів прочищення

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні. Зміст Перша допомога від засмічень – 6 простих способів …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *