Главная / Кухонний гарнітур / Дерев’яні полички для спецій на кухню й інші способи зберігання приправ

Дерев’яні полички для спецій на кухню й інші способи зберігання приправ

Якщо ви купуєте і активно використовуєте спеції, то явно хочете, щоб вони віддавали свої аромати і корисні властивості страви. Для цього їх потрібно не тільки правильно підбирати, додавати в необхідній кількості, але і зберігати – слідкувати за оптимальним мікрокліматом в приміщенні, грамотно вибирати ємності і організовувати місце для зберігання. Останнє можна зробити не тільки за допомогою традиційних дерев’яних поличок для спецій на кухню, але і вельми оригінальних рішень.

Зміст

Як правильно зберігати спеції – основні правила ↑

Правил зберігання спецій і приправ не так багато, але вони є ключовими у питанні збереження їх свіжості. Важливо пам’ятати наступне:

  • Раз в 2-3 місяці перевіряйте термін придатності. У більшості спецій вони перевищують 1 рік, але краще тримати «руку на пульсі». Якщо прянощів багато, можна завести невеликий блокнот, куди ви будете записувати терміни придатності. Не забувайте тільки в нього іноді заглядати.
  • Не зберігайте ємності з вмістом поблизу джерел тепла – кухонної плити, батареї і т. д.
  • Уникайте розміщення спецій під прямими сонячними променями. Краще пожертвувати красою ємностей, заховавши їх в закриту шафу, ніж позбавити себе і гостей задоволення від смачних і ароматних страв.
  • Поряд з приправами завжди зберігайте маленьку ступку.
  • Цілісні спеції краще розмолоти безпосередньо перед вживанням. Мова йде про мускатном горісі, гвоздиці, палички кориці.
  • Гвоздику, палички кориці, мускатний горіх найкраще зберігати в цілому вигляді, а потім перемелювати перед використанням. Паприку і перець чилі варто покласти на полицю холодильника. Насіння кунжуту, мак та інші зерна, що містять масло, рекомендується заморожувати.
  • Спеції у вигляді цільних листків і квітів зберігають 1-2 роки, у вигляді насіння і коренеплодів – 2-3 роки. Мелені приправи з насіння і листя зберігають не більше року, з коренеплодів – не більше двох років.

Зверніть увагу! До одного з правил: іноді в Мережі можна зустріти ідею розміщення прянощів на стіні за варильної поверхнею. Це неправильно! Набагато розумніше виділити для цих цілей простір над робочою поверхнею стола.

Спеціям не місце поряд з кухонною плитою

Чим можна і потрібно зберігати приправи ↑

Щоб спеції зберегли всю користь і залишилися ароматними, важливо правильно вибрати не тільки місце для їх зберігання, але і тару. Існують і тут якісь правила? Звичайно!

Поради зі зберігання прянощів і сушених трав

  • Гаряча батарея і газова плита скорочують термін придатності спецій. Закриті шафи, встановлені далеко від джерел тепла і світла, допоможуть зберегти аромат і свіжість прянощів протягом тривалого часу.
  • Баночки і контейнери повинні бути обладнані герметичними кришками. Не забувайте щільно закривати їх кожен раз після використання.
  • Не можна насипати приправу прямо з упаковки на гаряче блюдо. Пара потрапляє всередину пакета, знижуючи смакові якості і термін придатності продукту. З допомогою невеликий сухий ложки можна відміряти потрібну кількість спецій без ризику зіпсувати приправу.
  • Раз на півроку проводите ревізію своїх запасів. Якщо виявите пряність з вичерпаним терміном придатності, відправляйте її в сміття без жалю.

Самий очевидний і правильний варіант – використання для приправ скляних баночок. Вони бувають різної форми, кольору, розміру. Для зручності експлуатації баночки необхідно її підписати. Виробники, дбаючи про це, зазвичай позначають відповідне місце.

Кришки-пробки щільно закривають банку і виглядають оригінально

Любителі оригінальних рішень можуть перетворити свою кухню або її частину в міні-лабораторію, замінивши традиційні баночки з кришками на колби і пробірки з пробками.

Скляні пробірки зі спеціями в настінному тримачі

Зверніть увагу! Пробірки для спецій мають скромні розміри, тому розмістити в них весь наявний або бажаний обсяг не вийде. З цієї причини доведеться подбати про додаткове місце для зберігання приправ. Звідти ви завжди зможете їх взяти і заповнити спорожнілі пробірки.

Варіанти зберігання спецій – від простих до самих оригінальних ↑

Організація зберігання улюблених спецій – це творчий процес, пошук кращого рішення саме для вашої кухні. І підійти до нього треба з усією відповідальністю.

Полички для спецій – практичний елемент інтер’єру ↑

Красиві полички для спецій – знахідка для кухні. Вигідно підкреслюючи стиль інтер’єру, вони чудово виконують функцію зберігання ємностей зі спеціями. Для їх надійної фіксації полки мають спеціальні обмежувачі.

Дерев’яну полицю для приправ цілком можна зробити своїми руками

Матеріалом виготовлення може служити метал, деревина, пластмаса. Однак перші два варіанти краще, як у плані естетики, так і надійності.

Зверніть увагу! Недолік вільного місця на кухонних стінах – не привід відмовлятися від полиць. Вони можуть прикрасити торцеву стінку навісного шафки або його дверцята з внутрішньої сторони. Ще одне рішення – розміщення довгих вузьких полиць в освічених все тими ж навісними шафками нішах.

Полички з внутрішньої сторони шафки не повинні бути занадто широкими

Спеціальні модулі для зберігання ↑

Модулі являють собою конструкцію, що складається з окремих ємностей або відсіків для спецій. Вони можуть бути вбудованими або самостійними, маючи у другому випадку стійку основу-опору.

Окремі модулі найчастіше мобільні і вміщують в себе лише самі необхідні приправи. Всі інші ви можете прибрати «до випадку», наприклад, в шафку або комору.

Мобільний органайзер для приправ

Вбудовувані модулі традиційно встановлюють у висувному ящику або вузькому шафці кухонного гарнітура. Вони припускають таке розміщення спецій, при якому ідентифікувати і діставати їх максимально зручно.

Висувний шафа для зберігання спецій – ергономічно і практично

Оригінальне рішення – спеції у ніші ↑

Наявність ніші на кухні дарує всі шанси перетворити її в оригінальне і красиве місце для зберігання спецій. Якщо її розміри і геометрія дозволяють, то там цілком можна розмістити не тільки численні баночки, але і пляшки з олією, улюбленими соусами.

Організація простору ніші на кухні

Щоб ніша не стала місцем нагромадження різних ємностей, необхідно грамотно підійти до її оформлення. По-перше, продумайте обробку. З допомогою різних фактур і кольорів можна виділити нішу на тлі основної та інших стін, створивши вигідний акцент. Можна зупинитися на одному обробний матеріал, і тоді більшого значення набуває тара для спецій.

Це і буде «по-друге». Для розміщення спецій у відкритій ніші виберете саму красиву і оригінальну тару. Це можуть бути вироби незвичайної форми або виконані з різнокольорового скла і т. д. Можна створити цілу колірну картину, вибравши в якості «мазків» яскраві прянощі або баночки.

Магнітні дошки (панелі) для сучасної господині ↑

Ще один спосіб оригінальної організації зберігання спецій – магнітні дошки. Вони йдуть в комплекті з акуратними і красивими баночками, приковывающими увагу гостей вашої кухні. Матеріал виготовлення – нержавіюча сталь.

Магнітна дошка-основа з баночками

Магнітні дошки можна кріпити як до вертикальної, так і горизонтальної поверхні. Це можуть бути стіни приміщення, дверцят, стінки і навіть днище навісних кухонних шаф.

Кріплення банок до горизонтально розташованої магнітній основі

Виконані з металу з хромованим покриттям, такі панелі прекрасно впишуться в сучасний інтер’єр в стилі хай-тек, мінімалізм.

Рейлінги для розміщення спецій на кухні ↑

Рейлінг для кухні – це настінна система зберігання для дрібної кухонного начиння або спецій, виконана у вигляді держателя. Сам він являє собою порожню металеву трубку (одну або кілька), яка задуману виробником форму. На неї можна навішувати полички, спеціальні баночки з кришками-гачками – як раз для приправ, сушку для посуду і т. д.

Найпростіший рейлінг з навісними баночками

Рейлінг може продаватися окремо або у вигляді системи для зберігання спецій – в комплекті з баночками. Традиційно їх кількість – 6-8 штук, тому вам доведеться визначитися з найбільш часто використовуваними прянощами.

Рейлинговая система для зберігання кухонного приладдя і приправ

Лотки та кошики для приправ – простота і зручність ↑

Організувати бюджетне і мобільний місце для зберігання приправ допоможуть спеціальні лотки. Найчастіше їх виготовляють з дерева, декоруючи тим чи іншим способом. Зовні такі лотки нагадують низький ящик з ручками з боків. З їх допомогою виріб можна легко перенести з місця на місце. Відносно високі бортики не дозволяють спецій випасти.

Лоток з баночками для спецій – набір від виробника

Лоток прекрасно підходить для зберігання не тільки баночок з приправами, але і м’яких упаковок у вигляді пакетів. Його завжди можна прибрати стіл, шафа або комору, що робить цей варіант є зручним для невеликих кухонь, де вільних поверхонь мало.

Навіть простий зовні лоток може стати прикрасою кухні

Оригінально і красиво виглядають плетені кошики для прянощів. Вони доречні в інтер’єрі, витриманому в російській, кантрі, екостилі. Існує безліч варіантів декору кошиків, які можна придбати вподобане виріб або прикласти свою руку до його оформлення.

Кошик для спецій додасть затишку вашій кухні

Органайзери-кишені для великих і маленьких кухонь ↑

Не займають багато місця органайзери з безліччю відділень у вигляді кишень – практичне рішення для кухонь будь-якої площі. Однак слід внести уточнення: щоб таке місце для зберігання приправ виглядало естетично, вони повинні зберігатися в м’яких упаковках або більш-менш плоских баночках.

Кухонний органайзер з кишенями для спецій

 

Зверніть увагу! Щоб було зручно вибирати улюблені спеції, не витрачаючи на це багато часу, кишеньки зазвичай роблять прозорими.

Матеріалом виготовлення такого органайзера часто є щільна тканина (для основи) і товста плівка. Це дозволяє легко прати його і прибирати при необхідності. В залежності від розміру органайзеру можна знайти місце на стіні, торцевій частині шафи. При наявності острівної кухні практичні кишеньки будуть доречні в центральній (як правило, робочої) її частини.

Дерев’яна полиця для спецій своїми руками ↑

Кухонні меблі з натурального матеріалу випромінює особливу енергетику, створюючи відчуття спокою і затишку.

Загальні рекомендації з виготовлення та монтажу ↑

Саморобну полицю для кухні можна зробити з дерева, гіпсокартону або ДСП.

Креслення полиці

  • Спочатку визначте розташування майбутньої полиці, її форму і загальний зовнішній вигляд. А потім створіть креслення конструкції. Якщо полиця буде відкритою, потрібно передбачити невеликий бордюр, щоб банки не могли випасти.
  • Визначившись з розмірами полиці, виріжте складові частини електролобзиком, торці відшліфуйте. Роздільники полиць з ДСП заклейте меблевої кромкою.
  • Проведіть розмітку для кріпильних елементів на стіни і закріпіть конструкцію.

Для виготовлення полиць використовувати тільки сухі дерев’яні дошки

Перед роботою їх потрібно ретельно відшліфувати

Полиця з прикручивающимися банками ↑

Відтепер полицю можна використовувати з максимальною вигодою — верхнє робоче простір, і нижню площину.

Для полиці знадобляться: 2 фанерні дошки, саморізи і клей для дерева, грунтовка, емаль, 6 ємностей для спецій з бляшаними кришками, а також лінійка, молоток, викрутка, гвинти для закріплення кришок, шурупи для кріплення полиці до стіни.

Ергономічно і оригінально

  1. З’єднайте бічні частини і підстава клеєм, а потім прикрутіть їх саморізами по дереву.
  2. Прогрунтуйте поверхні, при необхідності пофарбуйте в потрібний колір.
  3. Через 2 дні, коли полку висохне, зробіть розмітку для кріплення кришок.
  4. По центру кожної кришки просвердлите отвори для двох гвинтів (відстань між отворами 2 см). Якщо зробити кріплення тільки для одного гвинта, при закручуванні-відкручування банку буде провертатися.

    Два гвинти забезпечать максимальну жорсткість конструкції

  5. Прикріпіть полку на стіну шурупами.

Крім свого основного призначення, набори для спецій здатні надати кухні особливий шарм. Для кухні в стилі кантрі або прованс підійде набір з яскраво розмальованими керамічними або металевими баночками. Для кухні, оформленої у більш прагматичному стилі можна придбати набір із хромованої сталі. Контейнери в цьому випадку можуть бути круглими, трикутними, трапецієподібними. Скляні баночки універсальні, вони підійдуть для будь-якої кухні.

Відео: поличка для спецій своїми руками ↑

Таким чином, варіантів зберігання спецій досить багато. А вже якщо дати волю фантазії і вмілих рук, то готові рішення можна замінити на власноруч виготовлені. Але якщо ви трохи розгубилися і не можете зробити вибір, зверніться до досвідченого дизайнера. Він допоможе підібрати найкращий варіант з урахуванням ваших фінансових можливостей, дизайну кухні і, звичайно, обсягу використовуваних приправ.

Смотрите также

Газліфт і регульовані навіси для кухонних шаф: установка своїми руками + відео

Підібрана з розумом меблева фурнітура значно збільшує термін служби гарнітура. Надійно встановлені газліфт і регульовані …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *