Дизайн маленької кухні студії з еркером – фото тур | Стиль, дизайн інтер'єру кухні своїми руками
Главная / Інтер'єр / Кухні від дизайнерів / Дизайн маленької кухні студії з еркером – фото тур

Дизайн маленької кухні студії з еркером – фото тур

Відомий архітектор Gudmundur Jonsson давно мріяв купити квартиру у самому серці Рейк’явіка, з вікон якої відкривалися б мальовничі види на всі знакові пам’ятки столиці Ісландії. Ідеальним варіантом, з точки зору розташування, виявилася крихітна, тісна і досить неприваблива квартирка на другому поверсі старого житлового будинку, що потребує капітального ремонту. Щоб зробити квартиру придатним і комфортним місцем для життя, потрібний не тільки ремонт, але і кардинальне перепланування. Звичайний чоловік махнув би на все рукою і неодмінно знайшов би що-небудь простіше, ну а генія архітектурної думки подібні перешкоди лише вводять в азарт.

Зміст

Жовте світіння закарнизне світлодіодного підсвічування в зоні кухні – єдиний теплий акцент в інтер’єрі

Всі краси Рейк’явіка як на долоні ↑

Гудмундур не злякався труднощів і вирішив перетворити недоліки квартири в гідності. Головним джерелом натхнення в процесі роботи для архітектора став такий бажаний вид з вікна. Не дивно, що основний акцент в дизайні зроблений саме на міський пейзаж за вікном. Великі віконні прорізи від підлоги до стелі пропускають максимум природного світла і відкривають вид на центральну площу, знамениту церкву, музей скульптури Асмундира Свейнссона і блакитні гори.

Основний акцент в дизайні зроблений на міський пейзаж за вікном

Холодна північна естетика ↑

Розширити обмежений простір квартири допомогла перепланування зі знесенням міжкімнатних стін, студійна відкрита планування, мінімалістичний дизайн і холодна північна естетика: велика кількість «яскравих» білих поверхонь, холодне світіння, мінімум кольору, перегородок і деталей. Стильний ахроматичний інтер’єр, безперечно, вражає, але водночас відштовхує своєю леденить тональністю, в якій немає місця теплим матеріалів і фарб. Хоча поціновувачам суворого мінімалізму і любителям білосніжних зимових пейзажів такий варіант напевно припаде до душі.

Велика кількість «яскравих» білих поверхонь, холодне світіння, мінімум кольору, перегородок і деталей — основні характеристики цього інтер’єру

Архітектурні дива і безглуздості ↑

Придбана архітектором Гундмундуром Джонссоном квартира в центрі Рейк’явіка спочатку мала цілий «букет» прикрих недоліків: занадто маленька, дуже похмура і старомодна, та ще й в жалюгідному стані. Проте всі очевидні мінуси перекривало одна вагома перевага – ідеальне розташування в самому серці міста і шикарний вид з вікна з головними визначними пам’ятками столиці Ісландії. Щоб підкреслити це мальовниче гідність і прибрати недоліки, довелося переосмислити і кардинально змінити планування, а саме: по максимуму прибрати внутрішні перегородки, розширити віконні прорізи, прилаштувати скляний еркер і об’єднати квартиру з балконом, який у вихідному варіанті примикав до сходовій клітці. Розглянемо детальніше всі модифікації і перебудови.

Спальня відтепер не ховається за глухою стіною з міцною дверима, а за матовою напівпрозорої розсувною перегородкою з білого акрилу

Вдале місце розташування – ось те, з чим новому власнику квартири однозначно пощастило. Шматочок нерухомості, хоч і зовсім скромний, у невеликому тихому будиночку на одній з найбільш знаменитих і улюблених туристами площ Рейк’явіка в буквальному сенсі дорогого коштує, навіть незважаючи на свій далеко не ідеальний стан.

Як виглядала квартира до перепланування ↑

Особливість будинку полягає в тому, що на кожній сходовій площадці розташована всього лише одна квартира з індивідуальним виходом на сходи. Вельми цікавий і зручний варіант, але цим нестандартним плюсом гідності планування і обмежувалися. Новоспеченого господаря квартира «радо» зустріла масою архітектурних дивацтв і нісенітниць. Так, незважаючи на те, що в квартирі був балкон, вийти на нього безпосередньо з квартири було просто неможливо, оскільки абсолютно незрозумілим чином він не примикав до неї, як слід було того очікувати, а до сходовій клітці. Та й оглядової цінності він теж не уявляв. До того ж і без того невеликий простір квартири було абсолютно невиправдано перевантажено внутрішніми перегородками, додатково «з’їдають» скромні габарити квартири. Маленькі вікна і погане освітлення довершували сумну картину депресивним півмороком. Залишати квартиру в такому стані було б просто непробачно, особливо для архітектора.

Якщо виникає необхідність усамітнитися і дотримати приватність, достатньо засунути перегородку і спальня буде повністю ізольована

Перепланування та редизайн ↑

Першим ділом Гудмундур приєднав балкон до квартири і повністю його засклив. У утворився світлий тамбур він переніс вхід в квартиру, що дозволило кардинальним чином змінити планування. Зокрема зручно розділити квартиру на приватну і парадну зону, що представляє собою відкрите студійне простір, що об’єднав кухню, їдальню і вітальню. Жорсткий поділ на кімнати відсутня. Приватна і парадна зони розділені не стінами, а розсувний акрилової перегородкою, тому вони можуть проглядатися наскрізь. Після перепланування метраж квартири склав 52 кв. метри.

Скляний еркер — оригінальна деталь планування — може виконувати практичні і декоративні функції

  • Великі вікна та балкон

Другим важливим удосконаленням планування квартири стали вікна. Щоб впустити в квартиру якомога більше природного світла і по максимуму відкрити красивий вигляд, віконні прорізи були розширені до підлоги. З одного боку кухні-студії архітектор пристроїв французький балкон, завдяки якому вся знаменита площа видно як на долоні.

Щоб впустити в квартиру якомога більше природного світла і по максимуму відкрити красивий вигляд, віконні прорізи були розширені до підлоги

  • Прозорий еркер

Ще один несподіваний хід архітектора — повністю засклений прозорий еркер: навіть підлога і стеля засклені, а ще є скляний поручень, зроблений на зразок французького балкона. Відмінна оглядовий майданчик! З боку вулиці еркер нагадує скляну кабінку зовнішнього ліфта.

Чудова оглядова площадка, з якої відкривається вид на один з найкрасивіших міст!

  • Білий глянець

Відкрите планування і розширення вікон дозволили наповнити темну квартиру природним світлом. Архітектор додатково підсилив «світлоносний» ефект, вибравши в якості основного кольору для оформлення інтер’єру – холодний глянсовий відтінок білого. Крім великої кількості денного світла, темряву проганяють геть численні світильники. Жовте світіння закарнизне світлодіодного підсвічування в зоні кухні – єдиний теплий акцент в інтер’єрі.

Архітектор додатково підсилив «світлоносний» ефект, вибравши в якості основного кольору для оформлення інтер’єру холодний глянсовий відтінок білого

Кухня-студія з функціональним островом ↑

Висока стеля дозволив задіяти в інтер’єрі оригінальну підвісну конструкцію з вбудованою світлодіодним підсвічуванням, а також вдало вписати уздовж однієї із стін студії повноцінну кухню з місткими навісними шафками для зручного зберігання всієї необхідної начиння і «довгограючих» припасів. У кращих традиціях мінімалізму шафки зроблені без ручок і покриті глянцевою білої автомобільної емаллю. Для фартуха вибрано дуже ніжний акварельний відтінок кольору морської хвилі. Кухонний острів «припаркований» до перегородки і розділений на дві зони за допомогою сталевої хромованою труби. В одній частині острова розміщена невелика обідня зона у вигляді барної стійки, а в іншій – робоча поверхня з вбудованою варильною панеллю, яка практично непомітна на тлі чорної глянсової стільниці з каменю-агломерату. Нічого зайвого! Мінімалізм в чистому вигляді!

В одній частині острова розміщена невелика обідня зона у вигляді барної стійки, а в іншій – робоча поверхня з вбудованою «варильною панеллю-невидимкою»

  • Керамічна плитка на підлозі

Ще одним несподіваним дизайнерським рішенням стало використання в якості підлогового покриття у всій квартирі сіро-коричневою італійської керамічної плитки Casa Dolce Case. Плиткою викладено підлогу навіть у спальні і вітальні!

Велика кількість ллється з двох сторін світла візуально розширює простір, примушуючи квартиру здаватися більше, ніж вона є насправді

  • Напівпрозора розсувна перегородка

Спальня відтепер не ховається за глухою стіною з міцною дверима, а за матовою напівпрозорої розсувною перегородкою з білого акрилу. Якщо виникає необхідність усамітнитися і дотримати приватність, достатньо засунути перегородку і спальня буде повністю ізольована. Велика кількість ллється з двох сторін світла візуально розширює простір, примушуючи квартиру здаватися більше, ніж вона є насправді. Навіть в санвузлі знайшлося місце для невеликого віконця: насправді вікно розташоване лише у верхній частині стіни, але за рахунок світлодіодного підсвічування поличок внизу створюється враження, що воно йде від підлоги до стелі.

Навіть у ванній кімнаті знайшлося місце для невеликого віконця

  • Холодна безтурботність

Декор стриманого мінімалістичного інтер’єру обмежений фотографією з видом безкрайнього північного моря. В білосніжному антуражі з леденить синявою холодна безтурботність дарує простору спокій і ясність. Ніяких емоцій – тільки холодний розрахунок!

Ніяких емоцій – тільки холодний розрахунок!

Дизайн: Gudmundur Jonsson Architects

Фото: Bragi Thor Jossefson

Смотрите также

Кухня студія в скандинавському стилі: яскраві акценти на білому тлі

В інтер’єрі цієї невеликої, але чарівною квартири-студії скандинавські дизайнери втілили своє розуміння домашнього затишку і …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *