Главная / Побутова техніка / Вибираємо газову варильну панель за 5 кроків

Вибираємо газову варильну панель за 5 кроків

Реклама

Газова варильна панель – улюблениця всіх шеф-кухарів і кулінарів від Юлії Висоцької до Гордона Рамзі. Причин, чому вона краще електричної плити, існує як мінімум 3:

  • По-перше, вона не збільшує рахунок за електрику, а газ коштує зовсім недорого. До речі, електрична варильна панель – це один з найбільших «споживачів» енергії в будинку.
  • Миттєве поява і вимикання нагріву, а також чуйна реакція на його регулювання роблять газову плиту ідеальною для вирішення всіх кулінарних завдань: варіння, тушкування, томління, смаження і т. д.
  • Є поширена думка, що їжа, приготована на газовому вогні, корисніше і смачніше їжі, приготовленої на електро — або СВЧ-печі, так як це джерело нагріву найбільш природний і наближений до ідеалу — відкритого вогню.

У цьому матеріалі ми розповімо, як вибрати ідеальну вбудовану газову варильну поверхню: ефективну, безпечну, красиву і легкий у догляді.

Крок 1. Вибираємо матеріал панелі, а заодно колір і дизайн

Варильна панель може бути зроблена з нержавіючої або емальованої сталі, а також зі склокераміки або загартованого скла. У всіх поверхонь є щось спільне – вони однаково схильні до появи подряпин і приблизно однаково легко очищаються від пригорілі залишки їжі. Але різниця все ж є:

Нержавіюча сталь. Матеріал хороший своєю зносостійкістю, витримує навіть агресивні чистячі засоби, за легкості збирання йому можна присудити впевнене 2 місце. Але є нюанс: поверхня повинна бути матовою, інакше на ній будуть помітні відбитки пальців.

  • Газова варильна панель з нержавіючої сталі ідеальна для сучасних інтер’єрів, у яких вже є сріблясті або хромовані деталі.


Однак і в класичній кухні вона теж доречна.

Емальована сталь. По легкості прибирання емальована поверхня займає 1 місце. Довести дуже брудну плиту до стану нової можна з допомогою одного лише Фейрі або засоби для чищення духовок. Однак вона менш стійка до абразивів, і за період багаторічного використання на ній можуть з’явитися дрібні подряпини і потертості.

Газова варильна поверхня емальована в класичному інтер’єрі кухні

  • Зате газова варильна панель з емальованої сталі може бути не тільки білим, але і кремової, бежевій, коричневої або чорної. Краще всього така плита впишеться в класичний інтер’єр кухні (особливо бежевого кольору з латунними перемикачами), інтер’єр у стилі ретро або в ультрасучасну обстановку (в чорному кольорі).

Склокераміка. Склокерамічна газова варильна панель має маркетингове назва «газ на склі». Поверхня із склокераміки зносостійка, чистити її нескладно, але все ж дещо важче, ніж нержавійку або емаль. Так, наприклад, щоб очистити плиту від жирних плям, її доведеться протерти кілька разів. Другий її недолік — плитка може тріснути або сколотися від сильного удару. Колір склокерамічною газової панелі найчастіше білий або чорний.

Загартоване скло. Цей матеріал міцніше і товщі склокераміки, в іншому майже не відрізняється від неї — загартоване скло не менш красиве і термостійке, чиститься приблизно так само легко.

  • Варильна панель з загартованого скла може бути не тільки чорної, білої або бежевою, але і в рідкісних випадках кольоровий – червоної, мідної, бузкового і т. д.

Поради

  • Самий практичний колір газової варильної поверхні – це чорний. На такому тлі помітні навіть найдрібніші порошинки, краплі, крихти, розлучення і, звичайно, відбитки пальців.
  • Самий немаркий колір – бежевий, білий або сірувато-білий.
  • Вибираючи колір і дизайн газової плити, можна зорієнтуватися на колір інший кухонної техніки (наприклад, витяжки і духовки), а також колір фартуха/столешні/фасадів/інших елементів інтер’єру.
  • Бажано, щоб перемикачі не мали виїмок і ребристість (так їх легше чистити), а також не були занадто глянцевими, інакше вони завжди будуть здаватися брудними.

Дивіться також:

Крок 2. Які решітки краще – чавунні або сталеві?

Решітки з емальованої стали гарні своєю міцністю і стійкістю. Вони не деформуються ні від тяжкості, ні від тривалого нагрівання. Однак вони дуже важкі і складні у догляді з-за своєї пористості. На жаль, мити їх в посудомийній машині небажано, так як після такої «лазні» чавун може заіржавіти.

  • Чим гладше чавун, тим менше до нього пристає жир і бруд, тим легше його мити.
  • Добре, якщо для кожної конфорки передбачена своя окрема решітка — так мити плиту стає легше.

У цій плиті конфорки хороші тим, що, по-перше, є роздільними, а по-друге – видовженими, щоб було зручніше переставляти важку посуд з одного місця на інше

Переваги емальованих решіток: дешевизна, простота прибирання за рахунок гладкої поверхні і невеликої ваги. Проте з часом емалеве покриття пошкоджується, а сама конструкція може деформуватися і прогинатися. Крім того, сталева решітка менш стабільна порівняно з важкої чавунної.

Решітка з нержавіючої сталі

Вибираючи газову варильну панель в магазині, переконайтеся, що грати стійкі і мають спеціальні накладки, що захищають покриття від подряпин.


Крок 3. Оцінюємо конфорки

На газових плитах конфорки можуть бути стандартними, з подвійним або потрійним рядом полум’я.

  • Конфорка з потрійною короною. Це найбільш ефективна пальник. Добре, якщо варильна поверхня має хоча б одну таку. Закип’ятити на ній велику каструлю води можна за лічені хвилини.

Крім традиційних конфорок є й інші:

  • Direct Flame. Це конфорка, яка випускає полум’я через безліч мікроотворів, завдяки чому посуд нагрівається рівномірно, з найменшими втратами газу і тепла, а головне на 20% швидше. Нею оснащені деякі моделі варильних панелей від Hotpoint Ariston.
  • Експрес-конфорка WOK. Деякі просунуті моделі варильних панелей мають по одній експрес-конфорки WOK. Вона являє собою потужну пальник з подвійною або потрійною короною і адаптером для вок-сковороди (зі сферичним дном). Насправді вона досить універсальна і зручна просто для готування в будь великій посуді.

Конфорка вок

  • Конфорка-гриль. Являє собою невелику решітку, під якою встановлені пальники. На ній можна смажити м’ясо, рибу та овочі.

При виборі варильної панелі, зверніть увагу на розташування конфорок. Так, наприклад, вони можуть розміщуватися не квадратом, а ромбом. Завдяки такому рішенню фартух брудниться менше, а витяжка працює кілька ефективніше. Але, як відзначають багато користувачів у відгуках, це не дуже зручно при повному завантаженні конфорок.

Крок 4. Визначаємося з розміром і формою плити

Стандартна варильна панель має ширину і глибину близько 60 см і вміщає в себе 4 конфорки різного діаметра. Плита такого формату підійде для більшості користувачів — сімей з 3-5 чоловік і кухонь площею від 7 кв. м.

Проте у деяких випадках від звичного рішення краще відійти і вибрати варильну панель меншого/більшого розміру і нестандартної форми.

  • Для маленької кухні, невеликий сім’ї (до 3 чоловік), холостяка або антифаната кулінарії підійде плита з 2-3 конфорками.
  • Газова варильна панель типу «доміно» на маленькій кухні в хрущовці

  • Для сім’ї з 3-5 чоловік і кухні більше 7 кв. м коштує вибрати плиту стандартного розміру (шириною 60 см).
  • Для великої родини і тих, хто часто влаштовує домашні свята, більше підійде плита шириною 70-75 см або 90-95 см з 4-5 конфорками.

  • Якщо кухонний шафа не глибокий, то варто звернути увагу на вузькі варочні панелі — шириною 40 см і довжиною 120 см (розмір 4 конфорок).
  • На кутової кухні може бути встановлена кутова варильна панель (до неї, щоправда, складніше підібрати витяжку).

В залежності від особистих уподобань та дизайну кухні, ви можете вибрати варочну поверхню у формі квадрата, кола, бумеранга або прямокутника.

Кругла варильна панель гармонійно сусідує з круглої мийкою. Також вона актуальна, якщо в інтер’єрі вже є круглі елементи. Наприклад, це можуть бути принти на шпалерах/шторах, настінні годинники або декоративне дзеркало

Крок 5. Вирішуємо, чи потрібен газ-контроль, електропідпал

Газ-контроль – термоелектрична система, прекращающая подачу газу в разі згасання полум’я, скажімо, через залиття втекли молоком або сильного пориву вітру. Система працює незалежно від електроенергії. Перевага варильних панелей з газ-контролем очевидно, але є і недоліки:

  • Підпал спрацьовує не відразу, а через 3-6 секунд, коли розігріється термопара (елемент датчика) і дасть сигнал про можливості подачі газу. В цей час перемикач потрібно утримувати, що не дуже зручно, особливо якщо підпал напівавтоматичний.
  • Ще один нюанс: багаторічне використання плити зношує газ-контроль, підпал стає все важче і може займати більше 6 секунд. Втім, вийшов з ладу газ-контроль можна полагодити, замінити або зовсім відключити.

Якщо на кухні бувають сильні протяги, або ви не дуже впевнені в пильності ваших домочадців, то газ-контроль необхідний. На щастя, більшість сучасних варильних панелей, включаючи недорогі, оснащені цією корисною функцією.

Для кулінарів, впевнених у своїй пильності і небажаючих миритися з 6-секундним підпал, існують моделі і без газ-контролю. Крім того, цю функцію можна вимкнути в будь газовій плиті.


Електропідпал – їм оснащені всі сучасні газові варочні панелі. Він може бути автоматичним або напівавтоматичним. Перший, звичайно, набагато зручніше: щоб конфорка загорілася досить повернути ручку відкриття газового клапана.

Блокування від дітей – функція дозволяє заблокувати подачу газу на всіх конфорках натисненням однієї кнопки. Щоб включити подачу газу потрібно натиснути на кнопку і одночасно повернути до упору.

Ще трохи корисної інформації

  • Підключення газової варильної панелі повинні проводити фахівці з міської газової служби, а не сторонній організації.
  • Тим, хто живе за містом, де іноді трапляються перебої з подачею газу або електрики, варто звернути увагу на комбіновані варильні поверхні. У них одна половина конфорок газова, а інша – електрична.
  • З-за відкритого вогню газова варильна поверхня не сумісна з фартухом з МДФ і пластику. Однак проблема легко вирішується установкою прозорого скляного екрану в зоні плити.
  • Вибираючи газову панель, подбайте про досить потужної витяжки.
  • Майте на увазі, що газова панель вимагає наявності дверей у вхідному отворі (хоч вона і не обов’язково повинна бути закритою). Якщо ви бажаєте об’єднати кухню з вітальні/передпокою, то газову плиту доведеться поміняти на електричну. Зробити це не так просто, але можливо: вам потрібно отримати офіційний дозвіл, розробити проект і замінити електропроводку. На жаль, в старих будинках електромережі слабкі, тому переробку часто не узгоджують.

Нарешті, пропонуємо подивитися відео з порадами щодо вибору газової варильної поверхні від користувача.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:145 середня оцінка: 4,59 5)


Завантаження…

Читайте також:


Смотрите также

Як вибрати хлібопічку — 12 порад для покупця

Зміст Поради щодо вибору хлібопічки Реклама Хлібопічка бере на себе всю роботу по замішуванню, выстаиванию …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *