Главная / Побутова техніка / Вибираємо духовий шафа для кухні: яку духовку краще вибрати

Вибираємо духовий шафа для кухні: яку духовку краще вибрати

Символом рідного дому завжди вважався домашній вогнище. Минали роки, десятиліття, століття, і технічний прогрес семимильними кроками просувався вперед. Сьогодні серцем будинку вважається кухня, з модернізованим домашнім вогнищем – духовкою. Як вибрати духову шафу, щоб готувати в ньому страви, смак яких запам’ятається членам сім’ї назавжди?

У кожної господині своє фірмове блюдо. Хтось пече дивовижні пиріжки, хтось робить смачні запіканки, запечене м’ясо, страви в горщиках, а хтось дивує сім’ю шикарними тортами. Що ж об’єднує всі ці страви? Вони готуються в духовці.

Зміст

Від правильного вибору духовки залежить смак і зовнішній вигляд домашніх кулінарних шедеврів

З проблемою вибору духовки рано чи пізно стикається кожна господиня. Що віддати перевагу – плиту, де варильна поверхня поєднана з духовкою, або вибрати вбудована духова шафа? Переваги духової шафи, який вбудовується в кухонні меблі в тому, що він дає більше варіантів для розміщення. Не обов’язково, щоб духовка була прямо під варильною поверхнею, можна розмістити її на рівні грудей. По-перше, це більш зручно для господині, по-друге, безпечніше для маленьких допитливих дітей (якщо вони є в будинку) – до високої духовки вони не дістануть і не обпаляться.Негативним моментом вбудовуваної техніки є те, що вкрай важко буде змінити її розташування, чого не скажеш про техніку «соло». Окремо стоять духовки досить мобільні. Їх можна взагалі тримати в шафі і діставати у міру потреби.

Яка духовка краще: електрична або газова ↑

Вбудована духова шафа для тих, хто перейшов на більш високий рівень кулінарної майстерності

Якщо ви є прихильником економності, і не висуваєте високі вимоги до функціональності духовки, вам більше підійде газова духова шафа. Його вартість нижча, ніж у електричної духовки. Газові можуть працювати і від газового балона, а це великий плюс, якщо ви купуєте техніку для заміського будинку або дачі.

Електричні духовки мають один недолік, але для багатьох він найбільш суттєвий. Це високий витрата електроенергії. У таких духовок безліч різноманітних режимів випічки.

Основним параметром, є об’єм духовки. Якщо вам потрібно готувати великі порції, вибирайте духовку більшого обсягу. Вони оснащені максимальною кількістю додаткових функцій і підходять для великих сімей або гостинних господарів будинку, які люблять запрошувати на обіди та вечері великі компанії.

Крім того, духова шафа повинен бути надійний, довговічний, безпечний і зручний у використанні. Господиню найбільше цікавить простота управління і зручність в догляді і чищенні.

Тип управління: залежний і незалежний ↑

Залежне управління духовки означає те, що вона управляється з варильної панелі, яка вбудовується над нею. Духовка і панель, що виробляються однією фірмою, сумісні один з одним. Незалежне керування буває у повністю ізольованою духовки, панель з кнопками і ручками розташована на самій духовці.

Стандартні розміри вбудованих духовок – 60 см (коли говорять про розмірах духовок, мова йде про їхній ширині). Але бувають духовки шириною 70, 90 і навіть 120 див.

Як вибрати духова шафа: визначаємося з набором функцій ↑

Різні програми нагрівання духовки ↑

Конвекційний духова шафа більш функціональний порівняно з традиційною духовкою

Конвекція — одна з найпоширеніших функцій сучасних духовок. Конвекцією називається обдування гарячим повітрям. В духовках з конвекцією тепло від нагрівального елемента поширюється рівномірно у всіх напрямках.

Крім конвекції, може бути задана програма верхнього або нижнегожара, інтенсивного нагрівання, розморожування, гриль, гриля і конвекції одночасно.

У всіх без винятку сучасних духовках можна регулювати час приготування страви та інтенсивність спека.

Крім того, є духовки, в які вже закладені спеціальні програми – приготування піци, м’яса або птиці, випічки. Якщо для приготування їжі ви використовуєте обдув, рекомендується знизити температуру, яка зазначена в рецепті, на 5-10 градусів.

Температурний датчик і таймер ↑

Це температурний щуп, яким обладнано багато сучасні духовки. Датчик слід вводити всередину страви. Щуп контролює зміни температури і виводить на цифровий дисплей інформацію про це.

Зручною функцією є таймер, особливо таймер-будильник, який подає звуковий сигнал після закінчення заданого часу.

Безпека ↑

Найпопулярніша функція з точки зору безпеки – теплоізоляція. Дверцята духовки майже не нагрівається. Дуже зручно, особливо, якщо у вас є діти. Але такою функцією оснащені не всі духовки.

Блокування від дітей – функція, яка допоможе уберегти малюків від неприємностей.

Телескопічні направляючі (висувний деко). Напрямні дають можливість витягати деко, не притримуючи при цьому його рукою внизу. Дуже зручно, щоб перевіряти готовність страви, поливати м’ясо стікаючим соком, перемішати картоплю.

Простота у догляді ↑

Зручність духовки з візком оцінять господині, яким доводиться часто користуватися

Він може бути полегшений, завдяки сучасним технологіям. Наприклад, спеціальна незагрязняемая емаль стійка до пригорання і забруднень. Просто порятунком для будь-якої господині є функція гідролізним чи піролізної очищення.

Піролізна очищення – це розігрівання духовки до 300 градусів, всі забруднення при цьому згорають. Після охолодження духовки потрібно просто витерти стінки духовки і вимити скло. Така функція значно полегшує догляд за духовкою. Якщо в звичайній духовці багато господинь уникають приготування жирної їжі на грилі з-за наступною трудомісткою прибирання, то у власників духовок з піролізної очищенням таке бажання не зникає.

Гідролізна очищення полягає в наступному. Вода наливається в деко, і духовка нагрівається. Весь жир і всі забруднення стікають в піддон разом з парою.

Деякі духовки оснащені жиропоглощающими фільтрами. Ці пристрої поглинають жир і запахи і захищають від забруднень вентилятори.

Якщо внутрішня поверхня вашої духовки з якої-небудь запатентованої емалі, не використовуйте для чищення жорстких металевих щіток і скребків. Навіть кольорові поролонові губки з часом дряпають покриття. У продажу є спеціальні засоби для чищення духовок, краще користуватися ними. Будь-яке забруднення легше видалити, якщо попередньо змочити стінки духовки вологою ганчіркою. Не допускайте попадання на ці поверхні рідин, які містять кислоту (оцет, лимонний сік).

Краплі жиру та інше кухонне бруд періодично потрапляють і на лицьову панель. Більшість духовок влаштовані так, що цю панель можна зняти і вимити, або хоча б зняти ручки. Їх можна мити в посудомийній машині. Алюмінієві деталі добре очищаються змоченою в рослинному маслі губкою. Після цього їх слід покрити спиртовмісної рідиною. Для миття нержавіючої сталі використовують спеціальні склади.

Як правильно вибрати газова духова шафа для кухні ↑

Газова духовка може бути класичної або багатофункціональною. Класична духовка має два режими нагріву, циркуляція повітря в робочій камері природна (без вентилятора). Духовка багатофункціональна має кілька режимів нагрівання та обладнана вентилятором для примусової циркуляції повітря.

Більшість продавців і споживачів називають духові шафи з вентилятором конвекційними. Потік повітря від вентилятора не повинен задувати полум’я пальника, включеної на мінімальну потужність. Для газових духовок з вентилятором застосовують порожнисті пальника. Якщо навіть газ, що горить всередині її порожнини, гасне, то через кілька секунд спрацьовує автоматичний підпал, тому полум’я запалюється знову.

Майже всі газові духовки, які вбудовуються в кухонні меблі, мають електропідпал з автоматичним або ручним включенням. Якщо ручне включення, то необхідно повертати ручку регулятора подачі газу і одночасно натискати кнопку запалювання. Якщо система повністю автоматизована (автоподжиг), досить лише повернути ручку регулятора. У цей момент проскакує електрична іскра і газ підпалюється. Духовкою з автоподжиг користуватися дуже просто.

В духовках з примусовою вентиляцією блюдо прогрівається швидко і рівномірно, при цьому зверху виходить апетитна скоринка. Запікання з усіх боків рівномірний, а час приготування зменшується на 30%. Готувати страви в духовці можна на кількох рівнях.

Газові духовки з примусовою вентиляцією, як правило, оснащені рожном, грилем і іншими додатковими пристроями.

Вертел використовують для приготування птиці, риби або великих шматків м’яса. У продажу є духовки з многошампурным рожном. Духові шафи для домашнього користування дозволяють рівномірно прожарити близько 1 кг м’яса і приготувати 4 шампура шашлику.

Нижній жар в газових духовках створює пальник газова. Верхній – або газовий пальник, або електрогриль.

На що звернути увагу при купівлі електричного духової шафи ↑

Електрична духова шафа має багато переваг перед газовою духовкою

Електрична духовка надає користувачам більш широкі можливості по приготуванню їжі. Тому гурмани обирають саме електричні духовки, навіть якщо кухня газифікована, і газова варильна поверхня.

Електричні духовки, як і газові, можуть бути звичайними або багатофункціональними. Звичайна електрична духовка нагрівається за допомогою трубчастих тенів, які встановлені зверху і знизу камери. Іноді у верхній частині камери є рожен і гриль.

Електрогриль коштує дорожче газового, але зате він забезпечує більш точне регулювання температури і рівномірне прогрівання страв. Вони підсмажуються з усіх боків. Можна підсмажити навіть великі шматки риби, птиці або м’яса.

Сучасні електричні духовки, які прийнято називати багатофункціональними (або мультифункціональними) мають 4 нагрівальних елемента (зверху, знизу, збоку і на задній стінці вентилятора). Гаряче повітря рівномірно розподіляється по всій камері, завдяки вентиляторів, тому їжу можна готувати на кількох рівнях одночасно.

Електричні духовки з примусовою вентиляцією можуть мати більше восьми режимів роботи. Зазвичай виробники пропонують такі режими:

  • розморожування продуктів при кімнатній температурі (коли працює один вентилятор);
  • розморожування теплим повітрям (працює лише вентилятор і нижній нагрівальний елемент, який використовується для сушіння овочів, фруктів, грибів, зелені);
  • приготування страв у звичайному режимі (включаються два нагрівача – верхній і нижній) – такий режим можна використовувати для приготування піци, пиріжків, сирники;
  • швидке приготування страв (включені обидва нагрівача і вентилятор) – режим можна застосовувати для приготування запіканок, смажених овочів, печені, великих пирогів;
  • приготування кількох страв на різних рівнях (включені вентилятор і нагрівач навколо нього, тому вся духовка наповнюється теплом швидко і рівномірно);
  • режим підрум’янення (включається тільки верхній нагрівач);
  • режим гриль (включений нагрівальний елемент гриля) можна використовувати для підрум’янення різних страв та отримання хрусткої скоринки;
  • режим гриль з примусовою циркуляцією повітря (включений нагрівальний елемент гриля і вентилятор) – режим використовується для приготування шашлику, м’яса, нарізаного великими шматками, птиці цілком, запеченої великої риби.

Дизайн і зручність для користувачів ↑

Правильний вибір духовки дасть можливість насолоджуватись смачними і корисними стравами щодня

Вибираючи духовку, зверніть увагу на її конструкцію і продумайте, куди ви будете ставити. Саме місцем установки визначається зручність техніки для господині кухні. Краще всього, якщо духовка буде встановлена на рівні грудей або очей. Тоді не доведеться нахилятися або вставати навшпиньки, щоб перевірити готовність страви. І, звичайно, вам має подобатися зовнішній вигляд духовки. Адже якщо дизайн радує вас, настрій і самопочуття будуть поліпшуватися, а значить, покращиться і ваше здоров’я.

Чистити духовку краще всього після кожного приготування їжі. Не нехтуйте цим правилом, адже завжди свіжі забруднення видаляються легше. Якщо ви будете чистити духовку зрідка, ви витратите більше часу і сил. Краще робіть це регулярно.

Якщо ви вирішили придбати духовку з самоочисним покриттям, пам’ятайте, що функція не звільняє вас від регулярного прибирання.

Самоочищення духовок ↑

Функція може бути каталітичної або проводитися шляхом випалювання залишків продуктів на стінках духовки.

Каталітична функція буває і в газових і електричних духових шафах. У таких духовках всі стінки внутрішньої камери, або лопаті вентилятора, або бічні стінки містять спеціальна речовина – каталізатор. Він розм’якшує і руйнує залишки їжі. Після завершення роботи на стінках внутрішньої камери можна побачити пухкий наліт. Його потрібно витерти вологою ганчіркою.

Духовки з каталітичної очищенням мають істотний недолік. Років через 5-7 ефективність самоочищення різко знижується. Проте внутрішні панелі духовок з каталітичної очищенням можна легко зняти і замінити. Звичайно, вони коштують дорого, але новий духова шафа ще дорожче.

Піроліз – процес випалювання залишків продуктів зі стінок духової шафи. Піролізна функція може бути тільки в електричній духовці, оскільки з допомогою газу неможливо нагріти стінки духовки до потрібної температури. У таких духовок теж є недолік. В процесі нагрівання стінок з’являється сильний неприємний запах.

Тепер ви знаєте, як вибрати духова шафа, на які його функції слід звернути увагу. Що стосується бренду – це справа смаку. Пам’ятайте, що ціна виробу кожної марки визначається не тільки функціональністю, але і дизайном, енергоспоживанням, новизною.

Смотрите также

Як правильно вибрати мультиварку: яку модель краще купити

Мультиварка – це останній хіт кухонної техніки. Він ще тільки набирає популярності, але багато господинь …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *