Главная / Побутова техніка / Подрібнювач продуктів для кухні: види та особливості вибору кухонної техніки

Подрібнювач продуктів для кухні: види та особливості вибору кухонної техніки

Салати, рагу, супів – всі ці страви готує кожна господиня. Для них припадає нарізати велику кількість продуктів. Якщо запрошені гості і планується застілля, має сенс використовувати кухонний комбайн. А ось для щоденного приготування їжі він не дуже підходить, адже діставати, збирати громіздку техніку, а потім відмивати безліч насадок, чаші, ножі – це незручно. Альтернатива – компактний подрібнювач продуктів для кухні. Він точно так само нарізає овочі, сири, яйця, але займає менше місця і простіше в експлуатації.

Зміст

Основні види кухонних подрібнювачів ↑

Всі кухонні подрібнювачі для овочів та інших продуктів можна розділити на дві великі групи – енергозалежні (електричні, автоматичні) і незалежні (ручні, механічні). Перші працюють від мережі, а для роботи друге господині самій доводиться докладати деякі зусилля. Кількість насадок може бути будь-яким в залежності від моделі.

Кухонні овочерізка

Електрична модель

Чим цікаві ручні моделі ↑

  • Доступна ціна. Ручні чопери, млини, блендери і т. п. обходяться покупцям дешевше електричних. Їх експлуатація не позначається на суми рахунків за електроенергію. Це очевидна перевага перед електроприладами.
  • Проста конструкція. Найчастіше пристрій складається з чаші і кришки, в яку вставляються насадки. Такий подрібнювач продуктів для кухні практичний: чим менше деталей, тим нижче ризик поломок. Головне – вибрати пристосування з якісних матеріалів.
  • Немає труднощів з експлуатацією. Подрібнення продуктів відбувається завдяки натиску або повороту кришки-насадки. Все, що потрібно, — докласти фізичну силу.
  • Компактність. Пристрій займає мінімум місця. У нього немає проводів, які потрібно складати або скручувати.

Незважаючи на всі переваги, ручна техніка має і очевидний недолік. Всі процеси здійснюються лише за рахунок фізичної сили самого користувача. Подрібнювати продукти доводиться невеликими порціями.

Ручний пристрій для подрібнення овочів

Плюси електричних приладів ↑

  • Зручність використання. Електричні кухонні подрібнювачі майже миттєво нарізають і натирають продукти. Досить одного натискання на кнопку – і вони підготовлені.
  • Продуктивність. З допомогою електричної моделі можна нарізати набагато більшу кількість продуктів, ніж вручну. Це зручно, якщо потрібно приготувати кілька страв.
  • Багатофункціональність. Деякі моделі оснащені великою кількістю насадок, які можуть не тільки подрібнити овочі, але і вичавити сік, зробити фруктове пюре.

Автоматичні подрібнювачі в рази дорожче ручних, а при виборі місця для їх зберігання потрібно пам’ятати, що прилади бояться вологи. Вибираючи модель, слід враховувати обсяги продуктів, які доведеться подрібнювати, щоб не помилитися з потужністю і розмірами контейнера.

Побутова техніка популярних брендів

Яка техніка підходить для подрібнення продуктів ↑

Під час приготування їжі найбільше часу займає підготовка продуктів. Найдовше доводиться нарізати і натирати на тертці. Виробники побутової техніки пропонують безліч різних пристосувань, що полегшують подрібнення. За допомогою спеціальних насадок можна отримати продукти, нарізані кубиками, кружальцями, зірочками або соломкою.

Блендер Philips

Розрізняють декілька типів приладів для подрібнення продуктів харчування:

  • м’ясорубки;
  • овочерізки (терки, скиборізки);
  • чопери;
  • млини;
  • блендери;
  • комбайни.

Час, необхідний чопера для подрібнення різних продуктів

Всі пристрої прекрасно справляються зі своїми завданнями, і кожна господиня може вибрати той тип подрібнювачів, який їй підходить найбільше. Єдиний мінус всіх пристосувань, крім комбайна, — це вузька функціональність. Кухонний комбайн «уміє» все, але при цьому дорого обходиться. Тут вибір залежить від переваг і бюджету господині.

Нижче розглянемо призначення та особливості роботи пристроїв різних типів.

Електричний подрібнювач продуктів

Варіант #1: м’ясорубки ↑

Звичні механічні м’ясорубки поступово відходять у минуле, їх замінюють електричні. Якщо ручні моделі необхідно прикріплювати до столу за допомогою струбцин, то з електричними таких труднощів не виникає. Вони прекрасно справляються з будь-яким обсягом продуктів, а господині не доводиться «тренуватися», обертаючи ручку. Все, що від неї вимагається, — постійно підкладати в чашу нові порції.

Пристрій ручної м’ясорубки

Деякі моделі електричних м’ясорубок мало чим поступаються кухонних комбайнів. Вони можуть бути оснащені шинкуваннями, терками, соковижималками. З допомогою універсальних моделей готують ковбаси, макарони, печиво, салати. В залежності від функціональності розрізняють три класи м’ясорубок:

  • «А». Потужні м’ясорубки класу «А» призначені для перемелювання м’ясних продуктів будь-якої якості. З їх допомогою готують напівфабрикати.
  • «В». Моделі з додатковими насадками – терками, овочерізками.
  • «З». До класу «С» відносять побутові моделі малої потужності. Це бюджетні м’ясорубки без додаткових функцій.

Електрична м’ясорубка

Вибираючи правильну м’ясорубку, варто звернути увагу на моделі торгових марок Panasonic, Bosch, Philips, Kenwood, UNIT, Zelmer, «Аксіон». Що стосується потужності, то краще купувати техніку «із запасом». В цьому випадку не виникне проблем, якщо раптом доведеться переробити більшу кількість продуктів.

М’ясорубка Bosch з насадками

Варіант #2: овочерізки ↑

Овочерізки і скиборізки незамінні на кухні. Якщо доводиться подрібнювати овочі для салатів на свята, без спеціальних пристосувань не обійтися. Вони швидко нарізають картоплю, огірки, морква, баклажани, капусту, буряк. Завдяки овощерезкам подрібнення цибулі не доставляє ніяких незручностей, а кубики картоплі, сиру і яєць не прилипають до ножа.

Хоча механічні пристрої дуже зручні, краще все-таки купувати два види пристосувань – ручні і електричні. Перші призначені для нарізування варених овочів, а другі – для сирих. Механічні овочерізки погано справляються з сирими продуктами. Господині доводиться докладати силу, а це загрожує поломками. Електричні прилади практичніше.

У стандартний комплект ручних моделей входять кілька насадок – для великих і дрібних шматочків. Є решітки для нарізання кубиками, соломки, тонких кружечків. Їх можна швидко знімати і замінювати в процесі приготування їжі. Електричні овочерізки здатні подрібнити овочі будь-якими шматочками, дрібно натерти. Популярні бренди – Bosch, Siemens, Сlatronic, Zelmer.

Продукти, нарізані ломтерезкой

Існує кілька видів овочерізок:

  • «Алігатор». Цей подрібнювач призначений для ручного нарізання варених овочів, яєць. Його конструкція нагадує подовжені щелепи алігатора, завдяки чому пристосування і отримало свою назву.

Овочерізка «алігатор»

  • Механічний кухонний комбайн. Хоча подрібнювачі цього типу прийнято називати комбайнами, вони не здатні виконувати всі ті операції, з якими справляються електричні моделі. Це непогані подрібнювачі продуктів для кухні з різними насадками для нарізки овочів, фруктів, сиру, яєць.
  • Електрична овочерізка. Конструкція цього пристрою схожий з пристроєм електричної м’ясорубки, тому нерідко можна зустріти моделі, що поєднують обидві функції.

Електрична овочерізка

Механічний кухонний комбайн

  • Слайсер (ломтерезка). Зручний подрібнювач призначений для нарізування продуктів тонкими скибочками. Такі моделі затребувані в сім’ях, де люблять сендвічі. З їх допомогою легко нарізати шинку, ковбасу, сир, хліб шматочками однакової товщини. Завдяки самозатачивающимся лез ломтерезка здатна прослужити багато років без заміни ножів.

Слайсер

Варіант #3: чопери ↑

Чопери займають особливе місце в ряду кухонних подрібнювачів продуктів. Часто їх плутають з блендерами, але ці прилади розрізняються. Їх функції схожі, але чопери справляються з нарізкою овочів набагато краще. Ці пристрої з успіхом застосовують для подрібнення сирого м’яса, зерен кави, горіхів, зелені, сиру, шматочків льоду.

Конструкція нагадує блендер, але чопери набагато простіше чистити, виймати з них підготовлені шматочки продуктів. В якості матеріалів для виготовлення виробники використовують протиударний пластик або міцне скло. Контейнери можна ставити в мікрохвильові печі, що дуже спрощує приготування їжі та скорочує кількість брудного посуду.

Ручний чоппер

Чопери для кухні можуть бути ручними і електричними. Слід вибирати, орієнтуючись на бажану продуктивність. Якщо прилад якісний, він пропрацює багато років без зміни своїх характеристик. Купуючи електричний чоппер, зверніть увагу на моделі відомих брендів – Bosch, Bradex, Saturn, Delimano. Відгуки про їх роботу тільки позитивні.

Чоппер для кухні Delimano

Варіант #4: блендери ↑

Блендери призначені для подрібнення і змішування продуктів. Розрізняють класичні й заглибні моделі. Перші за зовнішнім виглядом схожі зі стаціонарними міксерами. Вони складаються з глечика з кришкою, на дні якого розташовані ножі. Коли в чашу кладуть продукти і натискають на кнопку, ножі починають обертатися, а вміст контейнера подрібнюється і перемішується.

Блендер з чашею мірної

Ножі моделей заглибних розташовані зверху, на «віночках» блендерів. Ручку з насадкою опускають у чашу з продуктами і включають прилад. У деяких пристроях погружную частину можна зафіксувати, але є й такі, які потрібно утримувати руками.

Занурювальний блендер

Крім ножів, блендер може бути укомплектований вінчиками для збивання, гачками, призначеними для перемішування тіста, насадками для пюре. Також нерідко в комплект входять кришки для контейнерів, щоб їх можна було ставити в холодильник, не дістаючи вміст. Серед виробників блендерів добре зарекомендували себе торгові марки VITEK, Braun, Philips, Moulinex.

Пристрій блендера і міксера

Варіант #5: млини ↑

Млини – особливий вид подрібнювачів для кухні. Вони призначені для перемелювання твердих продуктів, зокрема спецій. Пристрої являють собою ємності з жорнами. Вони можуть бути виготовлені з пластику, скла, кераміки, чавуну, дерева.

Є ручні і електричні моделі. Зручні обидва види пристосувань, але в електричних можна легко змінювати режими помелу, а в механічних простіше контролювати дозування спецій.

Електричні млини працюють від мережі, акумулятора, батарейки. Моделі з акумуляторами або батарейками можна брати на дачу, в походи, на природу. Є пристрої з сенсорним управлінням. Популярні млини брендів Zephir, ZEST, Peugeot, Zeli.

Млин Peugeot

Варіант #6: комбайни ↑

Кухонний комбайн – універсальний подрібнювач продуктів. З ним господині більше не доведеться нарізати, шаткувати, терти овочі. Всю цю трудомістку роботу зробить прилад з безліччю насадок. Головне – правильно вибрати модель. Ручна підійде тим, кому рідко доводиться готувати їжу у великих кількостях. Електрична – тим, хто проводить на кухні багато часу.

При виборі комбайна важливо враховувати кількість і форму насадок, об’єм чаші. Якщо прилад електричний, то звертають увагу також на потужність, режими швидкості. Побутові моделі можуть працювати в 4-14 режимах. Від цього залежить, скільки різних операцій доступно для господині.

Якщо потрібно тільки подрібнювати продукти, то підійде комбайн потужністю 550-800 Вт. Якщо ж доводиться замішувати тісто, то краще вибрати модель потужністю 800-1000 Вт. Особливої уваги варті торгові марки Philips, Bosch, Clatronic, Kenwood, Braun, але при бажанні можна знайти і більш дешеві комбайни пристойної якості.

Кухонний комбайн Philips

Як правильно вибрати кухонний подрібнювач ↑

  • Функціональність. Визначтеся, чого ви очікуєте від нової техніки на кухні, та виберіть правильний тип подрібнювача. При виборі конкретної моделі вивчіть комплект насадок і переконайтеся, що він вам підійде.
  • Об’єм чаші. Контейнери для продуктів можуть бути розраховані на різний обсяг – від 0,2 до 1.75 л. Заповнювати ємкості до країв не можна. Розрахуйте приблизний обсяг продуктів, який треба переробити за один раз, і додайте 30-40%.
  • Матеріал контейнера. Зазвичай чаші виготовляють зі скла або пластику. Іноді зустрічаються моделі зі сталевими ємностями. Найкращий варіант – скло. Воно довговічне, добре переносить перепади температур і не лопне, якщо покласти в чашу щось гаряче або холодне. З іншого боку, пластик легше, дешевше, його зручніше мити.

Кухонний чоппер

Відео: як користуватися електричною моделлю ↑

Демонстрація роботи ручного чоппера: відеоурок ↑

При покупці кухонного подрібнювача для овочів та інших продуктів звертайте увагу на деталі. Наприклад, мірна чаша набагато зручніше простого контейнера. З двох рівноцінних моделей краще вибрати ту, на якій буде розмітка в грамах і/або мілілітрах.

Якщо ви визначилися з потужністю, але сумніваєтеся, який прилад вибрати, купуйте той, у якого обсяг чаші менше. Головне, щоб вам вистачало такої ємності. Чим більше контейнер, тим могутніше повинен бути двигун. При рівній потужності вибір очевидний. Не соромтеся розпитувати продавців, читати паспорта продукції і перевіряти сертифікати якості. Побутова техніка коштує цих турбот!

Смотрите также

Як правильно вибрати мультиварку: яку модель краще купити

Мультиварка – це останній хіт кухонної техніки. Він ще тільки набирає популярності, але багато господинь …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *