Главная / Побутова техніка / Жарова шафа для дому: для випічки і смаження + технічні характеристики

Жарова шафа для дому: для випічки і смаження + технічні характеристики

Поява зручною, потужної, багатофункціональної техніки для кухні внесло корективи в життя людини: з’явилося більше можливостей для приготування страв, збільшилася кількість вільного часу. Одним з таких корисних пристроїв є жарова шафа для дому – для випічки, розігріву, обжарювання, гриля. Розроблено безліч моделей, різних за розміром, потужності, типу управління. Постараємося розібратися в різноманітті модифікацій і їх технічних характеристиках.

Зміст

Коли виникає необхідність у покупці жарочного шафи ↑

Найменування «жарова шафа» в побуті використовують рідко, в основному, це поєднання слів відноситься до потужної габаритної техніки, встановленої у пекарнях, їдальнях, ресторанах. У супермаркетах і інтернет-магазинах корисний побутовий прилад продається в відділі малої побутової техніки для кухні та називається «електрична піч». Не потрібно плутати з мікрохвильовкою, яка має інший принцип роботи, хоча багато функції схожі.

Зручна міні-електропіч для приготування других страв

Основне призначення агрегату – приготування їжі шляхом випікання або смаження. Це свого роду невелика духовка, яку, на відміну від стаціонарного габаритного аналога, можна переміщати з місця на місце. Чому б просто не купити звичну духовку, яка найчастіше йде в парі з варильної поверхнею? Причин декілька:

  • компактність робить техніку мобільного – при необхідності її легко перевозити (на дачу, під тимчасове житло);
  • невеликі розміри дозволяють легко вибрати місце навіть на маленькій кухні – апарат можна встановити на столі, на тумбочці, в ніші, на холодильнику (не рекомендують) і навіть на підвіконні;
  • це тимчасова недорога заміна зламаного духовому шафі.

Буває так, що в родині ніхто не займається випічкою і духовка, по суті, не потрібна. При замовленні кухонних меблів просто не розраховують на встановлення духової шафи і на його законному місці розміщують ящики для посуду або полички для сипучих продуктів. Але потім з’являється людина, чудово пекущий пиріжки, і купівля електричної печі для випічки в домашніх умовах стає виходом з положення.

Таким чином, перевагами електропечі для випікання є компактність, мобільність, універсальність, легкість управління.

Як вибрати міні-електропіч: розбір технічних характеристик ↑

Різноманітність меню і якість приготовлених страв залежать від набору властивостей, якими володіє агрегат. При виборі багато відштовхуються від ціни, але це не зовсім вірно. Купивши дорогу і красиву електричну піч для смаження і для випічки будинку, ви можете зіткнутися з тим, що вона має чудовий набір функцій, абсолютно вас не цікавлять. Для випікання пиріжків до недільного сніданку досить недорогий моделі за 3 000 руб., хоча існують пропозиції вартістю до 30 000 руб. і вище.

Розмір і внутрішній об’єм камери ↑

Розмір має величезне значення, особливо в приміщеннях з дефіцитом вільного простору. Вам необхідно визначити точне місце установки, зняти параметри і, керуючись ними, виробляти свій вибір. Зовнішні габарити техніки ставляться до основним характеристикам і завжди вказано на ціннику або пояснювальній етикетці.

Об’єм камери також важливий, так як саме він визначає кількість їжі, яку ви зможете приготувати одноразово. Для невеликої піци або десятка булочок підійде маленька місткість – 8-10 л, для приготування випічки або других страв з розрахунком на більшу сім’ю існують гіганти з внутрішнім обсягом 35-40 л. Пристрої з камерою 48 л своїми внутрішніми і зовнішніми розмірами нагадують звичайний духова шафа підходять тільки для великих приміщень.

ClatronicMPO 3520 (black), габарити 22 x 37,5 x 33 см, об’єм внутрішньої камери – 12 л

Крім загального обсягу обов’язково зверніть увагу на конструкційні особливості. Деякі електропечі для кухні мають дві окремі камери, розташовані одна над іншою. Це зручно, коли необхідно приготувати два різних страви відразу: в одній випікаєте пиріжки, в іншій запікаєте рибу. Моделі з однією камерою часто мають поличку, яку теж можна використовувати для зручності готування.

Як потужність співвідноситься з габаритами ↑

Як і багато побутові прилади, устаткування для випікання має пряму залежність величини потужності від розмірів. Отже, маленьке пристрій має скромні показники потужності, а велика об’ємна електропіч – максимальні. Співвідношення об’єму і потужності приблизно наступне:

  • 8-12 л –800-1000 Вт
  • 12-20 л –1000-1600 Вт
  • більше 20 л – 1600-2500 Вт

Потужність впливає на споживання енергії, а отже, і на її оплату. Клас енергоспоживання також вказано на етикетці: економним господиням необхідно орієнтуватися на маркування А+++, хоча класи А+ або А++ також визнані економічними.

RolsenKW-3026НР з потужністю 1500 Вт

Якщо порівнювати компактний агрегат з духовою шафою, то можна знайти ще одна перевага – більш низький витрата електричної енергії. Мінімальним показником духовки є 4 кВт, тоді як середній параметр печі – 1,5 кВт.

Режими роботи ↑

Існує два варіанти встановлення потрібного режиму:

  • електронний – присутній у дорогих виробів, вводиться в дію натисненням однієї кнопки або простою комбінацією кнопок;
  • механічний – буває і у дорогих, і у бюджетних моделей, виконується вручну шляхом виставлення необхідної температури і часу поворотними перемикачами.

Практично всі моделі забезпечені двома важливими пристроями для регулювання режиму: термостатом і таймером. Ви встановлюєте потрібну температуру, вибираєте час готування, а таймер сигналізує про готовність страви. Якщо існує кілька видів нагрівання, то можна вибирати режим нагрівання знизу, зверху, з усіх боків.

Bork W551 з 8 запрограмованими режимами

Деякі виробники склали набір популярних програм, які включаються одним поворотом ручки. До основних програм, характерним для бюджетних виробів, відносяться режими випічки, смаження, запікання. Більш дорогі апарати мають в арсеналі 7 і більше різноманітних режимів, серед яких приготування риби, м’яса, овочів, тостів, піци.

Задавати програми улюблених страв можна і вручну, включивши функцію запам’ятовування. Ви виставляєте потрібні параметри, а потім натискаєте на спеціальну кнопку. При наступному включенні дані відображаються на дисплеї.

Стандартна піч оснащена 2-4 нагрівальними елементами, завдяки яким встановлюється необхідний температурний режим (у середньому – до 230ºС). Крім звичайного нагріву може бути конвекційний, при якому гаряче повітря подається в камеру вентиляторами. Обдув має свої переваги: страви запікаються зовні, зберігаючи внутрішню соковитість, а випічка стає більш пишною.

Efba 1003 з механічним управлінням

Дорогі моделі доповнені корисними функціями, деякі з яких використовуються щодня:

  • розігрів – корисна можливість, що дозволяє підігріти одну порцію або все блюдо, яке зберігалося в холодильнику;
  • розморожування – оперативний аналог простий розморожування при кімнатній температурі, дозволяє за кілька хвилин привести продукт в «робочий» стан;
  • гриль – запікання на рожні або решітці, при якому на шматку м’яса або курячому окорочке утворюється апетитна хрустка скоринка.

Додаткові аксесуари – деко, решітка, вертел, піддон для крихт – полегшують виконання того чи іншого режиму і зазвичай поставляються в комплекті.

Додаткові функції ↑

Чим дорожче апарат, тим різноманітніше меню програмування. Багато хто вважає, що дуже «розумна» начинка – ще одна причина передчасного виходу приладу з ладу. Однак, як показує практика, електричні печі для смаження і випікання пиріжків популярних марок служать довго, а поломка легко усувається заміною деталі.

DeLonghiEO 20792 з конвекцією та грилем

Ось деякі приємні доповнення, які ви можете отримати від дорогої моделі:

  • інтелектуальна схема розподілу потужності – комплексне включення нагрівальних елементів;
  • кілька рівнів положення решітки або листа;
  • функція додаткового часу для продовження випікання;
  • регулювання ступеня підсмажування;
  • бейгл – режим підсмажування булочок або тостів з одного боку;
  • спеціальні програми для приготування піци, печива і т. д.;

Існують справжні знахідки для тих, у кого немає плити. На верхній панелі розташовані від однієї до трьох конфорок, таким чином, електро піч являє собою повноцінний пристрій для готування.

Матеріал внутрішньої камери і корпусу ↑

Сучасні технології дозволяють випускати побутове обладнання, виготовлене з надійного і в той же час естетично привабливого матеріалу: термостійкого пластику, нержавіючої сталі, емальованого металу. Внутрішні покриття дорогих апаратів часом здатні самоочищатися, тобто прискорювати розпад жиру. Це відбувається завдяки окислювача, наявними у складі матеріалу. В інструкції здатність до самоочищення позначається як безперервна або каталітична.

SupraMWS-2106SW з внутрішньою камерою з оцинкованої сталі

Внутрішня камера недорогих моделей найчастіше покрита емаллю, яка не здатна самостійно очищатися. Її необхідно протирати губкою, змоченою у спеціальному розчині для догляду за духовками. Чим частіше проводиться прибирання, тим легше оттирается застиглий жир і тим довше служить емалеве покриття.
Існує зручний спосіб очищення піролітичний. Він відбувається автоматично, як тільки ви натиснете кнопку. Жир на стінках камери згоряє, залишається протерти внутрішні поверхні м’якою ганчірочкою. Виробники рекомендують використовувати для догляду за печами або звичайний мильний розчин, або спеціальні миючі засоби (для металевого корпусу, скла або пластику).

Дизайн електричних печей для кухні ↑

Багато хто вважає головною умовою покупки наявність певних функцій, якість матеріалу та тривалий термін служби, інші більше уваги приділяють зовнішньому вигляду виробів. Звичайно, естетичні особливості не є найважливішими, проте, якщо кухня витримана в певному стилі, пічка теж повинна йому відповідати.

ScarlettSC-EO93O11 традиційного білого кольору

Конфігурація агрегатів не має особливих відмінностей – поверхні прямокутної форми, більш гострі або сильно закруглені кути, до основи прикріплено еластичні пластикові або гумові ніжки, ручка для відкривання дверцят знаходиться у верхній частині (рідше її замінює бічний важіль). Зовні моделі відрізняються деталями: дизайном ручки, розміром і формою регулюючих пристроїв, оформленням прозорої частини, наявністю цифрового дисплея.

KumtelKF-3125 Green з зеленою оздобою

Якщо говорити про місце побутового приладу в інтер’єрі кухні, то варто згадати і про колір. Навряд чи хтось захоче встановити червоний агрегат на кухні, виконаної в світлих тонах. Труднощів у придбанні обладнання того чи іншого кольору не існує, так як виробники намагаються догодити всім і поряд з традиційними сріблястими, чорними і білими моделями випускають цілі лінійки кольорових апаратів.

Відео по темі ↑

Корисні відеоролики допоможуть вам розібратися в технічних властивостях домашніх кухонних помічниць.

Відео-інструкція до електропечі DEX DTO-300C:

Відгук про міні-печі Кедр ШЖ — 0,625/220:

Інформативний відеоролик від Інтернет-магазину:

Перед тим, як вибрати електричну міні-піч, обов’язково вивчіть її технічні характеристики і перевірте, наскільки вона зручна у використанні: як відкривається кришка, не прогинається чи корпус, достатньої довжини електричний кабель. Вся інформація щодо експлуатації та догляду зазвичай викладена в інструкції, якщо виникають питання, сміливо звертайтеся до консультанта.

Смотрите также

Як вибрати хлібопічку — 12 порад для покупця

Зміст Поради щодо вибору хлібопічки Реклама Хлібопічка бере на себе всю роботу по замішуванню, выстаиванию …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *