Главная / Побутова техніка / Яка варильна панель краще – самий повний гід по вибору

Яка варильна панель краще – самий повний гід по вибору

Реклама

Вбудована варильна панель – це техніка першої необхідності на сучасній кухні. На відміну від традиційної плити вона дозволяє створити цілісну робочу поверхню, що не тільки красиво, але й практично: менше щілин — менше бруду.

  • За типом джерела нагріву варильна поверхня може бути індукційної, електричної та газової. Так як остання призначена тільки для газифікованих кухонь, то в цій статті ми розглянемо нюанси вибору електричної варильної панелі – стандартної і індукційної. Якщо у вас в квартирі газ, читайте наш спеціальний матеріал: Всі нюанси вибору газовій варильної панелі.

У чому різниця між електричною і індукційної варильної панелі і що потрібно знати перед купівлею тієї чи іншої печі — ми і розповімо в цьому путівнику.

Яка варильна поверхня краще – електрична або індукційна?

Наша відповідь однозначна: індукційна варильна панель краще практично за всіма показниками. Її головна перевага полягає у високому ККД — вона майже в 3 рази швидше готує їжу і втрачає менше тепла в процесі, а значить і економніше витрачає електроенергію.

Якщо звичайна електрична панель нагріває дно посуду за 5-10 секунд, то індукційна – майже миттєво. Так, наприклад, на ній можна закип’ятити велику каструлю води швидше ніж в електрочайнику. Також вона дуже чутливо реагує на регулювання ступеня нагріву і відключається при знятті посуду з конфорки. Тому на ній набагато простіше приготувати делікатне блюдо на зразок різотто правильної консистенції або, наприклад, не допустити «втечі» вскипевшего молока.

До речі, про убежавшем молоці та інших рідинах. Вагомий аргумент проти звичайної електричної панелі: все, що переливається за борт, тут же пригорає і пристає до поверхні так, що чистити її доводиться зі спеціальним засобом і шкребком. Причому витирати калюжу або рассыпавшуюся борошно/крупи доводиться відразу, часто для цього потрібно переривати готування і продовжувати заново тільки після усунення «аварії».


З індукційною плитою можна розслабитися, адже під час готування нагрівається тільки посуд, а не сама поверхня. Недогледіли за макаронами? Просто витріть ганчіркою калюжу (поспішати не обов’язково!) і поверхню знову стане чистою.

Так як індукційна варильна панель нагріває тільки посуд, а не саму себе, то до неї нічого не пригорає і не пристає. Прибирання стає простою і неспішної, чого не можна сказати про звичайну склокерамічної плити

Це властивість індукційної плити до всього іншого робить прилад і більш безпечним.

  • Якщо у вас є діти це вагомий аргумент. Більш того, для сімей з маленькими дітьми індукційна плита це єдино вірний варіант, так як стандартна склокераміка небезпечна тим, що довго остигає і її легко помилково прийняти за холодну.

А тепер про недоліки індукційних варильних панелей:

  • Вона коштує дорожче склокерамічною приблизно на 3-4 тис. рублів (при інших рівних). Але на наш погляд це мінімальна плата за супер-зручність і економну витрату електрики.

Ще 10 років тому індукційні панелі коштували майже в 3 рази дорожче стандартних, чому досі за ними тримається хибна слава дорогої техніки.

  • Часто разом з індукційною плитою доводиться купувати пару-трійку нових каструль з чавуну і емальованому/нержавіючої сталі, так як вона НЕ сумісна з мідної, алюмінієвої, керамічним та скляним посудом. Але, на щастя, більшість начиння, яка у вас вже є, підійде. Перевірити це можна приклавши магніт до дна. Якщо прімагнічиваєтся, значить підходить. Невідповідну посуд ви все одно зможете використовувати разом з «адаптер» — плоским диском-перехідником, на який ставиться ємність. Купівля нових каструль і сковорідок так само не становить проблеми – більшість виробників вже підлаштувались під попит і випускають посуд з магнітним дном.

Адаптер дозволяє готувати на індукційній плиті в будь-якому посуді, наприклад, дуже маленькою або зробленої з немагнітного матеріалу

  • Іноді недорогі моделі з недостатньо потужним і якісним тепловідводом можуть перегріватися і на деякий час відключатися.
  • Невеликий мінус — під час готування індукційні котушки можуть трохи гудіти або потріскувати.
  • Для ремонту індукційних печей потрібні спеціальні інструменти та обладнання. Якщо щось піде не так, без звернення в сервіс не обійтися і, швидше за все, ремонт буде коштувати дорого.
  • Більшість індукційних варильних поверхонь не допускають встановлення під собою якої-небудь техніки. Швидше за все, духовку доведеться встановлювати в іншому місці.

У цьому відео ви можете побачити результати користувальницького тесту на швидкість закипання води в індукційній, електричної та газової плити.

Але все ж електричні варочні панелі все ще актуальні: вони теж можуть бути дуже продуктивними (особливо моделі з галогеновими лампами) або дешевими (особливо старі печі з чавунними млинцями).

Головний козир електричних варильних панелей полягає в тому, що вони сумісні з будь посудом. Якщо у вас є багато красивих мідних каструль або набір добротної алюмінієвої, скляної, керамічної начиння, є сенс придбати звичайну склокераміку.

Інші плюси склокерамічних панелей:

  • Електричні печі простіше і дешевше в ремонті;
  • Вибір моделей в 2 рази більше.

Все ще сумніваєтеся? Тоді радимо придивитися до комбінованим варильних панелей в яких є і звичайні, і індукційні конфорки.

Гід по вибору індукційної варильної панелі

Почнемо наш путівник вибору варильної поверхні зі знайомства з індукційної піччю. Її плюси і мінуси ми вже розглянули вище, тому відразу перейдемо до справи.

Як працює індукційна плита?

Індукційна котушка створює магнітне поле, яке, порушуючи атоми заліза, нагріває сковорідку і її вміст. По суті, сама посуд і грає роль Тена. Чесно кажучи, цей процес більше нагадує магію.

Індукційна варильна панель включається тільки якщо в зоні нагріву є посуд з феромагнітним дном. Якщо посуд видаляють з «конфорки», нагрів зупиняється і на панелі відображається відповідний символ. Як тільки посуд повертається на місце, символ зникає і приготування їжі триває з рівнем потужності, встановленим раніше. Якщо використовується невідповідна посуд, також з’являється символ, і зона нагріву не включається. Може індукційна варильна панель зреагувати випадково потрапила на неї вилку або інший предмет з магнітними властивостями? Не обов’язково, так як зона нагріву в плитах обмежена. Мінімальний діаметр конфорки в залежності від виробника може варіюватися від 8 до 12 див. Тому любителям кави по-турецьки, можливо, буде потрібно купити турку з широким дном або спеціальний адаптер.

Які конфорки бувають?

Найчастіше конфорки в індукційних панелях мають різні розміри і працюють стандартно. Але просунуті моделі можуть мати конфорки більш гнучкі і функціональні.

  • Наприклад, існують варильні поверхні (наприклад, Miele KM 6395 FlexTouch), які можна назвати однією великою конфоркою. На них можна ставити посуд в якому порядку, будь-якої форми і розміру.
  • Деякі варильні поверхні можуть об’єднувати 4 стандартні конфорки у дві великі. Наприклад, Gorenje IS 677 USC.
  • Для фанатів азіатської кухні варто звернути увагу на модель зі спеціальною конфоркою WOK з поглибленням для вок-сковороди. Але так як такі моделі коштують істотно дорожче і змушують жертвувати конфоркою, вигідніше купити набір з вок-сковородою і спеціальною підставкою для індукційної плити.

Який виробник індукційної плити краще?

Найбільшу кількість позитивних відгуків заслужили індукційні варочні панелі Bosch. Друге місце отримала фірма Electrolux. Також можна виділити бренд AEG, адже саме він став першопроходцем в виробництві індукційних варильних поверхонь. Щоправда, техніка цієї фірми коштує істотно дорожче.

Які функції може мати індукційна плита і які з них найбільш потрібні?

Базових та додаткових функцій у індукційних панелей існує багато і всі вони покликані спростити життя користувачам. Вибираючи свою нову варильну панель, обов’язково потрібно вивчити список її можливостей.


  • Автоматичне відключення. Система автоматично вимикає конфорку у разі перегріву або при видаленні посуду. Більшість моделей мають цю функцію.
  • Автоматика закипання – рідина швидко доводитися до кипіння і, коли це трапляється, зона нагріву знижує потужність — переходячи в заданий користувачем режим інтенсивності.
  • Таймер — в заданий час конфорка відключається і/або подає звуковий сигнал. Дійсно корисна функція, яка часто потрібна. На щастя, вона є в багатьох моделях.
  • Інтенсивний нагрів («Бустер»). У цьому режимі потужність однієї конфорки збільшується за рахунок сусідньої, що дозволяє готувати ще швидше, наприклад, закип’ятити воду мало не миттєво. Добре, якщо ця функція є, але нею оснащені не всі моделі.
  • Автоматичне вимикання при тривалому нагріванні без зміни температури. Період часу, необхідний для автоматичного вимикання, залежить від температури нагріву варильної панелі. Чим нижче задана температура, тим довше конфорка буде працювати. Наприклад, це може бути цілих 10 годин. При максимальному спеці плита може безперервно працювати близько 1-1,5 годин. Це потрібно мати на увазі при варінні варення, холодцю чи іншої страви тривалого приготування. Якщо для вас важлива можливість багатогодинний безперервної готування, виберіть варильну панель без цієї функції або зі збільшеними періодами вимкнення.
  • Відкладений старт. Завдяки цій функції конфорка може сама включитися в заданий час.
  • Автоматичний нагрівання. Дозволяє налаштувати роботу конфорки: вона може спочатку нагрітися до високої температури, а потім автоматично послабити нагрівання до заданої температури через заданий час. Це зручно, якщо ви варите, скажімо, рис — спочатку доведіть воду до кипіння, а потім просто варіть на маленькому вогні.
  • Захист від заливання рідиною. Плита може вимкнутися або подати звуковий сигнал, якщо на контрольні точки потрапить багато води. В цьому випадку потрібно витерти калюжу і продовжити готування.
  • Блокування від дітей. Блокування кнопок не дасть малюку змінити температуру нагрівання або включити плиту без відома старших.
  • Cleaning-пауза. У деяких варильних панелях є функція паузи, яка дозволяє тимчасово заблокувати задані кухарем налаштування, щоб можна було протерти панель керування без випадкового натискання кнопок, а також на 20-30 сек. зупинити нагрівання (за цей час ви встигнете прибратися).
  • Підтримання температури. Функція зберігає блюдо теплим.
  • Індикатор залишкового тепла – показує ступінь нагрівання кожної конфорки.
  • Управління витяжкою – деякі індукційні панелі настільки розумні, що можуть керувати витяжкою. Коли температура нагріву велика, витяжка включається на повну потужність.

Гід по вибору електричної варильної поверхні

Відразу обмовимося, що в цій статті ми будемо говорити про нюанси вибору варильних панелей останнього покоління, а про застарілих моделях з чавунними «млинцями» промовчимо хоча б тому, що їх вигідність оманлива з-за великої витрати електроенергії і тривалого нагрівання.

Який тип нагрівальних елементів краще?

Цей критерій вибору — одне з ключових. Адже від нагрівальних елементів безпосередньо залежить ефективність плити. Отже, їх буває всього 3:

  • Спіральні. Ними оснащені найдорожчі панелі і, в той же час, і найбільш неефективні. Раніше вони були популярні, але сьогодні поступилися місцем плитах hi-light. Час нагріву спіральної конфорки 8-12 секунд.
  • Стрічкові (Hi-light). Плити з стрічковими нагрівачами найбільш затребувані. Вони приблизно в два рази ефективніше попередніх і можуть нагрітися за 3-6 секунд.
  • Галогенні. Такі конфорки дуже продуктивні, забезпечують більш рівномірний і майже миттєвий нагрів. Вони можуть скласти конкуренцію індукційним і газових плит. Єдина їх проблема – можливість перегріву із-за тривалої готування, ну і, звичайно, висока ціна.

Які конфорки бувають?

Конфорки електричної варильної панелі завжди різного діаметру, при цьому хоча б одна з них найчастіше є дво — або трехконтурной, тобто може змінюватися в розмірі – від маленької до великої. Особливо важлива наявність такої конфорки для маленької варильної панелі типу «доміно» (з двома конфорками).

  • У багатьох моделях одна з чотирьох конфорок може ставати овальною. На ній зручно готувати в утятнице або просто великої посуді.

Залежна або незалежна?

Варильна поверхня може залежати або не залежати від духової шафи. У першому випадку панель пов’язана з духовкою проводами і встановлюється безпосередньо над нею. При цьому панель управління знаходиться не на варильної поверхні, а на корпусі духової шафи.

  • Такий комплект коштує дешевше, він простіше в установці і для багатьох просто звичніше. В ньому зручно ще й те, що з-за розташування панелі управління на духовці, її неможливо залити або забруднити під час готування, а значить відключатися вона не буде.

Залежна варильна поверхня

Техніка обов’язково повинні бути однієї фірми, але не факт, що прилади однієї фірми будуть поєднуватися один з одним. Тому, складаючи комплект, обов’язково звіряйтеся зі спеціальними таблицями сумісності від виробника.

  • Незалежна варильна поверхня хороша тим, що дозволяє розмістити духова шафа, де завгодно, наприклад, на рівні очей в шафі-колоні.

Дивіться також матеріал: Як вибрати духову шафу за 9 кроків

А так як приладова панель знаходиться на самій плиті, то керувати нею кілька зручніше.

Які функції бувають і які дійсно потрібні?

Таймер кожної конфорки. Він є практично у всіх моделях і буває зворотним, так і прямим. Ви можете задати певний час для готування, потім у потрібний момент конфорка відключиться і/або подасть звуковий сигнал.

Індикатор залишкового тепла. Це базова функція безпеки. Індикатор конфорки показує ступінь залишкового нагріву і зникає тільки тоді, коли конфорка остигає.

Автовідключення при перегріві. У разі перегрівання із-за тривалої роботи плити або роботи всіх конфорок при великих температурах.

Автоматика закипання. Ця функція зустрічається в просунутих моделях, і вона дуже корисна. Її завдання-спростити готування: вона автоматично доводить страву до кипіння на повній потужності, а потім по сигналу датчика закипання сама зменшує нагрівання. Поки плита «готує», кулінар може зайнятися іншими справами.

Автопрограми приготування. Іноді електричні варочні панелі мають автоматичні програми з одними або заводськими налаштуваннями температури і часу готування.

Захист від дітей. Якщо в будинку живуть діти, бажано купити варильну поверхню з функцією блокування кнопок, щоб дитина не міг включити панель або змінити налаштування. У деяких моделях блокування запускається тривалим дотиком до певної кнопці або комбінацією декількох кнопок.

Універсальні поради з вибору

Який розмір варильної поверхні вибрати?

Найпоширеніший розмір індукційної та звичайної електричної варильної поверхні — шириною і довжиною 60 см, довжиною близько 50 см (+- кілька сантиметрів). Найчастіше на плитах такого формату поміщаються 4 конфорки різних діаметрів.

  • Стандартний розмір плити з трьома або чотирма конфорками підійде для сім’ї з 3-5 чоловік і кухні середньої площі (більше 7 кв. м).
  • Варильна панель стандартного розміру Siemens EH679MB17E

При нестандартних обставинах варто вибрати варильну панель нестандартного розміру.

Варильна панель типу «доміно» в інтер’єрі кухні площею 4 кв. м

  • Для однієї людини, який рідко щось готує, для дачного будинку або знімного житла підійде настільна індукційна плита з однією або двома конфорками.


  • Для просторих кухонь, великих сімей і гостинних кулінарів варто вибрати панель розміром 70 — 75 см з чотирма-п’ятьма конфорками або модель шириною 90-95 см з 5-6 конфорками.

Приблизно так виглядає велика індукційна варильна варильна панель

З рамкою чи без?

Варильні поверхні можуть бути обрамлені металевим профілем (див. фото нижче) або мати скошені краї.

  • Обрамлені панелі дещо складніше у догляді — з них не так просто змахнути крихти, а в щілини забиваються жир і бруд. Зате рамка не дає рідині стекти на підлогу або стільницю.

Який матеріал панелі краще?

Найчастіше індукційні і склокерамічні варильні поверхні виготовляються з склокераміки. Цей матеріал красиво виглядає, блищить, витримує чистку абразивами, скребками і агресивними миючими засобами.

  • Склокерамічну поверхню не так вже просто підтримувати в порядку. Пролиті на розпечену поверхню рідини пригорають і часом пристають так, що навіть скребок не справляється.
  • Склокераміка боїться сильних ударів і може тріснути від падіння важкого предмета.

Альтернатива склокераміці – загартоване скло. Воно менше схильне подряпин і сколів, дещо простіше у догляді і міцніше на удар. Однак коштують такі моделі дорожче і їх вибір не такий великий.

Який клас енергоефективності має бути?

Чим вище клас енергоефективності варильної поверхні, тим менше він впливає на рахунок за електроенергію, зберігаючи при цьому більшу продуктивність. І, звичайно, тим дорожче сам прилад. Бажано, щоб клас плити був не нижче рівня А, а краще — А+ і вище.

Яка панель управління зручніше?

У просунутих панелях вона сенсорна, а до простих – електронна. Деякі моделі мають механічні регулятори – вони хороші тим, що не нагріваються під час готування і ними можна управляти неспішно (до сенсорної панелі управління при перегріві поверхні потрібно торкатися швидко-швидко, щоб не обпектися). Проте механічні регулятори ускладнюють прибирання.

  • Головне, щоб вона була інтуїтивно зрозуміла і перебувала не занадто близько до конфорок першого ряду, інакше їх буде то і справа заливати.

Як визначитися з дизайном і формою?

Найпоширеніший колір склокерамічної варильної панелі: чорний і білий, рідше – бежевий. До речі, останній колір самий практичний.

  • У виборі кольору плити потрібно орієнтуватися на колір іншої техніки, стільниці та/або фартуха.
  • Біла панель

Що стосується форми, то вона може бути не тільки квадратної або прямокутної, але і багатокутної, круглої, у формі бумеранга, кутовий (вимагає відповідної витяжки) або вузькою, але витягнутої (для неглибокої меблів).

Універсальні поради по догляду та експлуатації

  • Для всіх склокерамічних варильних панелей (і звичайних, і індукційних) потрібна посуд з якісним плоским дном. Інакше під час готування посуд буде потріскувати і нагріватися повільніше.
  • Склокерамічні варильні панелі миють спеціальними неабразивными засобами, а пригоріла їжу зчищають металевим скребком (зазвичай додається в комплекті). Крім того, після чищення поверхню потрібно обробляти спеціальним поліруючі засобом, тоді панель стає блискучою і менш сприйнятливою до забруднень.

  • Ми вже говорили, що для індукційної плити не підходять алюмінієві і мідні ємності. Однак і для звичайної склокерамічною панелі їх застосування (а також емальованих і пофарбованих каструль) не бажано, так як вони можуть залишити сліди, видалити які буде складно або навіть неможливо.
  • Щоб не пошкодити склокерамічну варильну панель намагайтеся не зберігати над нею важкі предмети, скажімо, банки з продуктами або якісь предмети інтер’єру. Адже якщо на панель впаде щось важке, вона може розбитися або потріскатися.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:55 середня оцінка: 4,33 з 5)


Завантаження…

Читайте також:


Смотрите также

Як вибрати хлібопічку — 12 порад для покупця

Зміст Поради щодо вибору хлібопічки Реклама Хлібопічка бере на себе всю роботу по замішуванню, выстаиванию …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *