Главная / Побутова техніка / Яка температура повинна бути в холодильнику – швидкий відповідь + інфографіка

Яка температура повинна бути в холодильнику – швидкий відповідь + інфографіка

Реклама

Існує декілька ознак того, що температура у вашому холодильнику встановлена неправильно:

  • Їжа в холодильнику підмерзає або частково заморожується;
  • Продукти тільки що витягнуті з камери здаються вам теплими;
  • Продукти, що швидко псуються;
  • На стінках камери холодильника утворюється конденсат;
  • У морозильній камері тане лід.

Якщо ви помітили будь-яку з цих ознак, то перше, що вам потрібно зробити — це перевірити чи правильно встановлений температурний режим і, при необхідності, використовувати термометр, щоб перевірити, чи дійсно прилад підтримує задані параметри.

Базові принципи

Яка температура повинна бути в холодильнику і морозильнику?

  • Ідеальна загальна температура холодильника повинна знаходитися в межах від +3 до +5° C.
  • Морозильна камера повинен підтримувати температуру -18° C або нижче.
  • В зоні свіжості (якщо вона є) встановлюють температуру близько 0-1° C.

Після налаштування термостата бажаний клімат встановиться через 6-8 годин

Ці норми підходять для зберігання більшості продуктів, але все ж не для всіх – деякі припаси потрібно зберігати при нульовій температурі, а інші – при 5-10 градусів тепла. Тим більше, що в різних зонах камери холод розподіляється по-різному, незважаючи на заданий загальний режим. Десь клімат тепліше, а десь- помітно холодніше.

  • Ось і виходить, що навіть правильно відрегулювати термостат, ми можемо виявити в холодильнику молоко з крижинками, несподівано протухлі яйця або листя салату, які чомусь перетворилися в желеподібну жижу.

Звичайно, пересічному споживачеві не обов’язково знати тонкощі умов зберігання всіх видів продуктів, але є деякі рекомендації, які не складно запам’ятати і застосовувати в житті. У цьому вам допоможе наш невеликий гід в наступному розділі статті.


Дивіться також матеріал: Як правильно і швидко розморозити холодильник за 8 кроків

Як правильно зберігати продукти в холодильнику?

Отже, холодильну камеру можна умовно розділити на теплі і холодні зони.

  • Холодні зони призначені для зберігання швидкопсувних продуктів, а теплі – для овочів, фруктів і всього іншого.

А тепер детальніше.

Теплі зони

  • Дверцята – одне з найтепліших місць в камері, тут встановлюється температура 10° C на верхніх полицях і 5° C – на нижніх.

Що зберігати: соуси, майонез, кетчуп, м’які або плавлені сири, вершкове масло, напої (продукти залишаються трохи м’якими і готовими до вживання).

Що небажано зберігати: швидкопсувні продукти, наприклад, молоко і яйця (незважаючи на те, що виробники відводять під їх зберігання саме дверцята).


  • Верхні і середні полиці (за винятком тих, що знаходяться під морозильником) – тут завжди трохи тепліше (близько 7° C), ніж на нижніх полицях, так як тепло має властивість підніматися вгору.

Що зберігати: мед, ковбаси, кондитерські вироби, випічку, м’які або плавлені сири, вершкове масло, фрукти, овочі.

Що небажано зберігати: яйця, м’ясо, рибу, птицю, молоко, стиглі фрукти і овочі.

  • Зона для фруктів і овочів – таке відділення з температурою 8° C є майже у всіх сучасних холодильниках.

Що зберігати: більшість фруктів і овочів (крім тих, що зображені в інфографіці нижче).

Холодні зони

  • Зона свіжості – найхолодніша частина холодильника (близько 0-1° C), яка передбачена у багатьох сучасних холодильниках.
  • Задня частина – після зони свіжості задня частина холодильника є самою холодною, так вона розташована ближче всього до охолоджуючим елементів.
  • Нижні полиці – так як тепле повітря має властивість підніматися вгору, то ця зона холодильної камери так само є однією з найхолодніших (2° C).

Що зберігати: м’ясо і м’ясні вироби, рибу, молоко, сир, кефір, легкий сир і сметану, овочі і зелень. Також цю зону можна використовувати для швидкого охолодження напоїв).

Що небажано зберігати: фрукти, салати, вершкове масло, м’які і плавлені сир (тут вони стануть твердими як камінь).

Краще запам’ятати поради щодо зберігання продуктів в холодильнику вам допоможе ця інфографіка.

Як перевірити температуру?

Деякі холодильники та морозильники мають зовнішній або внутрішній датчик, який точно відображає температуру в камерах. Однак у багатьох приладах такого датчика немає, і в цьому випадку необхідно заміряти температуру самостійно термометром для холодильника. Ось як це можна зробити:

  • В холодильнику: термометр покладіть у склянку з водою і залиште його на середній полиці протягом як мінімум 8 годин або ночі. Двері при цьому повинна залишатися закритою весь час.
  • В морозильнику: термометр покладіть між двома пакетами з їжею і залиште також на 8 годин.

Термометр для холодильника

І ще трохи корисної інформації

  1. Щоб холодильник та морозильна камера не втрачали ефективності, вони завжди повинні бути заповнені хоча б на половину. Якщо ваших запасів не вистачає або зовсім немає (наприклад, коли ви у відпустці), то в камери треба покласти пляшки з водою.
  2. Підтримуйте порядок на полицях холодильника/морозильника і намагайтеся складати продукти так, щоб навколо них не залишалося трохи вільного простору для циркуляції повітря.
  3. Ніколи не кладіть у холодильник гарячі і теплі продукти. Це може призвести, по-перше, до утворення конденсату і льоду, а по-друге, до перегріву і поломки двигуна. Погодьтеся, нехай вже краще зіпсується суп, ніж дорога техніка. Втім, холодильників з системою No frost гарячі продукти не страшні, але все ж майте на увазі, що вони збільшать споживання електричної енергії і навантаження на мотор приладу.
  4. Якщо ви виявили, що холодильник охолоджує камеру нерівномірно або недостатньо добре, то прислухайтеся до звуку, який видає працюючий компресор: справний прилад повинен тихо дзижчати. Якщо ви не чуєте цього звуку, настав час викликати майстра для ремонту компресора.
  5. Якщо у вашому холодильнику/морозильнику утворилася ожеледь або іній, то прилад необхідно повністю розморозити, насухо витерти камери, а потім підключити, як зазвичай.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:10 середня оцінка: 4,70 з 5)


Завантаження…

Читайте також:


Смотрите также

Як вибрати хлібопічку — 12 порад для покупця

Зміст Поради щодо вибору хлібопічки Реклама Хлібопічка бере на себе всю роботу по замішуванню, выстаиванию …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *