Главная / Побутова техніка / Як вибрати варочну поверхню: яку панель краще купити для дому

Як вибрати варочну поверхню: яку панель краще купити для дому

Ви затіяли в кухні ремонт, думаєте про замовлення нової столярки? Непогано б придбати нову побутову техніку. Останнім часом вбудована техніка б’є всі рекорди популярності. Причини зрозумілі: вона компактна, доглядати за нею набагато зручніше, до того ж, вона виглядає більш стильно і елегантно. Як вибрати варочну поверхню – незамінну техніку на будь-якій кухні? Ми готові розповісти про основні критерії вибору.

Зміст

Варильна панель — зручна і практична альтернатива кухонній плиті

Яку вибрати варочну поверхню для будинку ↑

Меблі в кухні та побутова техніки, безумовно, повинні гармоніювати між собою, щоб вам було приємно перебувати в кухні. Розміри вбудовуваної побутової техніки стандартні і узгоджуються з розмірами врізок в шафах. Ви можете скомпонувати робочу поверхню за своїм власним смаком з модульних варильних панелей. Вам не обов’язково розміщувати конфорки прямокутником. Можна вибрати форму компактного багатокутника, кута, квітки, змійки або гірлянди.

Вбудовані панелі мають прямокутну або шестигранну форму. Ширина прямокутних панелей від 25 до 90 см, а глибина 60 див. Шестигранні панелі називають ще «стільниковими», оскільки варильна поверхня за своїм виглядом нагадує бджолині стільники.

Прямокутні варильні поверхні можуть бути з двома або з чотирма конфорками. Дво-конфорочні поверхні називають «доміно».

  • Газова або електрична панель?

Варильні панелі бувають електричними, газовими, комбінованими.

Електрична панель з «млинцями» — оптимальне рішення там, де немає газу

Якщо у вашій квартирі проведений газ, раціональніше вибрати газову панель, оскільки вона набагато економічніше. У квартирі або заміському будинку немає газу? Тоді ваш вибір зумовлений – доведеться купувати електричну варильну панель.

Є ще один варіант – комбіновані панелі, які можуть працювати і на електричному, і на газовому харчуванні. Їх зручно використовувати, коли є можливість підключення газових балонів.

Якщо, наприклад, закінчився запас газу, завжди можна переключитися на електрику. І навпаки, якщо виникли проблеми з подачею електроенергії, можна готувати їжу, використовуючи газовий балон.

  • Залежні і незалежні панелі

Залежними називаються варильні панелі, які працюють тільки в парі з духовою шафою. Панель управління знаходиться зазвичай на корпусі духової шафи, рідше – на самій варильної панелі. Зазначимо, що духові шафи, варильні панелі не завжди сумісні навіть в рамках однієї моделі одного виробника. Визначити підходить обрана варильна панель до обраної духовці можна, скориставшись таблицею сумісності техніки.

Незалежними варильними панелями є ті, які мають власну панель управління і не залежать від духової шафи. Перевагою таких варильних поверхонь є можливість довільного розміщення в кухні, в той час як залежну варильну панель необхідно розміщувати строго над духовкою.

  • Механічний або сенсорний тип управління

Механічний тип управління варильною панеллю – це коли для включення і вимкнення конфорки, а також для регулювання температури потрібно повертати ручку. Більшість покупців вважають такий тип управління більш надійним і простим. Сенсорні варильні панелі управляються дотиком до самої панелі. Таке управління більш сучасно, і коли звикаєш до сенсорним кнопкам, розумієш, що воно теж дуже зручно. Сенсорна панель має ще одну перевагу – її легко мити, завдяки ідеально гладкої поверхні.

Вибираємо варильну панель з типом матеріалу ↑

Матеріалом для основи варильної поверхні зазвичай є склокераміка, алюміній, емалеве покриття або нержавіюча сталь. Розглянемо особливості кожної з них.

  • Алюміній

Ця варильна поверхня з механічним управлінням виглядає незвично, проте вона зручна і практична

Поверхні з цього матеріалу недорогі. Вони добре витримують механічні і теплові навантаження. Алюміній не боїться ударів, але може дряпатися, тому для догляду за алюмінієвої варильної поверхнею не рекомендується використовувати абразивні засоби. Крім того, на поверхні можуть залишатися сліди від вологи і відбитки пальців.

  • Емаль

Перевагою емальованої поверхні є доступна ціна. Моделі з таким покриттям представлені на ринку у великій колірній гамі, тому додатковою перевагою є можливість вибору кольору. Механічні та теплові навантаження поверхню витримує, відбитків пальців і слідів вологи на ній не видно, але емальована поверхня досить тендітна: на ній можливе утворення сколів при падінні важкого предмета.

Емальовані поверхні: гаряче і холодне емалювання ↑

Варильні панелі з емалевим покриттям задовольняють багатьох покупців за своїм естетичним та гігієнічним показникам. Такі поверхні найбільш доступні за ціною, не бояться механічних і теплових навантажень.

Виготовляючи варильні панелі зі сталі, виробники застосовують гаряче емалювання (як на посуді) і порошкове полімерне покриття, яке вважається більш технологічним. Гаряче емалювання стійко до впливу жирів і кислот, не стирається, зате воно більш крихка, ніж порошкове покриття. При падінні важкої сковороди на варильної поверхні виникнуть відколи. Полімерне покриття може бути пошкоджено при впливі лимонного соку або кислоти, до того ж, воно швидше стирається.

Емалеві поверхні можуть бути різного кольору. Кольорові панелі користуються стабільним попитом. У минулі роки найбільш популярним був білий колір, але він втратив свою актуальність через те, що на ньому помітні навіть незначні забруднення.

  • Нержавіюча сталь

Варильні поверхні з цього матеріалу доступні за ціною більшості споживачів, незважаючи на те, що вони коштують дорожче, ніж емальовані або алюмінієві поверхні. І до теплових, і до механічних навантажень панелі з нержавіючої сталі стійкі, але відбитками пальців і сліди вологи на них видно так само, як і на алюмінієвих поверхнях. Але в продажу з’явилися матові варильні панелі з нержавіючої сталі, які виглядають набагато охайнішим.

  • Склокераміка

Любителі сучасних технологій по достоїнству оцінять переваги сенсорної склокерамічної поверхні

Найдорожчими є варильні поверхні склокераміки. Величезною перевагою таких панелей вважається стильний зовнішній вигляд. Саме з-за нього багато господинь вважають за краще купувати панелі зі склокераміки для своєї нової кухні. Але це перевага далеко не єдине. Варильні панелі зі склокераміки легко містити в чистоті – абсолютно рівна поверхня, забруднення легко видаляються губкою або скребком. Крім того, склокераміка швидко нагрівається і швидко остигає. Межі нагріву чітко обмежені, за межами зони нагрівається поверхню варильної панелі залишається холодною.

Електричні варильні поверхні склокераміки досить економічні. Але у них є і істотний недолік – ці панелі дуже крихкі, і можуть розколотися від удару важким предметом (більше 2 кг). Небажані для варильних поверхонь з основою з склокераміки точкові удари (наприклад, ніж, впав кінчиком леза вниз, може стати причиною відколу). На поверхню з склокераміки не рекомендується розливати солодкі рідини, на ній можуть з’явитися плями. Взагалі з усіх можливих забруднень склокерамічна варильна панель боїться тільки цукру. Якщо на неї пролилося щось солодке, необхідно відразу ж видалити забруднення спеціальним скребком. Після висихання це зробити, швидше за все, не вдасться, оскільки цукор при високих температурах змінює структуру склокерамічної поверхні, і вже через 15 хвилин після того, як розлилося щось солодке, на варильної панелі можуть почати утворюватися раковини.

Остерігайтеся попадання холодної води на склокерамічну поверхню. З-за цього на панелі можуть утворитися тріщини. До посуді, яка використовується на електричній варильної поверхні з склокераміки, теж є вимоги. Дно повинно бути ідеально рівним, а його діаметр не повинен бути більше діаметра зон нагріву, інакше в тих місцях, де посуд виходить за край, можуть з’явитися плями.

До посуді, призначеної для електричної варильної панелі, пред’являються особливі вимоги

По своєму дизайну склокерамічні варильні поверхні досить різноманітні і задовольнять покупця навіть з самим вишуканим смаком. Найбільш поширені кольори варильних панелей – білосніжний і слонова кістка, чорний антрацит і коричневий, чорний з сірими точками і сталевий, алюмінієвий і дзеркальний, холодний лід.

Якщо на гладкій поверхні є малюнок, він виглядає рельєфним, немов видовбаним в камені. Часто на варильну поверхню наносяться не тільки контури зон нагріву, а й різні написи, піктограми. Вони роблять поверхню більш привабливою і полегшують користування нею, підвищуючи інформативність. У продажу можна знайти варильну поверхню з нанесеним малюнком. Пам’ятайте, що на рівній склокерамічної поверхні видно будь-які дефекти, тому краще вибрати панель в дрібну сіточку або цятку.

Як вибрати варочну панель з типом конфорок ↑

Якщо ви зупинили вибір на емальованому, сталевої або алюмінієвої електричної поверхні, то помітили, що в якості нагрівального елемента тут використовуються так звані «млинці». Всередині цих млинців знаходиться електрична спіраль. Недоліками таких нагрівальних елементів є довгий нагрівання і охолодження. Це тягне за собою великі витрати електроенергії і часу для приготування страв. «Млинці» з часом набувають неакуратний вигляд, оскільки доглядати за ними досить складно. На них залишаються плями, кераміка може розтріскуватися і розшаровуватися.

  • Склокерамічні поверхні

Склокерамічні варильні панелі мають один з декількох видів нагрівальних елементів. Це рапідние, галогенові, індукційні і Hi-Lite конфорки.

Рапідние конфорки – це найпростіші конфорки в варильної поверхні з склокераміки. Вони являють собою спіраль, яка виділяє тепло при нагріванні. Такі конфорки порівняно з традиційними «млинцями» нагріваються дуже швидко – за 10-12 секунд. Холонуть вони за такий же час.

Галогенні конфорки вважаються більш ефективними. Крім спіралі, вони оснащені потужною галогенової лампою. При включенні вона світиться, виділяючи велику кількість тепла. Швидкість нагрівання і охолодження у таких конфорок вище, ніж у рапидных. Недоліком варильних поверхонь з галогеновими конфорками є те, що під час приготування їжі нагрівається вся поверхня панелі. У варильних панелей з індукційними конфорками такої проблеми немає. Ще один недолік галогенових варильних поверхонь – порівняно невеликий термін служби галогенових ламп. Їх потрібно періодично міняти.

В Hi-Lite конфорках розігрівання відбувається ще ефективніше, ніж у жіночих. Нагрівальний елемент в таких конфорках стрічковий, він знаходиться в азбестовому підставі. Регулювання конфорками безступінчата, що дозволяє найбільш точно встановити температуру нагрівання.

Індукційна варильна поверхня не поступається за своїми технічними характеристиками інших, хоча має оманливий нешкідливий вид

Індукційні конфорки, завдяки прямому нагріванню, вважаються найбільш економічними і сучасними. В них встановлено індукційний блок, який генерує тепло безпосередньо на дні посуду, а сама конфорка при цьому не нагрівається. Обов’язковою умовою для коректної роботи індукційних конфорок є використання спеціального посуду, днище якої намагнічується. Варильні панелі з індукційними конфорками – найдорожчі з усіх представлених на ринку.

Електричні панелі дорожче газових. Мова йде і про їх придбання і експлуатації (в експлуатації тільки індукційні панелі економічніші). Привабливий зовнішній вигляд електричних варильних поверхонь, простота обслуговування і відсутність продуктів згоряння – причини того, що покупці зупиняють вибір саме на них.

У стадії розробки знаходяться варильні поверхні з пористої склокераміки. Цей матеріал привабливий, оскільки дозволяє позбавитися від конфорок на склі. Такі варильні панелі називають «газ під склом» Пори пропускають газ, тому впровадження новинки тягне за собою високі вимоги до чистоти газу.

  • Газові варильні панелі

Полум’я газу дозволяє гнучко управляти нагріванням панелі і миттєво досягати температури, необхідної для приготування їжі. Вогонь не інертний, тому посуд на газовому полум’я рівномірно прогрівається, і їжа готується швидко. Кипіння припиняється відразу ж після вимкнення газу. Тому контролювати процес приготування їжі досить легко. Багато споживачі вибирають газові панелі, вони добре підходять для приготування їжі на невеликому вогні і економічні в експлуатації.

Газова варильна панель — своєрідний компроміс традиційних засобів з сучасними технологіями

Конфорки газових панелей повинні бути влаштовані таким чином, щоб полум’я гріло тільки дно посуду, але не її стінки. Так зменшується час приготування їжі і скорочується витрата газу. Зараз замість круглих конфорок, до яких усі звикли, застосовують конфорки нетрадиційної форми – трикутні, овальні. Трикутні конфорки не вимагають решіток. Каструлі ставляться на плоску рівну кришку, а язички полум’я рівномірно нагрівають дно посуду від країв до центру. Чистити плити з такими конфорками дуже легко. Взагалі, газові конфорки, які мають суцільне підставу і щільно прилягають до сідла, значно полегшують догляд за поверхнею, оскільки забруднення не проникають у зазори між поверхнею і конфоркою.

Для овальної посуду більш зручні овальні конфорки. Підходять вони і для посуду з круглим підставою. Є і подвійні повертаються овальні конфорки. Вони дозволяють готувати в будь-якому посуді. Дві овальні конфорки можна використовувати як разом, так і окремо. Одночасне використання колонок дозволяє ставити на вогонь велику посуд або посуд овальної форми, щоб готувати птицю або велику рибу. А можна готувати дві страви в маленьких каструльках, оскільки це дві окремі системи нагріву.

  • Емальовані панелі зі вставками із загартованого скла

Такі панелі дуже привабливі в естетичному плані. У продажу є газові панелі такої конструкції. Вони отримали назву «газ на склі». Скляну поверхню легко підтримувати в порядку, колірна гамма загартованого скла різноманітна. Синій, жовтий або блакитний колір скляних вставок вашої варильної поверхні зможуть надати особливий колорит кухонного приміщення.

Яка фірма-виробник краще ↑

Оригінальні розробки зробили можливим чітке обмеження зони нагріву

Ви можете вибрати варочну поверхню однієї з трьох категорій. До першої категорії належить елітна техніка високої якості – панелі фірми Miele, Gaggenau, AEG, Kuppersbusch. До другої категорії відносять техніку середнього класу, оптимальну в співвідношенні ціни і якості. У цій групі досить широкий спектр моделей варильних поверхонь від недорогих до «просунутих». Це техніка Electrolux, Whirlpool, Gorenje, Zanussi, Bosch, Siemens. Бюджетна техніка має обмежений набір функцій. До речі бюджетні варочні панелі – значить, недорогі, але не означає, що низької якості. Зверніть увагу на варильні поверхні фірм Ardo, Hansa, Ariston.

  • Додаткові функції

Вибираючи варильну поверхню, вивчіть додаткові функції. Є панелі, які вимикаються автоматично при попаданні на них рідини (що-небудь википає з каструлі), є панелі з таймером, який після закінчення заданого часу не тільки подає сигнал, а і вимикає конфорку. У продажу можна знайти панелі з функцією блокування від дітей.

  • Кришки варильних поверхонь

При вимкнених конфорках варильні поверхні з метою захисту від пошкоджень закривають кришками, які можуть бути виконані зі скла, склокераміки або сталі. Кришка в піднятому положенні захищає від забруднень стіну, в опущеному положенні захищає поверхню від випадкових ударів, може використовуватися як поверхню столу.

Сталеві кришки дешевше, але скляні і склокерамічні більш привабливі за зовнішнім виглядом. До того ж, кришки зі скла та склокераміки легше мити. Зазвичай кришки опускаються за допомогою спеціального механізму, який забезпечує плавний рух.

Смотрите также

Як вибрати хлібопічку — 12 порад для покупця

Зміст Поради щодо вибору хлібопічки Реклама Хлібопічка бере на себе всю роботу по замішуванню, выстаиванию …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *