Главная / Побутова техніка / Як вибрати ростер — міні-піч для кухні

Як вибрати ростер — міні-піч для кухні

Якщо у вашій квартирі маленька кухня, можливо, вам захочеться придбати не звичну духовку, а більш компактний прилад – ростер. Це малогабаритна духовка, яка допоможе приготувати рибу, м’ясо, тости і гарячі бутерброди, спекти хліб та пиріжки. Ростер також називають міні-духовкою або міні-піччю. Саме слово roaster в перекладі з англійської означає «жаровня». Прилад є альтернативою духовці – більш компактним варіантом. Як вибрати ростер для кухні?

Зміст

Ростер часто плутають з мікрохвильовкою, хоча це скоріше компактна духовка

Багато плутають ростер з мікрохвильовою піччю – прилади схожі по зовнішньому вигляду. Але ростер – це не мікрохвильовка, це абсолютно інший прилад, який працює за іншим принципом. Але в той же час, у ростеру і мікрохвильової печі є загальні функції. Але про все по порядку.

Як працює ростер ↑

Ростер severin відрізняється невисокою ціною і розширеним функціоналом

Принцип роботи ростеру досить простий. Прилад являє собою невелику духовку, дверцята якої, як правило, прозора. Духовка оснащена одним або двома нагрівальними елементами і таймером для відліку часу готування. Є і більш просунуті моделі, які оснащені термостатом для підтримки постійної температури, що є ростери з вентиляторами, які працюють за конвекційному принципом. Привабливі моделі, в яких конвектор розділяє потоки повітря для приготування різних страв.

Ростер впорається з приготуванням сендвічів, розігріванням сніданку, розморожуванням продуктів з морозильної камери.

Вибираємо міні-піч: технічні характеристики приладу ↑

Є ростери, які за своїми характеристиками є скромною альтернативою мікрохвильовій печі. А є і такі моделі, які зовсім не відстають від даного приладу. Технічні характеристики ростеру визначаються функціональністю і габаритними розмірами.

У невеликому за розміром ростері встановлений один нагрівальний елемент, потужність якого невелика. Прилад підійде для розігрівання готових страв і приготування гарячих бутербродів. Більш об’ємні моделі ростерів набагато ширшими. До того ж, вони оснащені двома нагрівальними елементами, які розташовані зверху і знизу. Потужність таких ростерів вище, так і функцій у них побільше. Такі прилади мають вбудований таймер до 120 хвилин і термостат, який допоможе тривалий час підтримувати готове блюдо в теплому стані.

Що враховувати при покупці міні-духовки ↑

Ростер Rolsen з грилем вигідно відрізняється від духовок, у яких ця функція не передбачена

При покупці цієї кухонної техніки фахівці і споживачі радять приділити увагу габаритним розмірам ростеру і об’єму камери для приготування їжі, потужності, функціональності, комплектації, ціною.

  • Габарити і потужність

Для початку слід визначитися з об’ємом камери ростера. Для цього подумайте, що ви збираєтеся готувати за допомогою цього приладу. Якщо він вам потрібен тільки для розігрівання їжі в невеликій кількості і для приготування сендвічів, підійде невеликий ростер з об’ємом внутрішньої камери до 6 літрів. Якщо у вас велика сім’я, зверніть увагу на прилади побільше, але не забувайте, що вони, відповідно, займуть більше місця на кухонній полиці і зажадають додаткових витрат електроенергії.

Що стосується потужності приладу, то ростер без гриля і конвекції має показники від 650 до 900 Вт. Більш складні моделі споживають до 2000 Вт.

  • Функції ростерів

Досить корисною функцією є можливість регулювання температури. Користувач може вибрати значення від 60 до 280 градусів (від розігріву до випічки).

Більшість моделей ростерів оснащені таймером, який можна включити на час від 15 хвилин (для розігрівання страви) до 120 хвилин (для приготування м’яса або випікання пирога). У деяких моделях передбачено автоматичне відключення, подача звукового сигналу по закінченню готування.

Зазвичай тип управління ростерів механічний, незалежно від розмірів і вартості моделі. Кількість режимів готування, як правило, не перевищує трьох. Це гриль, духовка і режим «делікат» або «лайт», який використовується для розігрівання готових страв.

Функції конвекції і розморожування необхідні далеко не кожній господині. Так, якщо ви звикли розморожувати продукти в пароварці, не потрібно купувати ростер з функцією розморожування, адже це потягне за собою додаткові витрати. Якщо ви не плануєте випікати хлібобулочні вироби, ви цілком можете обійтися без функції конвекції.

  • Комплектація ростерів

Ростер можна успішно використовувати для розігрівання страв

Зазвичай в комплект входить піддон для рідин або крихт, решітка, деко, додаткова сітка, вертел, форма для лазаньї, блюдо для піцци. За бажанням, ви можете придбати відсутні аксесуари додатково.

  • Внутрішнє покриття

Можете звернути увагу і на внутрішнє покриття ростерів. Воно може являти собою метал (емаль), нержавіючу сталь, кераміку або биокерамику. З досвіду багатьох користувачів, внутрішнє покриття – справа особистих уподобань господині. Всі покриття чистяться однаково. А от коли нижній нагрівальний елемент рухливий, що дуже полегшує догляд за приладом – це дійсно корисно.

  • Ціна

Ціновий діапазон ростерів досить великий. Малогабаритні моделі і прості ростери без конвекції з мінімальним набором функцій і приладдя можна придбати за ціною від 40 до 90 доларів (ростери Tefal, VES, Vitek, DeLonghi, Scarlett). Великогабаритні моделі відомих брендів коштують 100 доларів і більше (Moulinex, Panasonic, Clatronic).

Функції: що може хороший ростер ↑

Як вибрати ростер, який здатний замінити в маленькій кухні 5 звичних приладів: мікрохвильову піч, тостер, духовку, бутербродницу і частково хлібопічка? Знайти модель із достатнім обсягом внутрішнього простору і набором корисних функцій. Присутність всіх можливих режимів роботи дозволить взагалі не обладнати кухню стаціонарним духовою шафою, обмежившись лише купівлею варильної поверхні, звільнити місце, відправивши на антресолі стару мікрохвильову піч і тостер.

Комбіновані моделі: зверху – варильна поверхня або гриль

Розморожування продуктів ↑

Помічали, як прогрівається нерівномірно великий шматок замороженого м’яса при розморожуванні у звичайній мікрохвильовці? Окремі ділянки прогріваються занадто сильно, а середина часто залишається крижаною. Так відбувається з-за того, що спрямовані хвилі не розподіляються рівномірно, а локально впливають на один і той же ділянку.

Розморожування і підігрів будь-яких продуктів

В ростері з функцією розморожування процес відбувається по-іншому: інфрачервоні промені піднімають температуру всередині камери, а вентилятор рівномірно роздуває тепло. Розморожування відбувається набагато швидше і рівномірніше. Якщо прилад оснащений внутрішнім вентилятором, то час, необхідний для приготування (включаючи випікання, підігрів), скорочується як мінімум на 20%.

В режимі розморожування витрачається мінімум електроенергії: прилад працює на самій низькій потужності. Час, на який включають піч, вибирають виходячи з обсягу заморожених продуктів. Можна включити прилад всього на 10 хвилин. У заводських інструкціях зазвичай вказують приблизний час розморожування овочів, м’яса, риби, тіста.

Швидке розігрівання готових страв ↑

В ростері, на відміну від старої доброї мікрохвильовки, можна не тільки довести страву до потрібної температури. Ви можете розігріти випічку або м’ясо із збереженням хрусткої скоринки. Природно, ростер позбавлений головного недоліку розігріву в мікрохвильовій печі – нерівномірного прогріву інгредієнтів різної щільності в стравах. Одночасне включення верхнього і нижнього нагрівального елемента забезпечить рівномірний внутрішній нагрів і підсмажування зовнішньої скоринки.

Корисна функція: розігрів із збереженням заданої температури протягом кількох годин. Внутрішня камера термоізольована, тому добре зберігає тепло. Не потрібно розігрівати блюдо повторно – просто залишіть його в печі.

Збереження оптимальної температури готових страв

Виробники рекомендують дотримуватись інструкції щодо вибору режиму розігріву: це особливо важливо при приготуванні дитячого харчування, розігріві молочних сумішей.

Майже фастфуд: піца і сендвіч з хрусткою скоринкою ↑

Як вибрати ростер, щоб приготувати піцу, як у піцерії? Вибирайте моделі з двома нагрівачами. Доступні режими – це вибір включення одного з Тенів або одночасного включення двох нагрівачів. Ростери з електронним управлінням оснащені функціями короткочасного включення верхнього нагрівача в кінці циклу приготування.

Готуйте відразу на всю сім’ю з обладнаної двома ярусами піччю

Сендвічі можна підсмажити тільки зверху, двосторонні – довести до рум’яної хрусткої скоринки з обох сторін. При випіканні піци досить тільки верхнього нагріву: тісто залишиться ніжною, а інгредієнти будуть просмажені так, як у професійній печі на дровах, за винятком аромату диму, звичайно. Оптимальна температура приготування: від 180 до 220про.

Нижня просмаження — для делікатної випічки і м’яса. Рум’яні крильця, ніжки, стейк можна приготувати за кілька хвилин, включивши в кінці верхній ТЕН для підрум’янення. Кількість продуктів, які можна приготувати, залежить від внутрішнього обсягу і комплектації. Вже у середній ціновій категорії можна знайти моделі з двома паралельними листами, сіткою – можна приготувати в два рази більше.

Овочі на відкритому грилі: корисно, смачно і ароматно

Зверніть увагу на ростери з додатковою функцією відкритого гриля. Прилади обладнують верхній відкидною кришкою, під якою ховається невелике деко або решітка – квартирний варіант електричного барбекю.

Серйозна кулінарія: приготування складних страв і випічка ↑

Трохи складніше вибрати ростер як заміну повноцінному електричному духовому шафі. Необхідно знайти модель з внутрішнім об’ємом від 28 л. Є ростери з камерою до 40 л – в таких можна приготувати цілого гусака.

Гриль будинку: рум’яна кірочка і рівномірна просмаження

Для випічки і приготування складних страв потрібен ростер з максимальною потужністю до 3000 Ватт, а внутрішній розмір (ширина) повинна бути не менше 26 див. Потужні моделі комплектують заводськими листами і формами для випічки, рожном для гриля.

Великі печі з можливістю випікання бісквітів у стандартних формах діаметром 26 – 28 см

Незважаючи на скромні габарити, в режимі тривалого приготування потужний ростер буде споживати стільки ж енергії, як і духовка. Щоб заощадити – шукайте модель з режимом конвекції і найвищим класом економії енергії.

Не тільки випікати, смажити: можна тушкувати, готувати дієтичні страви без олії, як в пароварці

Приготування складних страв вимагає більшої кількості режимів і варіантів індивідуальних налаштувань: краще зупинити вибір на ростерах з «розумним» електронним управлінням, можливістю установки часу роботи до 2 годин, діапазону температур до 280про.

10 порад: корисні опції ростеру ↑

10 зовсім незайвих функцій, характеристик і опцій, які можна знайти в одній ціновій категорії – як вибрати ідеальний ростер:

  1. Холодна передня і верхня панелі, термоізольований корпус. Ізоляція не просто запобігає втраті тепла, це ваша безпека. Дверцята, перемикачі і панель управління повинні бути злегка теплими при роботі на максимальній потужності.
  2. Товщина металу на корпусі. Чим товщі стінки, тим довше прилад збереже первозданний вид. На тонкому металі навіть від пальців можуть залишатися вм’ятини. Якщо виробник економить на зовнішніх елементах, то на надійність внутрішніх деталей сподіватися не варто.
  3. Якість зборки. Зверніть увагу на щільність прилягання ущільнювача дверцят, зазори навколо перемикачів, чіткість закривання дверцят, плавність ходу листів, рівномірність зусилля при повороті механічних ручок налаштування. Обов’язково перевірте наявність прогумованих ніжок – ростер не повинен ковзати по поверхні.
  4. Вибирайте прилад з дверцятами, що відкривається вбік. Відкидна дверцята здається більш зручним, але завжди є ризик перекидання гарячої печі.
  5. Самоочищення. Приємна дрібниця, якщо врахувати, що відмивати застиглий жир з внутрішніх стінок – довго і клопітно.
  6. Кварцові нагрівачі. Тени з цього матеріалу нагріваються швидше, рівномірно, значить – витрата енергії менше. Такі нагрівачі довговічні і надійні.
  7. Режим конвекції або booster. Різні виробники використовують власні назви для режимів прискорення приготування. Ця функція дозволяє значно заощадити час.

Рівномірне охолодження прискорить приготування, скоротить час його

  • Максимальний клас енергозбереження. Чим вище зазначений на заводській упаковці клас, тим менше доведеться платити за електрику. «Економні» літери позначені зеленим кольором, а коштувати такий прилад може трохи дорожче.
  • Сенсорне управління. Електронна панель управління – це більше можливостей для вибору індивідуальних програм. Ростери, які оснащені сенсорним управлінням, обладнані і більш серйозними деталями всередині.

Ізольовані камери: одночасне приготування різних страв

  • Автовідключення. Функція, яка захистить пристрій від виходу з ладу, а страва – від пригорання.

Обов’язково зверніть увагу на термін гарантії: якщо ростер дійсно надійний, то гарантійний термін не може бути менше 12 місяців.

Вибираємо виробника ростеру ↑

Завдяки ростеру-тостеру Tefal можна отримувати чудові хрусткі тости кожне ранок

Список виробників цих приладів досить широкий. При цьому багато виробників воліють називати цю техніку не ростером, а міні-грубкою або електричною духовкою. Можливо, це робиться по причині того, що назва «ростер» зрозуміло поки ще не всім покупцям.

Бюджетні ростери ↑

  • Vitek

Ця фірма позиціонує свою продукцію як якісну і прийнятну за ціною. Бренд представляє лінію ростерів – класичних універсальних міні-духовок з об’ємом 7, 9.5, 12, 16 і 17 літрів. Є моделі з грилем і рожном.

  • First і Scarlett

Цей австрійський бренд пропонує ростери на будь-який смак – від малогабаритних моделей об’ємом 6,6 літра і потужністю 650 Вт до великих ростерів потужністю 1100 Вт і об’ємом 16 літрів. Останній оснащений таймером на 60 хвилин і грилем. Scarlett – англійська фірма, вона представляє лінію різних за обсягом і потужності ростерів, ціна яких коливається від 45 до 120 доларів.

Дорогі міні-духовки ↑

  • DeLonghi

Ростер DeLonghi відноситься до дорогих моделей, зате може похвалитися високою якістю, цікавим дизайном і додатковими функціями

Цей італійський концерн пропонує великий вибір ротеров для найвимогливіших клієнтів. Всі без виключення моделі цієї фірми багатофункціональні. В ростер вбудовані два кварцових нагрівача, термостат, таймер. Модельний ряд починається міні-духовками об’ємом 8,5 літрів і закінчується духовкою, яку складно назвати «міні» — обсяг 28 літрів, а потужність 2000 Вт. Нові моделі мають спеціальне стійке до подряпин антипригарне покриття, яке не боїться ніяких миючих засобів. Ціни на такі ростери досягають 300 доларів.

  • Tefal

Крім міні-печей, фірма Tefal може похвалитися унікальним тостером-ростером, за допомогою якого можна не тільки підсушувати скибочки хліба, як у звичайному тостері, але і смажити продукти на решітці.

Замислюючись про те, як вибрати ростер, орієнтуйтеся на кількість членів сім’ї, для яких працюватиме міні-піч, і призначення ростера. Якщо ви купуєте його тільки для розігріву, вибирайте найпростішу модель, не переплачуючи за додаткові функції. Любите готувати? Придивіться до просунутим ростерів.

Смотрите также

Як вибрати хлібопічку — 12 порад для покупця

Зміст Поради щодо вибору хлібопічки Реклама Хлібопічка бере на себе всю роботу по замішуванню, выстаиванию …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *