Главная / Побутова техніка / Як вибрати кавомолку: яка краще – з ножами або жорнами

Як вибрати кавомолку: яка краще – з ножами або жорнами

Шанувальникам кави відомо, що від перемелювання зерен до приготування напою має пройти мінімальну кількість часу. Тоді аромат буде дивовижним. Як вибрати кавомолку, яка зробить процес приготування напою приємним, а сам напій – дивовижним?

Зміст

Процес приготування кави заворожує

Мелена кава, зберігається у вакуумній упаковці, зберігає свій аромат тільки до того часу, як ви відкриєте пакет. Після розпаковування аромат буде слабшати, навіть якщо пересипати порошок в герметичну посуд — при відкриванні банки в неї надходить повітря.

Яку придбати кавомолку для будинку ↑

Прилад з ножами наповнить кухню чудовим ароматом

Всі апарати можна розділити на дві групи: з подрібнювачами-ножами і з подрібнювачами-жорнами.

В подрібнювачах ножового типу працює великий гострий ніж, який обертається на великій швидкості. Чим довший час роботи, тим тонше помел. Головним недоліком методу вважається те, що частинки кави виходять різного розміру. Якщо ми хочемо заварити напій по-турецьки в турці, то помел підійде. Але він не підходить для кавоварок гейзерного типу або кава-машині.

На допомогу приходять моделі з жорнами. Вони більш складні технічно. Зате якість помелу просто відмінна.

Вам слід відповісти на питання, як часто і в яких обсягах ви п’єте каву. Якщо ви заварюєте його в чашці або в турці і вживаєте одну чашку вранці, іноді запрошуючи когось із членів своєї сім’ї, отже, передбачається невеликий обсяг переробки. Розгляньте економ-варіант – відцентрові ножові роторні прилади. Вони можуть послужити для перемелювання крупи для приготування дитячого харчування.

Якщо ви всією сім’єю п’єте каву, потрібен тонкий однорідний помел певного розміру. У цьому випадку вибирайте жорнові апарати.

Особливості кофемолок з ножами ↑

Роторна кавомолка Vitek — популярна модель для домашнього використання

Нескладно описати принцип роботи такого приладу. Ножі для перемелювання знаходяться в тій же ємності, куди засипаються кавові зерна. При включенні ротаційні ножі починають швидко обертатися і рубають зерна.

Обираючи прилад ножового типу, слід враховувати такі параметри, як місткість контейнера і потужність мотора. На одну порцію напою необхідно 6-7 г кави. Стандартна порція – 7 г порошку на чашечку еспресо. Контейнери вміщають від 40 до 120 р. За один раз можна приготувати порошок на 6-18 чашок.

Не слід готувати більше — зберігати перемелений порошок, як купувати його в магазині. Досвідченим шляхом ви розрахуєте, скільки кави потрібно насипати для помелу. Дозаторів у роторних апаратах немає.

Потужність пропорційна швидкості роботи приладу. Зазвичай показники потужності варіюються від 130 до 270 Вт. Чим більше обсяг завантажувального контейнера, тим більше потужність. Якщо ви будете молоти каву на одну-дві чашки, купуйте прилад з меншою потужністю і завантажувальним контейнером.

Для жерновых кофемолок оптимальною вважається потужність 180 Вт. У продажу можна знайти прилади потужністю 100 Вт, вони справляються зі своєю роботою не гірше, хоча потрібно трохи більше часу. Однакову кількість зерен машини різної потужності перемелюють приблизно за такий же час. Різниця в хвилину практично невідчутна. Але якщо потужність занадто велика, зерна нагріваються, навіть обвуглюються, у напою виходить гіркуватий присмак.

Безпосередньо впливає на термін служби матеріал, з якого виготовлений корпус приладу. Є кавомолки, які виконані з пластмаси, з нержавіючої сталі (наприклад, Moulinex 843, Bork CG MGN 9227, Vitek VT-1545). Ножі виготовляють з нержавіючої сталі.

Вибираємо кращу ножову кавомолку ↑

Роторна машина

Для залучення покупців виробники придумали додаткові функції. Деякі моделі забезпечені подвійними ножами. Це збільшує швидкість (Zauber X 480). Прагнучи збільшити інтенсивність перемішування, зробити помел більш рівномірним, створили агрегати з похилим дном (Bosch MKM 6000). У продажу можна знайти кавомолки, які оснащені ексклюзивною системою пульсуючого обертання (Tefal 8100). Завдяки такому нововведенню, помел роторної машини стає якісним. Модель Delonghi KG 30 забезпечена трирівневим регулятором помелу – дрібний, середній, великий.

Є різновиди ножових машин з функцією захисту від перегріву. При надмірному нагріванні мотора кавомолка вимикається автоматично. Це страхує від поломок за причини перегріву мотора.

Більшість роторних безпечні у використанні. Вони забезпечені системою блокування включення при знятій кришці. До тих пір, поки вона не буде щільно закрита, прилад не включиться. Для ножових ця функція особливо важлива, оскільки ножі знаходяться в ємності для зерен.

Пристосування для намотування шнура є в багатьох моделях. Це дуже зручно, якщо кавомолку постійно прибирають зі столу. Прилад зі схованим всередину шнуром стає більш компактним для зберігання.

Недоліки приладів роторного типу ↑

Справжні цінителі вибирають кавомолку дуже ретельно

У більшості моделей використовується один контейнер для зерен і для готового порошку кави. Якщо цей момент для вас важливий, зверніть увагу на моделі зі знімними контейнерами.

Дозатор порцій зерен кави відсутній, тому користувач повинен сам розрахувати кількість кави, яке необхідно для приготування. Стандартний розрахунок – столова ложка зерен на чашку.

Ножові кавомолки ламаються частіше жерновых. Якщо згорів мотор, прилад відновленню вже не підлягає. Поламалися пластикові частини корпусу (особливо часто ламається кнопка «Пуск»), можна звернутися в сервісний центр. Щоб не стати клієнтом цього закладу, уникайте дешевих китайських підробок. Після покупки зберігайте чек та гарантійний талон. У тому, що у вашому місті є сервісний центр, який прийме кавомолку, краще переконатися попередньо.

Багато господинь використовують кавомолку не тільки для кави, але і для інших продуктів – цукру, волоських горіхів і навіть чорного перцю. Робити це не рекомендується, оскільки основна маса механізмів не має знімного контейнера, а це значить, що догляд за приладом може. Ємність збереже запах цих продуктів, що неодмінно позначиться на аромат напою. Для подрібнення продуктів можна використовувати блендер.

Як вибрати апарат з жорнами ↑

Вибір для тих, хто знає толк в цьому смак улюбленого напою

В основі механізму – конічні або циліндричні диски. Це жорна, які виконані з нержавіючої сталі, тому ступінь помелу зерен регулюється ідеально за рахунок зменшення або збільшення відстані між жорнами. Для приготування деяких різновидів кави (еспрессо, мокко, капучіно, мокачино) рівномірність помелу має першорядне значення.

Кавомолки з жорнами мають велику потужність порівняно з роторними – 250-300 Вт. Конічні моделі служать довше і мають більш високу потужність. Обертаються вони приблизно в три рази повільніше, порівняно з циліндричними, тому зерна кави не припікаються.

Зверніть увагу не тільки на форму, але на матеріал виготовлення. У якісних кавомолках використовується спеціальний сплав з титановим покриттям. Такі жорна дуже стійкі до зносу. У моделях подешевше використовується сталь, яка стирається з часом, що призводить до поломки.

Принципова відмінність від відцентрових кофемолок – наявність окремого контейнера для збору змеленої порошку. Можна один раз заповнити контейнер, висипавши туди пачку кави, а після задавати необхідну кількість чашок і ступінь помелу. Обсяг зерен, який потрібно взяти, кавомолка визначає сама.

Переконайтеся, що контейнер для зерен щільно закривається. Це сприяє збереженню якості зерен при тривалому зберіганні в контейнері. Також слід звернути увагу на безпеку приладу (блокування роботи при нещільно закритих або знятої кришці), пристрій для змотування шнура. Але найголовніша характеристика – якість помелу.

Найбільш популярні моделі кофемолок з жорнами — Kenwood CG 600, Braun KMM 30, Gaggia MM Steel.

Якщо ви вважаєте себе справжнім любителем кави, без цього приладу вам не обійтися. Ви зможете поекспериментувати з різним ступенем помелу і змішуванням каву різних сортів.

Смотрите также

Як вибрати хлібопічку — 12 порад для покупця

Зміст Поради щодо вибору хлібопічки Реклама Хлібопічка бере на себе всю роботу по замішуванню, выстаиванию …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *