Главная / Побутова техніка / Як вибрати холодильник – 10 критеріїв, які потрібно знати перед купівлею

Як вибрати холодильник – 10 критеріїв, які потрібно знати перед купівлею

Реклама

Однозначно сказати, який холодильник краще всіх — неможливо. Зате вибрати ідеальний прилад саме під ваші потреби, звички і гаманець цілком можливо, якщо трохи podkovat’sâ в характеристиках і можливостях сучасної техніки.

10 нюансів вибору

1. Розмір

Для багатьох кухонь перше і важливе обмеження — розмір техніки.

  • Вузький і високий холодильник на маленькій кухні в хрущовці
  • Для стандартної кухні підійде стандартний холодильник 60х60 см.
  • Для великої кухні і великої родини можна вибрати холодильник типу Side by Side (про нього поговоримо трохи пізніше) або French Door (холодильник з дверцятами і морозильною камерою знизу).

Великий холодильник типу French Door

  • Для холостяків і пар вистачить і зовсім невеликого холодильника висотою до метра – його можна вмонтувати під стільницю або духовку як показано на фото нижче.

Вбудований міні-холодильник

Ще кілька підказок:

  • При заміні старого холодильника (особливо вбудованого) без перестановки варто уточнити його розміри в інструкції або на сайті виробника і підібрати новий прилад таких же габаритів. У всіх інших випадках доступне місце можна виміряти рулеткою.
  • Зазвичай головним чинником вибору габаритів холодильника є його ширина. Глибина має особливе значення, якщо для вас принципово важливо, щоб холодильник не виступав або виступав як можна менше за загальну лінію гарнітура.
  • Висота холодильника вибирається так, щоб його найактивнішим користувачам було легко дотягуватися до верхніх полиць. Якщо прилад буде надто високим, то верхня полиця найчастіше простоювати даремно або приносити масу незручностей мешканцям.

2. Обсяг

В першу чергу об’єм холодильника залежить від розмірів корпусу, але все ж від моделі до моделі місткість камер може відрізнятися.

  • Для сім’ї з 3-4 осіб оптимальний об’єм холодильника 200-250 л, морозильника — до 200 літрів.
  • Для однієї особи або пари підійде і менший обсяг, наприклад, 120-150 л.
  • Великим сім’ям краще придивитися до холодильника об’ємом від 300 л.

При інших рівних краще вибрати найбільший обсяг при потрібних вам габаритах.


3. Кількість камер і відділень

Камерами називаються теплоізольовані відділення для продуктів. У старих агрегатах камера зазвичай одна, навіть якщо передбачена морозилка: немає теплоізоляції, стінки поступово заростають льодом.

  • В сучасних холодильниках найчастіше є дві камери: морозильна (може підтримувати температуру від -24 до -6 °C) і холодильна (від 0 до +8 °C).
  • Камери можуть бути розташовані одна під одною, або поруч. Останній варіант — це і є холодильник типу Side-by-Side: камери в ньому однакової висоти, але різної ширини (холодильне відділення більше морозильного), дві його дверцята відкриваються дзеркально, як у шафі. Дводверний холодильник Side by Side – відмінний вибір для великої родини або тих, кому потрібно зберігати багато припасів в морозильнику.

Холодильник Side-by-Side об’ємом 550 л

Крім двох основних камер сучасні холодильники можуть мати додаткові камери і відділення з певним температурним режимом:

  • Зона свіжості (нульова камера). М’ясо, риба, молочні та інші продукти, що швидко псуються, а також приготовані страви в цьому відділенні зберігаються довше за рахунок більш низьких температур — від 0 до +1 °C. тобто продукти не заморжаиваются, але всі хімічні і біологічні процеси йдуть в рази повільніше, ніж при +4 +8 °C звичайної камери х-ка. М’ясо в зоні свіжості може витримати кілька днів без заморозки, сир не сохне і менше заветривается. Яблука і цитрусові взагалі можуть лежати місяцями. «Зони свіжості» можуть бути сухими або вологими, коли камера контролюють не тільки температуру, але і відсоток водяних парів. У «сухій зоні» відносна вологість не вище 50 %, вона призначена для зберігання м’ясної продукції. А у вологому до 95 %, у такому середовищі краще зберігаються овочі і фрукти.

На наш погляд, нульова камера – дійсно цінний опція для кожного холодильника. Вона спростить вашу готування, зведе відсоток зіпсувалися продуктів до мінімуму і дозволить рідше ходити в магазин.

Судячи з відгуків, зона свіжості дозволяє зберігати приготовані страви … не менше тижня

  • Зона зберігання фруктів та овочів. Самий «теплий» відсік (8 °C), який є майже в кожній сучасній моделі. Тут фрукти, овочі та зелень ніколи не перемерзають, довше зберігаються смачними і корисними.
  • Камера для вина. Звичайно, тут можна зберігати не тільки вино, але і будь-які інші напої. Температура в такій камері регулюється – сьогодні ви можете зберігати в ній червоне вино при 18 °C, а завтра — охолодити шампанське до 15 °C.

Дивіться матеріал по темі: Яка повинна бути температура в холодильнику?

4. Бренд

Не можна сказати однозначно, яка марка краща, а яка гірша. Особливо, якщо одна спеціалізується на бюджетних, а інша — на елітних моделях. Основний критерій рейтингів — відсоток задоволеності покупців.

  • Ідеальний холодильник доступний за ціною, нормально морозить і охолоджує, не переїдає електроенергію і живе більше 10 років.

Ось топ-10 марок виробників холодильників:

  1. Liebherr
  2. Bosch
  3. Sharp
  4. Samsung
  5. LG
  6. Siemens
  7. Indesit
  8. BEKO
  9. Атлант
  10. Ariston

Втім, «темних конячок» на ринку немає — крім лідера списку Liebherr, відмінні холодильники випускають більшість відомих виробників побутової техніки.

  • В той же час не варто забувати, що у будь-якої марки є вдалі і невдалі екземпляри. Тим більше, що більшість поломок відбувається після закінчення гарантійного терміну (холодильники стоять десятиліттями, а гарантія складає 2-5 років). Просто у деяких брендів ламається кожен десятий, а в деяких кожен сотий чи тисячний холодильник, що і відображено в рейтингу.

Додамо лише, що корисно звертати увагу не тільки на виробника, але і на країну збірки. Для Японії та Німеччини якість техніки — предмет національної гордості. Крім того, добрим знаком є складання в країні, де розташований головний офіс компанії.

Дивіться також матеріал: 4 етапи вибору вбудованого холодильника і нюанси його встановлення

5. Витрата електроенергії

Вважається, що 20 % витрат електроенергії середньої сім’ї припадає на холодильник.

  • Показники споживання енергії індивідуальні для кожного приладу і повинні бути вказані в характеристиках. Найчастіше стандартний холодильник споживає від 200 до 300 кВт-ч у рік (тобто в середньому від 17 до 25 кВт-год на місяць).

Але точно розрахувати, скільки буде споживати ваш прилад заздалегідь не можна. Справа в тому, що споживає енергію в основному компресор. А ось скільки годин на день він буде працювати, залежить від завантаження, температури в приміщенні, частоти відкривання дверцят. Влітку холодильника доводиться охолоджуватися частіше при високих температурах. Тому виробники заявляють лише очікуваний показник за рік, але в реальному житті він може відрізнятися.

  • Втім, можна сказати, що холодильник з великим розрахунковим енергоспоживанням на практиці витратить більше, ніж з малою.


Холодильники маркуються літерами від А+++ (найбільш економічний) до G (найменш). Це оцінка кількості втрат енергії при роботі. При цьому іноді техніка класу А+++ вимагає більше кВт-год, чим класу А. Чому? Це означає, що перший сам по собі витрачає більше (наприклад, за рахунок збільшеного об’єму), хоч і економніше витрачає.

У будь-якому випадку під маркуванням на етикетці має бути зазначено розрахунковий енергоспоживання. Просто якщо клас А+++, а нижче, то в теорії існує більш економічний холодильник того ж розміру. Але фактична різниця зазвичай незначна — важливіше конкретні дані в кВт-ч.

6. Рівень шуму

Рівень шуму, як і клас енергоспоживання вказується на спеціальній наклейці на дверцятах холодильника.

  • По ГОСТ тихими вважаються прилади з показником від 25 до 34 дБ, середніми — від 35 до 44, а галасливими — від 45.

Уявити рівень шуму тихих і галасливих холодильників вам допоможуть ці поради:

  • 25 дБ — це рівень шуму в багатоквартирному будинку: годинник, кроки на сходах, машини за вікном;
  • 35 дБ не чути в сусідній кімнаті, якщо двері закриті;
  • 45 дБ заважає розмові, якщо стояти поруч.

Звичайно, холодильник шумить не цілодобово, а тільки під час роботи компресора. Але є виняток: система No Frost вимагає роботи вентиляторів, які можуть гудіти довше і частіше. Але в будь-якому випадку всі сучасні моделі набагато тихіше застарілих радянських аналогів.

  • Якщо шум, який видає ваш новий холодильник здасться вам нестерпним, перевірте, чи зняті транспортувальні болти з пружин мотора, рівно стоїть апарат, не стосується він скла або інших вібруючих поверхонь.

7. Системи охолодження: крапельна і No frost

Існує дві системи охолодження: крапельна і ноу фрост. Навіщо вони потрібні і в чому різниця? Так як при кожному відкритті дверцят холодильника всередину потрапляє тепле вологе повітря, то в камері він охолоджується, перетворюється в краплі води, а потім і в ожеледь. Для профілактики криги і потрібні краплинна система і система No Frost.

  • Краплинна система передбачає наявність у задньої стінки випарника, який спеціально збирає всю зайву вологу. Під час роботи компресора він охолоджується, і вода замерзає саме на ньому. Потім компресор вимикається, випарник нагрівається, вода тане, стікає по спеціальних каналах в піддон і випаровується. У морозильній камері система не працює: потрібна плюсова температура. Втім, її і відкривають рідше, тому проблема снігових наростів не так актуальна. Але якщо вже наросло, доведеться розморожувати вручну.
  • Система No Frost включає в себе вентилятори. Випарник знаходиться в окремій порожнини. Коли компресор включається, вентилятори проганяють повітря через цю порожнину, він охолоджується, а вода залишається на випарнику. Холодне повітря рівномірно розподіляється по всій камері. У результаті температура однакова на всіх полицях, вологи немає, а задня стінка не промерзає. Деякі виробники встановлюють фільтри для очищення та дезінфекції повітря, що знижує ризик появи бактерій і цвілі. Переваги перед крапельної системи очевидні.

Проте є у холодильників No Frost і мінуси в порівнянні з крапельною системою:

  • Більше шуму з-за вентиляторів;
  • Вище витрата електроенергії;
  • Окрема порожнину займає місце, тобто обсяг виявляється нижче при тих же габаритах;
  • Все одно раз на рік рекомендується розморожувати;
  • Ціна вище.

Виходить, що краплинна система вигідніше і тихіше, зате No Frost працює і в морозильній камері, дозволяє взагалі не думати про криги і навіть ставити в камеру не остиглі страви (хоч це і не бажано) і, до того ж, підтримує стабільну температуру на всіх полицях.

Дивіться також: Який вибрати холодильник: крапельний або ноу-фрост?

8. Компресор

Раніше вважалося, що холодильники з двома компресорами набагато зручніше: окремо можна розморожувати морозилку, а не все відразу. Але сучасні прилади, по-перше, рідко розморожуються взагалі, а по-друге, навіть з напівавтоматичним управлінням дозволяють окремо відключати камери (тим більше, програмовані). Навіщо ж тоді потрібні двохкомпресорні холодильники? В дуже великих дорогих холодильниках два компресора потрібні для того, щоб швидко охолоджувати гори продуктів в обох камерах. А ось в застарілих приладах економ-класу пари компресорів потрібна для можливості вмикати/вимикати окремо кожну камеру.

  • Отже, купувати двохкомпресорні холодильник немає великого сенсу, але можна придивитися до новинки – приладу з інверторним компресором.

Класичні лінійні компресори працюють циклічно: включився, охолодив, виключився. Температура перевищила норму? Знову включився і так далі. І хоча прилад фактично працює не весь час, витрати електроенергії на інтенсивне охолодження дуже високі. Тим більше, що температура в камерах підтримується не постійно, а коливається. Інверторні ж компресори припускають постійну роботу для підтримки температури. Залежно від ситуації (відчинили дверцята, поклали багато теплих продуктів) він може охолоджувати активніше, а потім скидати оберти. У виробництві такі холодильники дорожче, зате вони працюють тихіше, та й температура стабільна. Але все ж фактична різниця може бути непомітна, тому вибираючи холодильник потрібно орієнтуватися і на інші показники.

9. Додаткові функції і можливості

Ось кілька корисних і не дуже додаткових функцій, які найбільш часто зустрічаються:

  • Захист від дітей – у деяких холодильниках захист від дітей полягає лише в важкодоступність кнопок, а в деяких — блокування панелі управління та дверей. Для сімей з маленькими дітьми ця функція – абсолютний мастхев.
  • Антибактеріальне покриття. Напилення дуже тонкого шару серебросодержащего реагенту стримує ріст деяких бактерій, які здатні прискорити псування продуктів і викликати неприємні запахи. На жаль, абсолютного захисту таке покриття не дає, тому вам все одно доведеться регулярно мити холодильник.
  • Суперзаморозка. Дозволяє підтримувати температуру в морозилці нижче стандартних -18 °C, з-за чого продукти будуть заморожуватися швидше, більше збережуть свій смак і користь. Хоча, звичайно, побутові прилади не можуть наблизитися до промислової «шокового заморожування» — все одно на смак розморожений продукт буде відрізнятися від свіжого.
  • Прозорі ящики – начебто дрібниця, але з ними пошук потрібних продуктів стає набагато простіше.
  • Висувні, відкидні або складані полиці. Висувні полиці полегшують доступ до найдальших куточках. Складні полиці можна регулювати по ширині, для того, щоб на ярусі нижче можна було поставити високу посуд. Відкидні полиці зручні тим, що дозволяють ставити дуже великі каструлі, не витягуючи зайву полицю з камери (див. фото нижче).

  • Генератор льоду. Вбудований в дверцята генератор льоду – приємне доповнення, але найчастіше він або здорожує ціну холодильника рівно на вартість окремого генератора, або по ефективності нічим не відрізняється від заморозки у формочках — лід теж доведеться чекати кілька годин, просто подача красива.

10. Дизайн

Холодильники бувають строгих форм або округлих, з ручками і без них, з опуклою дверцятами і абсолютно прямий, в сучасному стилі або ретро-версії, в матовому або глянцевому виконанні. За кольором вони бувають білі, червоні і навіть сині.

  • Але все-таки вибір дизайну не так вже й великий – в основному холодильники білі або кольору металік (матові або блискучі).

Ось кілька підказок з вибору дизайну холодильника:

  • Якщо кухня маленька, то холодильник варто вибрати строгих геометричних форм – такі прилади завжди трохи компактніше.
  • Чорний холодильник дуже стильний, але майте на увазі, що навіть самі дрібні плями на ньому дуже помітні.
  • Подобається ретро стиль? Тоді ваш вибір – холодильник від фірми Smeg. До речі, у цього бренду можна знайти холодильник практично будь-якого кольору.

Червоний холодильник Smeg

  • Для сім’ї з дітьми можна вибрати холодильник від фірми Miele – c крейдяної дошкою, на якій можна малювати.

Втім, початковий вигляд холодильника — не вирок! Після покупки дизайн можна доопрацювати самостійно, дотримуючись наших майстер-класів або замовити послуги майстра.


Холодильник, обклеєний вінілової плівкою

Холодильник, пофарбований фарбою грифельній

При бажанні стаціонарний холодильник можна і зовсім самостійно вмонтувати без шкоди для його ефективності і вашого гаманця.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:6 середня оцінка: 5,00 з 5)


Завантаження…

Читайте також:


Смотрите также

6 факторів вибору мікрохвильовій печі (фото і відео)

Зміст Мікрохвилі – безпечні чи шкідливі? Фактор перший – вартість Фактор другий – об’єм робочої …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *