Главная / Побутова техніка / Як вибрати блендер: який краще – занурювальний або стаціонарний

Як вибрати блендер: який краще – занурювальний або стаціонарний

Блендером називається універсальний кухонний прилад, який призначений для подрібнення продуктів. З його допомогою можна готувати майонез, робити різні креми і муси, пюре для дитячого харчування, різні види коктейлів. Одним словом, це відмінний помічник сучасної господині. Але як вибрати блендер, який ви з задоволенням будете використовувати на кухні щодня? Необхідно визначитися, які характеристики для вас є найбільш важливими.

Зміст

На сучасній кухні блендер — незамінний помічник

Блендер або комбайн: визначаємося з потребами і можливостями ↑

Якщо питання як вибрати блендер ви поставите продавця-консультанта в магазині побутової техніки, без сумніву, поряд з блендером вам запропонують і кухонний комбайн. У цих приладів є схожі характеристики, але деякі функції притаманні кожному окремо. Одні господині користуються комбайном, і дуже задоволені його розширеними можливостями. Інші в захваті від свого блендера. Якщо у вас ще немає ні того, ні іншого приладу, корисно знати відмінності.

Іноді зробити вибір між блендером і комбайном буває нелегко

Деякі блендери навіть за своїм виглядом нагадують комбайни. Але блендер краще працює з м’якими і рідкими продуктами, комбайн ж відмінно справляється і з твердими. Блендером неможливо красиво нарізати овочі, нашаткувати продукти для салату шарами, нарубати м’ясо, перемішати тверді сорти продуктів. Комбайни можуть збити крем, замісити тісто, змішати інгредієнти для коктейлю, а деякі навіть вичавити сік (наприклад, Браун К700).

Таким чином, комбайни більш функціональні, зате блендери більш компактні (а це дуже важливо, особливо, якщо ваша кухня малогабаритна). Багатьом господиням не потрібні усі функції кухонного комбайна. Їм потрібно зробити соус або крем, розтерти овочі в пюре, подрібнити цибулю і моркву для супу, змішати сік і морозиво для смачного коктейлю. Навряд чи захочеться розбирати і мити комбайн після стругання однієї морквини, найімовірніше, господиня використовує для цього звичайну тертку. А якщо для комбайна не знайшлося місця на кухонному столі, і його постійно доводиться прибирати в шафу, він буде діставатися лише у виняткових випадках (наприклад, під час приготування вечері з 12 страв до різдвяного столу або декількох видів заготовок на зиму).

Все перемелеться, рідна!

Між іншим, придумали блендер майже 90 років тому. Американець Стівен Поплавські сконструював такий прилад для приготування коктейлів. Через 15 років блендер завоював увагу всіх присутніх на виставці обладнання для ресторанів в Чикаго. Новинка надзвичайно зацікавила виробників шампанського. Адже щоб отримати ігристе вино, його необхідно ретельно перемішати. Даний купажне шампанське робили саме з допомогою блендерів. Перебродив сік виноградний врожаю різних років змішували. До ресторанних кухонь (а вже тим більше до сімейних) блендери не дісталися, бо кухарі, не довіряючи новинці, продовжували все змішувати вручну. Тому прилад влаштувався на барній стійці. Але порівняно ненадовго. Адже в 70-х роках минулого століття американцем Карлом Сонтхаймером був сконструйований кухонний комбайн, який і замінив блендер.

Що ж змусило господинь згадати про цьому приладі? Загальний інтерес до здорового харчування, особливо дитячого. Раніше дітей воліли годувати м’ясними, овочевими та фруктовими пюре з баночок. Але настав момент, коли мами вирішили, що продукція, приготовлена в домашніх умовах, більш корисна, адже вона сама свіжа. Кухонні комбайни були незручні для приготування дитячого харчування, оскільки вони забезпечувалися чашею на 2, а то і 3 літри, а дитині потрібна маленька порція. Так і відбулося друге народження блендера.

Який блендер краще: стаціонарний або занурювальний ↑

Існують стаціонарні і занурювальні блендери. Блендерами для дитячого харчування вважаються занурювальні.

Стаціонарний блендер ↑

Чаша з ножами і кришкою — такий нескладний пристрій стаціонарного блендера

У стаціонарному блендері ножики розташовані внизу великої ємності зі скла або прозорого пластика. Такий прилад підійде для збивання коктейлів, приготування соусів, супів-пюре і кремів, колки льоду, змішування інгредієнтів для рідкого або напіврідкого тесту. Бармени вважають, що блендер набагато краще, ніж міксер, робить такий модний напій як смузі (напіврідке пюре з ягід і фруктів) і коктейлі з використанням м’яких фруктів (бананів, ківі, ягід полуниці).

Зазвичай в такі моделі входить тільки один ніж, насадка для нарізання і натирання продуктів відсутні. У деяких моделях є спеціальний ніж для колки льоду. Стаціонарний блендер краще всього підходить для роботи з рідкими і напіврідкими сумішами. Для подрібнення овочів (зелені, цибулі, перцю салатного) такий блендер не підійде. У кращому випадку він зможе зробити пюре з овочів.

Занурювальний блендер ↑

Занурювальний блендер — сучасна «паличка-виручалочка»

Він являє собою довгу рукоятку, внизу якої розташовані двухлопастні ножі. Їх і занурюють в ємкість для продуктів, яка входить в комплект. Блендер подрібнює невелику кількість продуктів (зелень, часник, цибуля), робить соуси і пюре, готує коктейлі. У деяких блендери додана опція нарізки продуктів скибочками, вакуумна система для маринування і тривалого зберігання готових продуктів.

Працює занурювальний блендер тільки при натисканні кнопки на рукоятці та її стягнення. Це зроблено з міркувань безпеки. Негативним моментом використання заглибного блендера багато вважають те, що при роботі його потрібно постійно тримати в руках, а це не зовсім зручно, якщо потрібно приготувати велику кількість майонезу або коктейлю.

Є занурювальні блендери з 1-2 швидкостями, є й такі, в яких передбачена можливість регулювання (5-12 швидкостей). Чим більше швидкість і чим довше працює прилад, тим однорідніше буде отримана маса, тим дрібніше дробляться продукти.

Перевагою заглибних блендерів є те, що він чудово справляється з невеликими порціями страви, тому підходить для приготування дитячого харчування. До того ж, можна збивати не тільки в тій чаші, що входить в комплект, але і в будь-який інший підходящої ємності.

Як вибрати блендер: особливості приладу ↑

У великому розмаїтті блендерів можна розгубитися, але оптимальний варіант обов’язково знайдеться

Зверніть увагу, чи є у вибраному блендері спеціальна знімна кришка, яку можна знімати, щоб додавати компоненти. Оцініть і те, наскільки зручно мити блендер після використання і зберігати його. Вважається, що блендери зі скляною чашею міцніше пластмасових. Скляний резервуар, до того ж, після річної використання буде виглядати значно краще пластмасового, адже він більш стійкий до подряпин. Але враховуйте і те, що при неправильній експлуатації скляний блендер може запросто розколотися. Якщо ви придбали прилад з пластмасовою чашею, пам’ятайте, що часте миття в посудомийній машині скорочує термін її експлуатації.

Види насадок ↑

Комплектація приладу передбачає багатофункціональне використання блендера

Ножі перетворюють в пюре все, що ви покладете в чашу. У деяких блендери є і віночок-збивача (як в міксері) і подрібнювач (чаша з подвійним ножем всередині). Віночок взобьет крем або коктейль, а подрібнювач поріже цибулю або м’ясо. Необхідний нарізану цибулю? Поставте швидкість поменше. Потрібен фарш? Подрібнюйте м’ясо на максимальній швидкості.

Вакуум-насос, який є далеко не у всіх блендери – теж дуже зручна річ. Він допомагає значно збільшити термін зберігання будь-яких продуктів. Ви кладете їх в спеціальні контейнери, з яких откачиваете повітря.

Виробниками кухонних комбайнів, блендерів, міксерів та іншої побутової техніки, є, як правило, одні і ті ж фірми. Лідерами серед них вважаються Philips, Braun, Bosch, Siemens.

Смотрите также

Як правильно вибрати мультиварку: яку модель краще купити

Мультиварка – це останній хіт кухонної техніки. Він ще тільки набирає популярності, але багато господинь …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *