Главная / Побутова техніка / Як правильно вибрати кухонну витяжку: поради профі

Як правильно вибрати кухонну витяжку: поради профі

Питання як вибрати кухонну витяжку, цікавить всіх, хто затіяв ремонт у будинку. З особливою ретельністю до вибору цієї техніки відносяться господині, які вже встигли переконатися, як, насправді, погано без цього інструменту.

Зміст

Видалення пари і гарі — перша причина установки витяжного пристрою

Незалежно від того, який ви вирішили купити прилад, що всі призначені для очищення кухонного середовища. Робиться це двома способами: шляхом фільтрації повітря або витяжною вентиляції. У першому випадку повітря очищується, завдяки спеціальним фільтрам, які вбудовані в витяжку, у другому – забруднене повітря віддаляється за межі приміщення.

Навіщо очищати повітря на кухні ↑

Господиня проводить на кухні 60% домашнього часу, від стану кухонних середовища безпосередньо залежить її здоров’я. Мікроклімат під час приготування їжі забруднюється продуктами згоряння, найдрібнішими частинками їжі, які виділяються при нагріванні. Якщо приміщення недостатньо добре вентилюється, запахи створюють дискомфорт. Вони негативно впливають на настрій людей, можуть відбити апетит навіть у самого голодного. Провітрювання – один із способів боротьби із забрудненим повітрям. Але краще всього вловлювати загазоване повітря прямо над плитою та звільняти від нього приміщення. З цим завданням здатні впоратися кухонні витяжні пристрої.

Яку модель купити для кухні ↑

Велике значення при покупці має продуктивність агрегату. Цей параметр визначається тією кількістю повітря, яке вона пропускає через себе за одиницю часу. Від цього залежить ефективність роботи приладу. Згідно санітарним нормам, весь обсяг повинен змінитися за годину. Ви можете розрахувати необхідну для вашої кухні продуктивність за формулою: площа кухні потрібно помножити на висоту стелі, отриманий результат помножити на 12 (норма повітрообміну, прийнята СЕС), отриманий результат помножити на коефіцієнт потенційного запасу дорівнює 1,3). Так, для кухні, висота стелі в якій 2,5 метри, площа 6 метрів, треба вибирати витяжку, продуктивність якої не менше 234 куб. м/год.

Як правильно вибрати кухонне витяжний пристосування ↑

При виборі зверніть увагу на параметри: тип, розмір, пропускна спроможність (продуктивність), способи управління, режими роботи, наявність або відсутність фільтрів.

Розмір

Ширина її не може бути менше поверхні плити. Якщо розмір менше, витяжка гірше вловлює забруднене повітря. Краще навіть, щоб ширина витяжки перевищувала ширину варильної площині. Так, якщо ширина вашої плити 50-60 см, краще, щоб розмір був близько 90 см, якщо, звичайно, вам дозволяє конструкція меблів.

Режим роботи

Поцікавтеся у продавців-консультантів, в якому режимі може працювати обрана вами витяжка. Це може бути витяжний режим, при якому забруднене повітряні маси видаляється за межі квартири, або режим фільтрації, коли він очищається і потрапляє назад в приміщення, а також її робота і в тому, і в іншому режимі. Вважається, що 100% очищення в приміщенні забезпечує витяжний режим. Але якщо ви вирішили купити фільр, краще відразу придбати картриджі і міняти їх по мірі необхідності.

Фільтри

Вони можуть бути грубої і тонкої очистки. Фільтри грубого очищення затримують частинки жиру. Це багаторазові металеві сітки, які миються по мірі забруднення. Додатковий фільтр – це одноразова сітка з синтетичного матеріалу. Її потрібно міняти в міру забруднення, оскільки сітка, яка виробила свій ресурс, негативно впливає продуктивність. Фільтри тонкого очищення – вугільні. Їх купують окремо. Частота їх заміни залежить від того, частотності роботи при циркуляції.

Спосіб управління

Який спосіб управління витяжкою вибрати? Це залежить тільки від ваших особистих переваг. З сенсорним управлінням активізуються шляхом натискання невыпуклой кнопки. Кнопкове управління передбачає натискання опуклих кнопок. Управління може бути і слайдерным – здійснюється з допомогою механічного горизонтального перемикача.

Додаткові функції

Приймаючи рішення, на додаткові функції: залишковий хід вентилятора, інтервальне включення витяжки. Залишковий хід вентилятора забезпечує роботу протягом декількох хвилин після її відключення (від 5 до 15 хвилин), що дозволяє повністю очистити атмосферу кухні. Інтервальне включення забезпечує включення приладу на нетривалий час (наприклад, один раз на годину-дві на 5-10 хвилин) на мінімальну потужність. Робиться це для того, щоб приплив свіжого повітря не припинявся.

В деякі вбудовується електронний таймер. Його слід включати по закінченню готування, щоб прилад сам вимкнувся через певний час.

Майже всі прилади обладнані освітлювальними приладами. Можуть використовуватися лампи розжарювання, галогенні світильники або лампи денного світла. З лампами розжарювання коштують дешевше, але прилади з галогенними світильниками споживають менше електроенергії. Замінити перегорілі лампочки не складе праці.

Від чого залежить ефективність роботи витяжки ↑

Ефект залежить від багатьох факторів.

  • Від тиску, який створює мотор. Якщо показники тиску високі, отже, і продуктивність буде високою.
  • Від режиму. Якщо вона виведена у вентиляційну шахту, робота буде більш ефективною, ніж в режимі рециркуляції.
  • Важливу роль відіграє переріз жіроулавлівающие фільтри, щільності. Чим вони щільніше, тим ефективніше видаляються запахи. Але пам’ятайте, що ні один вугільний фільтр не очищає на 100%.
  • Від запасу продуктивності. Найбільш ефективний режим дозволяє очистити повітря в екстремальних умовах, наприклад, при підгоряння їжі. Вибираючи, обов’язково зверніть увагу на цей параметр.
  • Від розмірів. Чим більше апарат тим з більшої площі відбувається паркан. А це означає, що не буде великих його завихрень, боковини кухонного шафи навісного не будуть зсихатися через гарячого повітря.

Типи витяжних девайсів ↑

  • Традиційна класична або

Це підвісна витяжка, яка монтується на стіну під підвісною кухонним шафою над плитою. Багато виробників пропонують пристосування з жіроулавлівающие фільтри з акрилу (одноразові фільтри). Такі прилади працюють в основному в режимі рециркуляції. Потрібні одноразові вугільні фільтри, які затримують дрібні частинки. Запах нейтралізується лише частково. Ці пристрої вважаються найдешевшими.

Пристосування, в яких є можливість під’єднання гофрованого шланга, коштують дорожче, зате вони очищають повітряний простір набагато краще, і на вугільну фільтрацію витрачатися доведеться не так часто.

  • Вбудовувані

Монтують їх в підвісна шафка над кухонною плитою. Зазвичай вбудовувані витяжки оснащені висувною панеллю, яка збільшує робочу площу – площу забору повітря. Це полегшує керування приладом і збільшує його продуктивність. Включається така витяжка в тому ж режимі, в якому її вимкнули. Вбудовувані ж зазвичай комплектуються двома моторами і багатошаровими жіроулавлівающие фільтри. Вбудовувані витяжки не набагато дорожче підвісних.

  • Камінні (купольні)

Їх монтують не стіну до стелі над плитою або варильної поверхнею. Камінними їх називають за купольну форму, яка нагадує димар каміна. Вони бувають трьох типів: металеві зі склом, суцільнометалеві, класичні під дерево або оброблені натуральним деревом. Дизайн різноплановий, форма може бути дуже креативною, наприклад, витяжки хай-тек

Функціональні особливості приладу ↑

Сучасні витяжки здатні видалити до 96% запахів і забруднень повітря, які лишаються після приготування їжі. Особливо необхідні для кухонь-їдалень і кухонь, які об’єднані з житловою кімнатою. У таких випадках важливо, щоб витяжка не тільки мала високу продуктивність, але і достатньо тихо працювала.

Роботу приладу можна оцінити як «дуже тиху», якщо шум, який створюється мотором і потоком повітря, порівнянний з пошепки (до 35 децибел). Якщо шум можна порівняти з розмовою на відстані 10 м (до 45 децибел), роботу витяжки можна назвати тихою. Якщо ваша кухня ізольована (не поєднана з кімнатою або їдальні), вам може не завдати незручностей витяжка, рівень шуму якої близько 50 децибел (можна порівняти з неголосним розмовою на відстані 3 м). Такий рівень шуму оцінюється як «нормальний». Не рекомендується купувати витяжки, рівень шуму яких перевищує 50 децибел. Наприклад, на шум 70 децибел взагалі неможливо не звертати уваги: він порівняємо з гучним розмовою на відстані близько 5 м.

Оцініть також і матеріал корпусу. Це може бути пластик, емальована сталь, нержавіюча сталь, загартоване скло, алюміній. У співвідношенні ціна/якість найбільш привабливий оброблений алюміній. Матова поверхня цього матеріалу добре поєднується з багатьма видами кухонного обладнання. На алюмінієвому корпусі не видно відбитки пальців, він не схильний до корозії і дуже легко миється. Корпус з нержавіючої сталі в поєднанні з загартованим склом виглядає досить стильно. Є дуже дорогі моделі, які виготовляють за індивідуальним замовленням з урахуванням побажань клієнта.

Смотрите также

Як правильно вибрати мультиварку: яку модель краще купити

Мультиварка – це останній хіт кухонної техніки. Він ще тільки набирає популярності, але багато господинь …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *