Главная / Побутова техніка / Як посудомийною машиною (фото)

Як посудомийною машиною (фото)

Реклама

Отже, ви купили машину і готові вперше довірити їй миття посуду, а може, ви давно нею користуєтеся, але іноді буваєте незадоволені результатом? Всілякі форуми рясніють питаннями про те, що робити, якщо посудомийна машина (далі будемо іноді називати ПММ — для стислості) працює погано – не відмиває посуд або залишає на ній білі розводи. У більшості випадків проблема виявляється зовсім не в пристрої, а в неправильному використанні. У чому ж полягає коректна експлуатація посудомийних машин?

Вибираємо миючі засоби для машини

Спочатку давайте розберемося в питанні вибору миючих засобів, адже вони можуть зіпсувати, так і значно поліпшити роботу ПММ. Існує ціла група детергентів, які потрібні в різний час, в різних цілях і в різних дозах.

Ось цей список:

  1. Сіль — дозволяє пом’якшити жорстку воду, розчиняти кальцій, тим самим запобігати покриття самої машини зсередини і посуду вапняним нальотом. Як часто засипати сіль в посудомийну машину? Це залежить від частоти її експлуатації і жорсткості води, яка у всіх регіонах буває різна. Орієнтуватися потрібно на індикатор солі на панелі управління: якщо він горить, значить пора заправити вашу помічницю. Сіль продається у пачці вагою 1 кг, в середньому 1 уп. вистачає на півроку.
  2. Порошок, гель, таблетки – це власне засоби для миття. Звичайно, без них не обійтися, але іноді ними не можна користуватися, наприклад, в режимі полоскання, коли посуд потрібно тільки освіжити. А ще без засобів можна помити … овочі. Наприклад, картоплю.
  3. Ополіскувач – він ароматизує посуд, перешкоджає утворенню розлучень і допомагає повністю висушувати посуд.
  4. Знежирювачах – не дозволяє частинкам жиру осідати на деталях машини.
  5. Антінакіпь — якісно видаляє вапняний наліт, продовжуючи термін служби техніки. Використовується не постійно, а приблизно раз у квартал.

А тепер докладніше про деякі нюанси.


Кожним з перерахованих детергентів потрібно користуватися правильно, чітко дозувати і застосовувати згідно з інструкцією.

Необхідна кількість солі можна визначити трьома способами:

  • Заміряти вручну жорсткість води та отримані дані занести в запам’ятовуючий пристрій;
  • Уточнити відомості у місцевому водоканалі, і занести їх в пам’ять машини;
  • Машини з автоматичним датчиком самі оцінюють жорсткість при кожному заборі води і згідно з цими відомостями беруть потрібну кількість солі.

Сіль заправляється в іонообмінник з допомогою воронки, яка додається в комплекті.

  • Перед першим запуском, всередину наливається вода, а після – насипається велику кількість солі (1000 гр.). Надалі тільки досипають детергент, а воду не добавляють;
  • Ні в якому разі не користуйтеся кухонною сіллю!

Майже всі сучасні моделі оснащені датчиком, що вказує на необхідність заправки іонообмінника. Витрата солі залежить не від числа циклів миття, а від витрати води, витраченого за програму, в літрах.

Що стосується миючих засобів, то тут треба мати на увазі, що витрата порошку також контролюється спеціальними датчиками (якщо в машині передбачена ця функція). Якщо ж її немає, то вам доведеться завантажувати порошок «на око», дотримуючись інструкції виробника.


  • Порошок можна засипати тільки в сухий лоток;
  • Порошок ефективніше таблеток, так як краще розчиняється, підходить для коротких програм, крім того, він більш економічно витрачається, так як кількість порошку ви можете контролювати самі.

Що ж стосується таблеток, то вони допоможуть мити посуд тільки при встановленні тривалих циклів, так як в коротких програмах вони не встигають розчинятися. Крім того, кожен різновид таблеток розрахована на певні показники жорсткості води. Деякі виробники вказують, що при застосуванні таблеток значення жорсткості води у програмі повинні бути знижені. Таблетки типу «3 в 1», «4 в 1» і т. д. складаються з декількох різнокольорових шарів, кожен з яких виконує свою функцію: миття, пом’якшувача води, ополіскувача і т. д.

До речі про ополіскувачі. Як ми вже говорили, він потрібен для кристального блиску і кращої сушіння. Витрачається він також дозатору, тобто заливати рідину потрібно до самого краю, але з допомогою регулятора ви можете самі визначити витрату засоби для кожної мийки.

  • Майте на увазі, що із-за неправильної пропорції ополіскувача і солі на посуді з’являться плями.
  • Спочатку спробуйте помити посуд з ополіскувачем на значенні 4;
  • Якщо посуд залишається вологою, то збільште дозу засобу;
  • Якщо посуд добре висушується, але з’являються плями, зменшіть рівень ополіскувача;
  • В принципі, ополіскувач не обов’язкова для використання, на відміну від солі і засобів миття.

Правильно завантажуємо посуд

Із засобами розібралися, приступимо до завантаження. Неякісне миття – це в 85% випадків ознака того, що посуд у неї склали неправильно, а зовсім не сигнал про проблеми з посудомийкою.

Як правильно завантажувати посуд?

  1. Очищаємо посуд від залишків їжі;
  2. Складаємо посуд щільно і компактно, але так, щоб вона не заважала обертанню коромисел-зрошувачів, відкриття диспенсера, вільному проходженню і стікання води. У багатьох ПММ секції можна переставляти, щоб вмістити вази і противени;

  1. Засипаємо порошок або кладемо таблетку, якщо потрібно – додаємо ополіскувач та сіль;
  2. Вибираємо відповідну програму, запускаємо. Якщо щось забули покласти, можна відкрити дверцята і доповісти посуд, машина відновить роботу через кілька секунд.
  • Келихи, посуд з крихкого скла розміщують вгорі. Важливо, щоб вона не стосувалася стінок. А ось посуд з найбільшими забрудненнями поміщають вниз, адже тут самі сильні водяні струмені;
  • Правильно завантажувати посудомийну машину повністю, і тільки потім проводити включення;
  • Ви можете помістити невелику партію посуду після обіду в лоток і закрити кришку – так начиння не засохне, чекаючи наступної партії. А краще виберіть режим половинного завантаження;
  • Найбільш забруднені поверхні повинні розгортатися вниз, так що миски, каструлі та інше перевертають догори дном.

  • А для дрібної начиння типу ножів і ложок є спеціальні лотки, які потрібно використовувати. Виделки і ложки краще чергувати, а ніж класти лезами вгору. Тільки після того, як ви правильно розташували посуд, можна виробляти включення машини.

Не забувайте, що техніка миє посуд гарячою водою, так що не дозволяється в неї поміщати:


  • Прилади зі сталевими елементами, які можуть поржавіти;
  • Посуд зі вставками деревини, перламутру, елементами з олова або міді;
  • Чашки з малюнками або покриттям, яке не відрізняється термічною міцністю;
  • Склеєні предмети;
  • Старовинний посуд;
  • Пластмасові елементи, на яких немає відповідної маркування про допуск;
  • Губки і кухонні рушники;
  • Кришталь мити можна, але обережно, так як з часом він може помутніти.

Вибираємо потрібну програму

Мити посуд в посудомийці можна з використанням різних програм. Інструкція, прикладена до вашої помічниці, описує весь набір можливостей і функцій, з нею обов’язково потрібно ознайомитися.

  • В більшості випадків добрий результат забезпечується при використанні стандартної програми (економ або еко). Якщо посуд дуже забруднена, то використовується режим інтенсивної мийки – він добре відмиває, але по максимуму витрачає електроенергію і воду, тому краще запускати ПММ вночі.
  • Делікатний режим призначений для того, щоб мити особливо тендітну посуд – наприклад, кришталеві келихи або фужери. Делікатний режим передбачає в машині вбудований теплообмінник, що допомагає піднімати температуру води при першому полосканні.
  • У разі, коли ви збираєте в посудомийці абсолютно різний посуд, також варто включати щадний режим.
  • Машина буде мити посуд 1,5 години або 1 годину в стандартній програмі. Після завершення циклу посуд буде гарячою, так що перш ніж відкривати дверцята, почекайте ще чверть години.
  • Щоб не допустити патьоків, спочатку звільняється нижній відсік, а слідом – верхній.
  • Є й інші правила. Так, після кожної мийки слід очищати фільтри. А для догляду за зовнішніми поверхнями використовують вологі губки. Також потрібно періодично очищати сопла крильчатки, не допускаючи їх засмічення і очищати саму машину від накипу, якщо вона все-таки утворилася.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:102 середня оцінка: 4,72 з 5)


Завантаження…

Читайте також:

  • Капітальна чищення посудомийної машини за 7 кроків
  • Як вибрати посудомийну машину — готуємося до покупки
  • Поширені габарити посудомийних машин
  • Зламалася посудомийка – можна полагодити самостійно?
  • Правила установки і підключення посудомийної машини
  • Гід по вибору заглибного блендера і стаціонарного типу

Смотрите также

Як вибрати хлібопічку — 12 порад для покупця

Зміст Поради щодо вибору хлібопічки Реклама Хлібопічка бере на себе всю роботу по замішуванню, выстаиванию …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *