Главная / Вибір меблів / Висота барной стійки на кухні: комфортні габарити + фото приклади

Висота барной стійки на кухні: комфортні габарити + фото приклади

Уже став звичним актуальний дизайнерський хід – обладнати бар-стійку в просторій квартирі-студії або в будинку з їдальнею. Малогабаритні кухні від такого рішення виграють не менше. Громіздкий обідній стіл замінюється більш компактною конструкцією. Її зручність забезпечують відмінні ергономічні показники (висота барной стійки, стандарт габаритів стільців), розраховані грамотними дизайнерами. Таку меблі в якісному виконанні можна замовити в спеціалізованій фірмі. Майстровиті домашні умільці нерідко самі беруться за створення трендового предмета інтер’єру. У будь-якому випадку більше знати про цю сучасної деталі домашньої обстановки буде корисно.

Зміст

Що собою являє домашня барна стійка ↑

У домашньому інтер’єрі так зараз прийнято називати всяку подовжену стільницю, не встановлену на класичні ніжки. Комплект з нею майже завжди складають стільці відповідного дизайну. Їх особливість полягає в зменшеному розмірі сидіння і наявності підніжки. Найчастіше висота барного стільця більше, ніж звичайного, але ця відмінність не обов’язково.

Тут можна зручно і швидко перекусити, коли немає потреби накривати стіл для кількох персон:

Бар-стійка може бути незалежним елементом домашньої обстановки або входити в комплектацію готового кухонного гарнітура. Вважається кращим варіант самостійного виробу. При його проектуванні з’являється можливість врахувати архітектурні особливості приміщення і особливі побажання власників. Зазвичай вибирають середню висоту барної стійки на кухні (стандарт – 1,10-1,15 м). Її знижують приблизно до рівня інших робочих поверхонь. Але допускається піднімати стільницю до 1,35 м над рівнем підлоги. Так зазвичай надходять, якщо варіант дизайну передбачає основний акцент саме на піднесену деталь інтер’єру.

Ця вишукана складова меблювання добре виглядає як на окремій кухні, так і в поєднанні їдальні-вітальні. Відмінно допомагає зонувати простір, відокремлюючи в єдиному приміщенні ділянки різного функціонального призначення. Наприклад, дозволяє відокремити кухню від зони відпочинку або розмежувати місця приготування і прийому їжі, напоїв.

Відмінний спосіб відокремити кухонну зону від їдальні, не захаращуючи простір зайвими деталями:

Який тип і модель вибрати ↑

При підборі меблів зазвичай розглядають її функціональність, практичність та актуальність в певному інтер’єрі. Важливо визначитися з висотою бар-стійки, її шириною, формою і зовнішнім виглядом. Дизайнери зазвичай пропонують вибір з наступних типів:

  1. Острівна модель – окремо встановлена на опорах стільниця, часто буває ускладненою конструкцією з додатково вбудованими комунікаціями (мийкою, плитою).
  2. Вбудована частина меблевого гарнітура.
  3. Стільниця, прикріплена одним з торців до стіни.
  4. Стійка-перегородка, зонирующая приміщення.
  5. Комбінований тип зі змонтованими на різних рівнях частинами (нижня служить робочим місцем, а верхня – декоративним елементом).

Кухонний підвіконня, задіяний як місце для подачі напоїв:

Матеріали для створення робочої поверхні різноманітні: масив дерева різних порід, ламінат, пластик, скло, натуральний або полімерний камінь, метал, плитка та інше. Нерідко композиція доповнюється декоративної дахом-карнизом для автономної підсвічування зони бару. Може монтуватися спеціальна рейлинговая система для підвішування келихів або чашок.

Раціональне використання простору – кухонне начиння можна зберігати в ящиках під декоративною поверхнею

Барні стійки на кухні оформляють у варіанті відкритого або закритого дизайну. У першому випадку полегшена конструкція. Вона складається тільки з стільниці і однієї або декількох опор. Другий варіант припускає, що знизу розміщуються шафи або полиці (забезпечені дверцятами або відкриті). Так економиться місце для зберігання начиння і кулінарних приладдя, але зовнішній вигляд виробу істотно збільшується.

Габарити типових барних стійок ↑

Від типу приміщення залежить, який варіант бар-стійки там доречно розмістити. Одні конструкції ідеально підходять для просторих кімнат. Інші більш зручні для маленьких площ.

Класична (однорівневий) ↑

Виглядає такий виріб престижно і нагадує справжню меблювання питних закладів. Являє собою подовжену стільницю, закріплену на консолях. Зазвичай в цьому випадку вибирається середня висота столу, стандарт від 1,1 м до 1,15 м. Довжину кришки розраховують, виділяючи по 0,5-0,6 м на кожну людину. Виграшним доповненням служать високі табурети або стільці з комфортними підніжками. Іноді використовують навіть більш зручні полукресла, у тому числі з підлокітниками.

Міні-стійка ↑

Зручне рішення для малогабаритних кухонь. Зазвичай конструкція встановлюється на високих декоративних опорах. З одного боку її підтримує ніжка, а з іншого вона кріпиться до стіни. У цьому випадку найбільш комфортна висота барной стійки – в межах 0,9 м. Її можна використовувати як обробного або обіднього столика. Сидіння стільців – не вище 0,6 м.

Поєднана з обіднім столом ↑

Така конструкція може бути однорівневою. Тоді вона схожа на міні-стійку. В іншому варіанті комбінуються два рівня. Верхня поверхня служить для подачі напоїв, а нижня – для прийняття їжі. Є можливість заощадити простір для бару, не відмовляючись від невисокого обіднього столика. Тут висота стільця барного місця не повинна бути більшою, ніж столового. Можна вибрати моделі з регульованим підйомом сидіння.

Острів ↑

Вдалий вибір для просторих приміщень, коли акцентний елемент меблів виноситься в центр кімнати. Острів-стійка може застосовуватися в великих кухнях-студіях, щоб приховати з боку вітальні мийку і варильну плиту. Процес приготування їжі та напоїв буде не видно сидить, для їх огляду відкриється тільки розкіш місця для бару.

З комбінованими (рівні) стільницями ↑

Їх поверхні розташовуються на відстані один від одного. Верхній рівень призначений для подачі напоїв. Нижче знаходиться модульний елемент меблів, який виконує функцію робочого місця для приготування їжі. Замінює стіл для кухні барна стійка підійде для великого суміщеного приміщення. Вона відмінно справляється із завданням просторового зонування.

Що варто врахувати при розрахунку габаритів ↑

Розміри меблевих виробів не вибираються довільно. Всі величини ретельно прораховуються фахівцями, виходячи з анатомічних особливостей людини. Для місць громадського харчування стандартизація дуже важлива, там параметри меблів суворо регламентуються. А в побуті потрібно орієнтуватися на комфорт конкретної сім’ї. Чітка державна стандартизація у випадку з бар-стійками документально не передбачена. Є загальноприйняті габарити, засновані на зручність використання даного предмету меблів. Враховується:

  • поза сидячих людей (гостей або домочадців);
  • середній зріст бармена;
  • особливості роботи, що виконується стоячи.

При масовому виробництві часто використовується такий стандарт: висота барной стійки -105 см; довжина – 120 см; ширина – 55 див. Але можна підібрати і іншу габаритну комбінацію, якщо це необхідно з міркувань дизайну. Випускаються фабричні вироби, у яких висотність варіюється в межах 110-130 см (з кроком 5 або 10 см). Класичну стільницю піднімають над підлогою на 115 см. А комбіновану – лише на 90 див.

Приклад ескізного креслення з зазначенням лінійних розмірів

Є спосіб розрахувати вироби, які входять у комплекти кухонних гарнітурів. Ці стовпчики роблять більш низькими (86; 88; 91 см). При обчисленні підсумовуються наступні типорозміри: цоколь меблевий типової (10/12/15 см); фасад (72 см); товщина кришки столу (до 4 см).

Вибір відповідних параметрів залежить від габаритів приміщення і від планів використання предмети меблювання. Підсумкові значення можуть збільшитися, якщо буде монтуватися вбудована техніка і комунікації. Іноді передбачається додаткова установка фальшпола, що теж варто враховувати при виборі розмірів усієї конструкції.

Відповідність загальній стилістиці інтер’єру ↑

Зону для бару можна оформити в будь-якому стилі – від класичного до хай-тека або авангарду. Успіх залежить від вдалого вибору матеріалів і фурнітури, а також від професіоналізму дизайнера. Розміри конструкції підбираються такі, щоб її було зручно експлуатувати. Але і гармонійність інтер’єру не повинна порушуватися. Безглуздо гнатися за великими формами, якщо кухонного простору і так мало. Серед оздоблення просторої кімнати не варто розміщувати скромну міні-стоечку, вона там загубиться. Модна деталь обстановки повинна бути помітною і привертати увагу. Звичайно, не за рахунок невдало підібраного висоти.

Дуже важливо, яким буде основне призначення бар-стійки. Якщо планується нечасто її задіяти при зустрічі гостей, нема чого турбуватися про функціональності. А ось при щоденному використанні для прийому їжі доведеться ретельно продумати всі нюанси: починаючи з габаритів конструкції моделі, закінчуючи придбанням найбільш комфортабельних стільців.

Не всі меблеві салони або фабрики пропонують домашні бар-стійки в масовому продажі. Але легко можна знайти фірму, що приймає індивідуальні замовлення. Якщо проектування доручена кваліфікованого дизайнера, можна буде попередньо вибрати потрібний варіант із декількох запропонованих. Фахівець проконсультує щодо розмірів, розповість про матеріали, допоможе визначитися з вибором.

Відео: добірка стильних рішень ↑

Смотрите также

Кухонний підлоговий шафа: види конструкцій і вибір матеріалів для гарнітура

При плануванні простору кухні особливу увагу приділяють нижнього ряду гарнітура. Якщо у навісних шафах зберігають …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *