Главная / Вибір меблів / Планування кухні – 80 фото, огляд 6 варіантів, 10 правил

Планування кухні – 80 фото, огляд 6 варіантів, 10 правил

Реклама

Планування кухні — це більше, ніж просто схема розстановки меблів і техніки. Це проект значної частини життя домочадців, тому підходити до її розробки потрібно з усією відповідальністю. Наш гід по плануванню, а також добірка 80 наочних фото-прикладів допоможуть вам прийняти правильні рішення і продумати план кухні максимально ефективно.

10 правил планування кухні

Перш ніж приступати до створення плану майбутньої кухні, слід ознайомитися з базовими правилами ергономіки і техніки безпеки, стандартами розмірів меблів і перевіреними дизайн-прийомами.

  1. Головне правило, на яку слід спиратися при плануванні кухні — це правило так званого робочого трикутника. Згідно йому, мийка, плита і холодильник повинні розташовуватися не лінійно, а по трикутної схемою. Важливо, щоб робітники точки перебували поруч один з одним на відстані не більше 180 см. Так кухонний сценарій вийде найбільш злагодженим: спочатку ви дістаєте продукти з холодильника, потім несете їх до мийки, щоб вимити, далі інгредієнти ріжуться/змішуються і, нарешті, відправляються на плиту.

Зайві перебіжки, витрати часу і сил при дотриманні правила робочого трикутника зводяться до мінімуму

  1. Планування кухні починається з визначення місця мийки – вона повинна розташовуватися в межах 2,5 м від стояка. Звичайно, мийку можна переставити і далі 2,5 м, наприклад, до вікна, однак у міській квартирі для цього потрібно як мінімум нахил труби подачі води, а як максимум — установка насоса. Якщо ж ви плануєте кухню в приватному будинку, то краще всього розмістити мийку біля вікна – так і кулінару приємніше, і добре для економії електроенергії. Поруч з мийкою поставте посудомийну та/або пральну машину. Як правило, ПММ ставлять зліва від мийки, якщо її користувач правша, і праворуч від мийки – якщо лівша.
  2. Наступна точка на плані – плита. Вона повинна розташовуватися на відстані 40-180 см від миття і, звичайно, ближче до вентиляційного отвору і газопроводу, якщо він є. У проміжок між мийкою і плитою можна вписати основну робочу поверхню, де ви будете різати і змішувати продукти. Добре, якщо її довжина складе 90 см – це і не мало, і не занадто багато. По іншу сторону від плити так само повинен бути вільний проміжок шириною не менше 40 см – це потрібно по техніці безпеки.

  • Важливо! Розміщувати плиту біля вікна на відстані менше 40 см не безпечно і просто не практично.
  1. Мінімальна ширина проходів на кухні повинна становити близько 120 див. В такий «пішохідній зоні» домочадці зможуть пересуватися, не заважаючи кулінару готувати, діставати продукти з шафок і холодильника, завантажувати посудомийку. Якщо кухня прохідна, як це часто буває в приватних будинках, то прохід варто збільшити до 130-150 див. В дуже маленьких і непрохідних кухнях допустимі 1-метрові проходи.

Планування прохідний кухні в приватному будинку

  1. Холодильник зручніше розміщувати ближче до миття, ніж до плити. Також його можна вмонтувати в блок поряд з духовкою і мікрохвильовою піччю. При гострій нестачі місця холодильник можна просто винести за межі кухні, скажімо, у вітальню чи передпокій.

Планування маленької кухні без холодильника

  1. При плануванні кухні пам’ятайте, що виступи майже завжди можна «обійти» неглибокими шафами, а ніші пристосувати під зберігання речей.

При необхідності можна перенести дверні прорізи, трохи зрушити їх чи розширити/звузити. До речі, двері можна зняти, переставити або замінити розкладний/розсувний конструкцією.


На газифікованою кухні знімати двері не можна, зате її можна замінити розкладний/розсувними дверима. Можна поступити простіше – просто переставити петлі, щоб двері відкривалися назовні

  1. Найзручніше малювати варіанти планувань гарнітура в спеціальних програмах. Наприклад, підійдуть прості і безкоштовні планувальники начебто Planner5D, SketchUP Pro або онлайн конструктор ІКЕА.
  2. Щоб чіткіше уявити, підійде розроблена вами планування для вашої кухні, крейдою накресліть на підлозі і стінах меблі і техніку в натуральну величину. Так ви зможете побачити помилки в плані, дозволити сумніви або придумати нові ідеї.
  3. Майте на увазі, що виграти додаткове місце при плануванні маленькій кухні можна за рахунок зменшеної техніки: холодильники шириною 55 см, посудомийна машина шириною 45 см, а також пральної машини зменшеною глибини в 35 див.

  1. Планування кухні повинна враховувати розміри їдальні зони, точніше правила ергономіки:
  • Ширина посадкового місця повинна становити не менше 60 см, а глибина — не менше 40 см;
  • Від краю столу до стіни/меблів має бути вільний простір для стільця довжиною 80 см;
  • Стандартний стілець має ширину 50 см і глибину 40-43 см, стілець з підлокітниками має велику ширину – близько 70 див.

Дивіться також: Топ-10 виробників кухонь за версією KitchenDecorium.ru

Типи планувань

Існує 6 типів планувань кухні:

  • Лінійна (однорядна);
  • Г-подібна (кутова);
  • П-подібна;
  • Дворядна (паралельна);
  • Острівна;
  • Півострівна.

Давайте розглянемо кожен з типів докладніше.

Лінійна схема

Плюси: Лінійне планування гарнітура – найкомпактніша, універсальна і, до того ж, проста у проектуванні хоча б за рахунок відсутності кутів — а тому і варто пряма кухня трохи дешевше.

Мінуси: Цей варіант планування самий незручний, оскільки порушує правило «робочого трикутника».

Ідеальна для: дуже маленьких і вузьких кухонь (шириною до 2 м), прохідних кухонь, кухонь-студій і кухонь-передпокоїв. Також лінійне планування підійде тим, хто рідко і мало готує.

Лінійна кухня в перепланованої хрущовці

Планування дуже маленької кухні

Поради по плануванню:

  • Щоб зменшити незручність прямий кухні, потрібно постаратися спланувати його так, щоб мийка опинилася в центрі між плитою і холодильником.
  • Щоб збільшити число місць зберігання, варто розтягнути лінійний гарнітур до стелі.
  • Часто пряму кухню можна перетворити в кутову, якщо об’єднати стіна з підвіконням і влаштувавши в ньому мийку або робочу поверхню, як показано на наступних фото-прикладах.

Докладніше дивіться у матеріалі: Все про планування прямий (лінійної, однорядною) кухні

Г-подібна схема

Плюси: Цей варіант планування всім хороший — він зручний, універсальний, компактний і, в той же час, місткий за рахунок задіяного кута. Кутова кухня дозволяє поставити у центрі приміщення обідній стіл.

Мінуси: Г-подібний стіна дещо складніше і дорожче проектувати, адже кутовий модуль вимагає оснащення додаткової фурнітурою – каруселлю, висувний кошиком або етажеркою. Якщо залишити кут без додаткового оснащення, користуватися ним буде незручно.

Ідеальна для: Прямокутних кухонь, невеликих та середніх приміщень.

  • Фото кухні з Г-подібною плануванням

Поради по плануванню:

  • У кут зручно вбудовувати мийку або плиту, особливо якщо зробити кут не прямим, а скошеним.
  • Скошеної можна зробити одну з боковин гарнітура (див. фото). Наприклад, ту, що розташована біля входу — так входити в кухню стане комфортніше.

Детальніше: Як спланувати ідеальну кутову кухню

Ось ще кілька фото маленьких кухонь з кутовою плануванням.


Дворядна схема

Плюси: Стіна в дві лінії дозволяє створити зручний «робочий трикутник» і ефективно задіяти дві стіни вузького/витягнутого приміщення.

Мінуси: Цей варіант планування зручний тільки за умови не занадто широкого й не надто вузького проходу — шириною 120-150 див. Другий недолік – менша безпека порівняно з іншими типами планувань, особливо якщо кухня прохідна. Крім того, дворядний стіна може створити відчуття тісноти.

Ідеальна для: Витягнутих і вузьких кухонь (шириною від 2,2 м), прохідних приміщень і утилітарних кухонь, в яких немає їдальні зони.

Поради по плануванню:

  • Зручніше, а головне безпечніше, спланувати кухню так, щоб мийка і плита розташовувалися в одному ряду, а холодильник – в іншому.

  • Один з рядів краще робити коротше іншого, тоді вийде викроїти місце для обіднього столу.
  • В квадратної кухні дворядна планування теж можлива, в цьому випадку обідній стіл розміщують у центрі, наприклад, так, як показано на наступному фото.

Нижче представлені інші фото інтер’єрів кухонь з паралельною плануванням.

Детальніше: Як облаштувати дворядну кухню-камбуз

П-образна схема

Плюси: Це самий зручний варіант планування, коли все необхідне знаходиться буквально під рукою кулінара. За рахунок задіяння трьох стін і кутів П-образна кухня дуже містка.

Мінуси: П-подібний стіна найбільш громіздкий і найчастіше вимагає великої площі.

Ідеальна для: Особливо підходить для квадратних приміщень (шириною від 2,2 м), і кухонь суто утилітарного призначення, а також для кухонь, в яких часто і багато готують.

  • П-подібне планування кухні в будинку

Поради по плануванню:

  • П-подібне планування можлива навіть на маленькій кухні в хрущовці, достатньо лише задіяти підвіконня.

П-подібне планування маленької кухні

  • Плануючи П-подібний стіна, майте на увазі, що прохід менше 100 см і більше 180 см зробить простір незручним.

  • Щоб візуально полегшити інтер’єр П-подібної кухні, залиште одну-дві стіни без навісних шаф.

Детальніше: Як облаштувати П-подібну кухню

Острівна

Плюси: Острів зробить кухню будь планування зручніше і функціональніша. Також острів може зручно розділити простір, скажімо, на вітальню і кухонну або на робочу і столову зону.

Мінуси: Навіть маленький острівець можливий лише на великій кухні площею 18 кв. м.

Ідеальна для: Просторих кухонь і кухонь, об’єднаних з вітальні/їдальні.

Фото планування кухні з міні-островом

  • Острівне планування кухні-вітальні в сталінці


Поради по плануванню:

  • Форма острова повинна відповідати формі приміщення.
  • Важливо, щоб навколо столу-острови були проходи шириною не менше 1 метра.
  • Добре, якщо мийка буде розташована навпроти острова або зовсім в самому острові.
  • Вбудувати в острів варильну поверхню легше, ніж мийку.

Детальніше Кухня з островом – всі особливості планування та дизайну

Півострівна

Плюси: Півострів так само дозволяє зробити кухню зручніше і функціональніша, розділити простір на зони. Однак на відміну від острова він компактніший (за рахунок упирається в стіну/меблі одного з торців).

Мінуси: Все-таки «з’їдає» чимало вільного простору.

Ідеальна для: Середніх і великих кухонь, кухонь-студій і кухонь, об’єднаних з вітальні/їдальні.

Планування маленької кухні з півостровом

  • Півострів з вбудованою посудомийкою

Вбудований півострів з плитою

Поради по плануванню:

  • З одного боку півострова зручно облаштувати барну стійку. Для тих, хто веде мобільний спосіб життя, такий півострів-стійка може замінити повнорозмірний обідній стіл.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:13 середня оцінка: 4,92 з 5)


Завантаження…

Читайте також:

  • Дизайн кухні 5 кв. метрів від ремонту до декору
  • 10 порад з облаштування кухні площею 9 кв. метрів
  • Дизайн і ремонт маленької кухні в хрущовці — 13 випробуваних рішень
  • Все про дизайн маленької кухні – 16 супер-прийомів і 70 фото
  • Дизайн кухні 8 кв. м за сім кроків

Смотрите также

Все про острів на кухні – від дизайну до планування (фото)

Зміст На якій площі і як можна розмістити острів? У чому переваги острови Що потрібно …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *