Главная / Вибір меблів / Дизайн кухонного гарнітура: 50 фото і 10 етапів вибору і проектування

Дизайн кухонного гарнітура: 50 фото і 10 етапів вибору і проектування

Реклама

Покупка нової кухні – це супер-відповідальна подія, що вимагає ґрунтовної підготовки. Адже термін її служби може скласти 10-20 років і те, якою вона буде, певною мірою вплине навіть на спосіб і якість життя сім’ї. У цьому матеріалі ми розповімо, як правильно вибрати кухонний гарнітур, у форматі поетапного гіда з підбіркою фото для натхнення.

10 етапів вибору і дизайну кухонного гарнітура

Етап 1. Визначення потреб і вимог

Перш ніж приступати до планування гарнітура, подумайте, що саме вам від нього потрібно. Наприклад, якщо ви часто влаштовуєте домашні свята і вечірки, тоді варто передбачити на кухні місце для зберігання сервізу і міні-бар. Обожнюєте піч? Відзначте для себе, що в майбутньому гарнітурі повинно знайтися місце для всіляких форм, форм і хлібопічки.

Підказка

Буде здорово, якщо ви складете список потрібної техніки, габаритної начиння і посуду, а також особливостей начебто полиці для кулінарних книг, бутылочницы, модуля для зберігання совка і віника і іншого.

Етап 2. Шукаємо ідеї, визначаємося з кольором і стилем

Не нехтуйте етапом пошуку ідей, адже він має велике практичне значення — чим ретельніше ви обміркуєте деталі майбутнього гарнітура, тим менше у вас буде шансів помилитися та втратити можливості. Просто перегляньте картинки в інтернеті (наприклад, на нашому сайті :)) і візьміть на замітку вдалі рішення щодо:


  • Комплектації модулів;
  • Розташування «робочого трикутника»: плити/духовки, мийки й холодильника;
  • Розташування побутової техніки – вбудовуваної і стаціонарної, дрібної і крупної;
  • Матеріалів і дизайну фасадів (форми, стилі, поєднання кольорів і текстур);
  • Матеріалів і дизайну стільниць та фартухів;
  • Дизайну фурнітури;
  • Меблевої підсвічування;
  • Розташування обідньої зони щодо самої шафи.

Етап 3. Планування дизайну кухонного гарнітура

Дизайн кухонного гарнітура залежить переважно від його фасадів, ніж від каркаса, якого практично не видно. Якими ж вони повинні бути? Ось кілька ключових порад щодо вибору їх кольору:

  • Якщо кухня маленька, зробіть ставку на світлі тони (найкраще білий) і, можливо, глянсове покриття. Тоді фасади кухні будуть відбивати світло, і стіна буде здаватися набагато менш громіздким.

Білий кухонний гарнітур на маленькій кухні в однокімнатній хрущовці

  • Також колір фасадів можна підібрати в тон стін — тоді стіна ніби «розчиниться» у них.
  • Якщо вікна вашої кухні виходять на південь або південний захід, то ви можете вибрати практично будь-який колір фасадів, а особливо гарні будуть холодні відтінки – блакитний, синій, бірюзовий. Але якщо світла не вистачає, то замінити сонце допоможуть фасади теплих відтінків – бежеві, жовті, червоні, рожеві, бузкові та інші.
  • Хочете проводити якомога менше часу за прибиранням кухні? Тоді остерігайтеся темних кольорів (в тому числі у виборі фартуха і стільниці), і особливо в поєднанні з глянцем. Немає нічого більш важкого, як прати відбитки пальців, витирати дрібні крихти і краплі води з темних поверхонь.

Тепер поговоримо про стилі кухонних меблів. Умовно кухонні гарнітури можна розділити на класичні і сучасні.

  • Класичні гарнітури підходять, звичайно ж, до традиційних інтер’єрів, починаючи від «палацових» і закінчуючи «сільськими» (прованс, кантрі тощо). Головна їх особливість – це фільончасті фасади з дерева (або імітації під дерево). В іншому вони можуть сильно відрізнятися – прикрашатися карнизами, різьбленням, патиною, скляними вставками, вітражами та ін.

Стіна з фільонками, декором і карнизом в стилі ар-деко на кухні в хрущовці

Кухонний гарнітур в сільському стилі

Вибираючи класичні фасади, пам’ятайте, що дуже ошатні фасади ризикують перевантажити інтер’єр і ускладнити прибирання. Для маленьких кухонь гарнітури з декоративними елементами і зовсім протипоказані, фільонок і скляних вставок буде цілком достатньо.

  • Дизайн кухонного гарнітура для маленької кухні в класичному стилі
  • Сучасні гарнітури, як правило, суцільні і часто навіть без ручок (з натискним механізмом). Свою лаконічність вони можуть компенсувати кольором або незвичайною текстурою, наприклад, глянсовою, матовою, сатиновою поверхнею, обробкою екзотичним деревом, фотодруком та ін. За рахунок своєї гладкості вони легше в догляді і менше «дроблять» простір, що добре для маленьких кухонь.

Етап 4. Виміри приміщення

Перед тим, як спроектувати стіна, потрібно виміряти і позначити на плані:

  • Довжину і ширину приміщення;
  • Висоту стін від підлоги до стелі;
  • Відстань між стінами;
  • Відстань від кутів до дверей;
  • Двері та вікна, а також відстань від їх країв до підлоги, стелі, кутів. Не забудьте заміряти і запас місця, необхідне для відкривання вікон і дверей;
  • Розміри всіх виступів;
  • Відстань від стіни і від підлоги до витяжного отвору;
  • Розміри і розташування труб, вентиляційних шахт, радіатора, газової колонки, якщо вона є;
  • Розетки і вимикачі. Якщо ви знаходитесь на стадії ремонту, то позначте на плані розташування розеток в даний момент, а також їх бажане розташування і число майбутньої кухні;
  • У випадку, якщо у вас вже є побутова техніка, то потрібно виміряти і її.

Вкрай важливо виміряти всі параметри правильно. Помилка навіть в 0,5 см може доставити вам чимало проблем на етапі складання

Підказка

Перед походом у магазин виміряйте всі параметри самі. Однак рекомендуємо не відмовлятись від послуги штатного замірника, яку вам запропонує продавець вже після складання проекту. Після цих «контрольних замірів, проект ще раз уточнюють, стверджують і тільки потім починають виготовляти вашу майбутню кухню.

Етап 5. Самостійне проектування кухні (попереднє), компонування модулів, розміщення техніки

Ось ми і підійшли до самого відповідального кроку – попереднього проектування гарнітура, на який ви будете орієнтуватися, створюючи вже чистовий варіант проекту разом з дизайнером меблевого салону.

  • Проектування кухонного гарнітура нагадує збірку дитячого конструктора, а деталями цього конструктора є модулі.

Отже, візьміть міліметровий папір або листок в клітинку, а краще скористайтеся простим онлайн планувальником типу Planner5D або SketchUP Pro, накресліть свою кухню з позначенням усіх її особливостей і, нарешті, зберіть «по цеглинці» проект майбутнього гарнітура, слідуючи цим простим радам:

  • Головний принцип, якого треба дотримуватися при компонуванні гарнітура і розстановці техніки: три вершини «робочого трикутника» – зона приготування їжі, зона зберігання продуктів і миття повинні знаходитися в розумній близькості один від одного і утворювати собою умовний трикутник.

Ця схема показує, як правильно спланувати кухонний гарнітур, щоб він вийшов максимально зручним

Існують 6 основних типів планувань кухні:

  1. Лінійна – сама не зручне планування, так як всі робочі точки розміщуються в ряд, а не за принципом трикутника. Зате цей варіант самий компактний і підходить для дуже маленьких кухонь.

  1. Дворядна – підходить для вузьких витягнутих кухонь. Прохід між рядами меблів повинен становити не менше 1 метра.
  1. Г-подібна (кутова) – найбільш універсальний тип планування, так як він компактний, але в той же час зручний і місткий завдяки залученню двох стін і кута.

Підказки

  • Коротка частина гарнітура повинна складати як мінімум 1 метр в довжину. У такий модуль якраз поміститься пральна машина.
  • При бажанні заощадити простір боковину кутової кухні можна зробити вузькою. У такий модуль можна вбудувати вузьку пральну машину або ящики для зберігання овочів/начиння.
  1. П-образна – найбільш зручне планування, але «з’їдає» багато простору і сильно його захаращує. В маленьких кухнях П-подібний стіна можливий за умови встройки підвіконня. Важлива умова – прохід між боковинами кухні повинен становити не менш 1 метра, але і не більш як 180 см, інакше він стане незручним.
  1. Острівна – ще один супер-зручний тип планування, що передбачає наявність виносного модуля, а тому вимагає великої площі приміщення – від 18 м2. Найпростіші столи оснащуються лише барною стійкою і полицями, самі просунуті – мийкою, плитою, міні-баром, духовкою. Острів повинен повторювати форму кухні, а проходи навколо нього повинні становити не менше 1 метра.
  1. Півострівна кухня з модулем, торець якої впирається в стіну або в гарнітур, за рахунок чого планування стає більш компактною.

Більш детально про типи планувань кухонь читайте в спеціалізованих статтях на нашому сайті:

Як спланувати ідеальну кутову кухню.


Як облаштувати П-подібну кухню.

Кухня з островом – всі особливості планування та дизайну.

  • Починати планування кухні слід з зони миття посуду, так як раковина це, як правило, стаціонарна точка. Позначте її у плані. Над мийкою, звичайно, розташується місце зберігання посуду і начиння, а під нею зручно ховати відро для сміття і побутові засоби. Праворуч або ліворуч раковини при необхідності можна вбудувати посудомийну машину.

Підказка

Якщо ви правша, то посудомийку потрібно розмістити зліва, так як лівою рукою ви будете тримати тарілку, а правою очищати посуд від залишків, а потім лівою ж рукою класти її в машину. Для лівшів, відповідно, рекомендується розміщення праворуч.

  • Потім можна визначити місце варильної поверхні/плити. Як правило, вона розміщується недалеко від мийки, вентиляційного отвору і газової труби, якщо вона є. Між мийкою і плитою бажано розмістити зону підготовки продуктів і, отже, зону зберігання начиння і бакалії.

Підказка

Відстань між мийкою і плитою має становити не менше 60 см і не більш як 180 см, інакше кухня вийде не зручною. Тим більше, якщо ви плануєте розмістити в цьому проміжку робочу зону.

  • В ідеалі, по іншу сторону від мийки варто розташувати зону зберігання їстівних припасів і холодильник. Мінімальна відстань від мийки до холодильника повинна становити не менше 40 див.
  • Потім подумайте про місце духовки, мікрохвильові печі, посудомийної і пральної машин. Майте на увазі, що духова шафа може бути розміщений на рівні очей і окремо від варильної панелі, наприклад, поряд з холодильником.

Підказка

Якщо ваша кухня маленька, варто використовувати техніку зменшених габаритів. Наприклад, посудомийку шириною 45 см, варильну панель на 2-3 конфорки, пральну машину глибиною 45 см, вузький холодильник шириною 55 див. допоможе Заощадити місце і багатофункціональна техніка типу духовки-мікрохвильовки. До речі, всі види техніки, які можливо вмонтувати в гарнітур — бажано вбудувати.

Посудомийна машина вузька задовольнить запити сім’ї з 2-3 осіб

Поради:

  • Збільшити кількість місць зберігання можна за рахунок додаткового третього або четвертого ярусу, нехай навіть доходить до стелі. Там можна сховати не тільки рідко використовувану начиння, але і воздуховод.

  • Якщо в будинку є маленькі діти, або якийсь кут шафи незручно виступає в проході, то його можна зробити заокругленим або скошеним як на фото нижче. Про це побажанні потрібно повідомити дизайнеру-проектувальнику.
  • Бажано, щоб висота гарнітура відповідала зростанню самого активного кулінара в будинку. Якщо він невисокий, то варто відмовитися від високого фартуха, підібрати підлогові тумби заввишки 70-85 см і утриматися від дверних доводчиків, піднімають дверцята вгору. Хоч це і зручно для відкриття верхніх шаф, але, щоб закрити їх назад, потрібно скористатися табуреткою. До того ж, з часом така фурнітура розбовтується і перестає тримати дверцята.
  • Збільшити систему зберігання кухні допоможе шафа-пенал або цілий блок з шаф-пеналів (див. фото нижче), в який можна вбудувати НВЧ-піч, духовку, холодильник і висувні ящики для начиння/бакалії.

  • Пам’ятайте, що сьогодні багато виробників меблів можуть зробити все в точності, як в модних дизайнерських журналах, тому позбавтеся від старих шаблонів і сміливо запитуйте консультантів про можливості реалізації нестандартних рішень. Наприклад, в цоколь можна вбудувати висувні ящики як на фото нижче, і навіть підставку для корму вихованця.

Отже, уявлення про вашої майбутньої кухні стало чіткіше. Покажіть ваш план дизайнеру-проектувальника в магазині, щоб він склав проект у спеціальній програмі з урахуванням ваших побажань, можливо, щось підкоригувавши, додавши або забравши зайве.

Етап 6. Вибір матеріалів для фасадів, стільниці, фартуха

Порівняння і вибір матеріалів — це окрема і важлива тема, яка потребує детального розгляду. Рекомендуємо вам вивчити її більш детально, а поки пропонуємо ознайомитися з короткою випискою за матеріалами фасадів, а також стільниці і фартуха.

Фасади

Під «матеріалами кухні» ми найчастіше маємо на увазі матеріали фасадів, так як каркас кухні зазвичай виготовляють з ламінованої ДСП (ЛДСП). Це розумно, адже каркас практично не видно.

Матеріали фронтальний панелей бувають різні, найчастіше це:

  • ДСП ламінована/шпонований;
  • МДФ ламінований/шпонований/покритий лаком або іншими видами обробки;
  • Масив будь-якої деревини (сьогодні повністю дерев’яні фасади – це рідкість, як правило під «дерев’яної кухнею» маються на увазі шпоновані фасади);
  • Скло (частіше всього у вигляді вставок або накладних панелей);
  • Метал (обробці).

Вибирати матеріал фасадів слід виходячи із запланованого вами дизайну гарнітура, бюджету, практичності і зносостійкості.

Самий економний, але не надійний варіант – фасади з ДСП. Найпоширеніший і середній за ціною матеріал фасадів – МДФ. Він практичний і надійний. Шпоновані або дерев’яні дверці – найбільш красиві і дорогі, але не дуже практичні в побуті.

Стільниця

Стільниця повинна бути максимально зносостійкою і в ідеалі — безшовної. Матеріали стільниць бувають наступні:

  • ЛДСП;
  • ДСП з верхнім шаром з деревини;
  • Масив дерева;
  • Керамограніт і літокераміка;
  • Штучний камінь;
  • Природний камінь – мармур, базальт, граніт.

Якщо у компанії, що виготовляє вашу кухню не виявиться придатною стільниці, замовте її окремо в іншій фірмі.

Про всі матеріали стільниць читайте в нашому спеціальному розділі.


Фартух

Матеріали фартухів можуть бути наступні:

  • Керамічна плитка;
  • МДФ;
  • ЛДСП;
  • Мозаїка з різних матеріалів;
  • Дзеркальне покриття.

  • Скло (скинали або триплекс);
  • Пластик;
  • Металеві панелі;
  • Штучний/натуральний камінь;
  • Дерево (в поєднанні із захисним склом, наприклад).

Про всіх матеріалах кухонних фартухів читайте в нашому спеціальному розділі.

Етап 7. Вибір внутрішнього наповнення, фурнітури та аксесуарів

Від наповнення кухонного гарнітура залежить зручність і місткість кухні. Ось кілька корисних порад:

  • Для зручного доступу до вмісту замість шаф з полицями рекомендується використовувати висувні ящики. Так необхідні речі завжди будуть доступні для огляду і легкодоступні. Найбільші скриньки розміщуються в низу кухні і призначаються для зберігання великогабаритних і важкої начиння/припасів.

  • Фасади кухні можуть бути не тільки орними на петлях, але і розсувними на напрямних профілях, з «шторками» з рейок типу жалюзі, а також підйомними на спеціальних доводжувача. Останній варіант – найбільш ненадійний і, до того ж, не універсальний, адже закрити підйомні дверцята зможуть тільки високі люди.
  • Ручки – не обов’язкова частина фасадів, адже їх можна оснастити натискним механізмом і відкривати лише легким натисканням.
  • Щоб кути кухні були задіяні по максимуму, їх рекомендується оснастити висувними системами — кошиками (наприклад, сміття), полицями, етажерками, а також вертяться каруселями.
  • Для того щоб у висувних ящиках завжди був порядок, варто обладнати їх спеціальними роздільниками. Так ви зможете зручно організувати зберігання з відділеннями для кришок, для каструль, для формочок і іншого.
  • Для зберігання столових приладів краще всього підійдуть лотки і роздільники з нержавійки.

Етап 8. Купівля техніки та сантехніки

На етапі планування гарнітура ви вже подумали яка побутова техніка і сантехніка вам потрібна і де приблизно вона буде розташована. Тепер пора подумати про те, як цю техніку купувати:

  • У комплекті з гарнітуром, тобто через меблевий салон — цей спосіб хороший тим, що дозволяє не турбуватися про сумісність розмірів, доставки і якості монтажу техніки/сантехніки. До того ж, компанії часто дають знижку за комплексну покупку. На жаль, вибір моделей буде обмежений.
  • Окремо – техніка набувається до або після замовлення кухні в іншому магазині. При купівлі техніки до замовлення кухні, стіна буде проектуватися під її розміри. При придбанні техніки після замовлення доведеться купувати її самостійно у вже заданих проектом розмірах і доставити додому до моменту складання.

Питання вибору техніки вкрай серйозний і важливий. Тому рекомендуємо вам заздалегідь підготуватися, почитавши докладні статті на тему «Як вибрати вбудовану техніку».

Етап 9. Вибір меблевого салону

Тепер можна приступати до вирішального етапу. Будьте готові до того, що знайти кухню мрії буде не просто і одним днем пошук не обмежиться, тим більше, що ринок зараз дуже великий.

  • Не полінуйтеся і попитайте у знайомих або в інтернеті реальні відгуки про меблевих компаніях, уточнюючи терміни виготовлення, якість збірки і ціни.
  • Спілкуючись з дизайнерами-проектувальниками (це потрібно робити не в однієї фірми, а у декількох), не соромтеся дізнаватися в них всі подробиці і просити опрацювання декількох варіантів компонування модулів.
  • Заходьте на сайти виробників і порівнюйте ціни, пропоновані матеріали і варіанти збірки. Часто виробники влаштовують акції, пропонуючи, наприклад, безкоштовну збірку або послугу замірника, святкові знижки і т. д.
  • Якщо вам дуже сподобалася кухня, але її вартість не вписується в ваш бюджет, не соромтеся просити знижку. Щоб не втратити клієнта компанії часто йдуть на зустріч і надають знижку у розмірі 5-10%, що завжди не зайве.

Докладніше дивіться у матеріалі: Топ-10 виробників кухонь за версією KitchenDecorium.ru

Етап 10. Збірка кухні

Нарешті стіна і техніка обрані, залишилося все зібрати в єдине ціле.

  • Не економте на збиранні та не збирайте стіна самостійно, якщо ви не на 100% впевнені у своїй майстерності. Послуга складальника коштує близько 10 % від вартості гарнітура, але зате збереже дорогоцінні нерви і час.
  • Монтаж сантехніки та встройку побутової техніки теж краще довірити фахівцеві.
  • Наберіться терпіння. Збірка кухонного гарнітура займає близько 6-8, а іноді й більше годин. Після того, як все буде зроблено, уважно перевірте, як відкриваються всі ящики і дверці, працює техніка, акуратні чи шви і стики модулів і всі поверхні без подряпин і пошкоджень.
  • Якщо у вас є якісь претензії, то повідомити про це треба негайно і при збирача. Далі компанія буде проводити експертизу, а за підсумком, швидше за все, зроблять знижку або виправлять похибки за свій рахунок.

Сподіваємося, що це керівництво по вибору ідеального кухонного гарнітура вам дійсно допомогло. Бажаємо вдалих покупок, нехай ваша кухня радує своєю красою і зручністю всіх домочадців і гостей багато років!

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:57 середня оцінка: 4,68 з 5)


Завантаження…

Читайте також:

  • Збираємо кухонний гарнітур своїми руками як конструктор
  • 3 простих способи, як оновити кухонний гарнітур
  • Все про кухні з барною стійкою
  • Саморобні полиці для кухні – стильно, зручно, легко
  • Кухня без верхніх шаф: 6 ідей зберігання речей, 5 варіантів планування
  • Стелаж для кухні – як вибрати, як зробити і як організувати зберігання

Смотрите также

Все про острів на кухні – від дизайну до планування (фото)

Зміст На якій площі і як можна розмістити острів? У чому переваги острови Що потрібно …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *