Главная / Вибір меблів / Дерев’яний кухонний стіл – характеристика та 45 фото

Дерев’яний кухонний стіл – характеристика та 45 фото

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні.

Реклама

Найчастіше для кухні стіл вибирають з масиву деревини, скла або більше бюджетних ДСП або МДФ зі шпоном. При цьому обідні столи з дерева, як і раніше, користуються найбільшим попитом. Плюси і мінуси у дерев’яних кухонних столів наступні:

На що потрібно орієнтуватися при виборі?

Як вибирати стіл для кухні? Тут є кілька аспектів, які обов’язково потрібно враховувати:

  1. Кухонні столи повинні вибиратися з урахуванням правил ергономіки. Рекомендується витримувати відстань від столу до стіни 80 см, щоб можна було легко сісти, встати і відсунути стілець. А навколо обідньої групи (разом зі стільцями) повинні залишатися проходи шириною не менше 100 див.

  1. Форма повинна відповідати пропорціям і розмірам кімнати, її загальному дизайну і кількістю людей, які будуть тут обідати. Так, круглі і овальні моделі найкраще вписуються в просторі кухні, а квадратні і прямокутні — у маленькі. Якщо в оформленні переважають плавні лінії, то й стіл повинен мати овальні обриси. Якщо ж дизайнерська концепція побудована на лаконічною геометрії, то і стільниця бажана прямокутна.
  2. Функціональність. Найбільш практичними є розсувні і розкладні конструкції або столи-трансформери. Існують також столи з висувними ящиками для зберігання.
  3. Матеріал. При виборі конкретної породи дерева враховується бюджет на покупку, а також фізичні властивості того або іншого варіанта. Про це ми розповімо нижче.
  4. Дизайн. Кухонні столи повинні гармонійно вписуватися в інтер’єр за кольором і стилем.

Вибираємо дизайн, форму і розмір

Для невеликої кухні оптимальним розміром кухонного столу буде квадратна модель 90х90 см як на фото нижче.


Стандартна прямокутна форма стільниці також економічно займає простір, але при цьому досить містка. На наступному фото габарити столу 120х70 см За таким столом без жодного дискомфорту поміститься сім’я з 4 чоловік.

В інтер’єрі просторих кухонь, або кухонь, суміщених з вітальні або їдальні доречні масивні дерев’яні столи.

А якщо вам до душі круглий стіл, то його діаметр може перебувати в межах 90-150 див. до Речі, цілий кухонний стіл – самий безпечний, адже гострих кутів в ньому немає. Але не забувайте, що такі моделі підходять для їдалень і кухонь від 10 кв. м, адже його не можна присунути впритул до стінки.

Хоча і на маленькій кухні, якщо сім’я невелика, можна поставити стіл круглої форми, особливо, якщо він розсувний, як на фото знизу.

Однак, якщо вам подобаються круглі столи, але площа кухні занадто мала, то виберіть стіл у формі півкола – його можна приставити до стіни. Він може бути складним і розкладним.


Овальні моделі набагато частіше можна побачити у скромних за розмірами просторах, крім того, вони чудово поєднуються з м’якими куточками.

У дизайні кухонних столів вирішальне значення може мати не стільниця, а форма і тип ніжок. Наприклад, круглий стіл буде ідеально виглядати з однієї центральної ніжкою, багато прикрашеної різьбленням або іншим чином декорованою.

Прямокутні, овальні, круглі, квадратні і будь-які інші дерев’яні кухонні столи теоретично можуть мати будь-яку кількість ніжок, як правило, від 1 до 4. Найчастіше стільниці спираються на різьблені балясини, вигнуті ніжки або стандартні прямі.

Для квадратних і прямокутних стільниць сьогодні актуально подстолье в стилі садових європейських столів.

Розкладні столи в інтер’єрі кухні

Варто завжди пам’ятати, що стіл для кухні повинен бути не тільки привабливим, але і міцним, і зручним.

Тому для невеликих приміщень часто вибирають розкладні (зі складаним кришкою) або розсувні (з додатковими секціями) моделі. Дерев’яний стіл-книжка при необхідності вмістить не менше 10 осіб, а в складеному вигляді буде займати місця не більше тумби. Великою популярністю користуються дерев’яні розкладні столи ІКЕА, на фото нижче можна побачити найпопулярніші моделі Ингаторп, Норден, Бьюрста в інтер’єрі.


Яку породу дерева віддати перевагу?

  • Слід знати, що деревина підрозділяється на м’які і тверді сорти.
  • До м’яких відносять хвойні (сосну або ялину, ялицю і кедр, ялівець), а також каштанові, вільхові та вербові матеріали, твердим належить бук і дуб, в’яз і модрина, береза, яблуня і горобина, а самими твердими вважаються кизил, тіс та біла акація. Від щільності матеріалу безпосередньо залежить спосіб його обробки. Так, м’яке дерево вимагає нанесення декількох захисних шарів, а тверда навіть з мінімальною обробкою гарантує довговічність. Але в будь-якому випадку не варто забувати про необхідність правильного догляду за дерев’яним столом і необхідності накривати стіл скатертиною, сервіровок доріжками і серветками.
  • До речі, вибір породи дерева важливий не тільки з точки зору практичності, але і з точки зору дизайну, адже кожна деревина має свій унікальний фактурний малюнок і особливий колір. Наприклад, грушеві, березові, соснові або яблуневі дошки дуже світлі, як і вільха, ясен і модрина. А ось коричневі, червонуваті відтінки, аж до самих насичених шоколадних – це сливові і дубові дошки, а також венге, тик, червоне дерево. Крім того, сучасні технології обробки поверхонь дозволяють змінювати природний колір деревини «до невпізнання». Так, дубові дошки вибілюють, отримуючи ефектні дуже світлі поверхні з ефектом «під старовину». Змінювати колір деревини можна і спеціальним лаком.

При виборі столу для кухні обов’язково потрібно враховувати породу деревини і її основні характеристики:

  • Сосна — м’яка, підходить для меблів тільки після того, як буде покрита кількома захисними шарами лаку. Зате сосна дешевшим відносно інших порід. Меблі вітчизняного виробництва часто робиться саме з сосни – по-перше попиту, а по-друге – хвойних дерев в нашій країні більше;
  • Дуб – це міцність, твердість, зносостійкість, відсутність схильності до гниття і несприйнятливість до механічних впливів, відноситься до середньої цінової категорії;
  • Горіх – дуже міцний, але при цьому важкий. Тут можна створювати самі прекрасні ажурні різьблені прикраси – горіх не розколюється. Ця порода дерева відноситься до дорогого сегменту;
  • Липа характеризується пластичністю і легко піддається обробці, тому тут можливі самі оригінальні прикраси. Але липу обов’язково обробляють морилкою, оскільки в ній поселяються шкідники;
  • Гевея родом з тропіків – в Росію меблі з гевеї привозять з Малайзії. Ця порода чудово протистоїть підвищеної вологості і переносить температурні перепади, не розтріскуючись, а тому відмінно підходить для кухні;
  • Венге характеризується надзвичайно красивою структурою, деревина з хорошою твердістю, міцністю і стійкістю до ударів.

Дерев’яний обідній стіл стане ідеальним вибором для кухні і створить тут атмосферу тепла і затишку.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:17 середня оцінка: 4,24 з 5)


Завантаження…

Читайте також:

  • Правила вибору обідньої групи для кухні – дизайн і практичність
  • Всі нюанси вибору кухонних столів із скла
  • Як правильно підібрати розмір кухонного столу
  • Обідній стіл своїми руками — 2 покрокові інструкції з фото
  • Кам’яні кухонні столи – фундаментальна основа інтер’єру

Смотрите также

Все про острів на кухні – від дизайну до планування (фото)

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні. Зміст На якій площі і як можна розмістити острів? …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *