Главная / Дизайн / Велика кухня 19, 20 та 21 кв. м – 45 фото і 8 дизайн-рад

Велика кухня 19, 20 та 21 кв. м – 45 фото і 8 дизайн-рад

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні.

Реклама

Велика кухня – це велика удача. І в той же час, чим більше місця на кухні, тим більше питань викликає її облаштування і ремонт. Адже на площі 19-21 кв. можна втілити стільки декораторських ідей, придумати будь-планування, наповнити простір кольором і оснастити його безліччю предметів меблів і техніки. З цього матеріалу ви дізнаєтеся принципи створення красивою і практичною великої кухні, а також почерпнете ідеї з 45 реальних фото інтер’єрів кухонь площею 19, 20 та 21 кв. м.

8 порад з облаштування великої кухні

Порада 1. Плануючи розстановку меблів, дотримуйтесь правило робочого трикутника

Маючи в розпорядженні 19, 20 або 21 квадратних метрів, так і хочеться розмахнутися і збудувати велику робочу зону. Однак, якщо ви хочете, щоб кухня була максимально зручною для життя, не забудьте дотримати при цьому правило робочого трикутника.

  • Вершинами цього трикутника є: мийка, зона зберігання продуктів (холодильник) і зона приготування їжі (плита). Вони повинні розташовуватися поруч один з одним, а між ними не повинно бути перешкод, наприклад, у вигляді обіднього столу.

Максимально допустима відстань від мийки до плити – 60-180 див Від мийки до холодильника – 45-210 см (чим менше, тим краще). Місце для підготовки продуктів краще розмістити між миттям і плитою.

Якщо не дотриматися ці рекомендації, кухня вийде незручною і вам доведеться витрачати зайві сили і час на пересування з продуктами або посудом на руках.

  • З точки зору ергономіки, найбільш невдалим плануванням для кухні 19, 20 та 21 кв. м є лінійна (однорядна) планування. Коли плита, холодильник і раковина вишикувані в одну лінію, доводиться витрачати багато часу і сил на зайві перебіжки взад і вперед.

Порада 2. Найбільш раціональні типи планувань для кухні 19, 20 та 21 кв. м: П-подібна, півострівна та Г-подібна

Існує 6 основних типів планувань кухні: однорядна і дворядна, Р — і П-подібна, острівна і півострівна. Як ми вже зазначили раніше, для великої кухні найменше підходить лінійна планування. Найбільш вдалими плануваннями для кухні площею 19, 20 та 21 кв. м можна назвати П-образну, полуостровную і Г-подібну схему.


  • П-образна. Готувати і прибирати на кухні такої форми максимально зручно, адже все знаходиться в межах одного-двох кроків і повороту корпуса. Однак майте на увазі, що довжина задньої частини літери П повинна становити від 2,4 до 4 м, відповідно відстань між її боковинами — від 1.2 до 2. 8 м. При менших або більших розмірах П-подібна стає незручною.

В наступному фото-слайдері ви можете побачити приклад дизайну кухні-вітальні 20,5 кв. м дачного будинку.

Дивіться також матеріал: Як облаштувати П-подібну кухню.

  • Г-подібна. Г-образне планування трохи менш зручна для великої кухні, так як між двома вершинами робочого трикутника відстань виходить дещо збільшеним. Зате вона більш універсальна і компактна, а тому відмінно підходить для багатофункціональних кухонь, наприклад, для кухні-вітальні. Майте на увазі, що мийну зону зручніше розміщувати між холодильником і плитою.

Нижче представлені фото дизайну кухні 19 кв. м з кутовою плануванням, а також з канапкою і міні-кабінетом.

  • Півострівна. Півострівна планування передбачає наявність на кухні півострова – багатофункціонального столу, один торець якої впирається в стіну або з’єднується з гарнітуром. Півострів здорово спрощує кухонні роботи, але при цьому він досить компактний. На кухні метражем 19, 20 або 21 кв. м він дозволить розмістити повноцінну столову або диванну зону (на відміну від острова). Особливо хороша така планування для суміщеної кухні-вітальні, кухні в квартирі-студії або кухні-їдальні, так як півострів може зонувати собою простір. Нижче представлений дизайн-проект кухні 21 кв. м з П-подібним гарнітуром і вбудованим півостровом-барною стійкою. Часто таку схему називають С-образної.

Залишилися типи планувань, острівна і дворядна, застосовуються рідше, так як вони менш універсальні.

  • Дворядна планування може бути корисною лише для вузького і витягнутого приміщення шириною від 2,4 до 4 м.
  • Острівне планування підійде для кухні 19-21 кв. м за умови міні-розміру острівця (приблизно 100×120 см) і компактності їдальні зони. Пам’ятайте, що ширина проходів навколо острівця повинна становити не менше 1 м, інакше пересуватися і відкривати ящики кухонних меблів буде незручно. Нижче представлені фото кухні 20 кв. м з островом і маленьким столиком.

А ось фото інтер’єру 20-метровій кухні дачного будинку з островом 100×2230 м.


Порада 3. Залиште хоча б одну стіну без навісних шаф, щоб не захаращувати простір

Якщо у вас є достатня кількість базових шаф, відмовтеся від навісних шафок хоча б частково. При такій комплектації кухня буде виглядати значно просторіше і акуратніше.

На цих фото можна уважніше розглянути столову зону і зону відпочинку.

Порада 4. Створіть рівномірне освітлення

Щоб зберегти відчуття простору на великій кухні, створіть достатнє і рівномірне її освітлення. Однією центральної люстри, нехай і великий, буде недостатньо, щоб висвітлити 19, 20 або 21 квадратів.

  • Проста і універсальна схема освітлення для великої кухні: люстра над столом або в центрі приміщення + точкові світильники по периметру + меблеві світильники в робочій області.

На кухні-вітальні або кухні-їдальні освітлення повинно зонувати простір. Так, наприклад, у вітальні або їдальні ви можете повісити світильники понаряднее, а в зоні кухні – попрактичнее і простіше. Крім того, ви можете виділити кухонні або вітальню/їдальню зону точковими світильниками по периметру.

Порада 5. Якщо велика кухня заставлена меблями, то краще оформити інтер’єр в світлій гаммі

І навпаки, якщо простора кухня обставлена мінімалістично, то для створення затишку і відчуття камерності, інтер’єр можна і потрібно наповнити кольором.

  • Кухня-столова площею 20,2 кв. м в коричневій гамі

Рада 6. Зонируйте простір

Щоб інтер’єр виглядав впорядковано, їдальню або вітальню зону потрібно візуально та/або фізично розділяти. Для цього ви можете використовувати:

  • Меблі (барну стійку, півострів, острів, диван, консоль);
  • Ширми, фіранки, перегородки;
  • Подіум;
  • Різне оздоблення стін, підлоги та/або стелі. Так, наприклад, підлога в робочій зоні часто обробляють практичною плиткою, а в зоні вітальні/їдальні – паркетною дошкою, ламінатом тощо;
  • Різне освітлення;
  • Килим. Приклад виділення обідньої зони на кухні 20 кв. м представлений на фото нижче.

Рада 7. Потужна витяжка – обов’язкова вимога для кухні-вітальні

Проникнення запахів із робочої зони в зону відпочинку – неминуча проблема кухні-вітальні.

  • Щоб оббивка дивана, подушки, килими та штори менше вбирає в себе запахи, встановіть більшу купольну (!) витяжку з продуктивністю до 1300 м3/годину.

Також для ефективної роботи витяжки бажано, щоб воздуховод не мав кутів і був прямим, а не гофрованим.


Порада 8. Оснастити кухню великим холодильником і подвійний мийкою

Одним з переваг великої кухні є можливість її оснащення збільшеної технікою і мийкою.

  • Мийка з двома або навіть трьома чашами – це дуже зручно. З нею ви зможете, наприклад, замочувати посуд в одній половинці мийки і в цей же час мити овочі в інший.
  • Холодильник Side by Side – незамінний для великої родини.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:21 середня оцінка: 4,57 з 5)


Завантаження…

Читайте також:

  • Дизайн кухні площею 25-30 кв. м
  • 8 прикладів кухонь площею 14 кв. метрів
  • Дизайн кухні площею 15 кв. метрів
  • Дизайн кухні 16 кв. метрів
  • Дизайн кухні площею 17 кв. м
  • Дизайн кухні площею 18 кв. метрів

Смотрите также

Кухня в класичному стилі – 60 фото та 10 принципів дизайну

Увага! Абсолютно безкоштовний 3D конструктор кухні. Зміст 10 принципів дизайну кухні в класичному стилі Реклама …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *