Главная / Дизайн / Планування / Як розставити кухонний гарнітур та інші меблі у великої і маленької кухні

Як розставити кухонний гарнітур та інші меблі у великої і маленької кухні

Як розставити кухонний гарнітур, щоб було зручно і красиво? Оскільки для кухні «краса» і «зручність» є синонімами, рішення цієї непростої задачі має пряме відношення не тільки до естетики, але і до ергономіки – науки про оптимальному поєднанні робочого місця і працівника. У грамотно мебльованою кухні приготування їжі спрощується на порядок, прибирання займає набагато менше часу, а ризик побутових травм зведений до мінімуму. Знаючи основні принципи розстановки меблів, досягти оптимальної організації простору можна на кухні будь-якої площі.

Зміст

Загальні принципи організації кухонного простору ↑

В основі наукової організації простору кухні лежать, крім принципу виділення зон (робочої, обідньої зони зберігання), принципи оптимального вибудовування комунікацій (тобто переміщень господині в процесі готування) і мінімізації можливих ризиків і збитків. На практиці ці принципи знайшли втілення в знаменитій формулі «кухонного трикутника» і вироблення оптимальних просторових алгоритмів розміщення меблів на кухні.

Кухонний трикутник ↑

У процесі готування господиня безперервно переміщується між трьома незмінними об’єктами — плитою, миттям і холодильником. Якщо вони не розташовані в одну лінію (про такий плануванні поговоримо трохи пізніше), то, з’єднавши їх умовними лініями, ми одержимо трикутник.

У невеликій кухні вершини трикутника цілком можуть упиратися в три стіни

Чим менше відстань між трьома вершинами «трикутника», тим менше доводиться бігати туди-сюди і втомлюватися господині, так і місце таким чином економиться. Тому оптимальною довжиною сторін кухонного трикутника (відстань між трьома об’єктами) вважається 1-1,5 м. Якщо в силу якихось причин розмістити так близько мийку, холодильник і плиту не вдається, то довжина сторін трикутника може бути збільшена, але не більше ніж на 1 м.

Навіть максимальна відстань між ключовими точками кухні не повинно бути занадто велике

Питання зручності і безпеки ↑

Які б не були естетичні уподобання власників кухні, вони повинні поступатися виробленою практикою канонами зручності та законам безпеки. Серед найважливіших з них:

  • небажаність сусідства плити і холодильника, плити і мийки – між ними повинно бути як мінімум півметра;
  • чим далі плита від вікна, тим краще. Якщо це неможливо, фіранки слід замінити на жалюзі;
  • краща сусідка мийки – посудомийна машина;
  • духовка повинна бути на рівні очей;
  • по обидві сторони плити необхідно розмістити робочі поверхні, під якими можуть розташовуватися ящики для кухонного начиння;
  • найбезпечніші дверцята для настінних шаф – це паралельні фасаду чи подвійні, що відкриваються вгору.

Розсувні та відкидні вниз дверцята (1, 2) здатні стати причиною травми, а відкидна може збити стоять на шафці предмети (4)

6 основних способів меблювання кухні ↑

Подібно щасливим родинам із «Анни Кареніної», всі кухні схожі між собою, володіючи ідентичним набором ключових (плита, мийка, робоча поверхня, холодильник) і додаткових елементів (стіл/стільці, шафи, полиці та ін.). Щоб розташувати їх максимально зручним чином, а в невеликій кухні ще й вмістити все необхідне, дизайнери пропонують такі варіанти розстановки гарнітура.

«С-образну» планування називають ще «півострівної» (роль «півострова» грає обідній стіл)

Лінійна меблювання ↑

Найпростіший варіант, який передбачає розміщення ключових і ряду додаткових елементів кухонного гарнітура в один ряд. Шафа, плита, мийка, стіл, холодильник йдуть від стіни до стіни або від стіни до вікна.

Ідеальний варіант для невеликого приміщення

Серед переваг такого варіанту:

  1. Близькість плити і мийки. Якщо площа дозволяє, їх слід розділити робочою поверхнею довжиною як мінімум 40 див.
  2. Економія простору, особливо значуща для невеликих кухонь.
  3. Можливість розміщення додаткової техніки (великий і середній за розмірами кухні).
  4. Легкість зонування, яке виходить як би само собою, без додаткових зусиль.

Хоча між робочою і обідньою зоною немає навіть символічних перегородок, вони виділяються в просторі з першого погляду

Зверніть увагу: вибудовуючи меблі в ряд, не можна забувати про оптимальних просторових параметрах.

45-50 см – оптимальна відстань між основними компонентами кухонного гарнітура

Дворядна/паралельна меблювання ↑

Частина меблів розміщуємо уздовж однієї стіни, частина – вздовж протилежного, і отримуємо дворядну меблювання – не найпоширенішу, треба визнати. Але вона оптимальна для витягнутого в довжину і вузького приміщення. Розміщений уздовж протилежних коротких стін стіна допоможе вирішити непросте питання: як розставити меблі на кухні з незвичайними параметрами.

Як правило, робоча зона (плита, мийка, стіл) знаходиться по одну сторону, а зона зберігання (холодильник, шафи) – за іншу. Що стосується обідньої зони, то вона або знаходиться в іншому приміщенні, або виступає частиною зони зберігання: між холодильником і шафою розміщується обідній стіл. Останній варіант більш рідкісний і застосовується в квартирах з одним-двома мешканцями: адже більшу кількість відвідувачів за таким столом просто не поміститься.

Порада: якщо елементи вибудуваного в ряд гарнітура будуть різного кольору, присмак похмурою казенності зникне.

У кухні вдається розмістити максимум меблів і зберегти максимум простору

Кутова меблювання ↑

Особливість цього типу меблювання очевидна вже з назви, але менш загальновідомо, що дві сторони кутовий меблювання можуть бути однакової довжини, а можуть відрізнятися. В останньому випадку ми отримаємо підвид під назвою «Г-подібне планування. Оскільки «Г-подібна» планування, що дозволяє вибудувати ідеальний кухонний трикутник», набагато зручніше, вона більш поширена.

Типове «Г-образне розташування кухонного гарнітура

Строгих правил щодо розташування зон при цьому типі планування немає: робочу зону можна з рівним успіхом розмістити на короткій стороні, а можна і на довгій. Якщо стоїть питання, як розставити меблі в маленькій кухні, то думка про кутовий плануванні спливає однією з перших, і тоді одна з її сторін закінчується невеликим обіднім столом.

Відмінна планування для кухні площею 7 кв. м

П-образна меблювання ↑

Плита та робочий стіл розташовуються уздовж однієї стіни; мийка і прилеглий простір – вздовж іншої, перпендикулярної до першої; а холодильник і шафки – вздовж третьої, відповідно, перпендикулярній до другої. У результаті ми маємо:

  • три ідеально розділені кухонні зони;
  • можливість відтворення в будь-якому стилі;
  • легкість перетворення в «острівну» планування;
  • велика кількість вільного простору.

Навіть дуже проста «П-подібна» кухня виглядає ефектно

Проте всі ці переваги «П-подібною» планування можуть проявитися лише при наявності достатньої площі. Якщо ж площа кухні не дотягує навіть до 10 кв. м (або ж кухня є прохідною), цей варіант краще виключити.

Острівна меблювання ↑

Так звана «острівна» меблювання відрізняється від двох попередніх способів наявністю стоїть окремо (як правило, посеред приміщення) елемента – плити, мийки, столи і т. д. Параметри острівної елемента зазвичай солідні: довжина не менше 1 м, ширина від 0,5 м, а оскільки «острів» повинен займати не більше 1/10 всієї кухонної площі, то влаштовувати його має сенс тільки в великій кухні.

Найчастіше роль «острова» грає звичайний стіл

«Острів», будучи окремою кухонною зоною (найчастіше обідньої), не обов’язково являє собою один елемент інтер’єру: це можуть бути два столики зі стільцями, стіл, комод і т. д. За формою виділяють квадратні, прямокутні, круглі, овальні, П-образні острова, по висоті – одно — і дворівневі.

У ролі «острова» можуть виступити і плита з мийкою

Для дизайнерів «острівна» планування – одна з улюблених, т. до. дозволяє розкрити візуальні переваги будь-якого стилю від бохо до хайтека.

«Острів» у вигляді барної стійки надає кухні шику і відокремлює її від вітальні

Півострівна меблювання ↑

Якщо з’єднати «острів» з робочою поверхнею біля стіни, то вийде «півострів». Від інших варіантів таке рішення відрізняється більшою варіабельністю: адже якщо зробити сполучає «острів» з іншим гарнітуром перегородку рухомого або висувається, то отримати «півострів» можна з кухні практично будь-якого планування. Найпростіше організувати подібну планування, поставивши посеред кухні стіл з висувною стільницею: коли приходять гості, вона висувається, і «острів» змикається з «континентом».

Примітка: в кухні площею менше 10 кв. м. затівати «півострівні» перестановки немає сенсу.

Кухня-півострів легко збільшує простір робочої поверхні

Облаштовуємо міні-кухню ↑

Крихітна (не більше 9 кв. м) кухня – прекрасна можливість проявити дизайнерські здібності, а заодно і переконатися, що немає такого простору, яке не можна було б облаштувати зручно і красиво. Всім, хто ламає голову над тим, як розставити меблі в маленькій кухні, прийдуть на допомогу наступні рекомендації професіоналів:

  1. Лінійна або кутова меблювання.

У маленькій кухні все повинно бути під рукою

Якщо є можливість, то варто розставляти меблі з урахуванням можливої трансформації кутовий планування в полуостровную.

  1. Максимальне використання вбудованої техніки, а також меблів-трансформера. Відкидні полиці і складні столи, вбудовані мийки та духові шафи – варіантів насправді дуже багато.
  1. Максимальне використання простору. Мова йде насамперед про висоті: антресоль, високі полиці і стінні шафи дозволять компенсувати брак вільного простору.

Мікрохвильовка над робочим столиком, шафку над витяжкою: незвично, але функціонально

  1. Відмова від дверей. Крок сміливий, але дозволяє реально виграти 1-2 додаткових метра.

Примітка: це варто робити тільки при наявності гарної витяжки.

  1. Використання підвіконня.

Підвіконня «легким рухом руки» перетворюється в нешироку, але цілком придатну в якості робочої поверхні стільницю

  1. Вигнання холодильника. Якщо ніяк не вдається знайти місце для великого холодильника, а малим обійтися не вийде, немає нічого крамольного в перенесення його за межі кухонного простору.
  2. Виготовлення кухонного гарнітура під конкретну кухню. Цей на перший погляд найдорожчий шлях є для маленької або нестандартної кухні самим практичним. Власники міні-кухонь нерідко приходять до нього після марних і довгих спроб «впихнути» в невелике приміщення розраховану на інший метраж меблі, замість того щоб замовити стіна відразу і заощадити купу часу і коштів.

Відео по темі від експертів ↑

Все про планування кухні:

Секрети правильного компонування кухонних меблів:

Якщо велика кількість геометрії і варіантів розстановки викликало легку розгубленість, це вірний знак того, що довірити меблювання кухні варто фахівцям. Навіть якщо ви впевнені, що розберетеся в кухонній ергономіці самостійно, не завадить хоча б проконсультуватися з дизайнером. Саме тому, що ніхто не знає свою кухню краще, ніж її господар, побачити нові можливості планування на добре знайомих 10 або 15 кв. м здатний лише професіонал, який опинився в приміщенні вперше.

Смотрите также

Дизайн кухні в приватному будинку: фото планування та дизайну інтер’єру

Кухня в приватному будинку може бути як до непристойності великий (у півтора-два десятка квадратних метрів …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *