Главная / Дизайн / Планування / Ергономіка кухні: висота шафи, столи і стільниці від підлоги

Ергономіка кухні: висота шафи, столи і стільниці від підлоги

Ергономіка займається оптимізацією робочих місць з метою забезпечення максимальної ефективності праці. Якщо брати ширше, відповідає за зручність і комфорт. Ергономічна кухня повинна дозволяти господарям готувати едус мінімальними витратами часу, не втомлюючись фізично. І, звичайно ж, без ризику отримати травму. Доводиться враховувати технології приготування їжі, розуміти особливості фізіології та психології людини. Універсальна ергономіка кухні і створення індивідуальної комфортної обстановки для конкретної людини або всієї родини — тема нашої статті.

Зміст

Ергономіка універсальна і індивідуальна ↑

Існують загальноприйняті правила проектування меблів, з їх допомогою можна створити оточення, у якому будь-яка людина буде відчувати себе більш-менш комфортно.Але люди відрізняються, вони по-різному ведуть побут, володіють властивими тільки їм фізичними даними і звичками. Стандартне рішення, вважається зручним, аж ніяк не завжди буде найкращим для конкретної людини. Облаштовуючи власну кухню, варто задуматися про те, какименно ви готуєте їжу. І як могли б удосконалити і полегшити цей процес, якщо б ситуація була організована по-іншому. Індивідуальний ергономічний дизайн — не розкіш, а шлях до скорочення витрат часу при готуванні, збереженню здоров’я і створенню гарного настрою.

Ергономічна кухня зручна, дозволяє готувати їжу швидше і при цьому не втомлюватися

Все по розуму: раціональна планування кухні ↑

Основа ергономічної кухні — зручне планування і розстановка меблів, що враховує технологію приготування їжі.Готуємо ми в основному так: виймаємо з холодильника шматок м’яса (рибу, овочі), моєму (чистимо), ріжемо (кришимо), кладемо на сковорідку (у каструлю, на деко). Шлях більшості продуктів: холодильник — мийка — обробна дошка — плита. Треба лише розставити кухонне обладнання та меблі, не переплутавши їх послідовність. Якщо в лінійній кухні поставити між холодильником і мийкою плиту, господиня навіки приречена на зайві маніпуляції, що неодмінно викличе незручність і роздратування.

Не має значення, в якій конфігурації буде розставлена меблі. В одну лінію, Г-образно або літерою П. Головне, дотримати технологічно обумовлену послідовність у розташуванні обладнання

Що стосується розмірів зон: чим більше, тим краще. Великий холодильник, мийка на два відділення з «крилом», зона підготовки (обробки) продуктів протяжністю 90-120 см і повно-розмірна плита — ідеальне рішення. На жаль, у вітчизняних умовах розміри приміщення обмежують політ фантазії. У мешканців «хрущовок»і вибору немає: холодильник за умови розміщення столу нерідко доводиться виносити в коридор або передпокій, адже в кухні площею 6 м2 для нього просто немає місця.

Функціональне планування кухонних меблів повинна відповідати технології приготування їжі

Варіанти розміщення меблів і техніки в стандартній кухні площею 12 м2

При плануванні кухні необхідно враховувати рекомендації як по висоті окремих елементів меблів, так і по ширині проходів

Оптимальна довжина робочої зони ↑

Порахуємо, яка повинна бути, на наш погляд,зручна довжина кухонного фронту. Він буде складатися з наступних елементів:

  • Стандартний холодильник — 60 див.
  • Мийка — 80 див. Менша (60 см) буде не настільки зручна. «Корито» займе близько 35-40 см, а для «крила» 20-25 см будуть занадто малі. Крило миття використовується не тільки для складування немитого посуду, але і для попередньої підготовки продуктів. Не варто розташовувати мийку впритул до холодильника, бажано відступити хоча б 10 див.
  • Зона підготовки (обробки) продуктів — від 90 див.
  • Плита стандартних розмірів — 60 див.

У підсумку ми набрали 300 див. Це майже відповідає можливостям сучасних квартир або «брежневок» підвищеної комфортності, якщо меблі розставити Г-образно. Можна «піджати», зменшивши ширину обробній зони, відстань від плити до холодильника.Можна обійтися 50-сантиметрової плитою.

Один з можливих варіантів розподілу елементів робочої зони кухні. Тим, хто готує вдома багато, рекомендуємо зробити зону підготовки продуктів значно ширше, ніж на схемі. Вже краще відмовитися від окремої зони для додаткової побутової техніки, поставивши чайник і кавоварку між миттям і плитою. При необхідності техніку можна буде переставити, звільнивши місце для «великої» готування

Роль додаткового або основного місця для готування може грати «острів», якщо, звичайно, для нього знайдеться місце. Острів повинен мати таку ж висоту, як основна робоча зона. При достатніх габаритах готувати на ньому надзвичайно зручно, але при перенесенні продуктів від острова до мойкеили плиті обов’язково що-небудь впаде або проллється на підлогу.

Кухонний острів може одночасно служити робочою поверхнею, обіднім столом і барною стійкою. Висота його повинна бути такою ж, як у стільниці

Якщо місця не вистачає ↑

Що робити власникам малогабаритних квартир, де місця для повноцінної кухонних меблів і техніки катастрофічно не вистачає, а поліпшуючу перепланування зробити не виходить? Запропонуємо наступні рішення:

  • Розмістити холодильник за межами кухні, в передпокої або коридорі. Якщо там, звичайно, знайдеться для нього місце. Це дозволить встановити повно розмірні плиту і мийку, залишиться достатньо місця для підготовки-оброблення та кухонного столу на двох-трьох чоловік. Щоправда, у великій родині господиня, яка активно займається кулінарією, згодом може шкодувати про зроблений вибір, пробираючись з каструлями вузьким коридором повз чоловіка, дітей і собаки до холодильника.

Розстановка меблів у крихітній квартирі — завжди пошук компромісу. У даному разі при плануванні кухні «пожертвували» гардеробом в передпокої, помістивши туди холодильник. Це дозволило хоч трохи розширити робочу поверхню кухні і поставити обідній стіл не для двох, а для трьох осіб

  • Використовувати кухонний стіл для великої готування.Невеликої ділянки в 30-40 см на робочому фронті вистачить для приготування сніданку. Якщо в цей час за обіднім столом ніхто не сидить, він — зручне і велике за площею місце для оброблення і нарізки продуктів, замішування тіста, яке виконує роль кухонного «острова». Проте слід врахувати, що висота стандартного столи для сніданків і обідів — 70-72 см і стоячи працювати за ним буде вкрай незручно. Готувати сидячи сподобається не всім, а для роботи стоячи комфортніше, коли висота столу ідентична рівня кухонної стільниці (90-95 см). Стільці стандартної висоти для такого столу не підійдуть, потрібні моделі середньої висоти.

Приміщення невелике, місця для повноцінного обіднього столу не вистачило. Замість цього встановили полубарный стіл, який є продовженням стільниці

Для столу, який по висоті ідентичний стільниці, не підійдуть ні звичайні низькі, ні занадто високі барні стільці. Доведеться підібрати стілець проміжної висоти — вони є в продажу, але в меншому асортименті. Підійдуть барні стільці з сидінням регульованої висоти

  • «Парубоцька кухня» передбачає більш вільне планування і розподіл елементів робочої зони. Зазвичай в приміщенні одночасно знаходяться один-два людини,в процесі приготування їжі навколо не снують численні домочадці. У «холостяцького кухні» можна взагалі пожертвувати стандартним обіднім столом на користь стильною барної стійки, яка послужить додатковою робочою площею. Стіл або стіл-шафу можна встановити під вікном, це вивільнить центр малогабаритної кухні.

Стіл-підвіконня дозволяє нормально поснідати, але практично не займає місця

  • Отримати більшу функціональність на малій площі допоможе трансформовані меблі. Крім розсувних столів, існують висувні і відкидні.

На цій невеликий і дуже вузької кухні поміщається тільки висувний обідній стіл, який після прийняття їжі повністю ховається під стільницю

Усередині столу-трансформера (довжина варіюється від 20 до 150 см) міститься повний комплект складних стільців

Відкидний стіл в складеному стані взагалі не займає місця в приміщенні

Багато виробників кухонних меблів пропонують висувні обробні дошки.

Не вистачає місця при великій готуванні збільшити робочу поверхню кухні, висунувши додаткову обробну дошку

  • В цоколь теж можна вбудувати висувні ящики, склавши туди нечасто використовувані речі.

Зазвичай невикористаний резерв для зберігання начиння — цоколь, куди теж можна вбудувати висувні ящики. Вони повинні бути заглиблені відносно основного фасаду кухні на 6-10 см

Якої висоти має бути стільниця ↑

Оптимальна висота робочої поверхні ↑

Неправильний вибір висоти стільниці загрожує перенапруженням м’язів спини і, як результат, надмірною втомою і постійними болями в попереку. Висота робочої поверхні кухні повинна визначатись індивідуально, відповідно до зростанням господарів квартири або будинку.

У відповідності з вітчизняними нормами, за яким до цих пір проводиться типова меблі, висота стільниці на кухні повинна становити 85 див. Але ГОСТ розроблявся в 60-ті роки минулого століття, коли середній зріст радянських жінок був 157 див. Сьогоднішні дами «підросли» майже на 10 см, а молоде покоління продовжує витягатися ще вище. В наш час не гребують готуванням і чоловіки, чий середньостатистичний зріст — 175 див. Низька «бабусина» кухня більшості сучасників вже не підходить.

При визначенні зручною висоти робочої поверхні кухні необхідно враховувати відмінності людей по зростанню

На щастя, архітектура сучасної кухонної модульної меблів дає можливість встановити робочої поверхні кухні на зручній для конкретної сім’ї висоті. Більшість європейських виробників виготовляє шафки нижнього ярусу заввишки 72 див. Товщина стільниці — 3-4 див. Висоту робочої зони встановлюють за рахунок правильного підбору опор, висота яких коливається від 10 до 18 див. При цьому опори мають регульовану конструкцію, яка дозволяє увеличитьее висоту ще на 2 див. Отримуємо мінімальну висоту 85 і максимальну 96 см з можливістю виставити будь-яке значення в межах цих параметрів.

Стандартні ніжки для кухонних меблів мають діапазон регулювання 2 см

Як правильно вибрати висоту кухонної стільниці для конкретної людини? Рекомендуємо зробити нескладне антропометрична вимір. Стоячи, зігнути руку в лікті під прямим кутом. Плече вертикально, передпліччя строго горизонтально. Долоню розкрити і направити вниз. Виміряти відстань від підлоги до долоні. Відняти від отриманого значення 10-15 см. Це і буде діапазон висоти кухонної стільниці, на якій цій людині буде зручно готувати.

Ергономічну висоту робочої поверхні краще визначати не стільки зростання, скільки за відстанню від підлоги до ліктя. Оптимум лежить в діапазоні 10-15 см нижче ліктьового згину

Вище стільниця — більше місця для начиння ↑

Не вистачає місця для зберігання кухонного начиння? При високій стільниці додатковий простір можна знайти, зробивши нижні шафки вище стандартної величини. Наприклад, при висоті робочої зони 94 см і стільниці 4 см можна встановити низькі 10–сантиметрові ніжки. Залишається 80 см, що на 8 см більша від стандартної величини. Якщо меблі не типова, а робиться на замовлення, виготовити шафи збільшеної висоти нескладно і це незначно позначиться на їхній вартості. Єдине обмеження — не вийде використовувати з нетиповими шафами типові фільончасті двері. Потрібно пам’ятати, що цоколь має западати щодо фронту приблизно на 8 см, щоб не впиратися в нього ногами.

Разновысокая робоча поверхня ↑

При визначенні висоти робочої поверхні можна зіткнутися з двома проблемами:

  1. Робоча поверхня, висота якої найкращим чином підходить для розбирання і миття посуду, виявиться незручним для маніпуляцій зі сковородою на вбудованій плиті. Особливо, якщо варильна поверхня газова. З урахуванням висоти сковороди і решітки над пальником (в сумме6-10 см), домашньому кухареві доведеться занадто високо піднімати лікоть, щоб помішувати і перевертати вміст. Якщо готувати таким чином доводиться часто, можуть виникати біль у руці і хребті. Вихід — опустити приблизно на 8 см рівень стільниці в зоні розміщення варильної поверхні. Або встановити стоїть окремо плиту на відповідній висоті. На жаль, подібне рішення можливе лише за умови достатньо просторій кухні.

З точки зору ергономіки правильно, коли ділянка стільниці з вбудованою варильної поверхнею розташований нижче основної робочої зони. Подібне рішення можна реалізувати лише в великій кухні з протяжним фронтом

  1. Не вийде підібрати ідеально зручну висоту стільниці, підходить для всіх членів сім’ї, які захоплюються кулінарією,якщо вони помітно відрізняються зростанням. Доведеться йти на компроміс, у результаті чого низьким людям буде зависоко, а високим — занизько.Вирішує цю проблему установка кухонних шафок на трансформовані (регульовані з допомогою электромоторчиков або пневматичних механізмів) опори. Натиснув кнопочку — і стільниця, а разом з нею мийка і плита опустилися або піднялися на зручний для «чергового по кухні» рівень. Фантастично зручно, але поки що дуже недешево. Втім, «просунуті» технології дешевшають. Офісні столи-трансформери вже перейшли з розряду ексклюзивної екзотики в стандартне оснащення сучасного робочого місця. Сподіваємося, що через кілька років до прийнятного рівня знизяться ціни і автоматично регульовані по висоті кухні.

Складно (можна, але, знову-таки, дорого) зробити герметичним примикання регульованою по висоті стільниці до стіни, тому на опорах з підйомними механізмами частіше встановлюють кухонні «острова». Для вбудованих газових плит і мийок випускають спеціальні гнучкі підключення.

Регульована по висоті за допомогою сервоприводів робоча поверхня — вже не дивина, такі механізми продаються в Росії

Трансформовані по висоті стільниця хороша і тим, що на ній однаково зручно вивчити рецепти випічки (потрібно підняти стіл вище), замішати тісто (встановити в середнє положення) і розкачати його качалкою (опустити нижче)

Ергономіка нижніх шаф ↑

Кілька рекомендацій, як зробити нижні шафи ергономічними:

  • Для зберігання відносно невеликих речей зручніше використовувати не полиці, а висувні ящики — не доведеться опускатися на карачки, щоб вийняти речі з далеких кутів. На полицях є сенс зберігати велику кухонну техніку, зразок аэрогриля, і, можливо, важкі стопки тарілок. Чим частіше використовуються предмети, тим вище їх слід розміщувати.

Зберігати дрібні речі зручніше у висувних ящиках. Сипучі продукти, поміщені в прозорі ємності, займуть менше місця і будуть легкодоступні

Каструлі-сковорідки теж практичніше розміщувати у висувних ящиках

  • Пляшки і схожі за габаритами речі найзручніше зберігати у вузькій висувний кошику ближче до плити.

У вузькій висувний кошика пляшки і високі банки завжди під рукою

  • Бажано, щоб ширина дверки орного шафи, особливо розташованого під мийкою, була не менше 40 див. Інакше діставати що-небудь буде незручно, тим більше складно обслужити злив мийки. Ширина шафи (і дверки) під мийку з розташованим під нею фильтромне повинна бути менше 60 див.

Чим ширше дверцята в шафі під мийкою, тим легше обслуговувати встановлене в ньому обладнання

  • Виступаючі вперед модні мінімалістичні меблеві ручки виглядають ефектно, але на нижніх шафках вони не дуже зручні, особливо в зоні розбирання та миття. Дорослий під час готування буде впиратися стегнами в їх краю, а расшалівшіхся дитина може отримати гулю на лобі.

Ручки-рейлінги надзвичайно красиві, але вони будуть упиратися господині в живіт і стегна під час миття посуду. Який загрався дитина може стукнутися головою об край такий ручки

Приховані кухонні ручки, що представляють собою горизонтальні прорізи в дверках, травмобезопасності

Сучасні рішення для верхніх шаф ↑

Стандартне відстань, на якому верхні шафи раніше рекомендувалося розташовувати над рівнем стільниці, — 50 див. Однак сьогодні багатьом півметровий просвіт здається недостатнім і шафи вішають вище, у 60-65 см від робочої поверхні. Безсумнівно, це зручніше, особливо коли на стільниці розташовується техніка: електрочайник, кухонний комбайн і т. д. Однак слід враховувати, що з-за дуже високої навішування шаф зона доступу до них без драбини зменшується.

Розпашні дверцята верхніх шаф зі стандартними петлями, які відкриваються під кутом 90º або трохи більше, потенційно травмо небезпечні. Захопившись процесом приготування їжі, легко не помітити відкритої двері і стукнутися про її кут, отримавши гулю або, ще гірше, фінгал під оком. Безпечні, якщо ними правильно користуватися, розпашні двері, забезпечені петлями повного відкриття, що дозволяють відчинити дверцята на кут до 180°. Відкрита повністю двері не стирчить вперед,вона паралельна фронту. Правда, вона перекриває сусідні шафи, тому відкрити поруч розташовані двері неможливо. Втім, необхідність в цьому виникає нечасто. Наша порада: якщо у верхніх шафках передбачено відкривання дверей в бік як мінімум варто оснастити спеціальними петлями сушку — їй користуються найчастіше.

Спеціальна петля дозволяє відкрити дверку на кут 180°, завдяки чому вона розташовується паралельно шафах, а не стирчить перпендикулярно фронту меблевому

Інший травмобезпечний спосіб відкриття дверцят — вгору. Вони можуть розчинятися або зрушуватися. Зсувні майже не виступають відносно площини фасадів, стукнутися про них неможливо. Розпашні слід розташовувати так, щоб вони були вище голови домашнього кухаря.

Верхні шафи, оснащені орними дверцями (1) потенційно травмо небезпечні. Можна набити гулю і про що відкривається вгору розпашні дверцята (2), якщо вона розташована нижче верхівки. Безпечні зсувні (3), відкидна (4) і складна (5) відкриваються вгору двері

Якщо висота верхніх шаф перевищує 60 див, що відкриваються вгору двері краще зробити складний. Недолік відкривається вгору дверки: щоб закрити її, доводиться високо тягнутися за ручкою, що незручно для низькорослого людини.

Складаються вгору дверки верхніх шафок — самий практичний і безпечний тип відкривання. Якщо не пошкодувати грошей і замовити механізм з електроприводом, шафа можна зробити як завгодно високою, адже закриваємо-ми відкриваємо його, просто натиснувши на кнопочку

Висота верхніх шаф ↑

Поширені верхні шафи трьох типорозмірів:

  • Низький шафа — 60 див.
  • Стандартний — 72 см, що дорівнює висоті нижніх шаф.
  • Високий — 92 див.

Багато виробників пропонують шафи та інших габаритів. При виготовленні меблів за індивідуальним заказув будинку з високими стелями можна зробити верхні шафи ще вище. Однак, якщо в них буде зберігатися важка посуд, раціональніше повісити два ряди шафок. Так надійніше. Нижній ряд шаф з відкриваються вгору дверками повинні мати таку висоту, щоб людина без проблем міг дотягнутися до ручки.

Номенклатура поширених стандартних дверей до шаф. При наявності місця є сенс використовувати верхні шафки висотою 92 см

Щасливі власники квартирс високими стелями можуть навісити верхні шафки в два ряди

Відкриті полиці проти шаф ↑

З точки зору ергономіки, у кухаря під час готування все необхідне повинне знаходитися під руками. Список потрібних інструментів, посуду та інгредієнтів для приготування страви може бути великий. Одних прянощів, розфасованих по дрібних банках, може набратися з десяток. Сіль, перець, обробна дошка, всякі лопатки-скребки, чай і кава потрібні практично при кожному приготуванні і прийомі їжі, якщо господарі не харчуються замороженим фаст-фудом, разогреваемым в мікрохвильовці. Кілька разів в день діставати все це закритого шафи і ховати назад — сумнівне задоволення. На наш погляд, набагато зручніше тримати часто використовувану начиння на відкритих полицях. Все перед очима, і навіть якщо річ не поставлено на своє місце, її легко знайти.

Відкриті полиці, рейлінги і гачки забезпечують швидкий та легкий доступ до часто використовуваних предметів

Адепти рафінованої мінімалістичного стилю в інтер’єрі віддадуть перевагу після кожного миття посуду витирати насухо мийку і ховати в шафу миючий засіб, губку і серветки, не кажучи вже про інші речі. Але для більшості людей комфортніше буде користуватися відкритими полицями і стелажами для дрібних предметів. Більш широкому поширенню «відкритого верху» заважають дві причини. Перша: вміст полиць доведеться утримувати в порядку і періодично протирати. Втім, нечасто, за умови, що в приміщенні встановлена хороша витяжка. Друга причина: відсутність традицій, «радянські» кухні оснащувалися глухими шафками.

На кухні відомого дизайнера Артемія Лебедєва зверху немає закритих шафок, тільки відкриті полиці

Мийка і відро для сміття: практичний апгрейд ↑

Мийку радимо вибирати з великою чашею, щоб туди вільно поміщалися найбільша каструля, наявна в будинку.

Розміри чаші мийки повинні дозволяти помити найбільшу посуд, наявну у вашому будинку

Дуже зручні бічне крило і друга, маленька, чаша. Якщо для них вистачить місця.

Бічне крило послужить додатковою обробній поверхнею. Додаткова чаша — необов’язкове, але зручне оснащення

При наявності системи фільтрації води слід переконатися, що мийка дозволяє встановити другий кран для очищеної води, якщо не хочеться купувати недешевий змішувач з перемикачем. Під краном з низькорозташованим виливом незручно мити посуд великого розміру, а від високого змішувача при митті дрібної посуду розлітаються бризки. Оптимальний, але недешевий варіант — змішувач з висувним изливом.

Висувний вилив на кухонному змішувачі не тільки зробить миття посуду більш комфортним, але і скоротить витрату води

Рекомендуємо купувати мийку з донним клапаном, що дозволяє перекрити злив поворотом ручки. Клапан зручніше затички, а у зв’язку з подорожчанням послуг ЖКГ посуд економічніше мити, попередньо замачівая. Та й швидше.

Відро для сміття прийнято зберігати у нас під мийкою. Відкрили дверцята нижнього шафи, дістали відро, викинули сміття, закрили. Буде простіше, якщо відро повісити на двері — менше рухів.

Недорогий, але зручний відро для сміття, що монтується на дверцята шафи. Відкриваємо двері — кришка відра піднімається, закриваємо — опускається. Ніякого запаху

Оптимальний варіант розміщення «смітника» — вбудований, під робочою поверхнею. У стільниці роблять отвір, під ним розміщують ємність для сміття. Отвір і ємність закривають плоскою кришкою. Можна придбати мийку з вбудованим сміттєвим відром, це ще зручніше. Наявність подрібнювача на каналізаційному зливі значно знизить обсяг відходів і майже усуне «аромат» відходів. На жаль, просунуті системи збирання і видалення сміття коштують недешево.

Найзручніша «смітник» — вбудована в стільницю. Виймається легко — вгору.

Зручне та безпечне розміщення техніки ↑

Про розміщення основних елементів обладнання на плані приміщення ми розповіли. Кілька порад по вибору і розміщення кухонної техніки:

  • Якщо кухонний фронт має Г-подібну конфігурацію, побутову техніку, розташовану на стільниці (МІКРОХВИЛЬОВА, електро чайник, кавоварка), раціональніше поставити у внутрішній кут, який використовувати для готування проблематично.
  • Дуже зручне рішення — розміщення духової шафи у високій шафі-колоні на висоті 65-80 см від підлоги. Спостерігати за процесом готування, завантажувати і вивантажувати листи, не згинаючись, набагато зручніше. На жаль, в невеликому приміщенні складно знайти місце для «колони».

Користуватися духовкою, встановленою у високій шафі на висоті 65-80 см, набагато зручніше, ніж під стільницею в стандартному варіанті

  • Традиційна витяжка камінного типу добре справляється з видаленням кухонного чаду, проте небезпечно виступає вперед. Можна набити гулю, намагаючись зазирнути в каструлю. Цим же недоліком страждають і витяжні пристрої, вбудовані в меблі. А ось похила витяжка абсолютно безпечна, вона не стирчить над плитою на рівні голови. До речі, мінімальна висота підвісу витяжки над електроплитою — 65 см, над газовою — 75 див.

Ергономічна похила витяжка видаляє кухонний чад не гірше традиційних «ковпаків», але майже не виступає над плитою

  • Процес приготування або розігрівання їжі в СВЧ-печі простіше контролювати, коли її прозора дверцята встановлена ненабагато (близько 20 см) нижче рівня очей. Оптимальні місця для мікрохвильовки — в «колоні» над духовкою або на нижній полиці верхньої шафи. А власники тісних хрущовок можуть знайти місце для грубки на підвіконні.

Мікрохвильовку бажано розміщувати так, щоб, стоячи, бачити через скляне віконце процес приготування їжі

Правильні столи і стільці для обідньої зони ↑

В радянські часи обідній стіл повинен був мати висоту 70 см, це відповідало фізичним характеристикам людини 60-их років. І сьогодні багато підприємств, які виготовляють меблі з цим стандартам. Але людям зростанням вище 160 см така висота вже замала. На сьогоднішній день обідні столи в країнах ЄС в основному мають висоту 72-76 см, а в США вже 74-78 див. На вітчизняному ринку можна знайти меблі різних параметрів.Не рідкість — столи на регульованих на кілька сантиметрів опорах.

На приватній кухні можна зустріти ще два типи столів: напів барний і барний. Про перший ми вже згадували, його роблять у рівень зі стільницею (85-95 см) і використовують як для прийому їжі, так і в якості додаткової робочої зони. Висока барна стійка (як у громадських барах) має висоту 120-125 см, але вдома вона може бути трохи нижче.

По ширині на одну людину, що сидить за столом, рекомендується відвести простір в 60 див., Відповідно, на двох — 120 див. Менше 50 см на людину робити не має сенсу, занадто тісно. Рекомендована мінімальна глибина столу, по обидва боки якого сидять люди — 80 див.

Рекомендовані габарити обідніх столів

Стільці необхідно вибирати відповідно до столу. За умови, що товщина стільниці разом з ребром жорсткості не перевищує 10 см, сидіння стільця має бути нижче верху столу приблизно на 30-35 см для стандартного обіднього столу, на 28-33 см для полубарного і 23-27 см для барного. Стілець для високої барної стійки обов’язково повинен мати опорну поперечину для ніг.

Рекомендації по вибору стільця для різних типів кухонних островів і барних стійок

Обідні і барні стільці з регульованою висотою легко виставити в положення, зручне для конкретної людини і типу столу

Погляд у світле майбутнє: освітлення і розетки ↑

Світла багато не буває. Крім загального освітлення кухні, необхідна яскраве підсвічування робочої зони і хороше освітлення над обіднім столом.

Помірний загальний світло і яскраве освітлення робочої зони — запорука комфортної роботи і збереження зору домашнього кухаря

Розетки: скільки їх не зроби, все одно не вистачає. Рекомендуємо порахувати кількість електроприладів, які планується встановити на кухні і зробити на пару розеток більше. Слід не забувати також про телевізор і трубку телефонної системи, якщо такі плануються на кухні. Ставити телевізор на холодильник, як це часто роблять, не варто: можна шию скрутити, дивлячись на нього зі стільця. Телевізори зараз плоскі, краще повісить на стіну або розмістити на столі.

Рекомендована схема розміщення розеток на кухні. Розетки техніки, що знаходиться на стільниці — над зонами для приготування і оброблення. Розетки для вбудованої техніки краще зробити в шафі мийки або в цоколі, так до них буде забезпечений доступ

Ще раз про безпеку: як уберегти від травм дітей ↑

Ми вже згадували про безпеку, складової частини ергономіки. Якщо в будинку є маленькі діти, слід подбати, щоб малюки не отримували травми. По можливості слід уникати гострих кутів при проектуванні або виборі меблів.Можна використовувати спеціальні пристосування, що захищають дитину від удару об гострі предмети.

М’яка накладка на кут столу вбереже бешкетника дитини від травми

Не слід забувати про те, що діти цікаві і обов’язково залізуть туди, куди їм не дозволяють:

Дитяча накладка на двері (зліва) не дозволить дитині проникнути в «секретний» шафка, а стопор-гальмо (праворуч) не дасть прищемити палець дверима

Не можна залишати доступними електропроводи, розташовані низько розетки слід вставити блокуючі заглушки

Спеціальні захисні екрани на кухонні плити, які перешкоджають дитині дістатися до гарячих каструль, продають не в кожному магазині, але батькам варто пошукати цю корисну річ. Магнітний замок на холодильник (праворуч) теж згодиться

Багато моделі сучасної побутової техніки забезпечені функцією блокування включення, при якому діти можуть натискати кнопки і крутити ручки — нічого не станеться.

Сподіваємося, наші рекомендації будуть вам корисні. В рамках статті багато питань щодо ергономіки та організації кухні залишилися незатронутыми. Рекомендуємо на стадії проектування меблів звернутися за порадою до фахівців. Досвідчений дизайнер меблів та інтер’єру зможе підказати багато корисного і вберегти від помилок. Удачі.

Смотрите также

Дизайн кухні в квартирі-студії: приклади відкритого планування

Відокремлювати кухню в окрему кімнату або, навпаки, об’єднувати з іншими приміщеннями для створення єдиного студійного …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *