Главная / Дизайн / Ідеї оформлення / Правила сервірування столу в домашніх умовах: 6 кроків і 50 фото

Правила сервірування столу в домашніх умовах: 6 кроків і 50 фото

Реклама

Правильна сервіровка – це завжди знак уваги до гостей, спосіб створити святкову атмосферу, а також показник художнього смаку господині.

  • У цьому матеріалі ми розглянемо правила неформальній сервіровки, тобто ті, які доречні для прийому гостей будинку в повсякденному житті і в свята.
  • Сервіровка в домашніх умовах залежить від приводу, часу дня, тематики і меню, але у всіх випадках мета сервірування одна – розкласти посуд і прилади так, щоб трапезничающим було зручно і приємно їсти.

Виходячи з цієї мети і були придумані правила сервірування столу. У повсякденному житті дотримуватися всі ці канони потрібно тільки в найурочистіших випадках, але один раз засвоївши їх суть, ви зможете своїми руками накривати на стіл по будь-якому випадку – від романтичного вечері до сімейного святкування Нового року.

Перед тим як почати, погляньте на дві зразкові схеми сервірування столу. Як бачите, накрити домашній святковий стіл для гостей набагато легше, ніж на офіційний прийом!

Отже, як сервірувати стіл? Ми склали покрокову інструкцію в певній послідовності, описавши кожен з етапів. Якщо коротко, то найбільш зручний порядок дій наступний:


  • Скатертина – Тарілки – Столові прилади, Келихи – Серветки – Декор (ваза з квітами, свічки, тематичні прикраси).

Майте на увазі, що за кілька днів до заходу, вам потрібно вирішити всі організаційні питання і підготуватися:

  • Визначитися з кількістю персон, скласти меню, привести в порядок скатертину, перевірити кількість і якість серветок, посуду, приладів, продумати декор.

У день прийому гостей протріть всю посуд і прилади начисто, а потім приступайте до до накривання столу.

Крок 1. Спочатку кладемо скатертину

Тут головне переконатися, що звис скатертини становить не більше і не менше 20-30 див. Звис коротше буде виглядати непривабливо, а довшим – незручний для тих, що сидять за столом.

Що стосується кольору, то ви можете вибрати або безпрограшну і традиційну білу скатертину, або постелити будь-який вподобаний варіант, доповнити її доріжками і подтарельниками як показано на фото.

А ось приклади святкової сервіровки в домашніх умовах і зовсім без скатертини.

Крок 2. Розкладаємо тарілки

Ця частина «сервіровочної» теорії буде самою великою. Адже склад і комбінація тарілок залежить від запланованого меню, кількості гостей і масштабу свята.

За класичними правилами сервірування столу на одну персону може покладатися кілька тарілок:

  • Подстановочная велика тарілка (вбиральня) – для денного і буденного столу вона не обов’язкова, також деякі стилі сервірування (наприклад, рустикальний) допускають її відсутність. На фото нижче представлені приклади сервірування з подстановочной тарілкою і без неї.

Також можуть бути потрібні: середня (закусочна), маленька (пиріжкова або десертна) і глибока тарілка для супу.

  • Згідно з каноном вигляд глибокої тарілки залежить від виду супу. Для густого вибирають широку (фото зліва), для легкого бульйону або крем-супу – піалу з ручками або без них (фото праворуч). Але це як раз те правило, яким цілком можна знехтувати.

Що стосується розстановки тарілок, то на знаки ставлять закусочні або глибокі тарілки, десертні і/або салатні тарілки ставлять зліва як показано на малюнку праворуч. На цьому місці також може розташовуватися чайна пара, пиріжкова тарілочка або, приміром, піала для яєць з нагоди Великодня. На фото нижче представлені варіанти святкової сервіровки і складу тарілок.

  • Тарілки потрібно ставити на відстані 1,5-2 см від краю столу на однаковій відстані один від одного;
  • Щоб закусочна тарілка не ковзала по подставочной, між ними потрібно покласти паперову або текстильну серветку як показано на фото нижче.


Крок 3. Кладемо столові прилади

Тепер приступаємо до розкладці приладів. Їх кладуть по боках по числу змін страв (увігнутою стороною до столу):

  • Праворуч від тарілок розташовують ножі і ложки;
  • Зліва – вилки;
  • Зверху можна покласти чайну ложку.

Святкова сервіровка в домашніх умовах не вимагає наявності великої кількості спеціальних ножів, виделок і ложок. Найчастіше вистачає одного ножа, однієї вилки і пари ложок (для супу і десерту).

Але при необхідності і бажанні, ви можете додатково сервірувати стіл спеціальними виделками, ножами та ложками як показано в нижченаведеній фото-підбірці.

Детальніше про правила розстановки приладів можна дізнатися у наступному відео-уроці.

Крок 4. Ставимо бокали, фужери, склянки

Далі за тарілками трохи правіше ставимо келихи від більшого до меншого. В залежності від наявних напоїв та уподобань гостей виставляються келихи для води, червоного/білого вина, шампанського та/або стакан для соку, міцних напоїв і чарки.

  • Приклад розстановки келихів для неформальної сервірування

Крок 5. Сервіруємо серветки

Для особливо урочистих випадків серветки можна скласти красиво і художньо на тарілку. Для всіх інших випадків строгих правил сервірування серветок немає. Їх можна покласти в склянку для води, підкласти під закусочну тарілку, просунути в кільця, обв’язати стрічкою і прикрасити декором.

У разі, якщо ви накриваєте стіл не для свята, а, наприклад, до обіду, то ви можете підкласти серветки збоку від тарілки під вилки як показано на фото нижче.

Дивіться також матеріал: 5 ідей і майстер-класів з виготовлення виробів з серветок.

Крок 6. Останній штрих – декор столу

Ура, майже готово! Залишилося тільки прикрасити святковий стіл квітами у вазі і тематичними прикрасами. На Новий рік це можуть бути шишки, розмарин і ялинові гілки, на 8 березня – бутони квітів, а на Великдень – зайці і гілки верби. Теми декору столу варто приділити більше уваги в окремій статті, а поки пропонуємо поглянути на фото красиво прикрашених столів у різних тематиках і стилях.

Варіанти декору та сервірування столу

Варіанти сервірування денний


Великодній сервіровка

Сервірування столу в рустикальному стилі

Сервірування столу для святкового обіду

сервіровка столу розмарином

І трохи про розстановці страв

Крім сервірування столових приладів і посуду вам потрібно розкласти і самі страви з їжею. Ось невеличка пам’ятка про те, як це можна зробити красиво і правильно.

Ну, ось і все. Бажаємо вам успішної практики і веселих, душевних свят!

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:35 середня оцінка: 4,94 з 5)


Завантаження…

Читайте також:

  • 4 Деко-ідеї та 8 економ-рішень для сервірування столу на день народження
  • Святкова сервіровка дитячого столу: ідеї та підказки
  • Готуємо новорічний стіл: 6 кроків до свята на вашому столі
  • Новорічний декор кухні: ТОП – 10 кращих ідей
  • Як зробити топіарі своїми руками – 4 інструкції для новачків і не тільки
  • 9 ідей, як прикрасити вікна на Новий рік

Смотрите также

Сервіровка столу на день народження: 80 фото, ідеї і економ-рішення

Зміст Трохи про підготовку і організаційних питаннях 4 ідеї оформлення 8 рішень для бюджетної сервірування …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *