Главная / Дизайн / Фритюрниця для дому: критерії вдалого вибору моделі

Фритюрниця для дому: критерії вдалого вибору моделі

У багатьох господинь фритюрниця асоціюється з не особливо корисною для здоров’я їжею: картоплею фрі, наггетсами, чіпсами та іншими «прибамбасами» фаст-фуду. Тим не менше за допомогою цього приладу можна приготувати як шедеври високої кухні, так і цілком традиційні страви – від улюблених пончиків, крокетів і пиріжків за бабусиними рецептами до смачної темпуры з овочів або морепродуктів. Розглянемо детальніше характеристики цього диво-девайса. Можливо, для нього знайдеться місце і на вашій кухні?

Зміст

Для чого потрібна фритюрниця ↑

Основне призначення приладу – нагрівати і підтримувати оптимальну температуру масла для швидкого приготування продуктів. У ємність машини наливається жир не нижче мінімальної позначки, задається потрібна температура, по досягненні якої фритюр подасть сигнал або погасить лампочку нагріву. Залишилося розкласти продукти на сітці, опустити їх в гаряче масло і вийняти після приготування.

Золотава скоринка – візитна картка страв з фритюру

На замітку! Одне і те ж масло можна використовувати кілька разів, а от додавати свіже до вже палав благородним – не можна.

Звичайно, існує і «домашня» альтернатива – розжарити жир в каструлі або іншої підходящої ємності. Але при такій заміні не уникнути диму, неприємних запахів, масляних випарів і бризок, та й температуру кипіння контролювати практично неможливо без спеціальних градусників. А фритюрниця – це прилад, який допоможе уникнути подібних неприємностей. Смажити в ньому набагато зручніше і швидше, ніж в саморобному фритюрі, та й витрата масла відчутно менший.

Саморобний фритюр вимагає вправності і постійного контролю

Недоліки девайса також очевидні: приготована на великій кількості жиру їжа не входить в регулярний раціон більшості сімей (особливо, де є маленькі діти), тому щоденна потреба в такій помічниці навряд чи виникне. Але іноді так хочеться побалувати себе хрусткою випічкою або здивувати гостей гарячими закусками з апетитною скоринкою!

Всього 10 хвилин у фритюрниці — і картопля фрі готова!

На замітку! Вчені встановили, що шкідливі канцерогени утворюються при нагріванні масла понад 200 градусів, тому ризик для здоров’я можна зменшити, якщо виставити на фритюрі температуру в 150-180 С.

Основні параметри для вибору моделі ↑

Обсяг завантаження і матеріал чаші ↑

Універсальні фритюри розраховані на завантаження від 0,5 до 5 літрів олії, професійні прилади можуть вмістити більше 10 л. Вибір обсягу моделі залежить від кількості осіб у родині та частоти використання. Наприклад, для 1-2 чоловік підійде фритюр з мінімальним об’ємом — 0,5-0,7 л. Цього цілком достатньо для приготування пари порцій закусок або тієї ж картоплі фрі. Якщо в сім’ї більше 4 осіб, вибирайте модель місткістю від 2 л. Але «золотою серединою» вважається фритюрниця для дому з чашейна 1,5-2 літра, виконану з нержавіючої сталі або алюмінію з антипригарним покриттям.

Важливо! Вибирайте модель із знімною чашею – її легше вимити після використання, ніж весь прилад.

Чим більше знімних елементів, тим легше догляд за фритюру

Ще один обов’язковий елемент приладу – кошик для продуктів. Причому якщо місткість чаші вимірюється в літрах, то сітки – в кілограмах картоплі, нарізаного на шматочки для «фрі». Наприклад, кошик для фритюрниці з чашею на 1 л вміщатиме близько 0,5 кг продуктів. Варто уточнити ці два параметри при купівлі, співвіднести їх з потребами своєї сім’ї, і підібрати відповідний за розміром прилад не складе праці.

Ручка на сітці повинна бути зручною і безпечною

На замітку! Щоб зменшити витрату масла, деякі виробники пропонують моделі з похилою обертається чашею і сіткою. Але, судячи з відгуків споживачів, такий прилад не завжди рівномірно пересмажує продукти, а знаменита «фритюрная» корочка залишає бажати кращого з-за постійного занурення-піднімання з киплячого масла.

Принцип роботи фритюрниці з похилою чашею

Нагрівальний елемент і система фільтрації фритюру ↑

ТЕН – найважливіша частина фритюрниці, від якої залежить швидкість нагріву і готування продуктів. За конструкційним особливостям розрізняють два види нагрівальних елементів:

  1. Відкритий – виконаний у формі спіралі, яка розміщується на дні приладу. Нагріває масло швидко, але нерівномірно – у стінок температура рідини може бути нижче, ніж у центрі чаші. Крім того, до завиткам спіралі часто прилипають часточки продуктів, і добре відмити ємність буде складно.
  2. .Закритий (дисковий) – вмонтований під дно чаші, тому забезпечує рівномірний нагрів масла. Хоча порівняно зі спіральними приладами дискові коштують дорожче, але простота догляду і надійність Тена стоїть цієї різниці.

Фритюрниця зі спіральним Теном

Щоб на кухні не поширювався запах киплячого масла, фритюрниці оснащують системою фільтрації. Такі очисники можуть бути знімними або вбудованими (за розбірними деталями простіше доглядати і вчасно замінювати на нові).

Наявність фільтра робить роботу фритюрниці набагато комфортніше

Більш ретельно фільтрують повітря комбіновані багатошарові системи – вони забезпечують надійний захист і від масляних випарів, і від запахів готування. А ось одношарові (зазвичай, вугільні) частіше вимагають заміни і пропускають запах.

На замітку! У деяких моделях передбачені фільтри, які очищають масло від згорілих частинок продуктів. Це дозволяє використовувати фритюр кілька разів, але не варто забувати, що наявність шкідливих канцерогенів не залежить від ступеня прозорості олії.

Матеріал корпусу ↑

Корпус фритюрниці може бути виготовлений з металу або пластику. Хоча ми звикли вважати металеві вироби більш міцними, надійними і якісними, насправді, в сучасних приладах мова йде більше про красу дизайну.

Фритюр з нержавійки більше підійде для кафе і ресторанів

Більш того, металевий прилад буде мати більшу вагу та ціну, а доглядати за ним доведеться не менше, ніж за пластиковим. З поверхні обох матеріалів треба своєчасно видаляти жир, пил і інші забруднення, інакше про ефектному зовнішньому вигляді не може бути й мови. Правда, у пластику є інший недолік – згодом або від сонця білий колір може змінити відтінок на брудно-сірий або жовтий. Тому краще вибрати модель з кольоровим корпусом – золотистим, червоним, синім, чорним.

Фритюрниця з пластиковим корпусом

Рекомендуємо звернути увагу на такі деталі:

  • Конструкція кришки – добре, якщо на ній буде оглядове віконце з термостійкого пластику, яке дозволить оцінити колір скоринки і судити про ступінь готовності продуктів, не відкриваючи прилад.
  • Ніжки – прилад з киплячим маслом повинен мати стійку опору. Тому важливо, щоб його ніжки були прогумованими або забезпечені присосками.
  • Ручки сітки і самого приладу повинні бути виконані з термостійкого пластику.

Важливо! Обираючи прилад, переконайтеся, що він забезпечений термоізоляцією, щоб корпус не нагрівався при роботі.

Блок управління ↑

Сучасні фритюри можуть бути оснащені електромеханічної або електричною системою управління. Перші – прості в обігу, дешевше в ремонті, але потребують більшої контролі, ніж прилади з автономним блоком. Електричні фритюрниці дозволяють встановити точну температуру і мінімізувати участь людини в процесі готування. Правда, коштують такі моделі на порядок вище електромеханічних.

http://akval.ru/images/detailed/45/1531_1.jpg?t=1435712061

Модель з вибором програм і регулюванням температури

Так як прилад по суті простий, кожен виробник намагається додати «родзинку» свого виробу, оснащуючи його додатковими функціями. Наскільки вони зручні й необхідні – вирішувати вам, але не забувайте, що від кількості опцій безпосередньо залежить, скільки коштує фритюрниця.

Багато господині напевно вважатимуть корисними такі доповнення:

  • Регулювання температури – мабуть, найважливіша функція, без якої фритюрницю взагалі купувати не варто, адже просто закип’ятити масло, як вже говорилося вище, можна і в каструлі на звичайній плиті. А приготування багатьох страв вимагає точності, інакше продукти можуть залишитися сирими всередині, а зовні – підгоріти. Більшість моделей забезпечені регулюванням, що дозволяє задати температуру нагріву від 100 до 200 градусів.
  • «Холодна зона» — якщо між Теном і дном приладу підтримується температура кипіння нижче олії, продукти не будуть пригорати до чаші, а саме масло довше збереже смакові якості.
  • Автовідключення з термостатом – зупиняє нагрівання по досягненні зазначеної температури і запобігає самозаймання.
  • Таймер – варто запрограмувати час смаження, і можна спокійно займатися іншими справами, адже після закінчення терміну фритюр подасть звуковий сигнал. Ультрасучасні моделі можуть бути укомплектовані і знімним таймером, який після запуску у фритюрниці роботу можна від’єднати і покласти в кишеню.
  • Автоматичний злив масла – функція, яка допоможе видалити жир після приготування, а при наявності спеціального фільтра заодно і очистити масло для подальшого використання.

На замітку! Багато фритюрниці можна використовувати і в якості фондю – занурювати в розтоплений сир або шоколад шматочки хліба, печиво, фрукти. Але для цього потрібно, щоб у приладу була можливість встановлювати і підтримувати значно нижчу температуру кипіння масла (наприклад, сир плавиться при 60 градусах, а шоколад – при 45-50). У комплектацію фритюрниці повинні входити спеціальні довгі шпажки для нанизування смакоти.

Фритюрниця з функцією фондю

Фритюр без масла – фейк від виробників або альтернатива здорової їжі ↑

Головним недоліком страв, приготованих у фритюрі, називають величезна кількість масла, в якому готуються продукти. Деякі виробники врахували цей момент, і на ринку з’явилася фритюрниця без масла.

Фритюрниця-аерогриль

Але повністю позбутися від жиру не зможе навіть така диво-помічниця. Мінімальна кількість масла їй все ж потрібно, наприклад, для обробки кілограма картоплі, знадобитися близько 2-х столових ложок. Працює прилад за принципом аэрогриля: тепловентилятор нагріває і циркулює гаряче повітря, в якому містяться і частинки масла. Продукти нагріваються і готуються під паром. Правда, часу на готування буде витрачено в 3 рази більше, ніж при використанні звичайного фритюру, зате їжа виходить більш м’якою, з золотистою скоринкою.

У аэрофритюре масло додається прямо на продукти

На замітку! У цього приладу є важливий нюанс: хоча витрата масла на смаження дійсно в рази менше, в самому продукті його може виявитися більше, ніж при готуванні в стандартному фритюрі. Справа в тому, що при роботі аэрофритюра скоринка утворюється не відразу, і масло глибоко проникає всередину підготовлюваної їжі. Тому про економії є сенс говорити, а от про здорову їжу – навряд чи.

Секрети правильного використання фритюру ↑

Щоб приготувати ідеальний картопля «фрі», улюблене з дитинства печиво «хмиз», хрусткі курячі крильця або інші страви, які так чудово виходять у фритюрниці, слід дотримуватися простих правил:

  1. 1.Вибирайте «правильне» олія – для фритюру підходить тільки чисту, рафіновану, в ідеалі – і дезодорована. Страви на оливковій або кукурудзяній олії буде відрізнятися специфічним ароматом і приємним післясмаком. На якісному олії можна без заміни смажити м’ясо або рибу 2-3 рази, тісто і продукти в клярі – 3-4 рази, а картоплю «фрі» — до 6 разів.
  2. 2.До рослинного масла можна додавати до 10% топленого жиру тваринного походження, але тільки високого ступеня очищення.
  3. 3.Закладайте у фритюрницю продукти, просушені від надлишків вологи – так олія буде менше пінитися і бризкати, а фільтри прослужать довше.
  4. 4.Щоб зробити «правильний» картопля фрі, можна, звичайно, купити напівфабрикат, який вже нарізаний ідеальними брусочками. Але щоб надати форму заготівлі, виробники обсмажують оброблений картоплю на рослинній олії, а це – зайві калорії. Приготуйте брусочки самі: нарізати картоплю можна ножем, в комбайні або на тертці зі спеціальною насадкою, а позбутися від надлишку крохмалю допоможе вимочування скибочок у воді протягом 10-15 хвилин.

Самому приготувати картоплю фрі – не так вже й складно

  • Не соліть продукти у фритюрі, інакше скоринка не сформується і їжа буде буквально просякнута жиром. Виняток – мариновані шматочки м’яса або риби, але вони повинні бути «закутані» шаром несолоного кляру або панірування. Щоб довести страву до смаку, посипте відразу після обжарювання дрібною сіллю і спеціями.
  • Не забувайте після приготування страв зливати масло (навіть якщо плануєте його використовувати повторно), і гарненько відмивати ємність і сітку від жиру. Тільки використовуйте м’які губки і не агресивні миючі засоби, щоб не пошкодити антипригарний шар покриття чаші.

Відео: на що звернути увагу при покупці фритюрниці ↑

А якщо ви все ще сумніваєтеся, яку фритюрницю купити для своєї кухні, зверніться за допомогою до консультантів супермаркетів побутової техніки. Вони не тільки порадять хороших виробників і розкажуть про «начинку» приладу, а й можуть влаштувати наочну демонстрацію роботи вподобаної вам моделі.

Смотрите также

Інтер’єр кухні в стилі модерн: дизайн, оформлення, декор (ФОТО)

Зміст Історія стилю і його особливості Форми і матеріали Колірна гамма Освітлення – важлива деталь …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *